Sada je: 23 srp 2026, 20:58.

problemi s grudima- molim pomoć !

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

problemi s grudima- molim pomoć !

PostPostao/la ema emily » 17 vel 2007, 16:07

ako koja mama ima rješenja za ovaj moj problem lijepo molim da mi se javi.
Naime, unazad otprilike 2 tjedna počele su mi se u grudima pojavljivati bolne kvrge. Iako se naš ritam hranjenja nije mijenjao događalo se da NAKON što mališa pocicka u cici ostane jedna gruda. Zašto se ona stvorila i kako nije otišla dok je on cicao :conf
Ja sam onda te grude ( a bilo je to 4 puta u dva tjedna, otprilike svakih nekoliko dana bi se jedna pojavila) ručno razbijala i izdajala- što je bilo VRLO bolno, baš mrcvarenje i čak nije puno mlijeka ni izlazilo van.
Isprva sam to povezivala s menstruacijom koju sam tada imala, ali kako se to nastavilo i nakon menstruacije, a ja stvarno nisam imala pojma zašto se to događa, otišla sam na UZV dojki i pregled kod endokrinologa. UZV je pokazao da je s grudima sve u redu, i cijeli taj pregled se može svesti na ovo: više poticaj za stvaranje miljeka nije tako jak (čitaj mališa slabije vuče) pa hipofiza ne proizvodi hormona kao ranije, pa se produkcija mlijeka smanjuje. Iz tog razloga milijčne žlijezde u grudima rade nejednako ( to se vidjelo i na uzv)- odnosno ne rade sve istovremeno nego neke rade sada, neke će raditi za 2 sata, a neke bi proizvodile mlijeko ali eto tih hormona nema koliko ih je nekad bilo pa rade "u prazno". I zbog tog nejednakog rada se na pojedinim dijelovima stvore grude.
Činjenica jest da on nekako slabije vuče, odnosno drugačije, i da su mi u zadnje vrijeme bradavice jako bolne i izranjavane.
Isto tako mi je rečeno da ne izdajam te grude i ne mrcvarim grudi jer time samo pogoršavam situaciju ( to sam i sama vidjela jer bi ih ja doslovce izmasakrirala bojeći se mastitisa, jako malo mlijeka bi izašlo van a onda bi me slijedećih nekoliko dana to područje jako bolilo).
Također mi je sugerirano da razmislim o polaganom smanjivanju, i u nekoliko slijedećih mjeseci prestanku dojenja, jer eto, fizičke naznake za to postoje.
i ajde, sve navedeno mi je imalo kakvog takvog smisla - grude se više nisu pojavile a ja i mališanović ćemo se dogovoriti kako ćemo , koliko i do kada dojiti.
Ali, već slijedeće jutro nakon pregleda nakan podoja na lijevoj dojci počela sam u noj osjećati JAKU PULSIRAJUĆU bol. Toliko jaku da sam zvala hitnu :shock: Pojavilo se otprilike pola sata nakon podoja i trajalo nekih sat vremena. Dojka je bila prazna, mekana, ja bez temperature.

Bol dolazi nekako iz središta dojke prema bradavici. U čestim, relativno pravilnim razmacima, pojačava se, klimaks i onda slabi ( nešto slično trudu).
Rečeno mi je da je vjerojatno negdje podražen živac, da stavim hladni oblog i lagano si izmasiram ako mi paše , što sam i učinila. Ali, to se sada ponavlja nakon svakog podoja na lijevoj cici :shock:
Ima li itko ideje o čemu se radi jer od jučer ujutro nakon svakog podoja na lijevoj cici imam nekih sat vremena užasnih bolova, stavljanje obloga i masiranje :conf A grudi nisu upaljene ???
Naravno, sad je vikend, i moje ginice nema, ne mogu dobiti ni ovu liječnicu kod koje sam bila prije par dana, ne pomažu oblozi od listova zelja, ne znam što da radim više stvarno mi je dosta tih komplikacija :cry:

Inače, moj mali ima 9 i pol mjeseci, dojimo ujutro prije doručka, između doručka i ručka , između ručka i večere, prije spavanja i po noći kad se probudi.
Ja sam mislila uskoro polako izbacivati dva dnevna dojenja (nakon doručka i nakon ručka) da ga pripremim za moj povratak na posao. Ostalo nisam mislila tako skoro , htjela bih dugo dojiti, ali moram priznati da me ovo malo obeshrabruje pogotovo zato jer ne znam zašto se to javlja i kako da si pomognem.
Hvala unaprijed.
slika slika
slika slika
ema emily
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la ivana7997 » 17 vel 2007, 16:40

uuuhh, suosjecam

jesi li probala masirati te kvrge za vrijeme podoja?
kupus ne pomaze za smanjivanje tih kvrga?

