Sada je: 25 srp 2026, 15:32.

Prva mrkvica - topic za apsolutne početnike

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: Prva mrkvica - topic za apsolutne početnike

PostPostao/la zvjezdica » 18 lis 2008, 20:54

Mislim da to sve zavisi od pedijatrica i od mjesta gdje zivis.
Ovdje u Francuskoj bebe pocinju jesti voce sa 4 mjeseca i povrce sa 5 i to da su dojena ili ne. Ali za povrce se ne jedu kupus, cvjetnjaca i sva druga povrca kojih je tezje probaviti.
Enzo 20.01.2004
Gaïa 06.01.2007
zvjezdica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la nina5 » 18 lis 2008, 21:16

NAMA JE REKLA SA 4 MJ. VOĆE I TO JABUKA,KRUŠKA,ŠLJIVA,BRESKVA A SA 5,5 MJ. DA KRENEMO SA POVRĆEM NIJE NAVELA KOJIM PA MI KOMBINIRAMO MRKVU,CVJETAČU,KRUMPIR,RIŽU... I MALENA JEDE SUPER! A SVAKO IMA DRUGAČIJE MIŠLJENJE O DOHRANI,A I NE DRŽE SE SVI KNJIGA I TABLICA. BY THE WAY,KADA SMIJE BEBA NJUPAT BROKULU I TIKVICE? :dj
NINA 21.04.2008

slika

slika
nina5
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mamashnita od noje » 18 lis 2008, 21:50

a cuj, tvoja sad vec moze i svinjetinu s raznja. :dunno
I POGLEDAJ TABLICU DOHRANE.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la eli » 18 lis 2008, 22:41

svi pedijatri ne prate nove znanstvene spoznaje ili prate samo iz područja koje ih zanima.

bebe od šest, sedam ili osam mjeseci ne moraju imati raznovrsan jelovnik. može se par namirnica vrtiti u krug dok ih ne prihvate ili dok ne dođe vrijeme za neku novu.
eli
Sveta krava

PostPostao/la tanjabb » 18 lis 2008, 23:49

nina5, napisala sam ti da si pogledas nasu tablicu dohrane jer mi se cini da ste
1. ubrzali dohranu
2. nemas tocnu predocbu o tome sto i kako dalje.

Svijetska zdravstevna organizacija u dokumentu pod nazivom "Global strategy for Infant and Young child feeding" preporuca iskljucivo dojenje prvih 6 mjeseci bebinog zivota ili nadomjestno mlijeko (formula). Djeca koja su hranjena adaptiranim mlijekom nisu nista ranije spremna na dohranu nego djeca na majcinom. Tvoja pediatrica se dakle ne drzi preporuka krovne zdravstvene organizacije, kao ni brojni drugi, no imas pediatara koji ipak prate razvoj i istrazivanja poslijedica preranog uvodjenja odredenih namirnica u dohranu, i toga se drze kod svojih savjeta.

Vi jedete jako puno namrinica za svoju dob i sve sto ti ja mogu preporuciti je da usporite malo.

BTW. Ono sto je npr. na Hipp kasicama pisalo da je za 4 mjeseca sam ja uzimala u obzir tek dva mjeseca ili cak vise kasnije. Prozvodjacima bebece hrane je u interesu da tvoja beba pocne sto brze jesti njihovu hranu.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la nina5 » 19 lis 2008, 14:43

Sad sam zbunjena-šta i kako dalje?Dali da nastavim ovako ili da nešto mijenjam tj.izbacim? :oops:
NINA 21.04.2008

slika

slika
nina5
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Plusic » 19 lis 2008, 15:13

pogledaj tablicu i pocmi je se pridrzavati od sada, znaci uvodi mu i hrani ga namirnicama koje su za taj period navedene :)
naime i moja pedica je rekla da uvodimo dohranu sa 4mjeseca (kad smo bili na pregledu sa 3mjeseca) a na iducem (D je imao vec 5mjeseci) nam je rekla da se po novim preporukama dohrana uvodi tek od 5mjeseci ?! pitala sam je tablicu dohrane (nije mi sama nudila nikakve informacije o dohrani), dala mi je medutim na njoj je zabiljezeno sve kao da se dohrana uvodi sa 4 mjeseca, pa sam ja skinula sebi ovu tablicu i pridrzavam se nje :) - dohranu smo poceli tek sa 6 mjeseci premda smo na adaptiranom mlijeku
jedino sam neki dan dodala brokole kao namirnicu za 7.mjesec ? neznam jel ima jos sto sto se smije uvoditi a nije na tablici (premda imamo dovoljno namirnica za uvesti tijekom sedmog mjeseca :) )

