Sada je: 25 srp 2026, 11:16.

Prva mrkvica - topic za apsolutne početnike

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

PostPostao/la pinkflower » 14 tra 2007, 13:23

To je frutekova kašica jabuka i piškote ali nema glutena jer su piškote na bazi riže !!! Sve spomenuto probala ( samo Hippova pahuljica ) i ne ide !!!
Bude već sad se manje živciram oko toga !!!
slikaslika
pinkflower
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la točkica » 14 tra 2007, 15:23

Savjetujte me..jel smijem danas svojoj curki (8 mj) umiješati u kašicu ciklu koju sam skuhala prekjučer i stoji u frižideru?Kuhala sam ju cijelu i s obzirom da je velika,a ona malo pojede,jel joj smijem davati istu par dana čuvanu u frižideru (koliko dana)?Sa čim ju miješati? :conf
točkica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la tanjabb » 14 tra 2007, 15:57

Uvijek je bolje svijeze ali valjda joj nece nista biti ako je stajala u fridgu. Ja sam mom ciklu davala s mrkvicom ili s krumpirom.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la eli » 14 tra 2007, 16:06

cikla spada u povrće sa povećanom količinom nitrata pa zato ne bi smjela stajati i podgrijavati.
http://www.coolinarika.com/faq/200043
eli
Sveta krava

PostPostao/la točkica » 14 tra 2007, 16:16

Znaš kaj,i mene to "valjda" nekako muči,ali s obzirom da bi prije vola ispekla nego skuhala sad novu probat ću joj dati!Ajde još sad,ak je netko tu,neki brzinski recept danas za ručak (neovisno o cikli)..probala mrkvu,brokulu,krumpir,ciklu,korabu,rižu,kukuruz(pahuljice),jab,kruš,ban! :mah
točkica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la tanjabb » 14 tra 2007, 16:19

Nisam znala da to vrijedi i za ciklu.
Hvala bogu pa ima pametnijih od mene.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la eli » 14 tra 2007, 16:33

nemoj me zezati. :mrgreen:
stavila sam link jer sam se sjetila da sam nedavno pročitala to pitanje i odgovor pa sam ih potražila.

definitivno - nikada ne bi bebi dala ništa što je kuhano prekjučer. ne kažem da sam u pravu, ali bolje ne riskirati. :dunno
eli
Sveta krava

PostPostao/la andjelak » 14 tra 2007, 16:47

e, baš sam se danas sjetila cikle, da bih i to mogla dati Anđeli pa mi je ovaj savjet o nitratima dobrodošao :up iako i ja mislim ovako ko eli
definitivno - nikada ne bi bebi dala ništa što je kuhano prekjučer. ne kažem da sam u pravu, ali bolje ne riskirati. :dunno

zato ja prakticiram od svježeg povrća odrezati onoliko koliko mi treba za papicu, a ostatak je u frižideru do sutra-prekosutra, npr.korabicu ne kuham cijelu, nego pola ili trećinu, ovisi o veličini.....pa ću tako i sa ciklom.....i moram vam se pohvaliti jer ste mi vi ovdje (mislim na drage moderatorice prvenstveno :) ) bile velika utjeha dok sam vodila borbu za zavoliti povrće :mrgreen: - Anđela je i danas lijepo smazala svoj povrtni obrok: korabica+mrkvica+riža, skuhano s malčice kapule i začinjeno s kapi-dvije maslinova ulja :papica joj, kako se već veselim kuhanju sutrašnjeg ručkića, djed će nam donijeti mola :)
Anđela, moj anđelak 11.08.2006.