je li moguce da je zacepljen koji kanalic na bradavici? kazes da su bolne, je li mozda soor? ili blister, ili kombinacija?

jes li zvala sos telefon?
ivana7997
Abundija

PostPostao/la magda74 » 17 vel 2007, 16:41

Ne znam da li će pomoći za ovo i nisam imala takvih poteškoća, za mastitis jako pomaže oblog od bjelanjka.
Zmaj 18.08.2004.
Poletarka 06.03.2007.
magda74
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 17 vel 2007, 16:42

vrlo slično se i meni dešavalo, baš negdje u toj dobi. iako mislim da su kod tebe još dva dodatna problema - zaštopan jedan mliječni kanalić (pogledaj da li na bradavici vidiš bijeli mliječni čepić, ako da, treba ga sa dezinficiranom iglom probušiti) te možda i soor (pogledaj i bebaču u usta).

nikako nemoj razmišljati o prestanku bar dotle dok stanje sa grudima ne dovedeš u red. ja i sada, skoro tri godine nakon prestanka, u drugom dijelu ciklusa imam kvrgu na sisi, na mjestu gdje mi se najčešće događao zastoj.

oblozi od kupusa stvarno pomažu da se kvrga smanji, ali kupus+zastoj mijenja okus mlijeka i lako se može desiti da malac zaštrajka (to je tek problem, krenu kvrge na sve strane).

ja sam radila ovo - topal tuš i izdajanje uz syntocinon. tako bi skoro sasvim ispraznila kvrgu (uz čudne položaje izdajalice).
citat:
UZV je pokazao da je s grudima sve u redu, i cijeli taj pregled se može svesti na ovo: više poticaj za stvaranje miljeka nije tako jak (čitaj mališa slabije vuče) pa hipofiza ne proizvodi hormona kao ranije, pa se produkcija mlijeka smanjuje. Iz tog razloga milijčne žlijezde u grudima rade nejednako ( to se vidjelo i na uzv)- odnosno ne rade sve istovremeno nego neke rade sada, neke će raditi za 2 sata, a neke bi proizvodile mlijeko ali eto tih hormona nema koliko ih je nekad bilo pa rade "u prazno". I zbog tog nejednakog rada se na pojedinim dijelovima stvore grude.

ne slažem se sa ovom. nejednaka proizvodnja ne smeta, ovdje je problem gomilanje mlijeka u pojedinim kanalićima. ili zbog blistera ili zbog slabog otpuštanja mlijeka. ručno razbijanje je u većini slučajeva djelotvorno, ali ja sam protivnik sile. bolje lagano, pod toplim tušem, nego napatiti se.

što se tiče bolnih bradavica, tu je krivac nepravilna tehnika koju mnoge bebe kad ojačaju koriste. u toj dobi bebač je već velik i može se fino najesti i kad ne uzme veliki dio areole u usta, ali to je jako neugodno za mamu.

što se tiče povratka na posao, kad si već osjetljivija, najbolje je promijeniti ritma prije povratka, ali uz ovakve, više ne baš česte podoje, to riješiš u dva tjedna.
:juhu
Zadnja izmjena: eli; 17 vel 2007, 16:48; ukupno mijenjano 1 put/a.
eli
Sveta krava

PostPostao/la eli » 17 vel 2007, 16:42

dok sam pisala, javile su se i druge mame. vidim da je ivana sličnog razmišljanja kao ja. :5
;-)
eli
Sveta krava

PostPostao/la ivana7997 » 17 vel 2007, 17:17

ja bih samo na ovo elino dodala da soor ne mora biti vidljiv samo u ustima.

imas li ti mozda vaginalnu gljivicu upalu? ima li beba osip po pelenskom podrucju?
jedes li malo vise slatkog, bijelog brasna i sl?

jesu li ti bradavice ljuskave? mazanje purelanom samo pogorsava stvar?

ako su odgovori potvrdni, mislim da nemas sto cekati, trk u apoteku po rojazol oralni gel, namazi poslije podoja bradavice, i bebina usta, i luftaj bradavice, povecaj unos acidofila a smanji unos ugljikohidrata, terapiju rojazolom ponavljaj poslije svakog podoja i najmanje desetak dana, dakle i nakon prestanka simptoma

ako imas taj bijeli pristic koji eli spominje, on je zacepio kanalic na izlazu. mlijeko tuda ne moze van, a unutra se i dalje stvara. zato je i logicno da poslije podoja kvrga cak bude veca. poslusaj eline savjete o toplom tusu, pokusaj taj bijeli pristic istisnuti kao pristic, ako ne ide pikni ga steriliziranom iglicom, ne boj se, ne boli. mlijeko ce krenuti van u mlazu, kvrga ce se smanjiti.

i nemoj divljacki masirati kvrge, s grudima samo njezno
ivana7997
Abundija

PostPostao/la ema emily » 17 vel 2007, 18:04

imam bijeli mliječni čepić na bradavici. To imam unazad dva tjedna ( nikad prije to nisam ni vidjela). Nije isti, bio pa prošao, evo danas sam primjetila novi :(
Dakle, da to probušim ? Probati ću prije večernjeg podoja pa možda on to izvuče sve van kad će jesti.
Inače, sada kvrga više nema ( a nadam se da se neće ponovo javiti), sad je problem u boli nakon podoja (kada su grudi prazne i sasvim mekane).