malo sam razduzila post ali nadam se nina da sam ti pomogla u tvojim mukama :mah
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la frrr » 19 lis 2008, 17:20

kad dajete bebi one kolute ekspandirane riže tzv. stiropor? kao međuobrok ili dodatak uz neki obrok...?
ja sam svojoj dala jučer i danas poslije voća ujutro i bilo je ekstra uspješno! :party
jučer je prvo stavila u usta kao igrački i prvo malo brljala, al kad joj se odlomio komad brljala ga je po ustima i progutala...i tako, malo po podu, malo po hranilici, mao svuda okolo, al riješila je cijeli kolut!

danas kad sam joj ponudila odmah je pružila rukicu i otvorila usta i odmah je odlomila komad :party
fino njoj to ide, sviđa mi se da se uči da hrana može doć i iz njezine rukice

ujutro jede samo voće, bez žitarica, nije preveč da joj dam još i jedan komad stiropora da malo brlja mrlja?
što joj još mogu dat kao finger food - kuhanu mrkvu, krušku? ...jabuka sumnjam da bi prošla sirova....
i kad nudim finger food, nakon što pojede kašicu, jel da?
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la tanjabb » 19 lis 2008, 17:35

Hm, ja sam stiropor davala kao medjuobrok, a to smo poceli uvoditi tek s nekih 10 mjeseci.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la eli » 19 lis 2008, 18:28

nikad ga nisam davala jer ne vidim što bi korisno bilo u njemu i nikom nije namjera da on postane dio hrane koje će dijete u buduće konzumirati. zato glasam za kuhane mrkvice, komadiće kruške i sl.
eli
Sveta krava

PostPostao/la frrr » 19 lis 2008, 19:47

eli je napisao/la:nikom nije namjera da on postane dio hrane koje će dijete u buduće konzumirati. zato glasam za kuhane mrkvice, komadiće kruške i sl.

zašto ne?
ozbiljno pitam, nemam pojma...ja sam mislila da je to prihvatljiva 'grickalica'..NE JOŠ, naravno..i ja mislim da je premala još da joj dajem ikakve 'grickalice', ali sam nekako mislila kad joj bude trebao neki grickavi mini međuobrok da je bolje da hrusta to nego koricu kruha/bebi keks/nešto slično
ne svaki dan, al ak smo vani ili sl.

nemam pojma, zbunile ste me sad. ja sam mislila da nema ništa loše da joj dam taj stiropor..to je 99 posto riža i 1 posto sezam...jesam uranila, al to je bilo čisto za probu, nisam joj mislila davat to svaki dan
u principu sam htjela da malo jede iz svoje ruke
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la tanjabb » 19 lis 2008, 19:51

to je zapravo dosta ispraznan obrok, puno zraka :dunno
uz voce bi onda bilo bolje skuhat pravu rizu
a za finger food kako je eli rekla: kuhano povrce, mrkva, tivkica, brokula, bundeva ... moze i mekanija kruska
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la nina5 » 19 lis 2008, 20:46

PLUSIC,HVALA TI NA SAVJETIMA.ZNAČI PO OVOJ TABLICI TREBALA BI IZBACIT KRUMPIR A PROBAT SA TIKVICOM?TO BI ONDA BILO RECIMO DA SE PRIDRŽAVAMO TABLICE.AKO NETKO IMA BILO KAKAV SAVJET,PRIJEDLOG,ISKUSTVO PIŠITE JER SAM UŽASNO NESIGURNA
NINA 21.04.2008

slika

slika
nina5
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la nina5 » 19 lis 2008, 20:50

SA čim recimo ukombinirati kukuruznu krupicu?
NINA 21.04.2008

slika

slika
nina5
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la IvaV » 19 lis 2008, 21:31

nina5, kao prvo, dobro nam dosla na forum :mah

Vjerujem da je zbunjujuce i pomalo zastrasujuce kad skuzis da ti pedi daje krive informacije, znam to jer sam i sama to prosla. Al na svu srecu, ja sam forum otkrila puno ranije, pa me nije uspjela zaskociti sa savjetima da dohranu zapocnem sa 3,5 mjeseca i da do 8 mjeseci jede SVE sto i mi, normalno zacinjeno i tak...Naucis sa vremenom otklimati svoje na kontrolama i dalje nastaviti po onome sto je ispravno :up