Toni, mali bjaco 14.07.2009.
andjelak
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la tanjabb » 14 tra 2007, 16:50

Drago mi je za vas Andjela :3srca .
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la točkica » 14 tra 2007, 17:09

Ma cure ipak ću vas poslušati,i cikla od prekjučer ide u smeće!Dvoumila sam se jer sam pretpostavljala kako je cikla "kao neka salata" koja se i jede,prethodno skuhana,dugo,dugo (bar mi odrasli)..a i ovo "prekjučer" stvarno grozno zvuči!
točkica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Ina66 » 15 tra 2007, 07:54

za one kojima se ne da klikati na link, citiram:

Kod pojedinih namirnica, ponovnim kuhanjem dolazi do nastanka nekih nepoželjnih sastojaka. Npr. juha od mrkve prekuhavanjem sadrži više nitrita (koji stvaraju toksične nitrozoamine u želucu), jer zbog ponovnog kuhanja dolazi do redukcije nitrata u nitrite. Manja djece su posebno osjetljiva na nitrite i zato im ne treba podgrijavati juhu od mrkve. Povrće kao npr. zelje, cikla, celer iz istog razloga ne treba podgrijavati već ih se preporuča jesti svježe pripremljene. Repa, celer, salata, špinat, rotkva i rabarbara sadrže oko 200 mg nitrata na porciju od 100 g. Nitrati iz špinata mogu se fermentacijom već skuhanog špinata, čak i u hladnjaku, pretvoriti u opasne nitrite koji mogu biti razlog trovanja odstajalim špinatom. Zato se preporuča pripremiti samo onoliko koliko se može pojesti svježe pripremljenog za jedan obrok. Špinat stavite kuhati u malo kipuće vode (ne u hladnu) i kuhajte ga oko 5 minuta. Vodu od kuhanja bacite jer je zasićena nitratima.
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la točkica » 15 tra 2007, 14:17

Ina..a blitva?Mislim na te nitrate i nitrite!
točkica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Ina66 » 15 tra 2007, 22:15

ovako - u svim tablicama su blitva i špinat stavljene na sam početak dohrane, a mi smo je pomakli za kasnije i to također pod uvjetom da se daje u roku dva sata od branja.
ja sam i jedno i drugo dala dosta kasno u prvoj godini (i to kad bi išli kod bake pa bi povrće išlo direkt iz vrta u lonac) i ne kažem da je naša tablica zakon - svatko si bira za svoje dijete ono što misli da je najbolje. ja sam odlučila pričekati s blitvom i špinatom.
osim toga, špinat se mora pripremati s mlijekom pa mi je i to bio dodatni minus za ranije uvođenje jer nisam koristila adaptirano
Ina66
kuhinjska fly lady

Da ne otvaram novi topik...

PostPostao/la Katarina_ » 17 tra 2007, 09:58

...isprike ako ponavljam nesto o cemu ste vec diskutirale, ali ja nisam uspjela pronaci odgovor na pitanja koja me muce.

Dakle, moja beba ima 9 mjeseci i poceli smo s dohranom s punih 6, do tada je bio iskljucivo dojen. Dohranu i prihvaca i ne prihvaca, kako kad. Ni inace nije neki pero-zdero. Dajem mu ukupno tri obroka dohrane dnevno, s tim da cesto jedan odbojkotira, tj. pojede nesto simbolicno. To izgleda ovako:

- dojenje na zahtjev, to ne biljezim pa ne znam precizno
- oko 10 ili 11 ujutro voce sa zitaricama (zitarice pripremam na vodi)
- oko 15 rucak (povrce, zitarice i malo mesa ili ribe, kap maslinovog ulja)
- oko 19 povrce ili voce sa zitaricama

Dakle, mlijeko pije iskljucivo preko cice, drzim se uglavnom tablice dohrane iz knjige Moja prva godina i jedne tablice koju sam nasla ovdje, ali sam nesto "sporija" u uvodjenju novih namirnica.

Ne znam radim li dobro, grijesim li igdje? Je li mu to uopce dovoljno?

