O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
17 lis 2011, 23:18
zaca, ovdje su mi dobri savjeti
http://www.mameibebe.biz.hr/phpBB2/viewtopic.php?f=40&t=53471Ja kuham i do 40 min, ne gasim prije nego postane želatinasta voda u kojoj se kuha
17 lis 2011, 23:23
Mon, moram priznat da ih ni moja mama bas nevoli hehe
24 lis 2011, 17:23
Imam pitanje u vezi korabe ili korabice. Na Severovoj internet stranici piše korabica a kad uguglam izbaci mi korabu. Koja je razlika? Koliko smije stajati u frižideru prije nego ju skuham i ponudim bebi?(sirova)? Naime ja sam korabu dobila prije 7 dana (3 kom) i još mi je ostala jedna pa bi ju ponudila bebi za klopu.
24 lis 2011, 21:22

to je to
mislim da ona dugo može stajati, nek me netko ispravi ak griješim
24 lis 2011, 21:40
Thnx. tako i kod mene izgleda. To se preporučuje na početku dohrane?
24 lis 2011, 22:17
To je to i može od početka dohrane i kombinirati se sa svačim. Može ti stajati u frižideru nekoliko dana ali ako je nisi načela. Ostatak od bebice staviš vama u juhu ili štogod želiš.
24 lis 2011, 22:40
eto, samo da prijavim da smo i mi počeli. prije par dana. kori još fale dva tjedna do 6 mjeseci, no počela je tražiti još nakon mlijeka, pa sam odlučila uvesti za drugi dnevni obrok kašicu, umjesto da dodam još 30 ml mlijeka (sad pije 210 vode + 7 mjerica novalaca za svaki obrok. ima 4 obroka dnevno)
prva tri dana je to bila ribana/miksana sa štapnim mikserom sirova jabuka. malo bljuc, malo pljuc, ali pojelo se par žlica.
onda jučer nije uopće kakala, a jutros je izbacila jednu tvrdu kuglicu, pa sam odlučila skuhati pola jabuke s dvije žlice onih ekozona integralnih rižinih pahuljica. sve sam to stavila zajedno u malo vode (pahuljice dodala kad je voda zakuhala) i prokuhala jedno desetak (možda i manje) minuta i smiksala štapnim. ispala je polutekuća kašica s mrvicama. dakle, ne skroz glatko. i to je jako fino papala i pojela jedno dvije trećine. i nakon toga uredno popila svojih 210 mlijeka.
pa kakala još tri puta danas.
sad imam dva pitanja:
1. pišem li ovo sve na pravi topic?
2. da li je ok sve to tako kuhati zajedno, te treba li to možda duže/kraće kuhati?
ipak imam i treće:
sad bi uvela korabicu. da li prvo samu ili mogu isto tako s integralnim rižinim pahuljicama?
24 lis 2011, 23:48
MON
1. topic je definitivno pravi

. Pa je li joj prva papica ili ne?
2. Ja to nisam nikad kuhala zajedno, uvijek sam u kuhano dodala pahuljice, ali isto ovisi i koje su pahuljice tj da li se trebaju kuhati. I moja L je uvijek više voljela kuhanu jabuku.
3. Ja bi joj korabicu prvi dan dala samu pa onda drugi sa rižinim.
24 lis 2011, 23:57
hvala adry
to su ove rižine pahuljice
http://online.konzum.hr/categories/5471 ... s/60023273na pozadini je neki recept u kojem se kuhaju, pa sam ja to zdravo za gotovo uzela da se kuhaju
25 lis 2011, 00:52
odlicno vam ide
25 lis 2011, 11:32
Ako je samo spljoštena riža onda se kuha kratko, a ako je instant (prah sličan kao rižolino, čokolino) onda se ne trebaju kuhati. Ove sa slike se kuhaju.
I ja bi za korabicu prvi dan samu, a onda drugi, treći s rižom može.
25 lis 2011, 11:44
super, hvala
25 lis 2011, 12:16
sve ti je rečeno i mislim da ste dobro krenuli
04 stu 2011, 00:29
pitanje vezano za rižu vulgaris oliti kuhanje iste. dakle, kad ju skuham onako, u malo vode i kasnije izmiksam štapnim mikserom ispadne mi preljepljiva. šta da radim? da dolijevam još obične vode? kako dobiti pravu kašu od riže?
04 stu 2011, 00:51
Ja ju nisam miksala nego sam ju propasirala pa unutra stavila zaista mrvicu svog izdojenog mlijeka.
04 stu 2011, 00:56
Za bebe se može kuhati u omjeru 1 dio riže, 8 dijelova vode. A po potrebi uvijek možeš razrijediti vodom, izdojenim mlijekom ili kakvom voćnom ili povrtnom kašicom.
05 stu 2011, 13:56
hvala! probat ćemo tako. znači miksanje riže otpada.
05 stu 2011, 14:24
Kad je dobro skuhana odn. raskuhana, ako ipak ima manjih komadićaka koji ti bebi možda smetaju, možeš je protisnut i kroz neko cjedilo, tak isto bude "glatka" masa.
05 stu 2011, 14:34
misliš, ocijedi se i samo vilicom izgnječi? znam da pitam možda očite stvari al prvi nam je put

mali mi se guši na sve male komadiće hrane, neće da guta...tako da još uvijek sve miksam a dam mu da uzme komadić jabuke ili kruške da nauči grist. ne znam kako drukčije ga navići da hranu treba grist i usitnjavat.
05 stu 2011, 14:49
uzmeš malo cjedilo za čaj i preko njega gnječiš rižu žličicom. na taj način dobiješ gustu kašicu bez komadića
ili rižu prije kuhanja samelji u električnom mlincu, ako ga imaš
05 stu 2011, 19:34
E da, ja sam si kupila onaj mlinac za kavu, pa sam znala zobene pahuljice i druge žitarice tako samljeti, onda se i puuuno brže skuhaju. A što se gnječenja kroz cjedilo tiče, ja sam počela sa sitnim, pa na srednje, pa sad imam neko veliko - mislim to su i dalje sitne rupice, al ipak duplo veće nego one u cjedilu za čaj.
08 stu 2011, 21:44
Imam pitanje-zamrznula sam domaće šljive i sad bi to sutra dala mojoj curici.Mislila sam ih odmrznut i skuhat,jel to ok tako?
09 stu 2011, 01:06
Ja ih samo odmrznem
09 stu 2011, 15:46
da pitam - koliko vi kuhate severovu integralnu kukuruznu krupicu?
ja sam ju kuhala 45 minuta, ubila boga u toj kuruzi i još mi se činila sirova i mrvičasta
kori to ne smeta, smazala je porciju za lučkog radnika - jedna jabuka i dvije velike žlice kuhane krupice (dvije žlice sirove krupice).
no čini mi se da ju je poslije malo grčilo, nikako se nije mogla umiriti i zaspati.
09 stu 2011, 16:05
nije Severova, ali domaću iz mlina bih kuhala preko sat vremena, posebnom tehnikom
zato sada kuham isključivo onu od 1 minute
09 stu 2011, 16:07
da...mislim da ćemo ovu severovu ostaviti za nešto drugo. sutra kupujem instant. more biti da sam nahranila dijete sirovom kuruzom...ko kokicu
12 stu 2011, 10:18
pitanjce - kuhati mrkvicu ili može sirova?
12 stu 2011, 10:25
Kuhati
12 stu 2011, 10:27
ok, hvala
24 stu 2011, 22:26
Do sad sam malenoj davala hokaido bundevu,dal može i butternut?Jel to isto ok za prehranu bebica?