Moj skromni savjet bi ti bio: isprintas si gore navedenu tablicu dohrane, tamo ti tocno po mjesecima pise koja namirnica se uvodi koji mjesec i tako ides. Prvo ponudis jednu namirnicu, npr krusku i nju dajes 3-4 dana, a onda prelazis na drugu, npr jabuku,pa dalje...sve sto ti je taj mjesec na meniju, mozes joj dati, a razmak od par dana je zbog eventualne alergijske reakcije. Kako savladas namirnice, tako ih onda mozes i kombinirati. Super se kombiniraju povrce i meso, a meni jos bolje voce i zitarice. pa kad dojete do jogurta i sira, pih, imate siroku paletu kombinacija :proljece

Konkretno palenta, mi sa njom nismo imali srece, nije ju htjela nikako. Jedino nekad sa bundevom, ali i to je bilo veliko ali. Palentu bih ja uglavnom probala zakamuflirati sa povrcem, ali ona je inace vrlo zahvalna namirnica. Mozes sa cim hoces.

Eto, nadam se da sam malo pomogla, ako imas bilo kakvih pitanja, samo tu pitaj, cure ce ti sve objasniti.

I iskljuci si velika slova, na forumu ti to dodje kao da vices na nekoga ;)
Ljubica-Zubica '07.
Sinko Janko '09.
IvaV
Sveta krava

PostPostao/la eli » 19 lis 2008, 21:32

ni sa čime. skuhat je na vodi bez soli. ako joj baš ne paše, možeš dodati neku od namirnica koja je usvojena, a odgovara početku dohrane (npr.mrkva ili tikva/tikvica).
eli
Sveta krava

PostPostao/la Plusic » 19 lis 2008, 21:39

ove rizine kolute ja jako volim ali mi nekako djeluje to ipak preumjetno i jako za bebe :dunno
kad im poceti davati hranu u ruke?
naime dante ima volju da jede sa svojom zlicom, ali mu do sada nisam dala da jede rukama iz zdjelice ....
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la tanjabb » 19 lis 2008, 21:41

kad im poceti davati hranu u ruke?

kad god su spremni i voljni
sta davat u ruku? pogledaj sta sam napisala frrr, bitno da je mekano i da se topi u ustima, da nije nesto sto moze odlomiti i zagrcnuti se, udaviti
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la nina5 » 19 lis 2008, 22:00

Iva v. hvala,upravo se nalazim u toj situaciji jer je naša pedica nama savjetovala početak dohrane sa 4 mj. a povrće sa 5,5 mj. I onda nađem ovaj forum(nedavno kupila komp)a kad tamo na tablici dohrane nema govora o voću do 6 mj. a kamoli o povrću.I da bi stvar bila bolja bake(mama i svekrva)govore da ona već može sve a od kolegice klinac ima 6 mj. i već 2 mj. jede puding,juhu,špinat...da ne nabrajam dalje!!! Uglavnom,hvala cure na savjetima,puno mi pomažete jer sam doista zbunjena i pomalo izgubljena u svemu tome... :proljece
NINA 21.04.2008

slika

slika
nina5
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la frrr » 19 lis 2008, 23:28

Plusic je napisao/la:ove rizine kolute ja jako volim ali mi nekako djeluje to ipak preumjetno i jako za bebe :dunno

kak misliš umjetno i jako?
kupiš, naravno, one bez soli. sastav je 99 posto riža, 1 posto sezam. sezam dora jede (prženi i mljeveni posipan po kašici) od 6 mjeseci. :dunno
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la zeezee » 20 lis 2008, 09:12

e,baš jedan takav stiropor upravo žvačem, i primjećujem u njemu i neke tvrđe komade, koje ja, sa svojim velikim zubima, moram pošteno zagrist da ih prelomim. jel to onda sigurno za kikiće? a bojim se i tih komada koji se mogu 'zaletit' u grlo... ne znam, ne zvuči mi baš sigurno..
M 22.04.2008. slika
zeezee
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la zeezee » 20 lis 2008, 09:14

ispravljam vlastititi netočan navod - ja žvačem one kolutove od riže i još tri žitarice...al, svejedno, malo me ipak frka zagrcavanja
M 22.04.2008. slika
zeezee
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la zeezee » 20 lis 2008, 09:18