Bradavice se ne ljuskaju ali znaju mi u zadnje vrijeme biti kao "suhe" ( ne znam kako bi to bolje opisala :dunno ). Ja sam znala namazati malo Melema. Inaće ova doktorica kod koje sam bila prekjučer mi je baš izričito rekla da nemam nikakvih gljivica i tsl jer sam ju ja to baš pitala obzirom da sam po prvi put na bradavicama vidjela te mliječne ćepiće.

A sad što se tiče pitanja "jedem li puno slatkog" ...pa... :oops: DA.
Počela sam odnedavno učiti za pravosudni pa se i unos slatkog povećao :mrgreen:
A primjetila sam i (vaginalno) pojačan iscjedak.
Malac nema niš u ustima i nema pelenski osip.
slika slika
slika slika
ema emily
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la eli » 17 vel 2007, 18:25

soor se na bradavicama uopće ne mora vidjeti. karakteristična je bol poput iglica pri podoju, a neka sasvim neodređena mimo podoja.

za uravnoteženje vaginalne flore super je kombinacija vagisan vaginaleta (na bazi mliječne kiseline) i lactogyn tabletica (sadrže probiotike lacotacillus rhamnosus i lactobacillus reuteri).
eli
Sveta krava

PostPostao/la Stefanova_mama » 18 vel 2007, 12:57

Obavezno smanji slatko. Gljivice polude na toliko hrane i podloge, a strasno su podmukle.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la Stefanova_mama » 18 vel 2007, 12:58

Moze biti da s obzirom na dohranu malac sad kolicinski vise jede cvrste hrane (odnosno da je imao nagli porast unosa cvrste hrane), a cice se na to ne mogu privici (nama se to desilo sa 6 meseci i bolelo je kao ludo).
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la ema emily » 19 vel 2007, 10:56

samo javljam da sam probušila čepić i da je nakon toga toga on dojio- i ta pulsirajuća bol se više nije javila :bye
jutros me opet malo lijeva dojka boli, ima i mala kvrga....ali neusporedivo manje nego prošli tjedan. Stavljam hladne obloge i bolje je. Niš ne tiskam.
slika slika
slika slika
ema emily
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la ivana7997 » 19 vel 2007, 10:58

super
ivana7997
Abundija

PostPostao/la vragec » 19 vel 2007, 23:05

Ma superiska, ajd bas mi je drago :daj5 :proljece

:mah
vragec
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: problemi s grudima- molim pomoć !

PostPostao/la Katica Mlakar » 20 vel 2007, 22:54

ema emily je napisao/la:ako koja mama ima rješenja za ovaj moj problem lijepo molim da mi se javi.
Naime, unazad otprilike 2 tjedna počele su mi se u grudima pojavljivati bolne kvrge. Iako se naš ritam hranjenja nije mijenjao događalo se da NAKON što mališa pocicka u cici ostane jedna gruda. Zašto se ona stvorila i kako nije otišla dok je on cicao :conf
Ja sam onda te grude ( a bilo je to 4 puta u dva tjedna, otprilike svakih nekoliko dana bi se jedna pojavila) ručno razbijala i izdajala- što je bilo VRLO bolno, baš mrcvarenje i čak nije puno mlijeka ni izlazilo van.
Isprva sam to povezivala s menstruacijom koju sam tada imala, ali kako se to nastavilo i nakon menstruacije, a ja stvarno nisam imala pojma zašto se to događa, otišla sam na UZV dojki i pregled kod endokrinologa. UZV je pokazao da je s grudima sve u redu, i cijeli taj pregled se može svesti na ovo: više poticaj za stvaranje miljeka nije tako jak (čitaj mališa slabije vuče) pa hipofiza ne proizvodi hormona kao ranije, pa se produkcija mlijeka smanjuje. Iz tog razloga milijčne žlijezde u grudima rade nejednako ( to se vidjelo i na uzv)- odnosno ne rade sve istovremeno nego neke rade sada, neke će raditi za 2 sata, a neke bi proizvodile mlijeko ali eto tih hormona nema koliko ih je nekad bilo pa rade "u prazno". I zbog tog nejednakog rada se na pojedinim dijelovima stvore grude.
Činjenica jest da on nekako slabije vuče, odnosno drugačije, i da su mi u zadnje vrijeme bradavice jako bolne i izranjavane.
Isto tako mi je rečeno da ne izdajam te grude i ne mrcvarim grudi jer time samo pogoršavam situaciju ( to sam i sama vidjela jer bi ih ja doslovce izmasakrirala bojeći se mastitisa, jako malo mlijeka bi izašlo van a onda bi me slijedećih nekoliko dana to područje jako bolilo).
Također mi je sugerirano da razmislim o polaganom smanjivanju, i u nekoliko slijedećih mjeseci prestanku dojenja, jer eto, fizičke naznake za to postoje.
i ajde, sve navedeno mi je imalo kakvog takvog smisla - grude se više nisu pojavile a ja i mališanović ćemo se dogovoriti kako ćemo , koliko i do kada dojiti.
Ali, već slijedeće jutro nakon pregleda nakan podoja na lijevoj dojci počela sam u noj osjećati JAKU PULSIRAJUĆU bol. Toliko jaku da sam zvala hitnu :shock: Pojavilo se otprilike pola sata nakon podoja i trajalo nekih sat vremena. Dojka je bila prazna, mekana, ja bez temperature.