Zahvaljujem na svakom odgovoru. :juhu
Katarina_
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la andjelak » 17 tra 2007, 13:24

evo i ja jedno pitanjce :) ima li neka količinska "norma" koliko 8-mjesečna beba mora pojesti voćnog ili povrtnog obroka......znam da je to sve individualno, ali pitam ima li neka donja granica, koliko minimalno mora...... Anđela pojede otprilike nešto više od pola svoje zdjelice voćne kašice koju joj napravim (cca 150ml ), a kako je povrće tek prihvatila ima tjedan-dva, njega bude oko 100-120ml..... pretpostavljam da joj je to dovoljno :papica
koliko mora piti dnevno, imamo 1 noćni i 5 dnevnih podoja, uz 1 voćni i 1 povrtni obrok..... dajem joj vodu 2-3 puta dnevno, više ona gricka onaj kljun od čaše nego što pije :mrgreen: ali, potegne barem 3-4 gutljaja svaki put.....

i podsjetio me ovaj Katarinin post - je li u voće dovoljno staviti rižine pahuljice(npr. rižolino ili one Milupine) ili na vodi skuhati neke žitarice....

vidim ja, ima tu i više nego jedno pitanjce :mrgreen: .... a kad volim vaše odgovore ;-)

andjelak
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Ina66 » 17 tra 2007, 13:35

najprije odgovor Katarini :)
meni se čini sasvim OK količina koju ti beba jede. u toj dobi je još uvijek bitnija raznovrsnost prehrane nego količina.

Andjelak - već sam ti napisala da vam dobro ide. vodu nudi redovito, ona će sama uzeti koliko joj treba, vjerojatno će ti više piti kad još zatopli

za usporedbu - moja skoro jednoipogodišnja smrdica jede ovako:
- doručak: pola do puna zdjelica zobene kaše s voćem (zna se dogoditi i da pojede tri žlice i gotovo!) ili pola fete kruha s namazom (ABC ili maslac s pekmezom) ili jogurt s integralnim kruhom
- marenda: ako smo doma, jede narezano voće, ako smo vani - staklenku Hippa ili jednu bananu
- ručak: rijetko pojede pun tanjur, uglavnom kad je blitva ili leća, to slisti, ostalo kako kad + što jede meso
- popodnevna marenda: opet narezano voće ili mala zdjelica grickalica - grožđice, suhi ribizli, meki
večera: nekad kuhana blitva, najčešće jogurt sa žitaricama

ono što sam ja iz iskustva s dvoje djece naučila je da ih ne tjeram da jedu na silu - ako joj je dosta tri zalogaja, ne guram dalje. jest će sljedeći obrok

zaboravih napisati - doji ujutro i navečer obavezno, a po danu se zalomi tu i tamo. noću se obično prišteka kad ja dođem u krevet
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Katarina_ » 17 tra 2007, 14:56

Hvala na odgovoru, tako si i ja nekako gruntam :mrgreen:

Andjelak, za zitarice: obicno kuham na vodi rizu, palentu, prosene pahuljice, sad vec i psecnicni griz. Takodjer koristimo i rizine pahuljice, samo sto njih otopim u vrucoj vodi (oko 50 stupnjeva).
Katarina_
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la andjelak » 17 tra 2007, 16:44

Ina66, a šta ćeš kad sam zaboravna :gigl nisam išla za tim da sam u prethodnom nekom postu već bila napisala količinu :mrgreen: a znaš kako je nama "početnicama" s prvim djetetom......uvijek se misliš je li nešto dobro radiš :) .... a posebno kad je dohrana došla na red :) ...... i onda uvijek skužim da je taj majčinski instinkt jedan savršeni mehanizam :cool pa se i ja tako mislim da će mala već više cugnuti kad osjeti žeđ :drink
:juhu

andjelak
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Pticica » 17 tra 2007, 21:58