Hm, odmah da pitam - pet dana smo bili na riži, prvi dan običnoj, onda na integralnoj (probava mu se ubrzala, tj kakao je češće no inače :mrgreen: ); nismo se makli dalje od nekih, ajmo reć, pet žličica. danas sam mislila počet s jabukom. e sad, da li bih trebala utvrđivat gradivo s jednom namirnicom dok ne prevalimo malo veću količinu ili šibam dalje i čekam da mu se nešto više svidi pa zatraži i šestu žličku? I još nešto - je li bolje dati samu jabuku ili u kombinaciji s rižom, dakle s okusom koji mu je već poznat?
M 22.04.2008. slika
zeezee
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la frrr » 20 lis 2008, 10:33

zeezee je napisao/la: je li bolje dati samu jabuku ili u kombinaciji s rižom, dakle s okusom koji mu je već poznat?

sasvim svejedno
ja imam pravilo da prvi dan neke namirnice dajem tu namirnicu samu, a drugi i dalje kombiniram
al to nije nikakvo generalno pravilo nego, eto, moja ideja
(s tim da, naravno, ima iznimaka...ak uvodim novo povrće, a ručak joj je odavno žitarica i povrće, ne bum ju držala na samom povrću....)

što se tiče kolutova - dora je maherica prava. ona već neko vrijeme hranu prvo promulja po ustima ako ima komadića pa onda proguta. a ta riža u kolutovima je takva da se to sve razmljeca od sline..
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Plusic » 20 lis 2008, 10:37

ja uvodim cistu namirnicu, pa ak se desi da mu se bas ne svidja ostanem na toj "cistoj" namirnici cak i dva-tri dana dok je ne zavoli....
ali mi idemo stvarno polako, mozda i presporo jer u ovih 20tak dana dohrane imamo tek jabuku,krusku, rizu (i rizine pahuljice),ali za sada je sve zavolio, cak i rizu i dosli smo (postepeno) do pune teglice po obroku (nekako mi najlakse mjeriti tako da sve smuckam u posudici od male HIPP kasice,125g) ...
:mah
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la frrr » 20 lis 2008, 11:07

ja idem drugim principom. probam, ako joj se ne sviđa danas probam još sutra, ako joj se ne sviđa i sutra u kombinaciji s nečim idem dalje...
doduše, prvi mi put dogodilo da odustanem od jedne namirnice nakon dva dana je prošli tjedan s kvinojom...

nego, plusic, jel kakao dante? :mrgreen:
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Plusic » 20 lis 2008, 11:12

je, jupiiiiiiii, sad kaka najnormalnije , kao i prije, po 2-3puta dnevno, ali jos uvijek sam uvjerena da su rizine pahuljice napravile "zlo", a mozda malo i riza :)
zato mu sad vise ne forsiram rizu, nego jednom tjedno, samo tek toliko :)
danas jos ostajemo na jabuka-kruska kombinaciji, malo je nervozan zbog drugog zubica pa cemo pricekati sa mrkvicom do sutra :mase
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la frrr » 20 lis 2008, 20:50

što vi kažete o uljima?

konvencionalni izvori kažu kako u kašice od povrća treba dodat maslinovog ulja jer daju više energije, a i bez masti nema apsorpcije vitamina topivih u masti
rode kažu kako za tim nema potrebe jer masti potrebne za apsorpciju tih vitamina beba dobiva mlijekom
JBP kaže kako nema smisla davat masti prije no što se daje sol jer se ne mogu probavit bez soli

ja nekad dodam, nekad ne, ovisi kako se sjetim. ali ne znam što da mislim.
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la tanjabb » 20 lis 2008, 21:21

ja sam dodavala, maslinovo, ali doslovno kap
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la eli » 20 lis 2008, 21:23

kap maslinovog ne škodi, ali činjenica je da intenzivno dojena beba od šest ili osam mjeseci jako dobro prazni sisu i izvuče puno masnoće. ja sam sa uljima počela kasnije (prvenstveno zato što mi je beba bila dosta debela) i ne sa maslinovim (u obitelji imamo alergiju na maslinovo).
eli
Sveta krava

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.