Bol dolazi nekako iz središta dojke prema bradavici. U čestim, relativno pravilnim razmacima, pojačava se, klimaks i onda slabi ( nešto slično trudu).
Rečeno mi je da je vjerojatno negdje podražen živac, da stavim hladni oblog i lagano si izmasiram ako mi paše , što sam i učinila. Ali, to se sada ponavlja nakon svakog podoja na lijevoj cici :shock:
Ima li itko ideje o čemu se radi jer od jučer ujutro nakon svakog podoja na lijevoj cici imam nekih sat vremena užasnih bolova, stavljanje obloga i masiranje :conf A grudi nisu upaljene ???
Naravno, sad je vikend, i moje ginice nema, ne mogu dobiti ni ovu liječnicu kod koje sam bila prije par dana, ne pomažu oblozi od listova zelja, ne znam što da radim više stvarno mi je dosta tih komplikacija :cry:

Inače, moj mali ima 9 i pol mjeseci, dojimo ujutro prije doručka, između doručka i ručka , između ručka i večere, prije spavanja i po noći kad se probudi.
Ja sam mislila uskoro polako izbacivati dva dnevna dojenja (nakon doručka i nakon ručka) da ga pripremim za moj povratak na posao. Ostalo nisam mislila tako skoro , htjela bih dugo dojiti, ali moram priznati da me ovo malo obeshrabruje pogotovo zato jer ne znam zašto se to javlja i kako da si pomognem.
Hvala unaprijed.
Probaj masirati te kvrge sa eteričnim i maslinovim uljem čula sam da to pomaže ako to ne pomogne onda stvarno neznam :dunno
Zadnja izmjena: Katica Mlakar; 20 vel 2007, 23:53; ukupno mijenjano 1 put/a.
Deca su naše najveće blago.
Katica Mlakar
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Katica Mlakar » 20 vel 2007, 23:23

UPOMOĆ!Neznam šta da radim!Već čitav dan pokušavam podojit mog malog sinčića svaki put kad ga podojim on povrati sve što je posisao.Nije ništa danas jeo i sad plače.Molim vas da mi netko pomogne:
Deca su naše najveće blago.
Katica Mlakar
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Krumpirić » 20 vel 2007, 23:35

trebate mu nakon podoja omogućit dovoljno vremena da se podrigne i/ili bljucne...neka djeca bljcnu velike količine nakon podoja-svakog jer se prejedu i dok nije u mlazu i nije pračeno visokom temperaturom,dok nije prevelika količina,dok dijete napreduje i redovno puni pelenice,sve je ok.
Nama se bljuckanje-malo obilnije-može činiti ko povraćanje-....
s druge strane sezona je virusa,moj M je taman prebolio neki enterovirus,pa može bit i da je to..ako je beba mala možda bi bilo dobro da zovnete pedijatra i pitate(ja npr.ne idem kod dr.ako ne sumnjam na bakteriju ili nešto gore...za viruse nikad :dunno )
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Fidji » 20 vel 2007, 23:39

I dalje ga stavljaj na dojku. Važno je da ne dehidrira.
Jesi sigurna da povrati sve?
Koliko je danas mokrih pelena imao? (Po tome najbolje znaš da li je dijete dovoljno jelo.)

Koliko je dijete staro?

Ako je dijete dehidriralo odi na hitnu.
Ema Helena 06/10/02
Ana Lorena 06/06/06
Ian Mihael 10/09/08
Fidji
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.