Ja bi upitala kada ste vi svojima malisanima poceli davati vocne jogurte? :conf Moja nece obicni niti kada joj stavim voce u njega tako sam joj dala jedan mali vocni koji je pojela u sekundi :papica Po sastavu je manje vise isti s obicni sem eto sto ima voce,naravno dala sam joj s onim vocem sto je vec prije jela .E sada sam u nedoumici da joj nastaviti davati ili ne ...pise na njima da su za infants :dunno pa sam si uzela da to mogu i bebe od 11 mjeseci :dunno
Hajte vi to meni recite vise ne lupam glavu u zid
Hvala :mah
I. 12.05.06
Pticica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mamashnita od noje » 17 tra 2007, 22:01

moj ce uskoro 22 mjeseca i jos uvijek ne jede vocne jogurte :mrgreen:
mislim, mogu to jesti bebe od 11 mjeseci, ali ja svom jos uvijek radije sama zamijesam vulgaris jogurt + voce, ili kravlji sir + voce.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la eli » 17 tra 2007, 22:01

bolje ne zato što je puno šećera, no ja sam svojoj počela davati baš negdje prije prvog rođendana, jer je to bilo gotovo jedino mliječno što je prihvaćala.
moja nije htjela kućnu varijantu. niti kad bi dobrano zašećerila. :dunno
eli
Sveta krava

PostPostao/la Ina66 » 17 tra 2007, 23:07

ni ja ne dajem voćni jogurt. meni je to otužno slatko :dunno
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Duga » 18 tra 2007, 12:30

Voćni jogurt (ni kupovni, ni u kućnoj radinosti) ni primirisati neće...kupovni sam joj nudila kad više nisam znala šta mliječno ponuditi da uzme...zadnje vrijeme uzme par žlica Activia j. i to obični, naravno :dunno ...ne znam zašto slatku verziju pogotovo neće - uvijek sam si mislila da mi je to rezervna varijanta kad ne bude htjela ništa mliječnog - kad ono :shock: neće, pa neće :mrgreen: ...i bolje :3srca
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la teutonija » 22 tra 2007, 14:49

Evo sad jedno malo glupo pitanje ;-) , dal se tikvice mogu kuhati s korom ili se moraju oguliti?
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la mamashnita od noje » 22 tra 2007, 17:50

kada kuham za nas nekada gulim, a nekada ne.
za smrdu ih gulim jos uvijek.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la eli » 22 tra 2007, 18:18

ja ih nisam nikad gulila. :dunno

iako bi bilo pametno ako su nepoznatog porijekla, tj. ako je velika šansa da su i u skladištu špricane.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Ina66 » 22 tra 2007, 18:24

ja ne gulim one za koje znam odakle su, znači, od moje mame ili od barbe od kojega kupujem inače. ove koje se prodaju cijele godine baš i ne preferiram, ali kad ih uzmem, obavezno gulim
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la mackamama » 23 tra 2007, 00:10

:pc Da vam se i ja pridružim, mada nije da smo baš-baš početnici. Dobro sam pročitala sve postove od samog početka i zapravo sam vidjela da nema nekog određenog pravila kojim se počinju hraniti bebaći. Meni je pedijatrica rekla već sa 5 mj. da mogu početi sa dohranom bez obzira što sa kilažom nije bilo problema, čak naprotiv samo sa dojenjem je mjesećno dobivao 1,5 kg. Vrlo jako, gusto mlijeko imam i naravno k´o Vindija ga proizvodim. Mi smo krenuli prvo tri po tri dana sa određenom namirnicom, dok sada nemam problema sa papanjem ničega + što još sisamo non-stop. Sada smo napunili 6 mj. i nismo do sada imali problema. Čak mi se omanilo da sam u špinat stavila i malo bijelog luka i nije nikako bilo problema sa stomačićem; iako sam ga u trudnoći gutala nemilice jer sam neobičnu imala želju za njim. :tru

Jedino s ćim se ne bi složila sa nekim mamama što svojoj djeci daju sojino mlijeko umijesto kravljeg, jer koliko ja znam soja koju mi imamo danas na tržištu u bilo kojem obliku; pa čak i onu koju u sjemenu sade kod nas je genetski modificirana kako bi ništa drugo nego nahranila gladni svijet. Jer ja ne znam jel´ ste ikada vidjele kako izgleda prava soja od one koja na policama u prodaji(kao malo manji lješnjak i svijetlije boje)- ona originalna( dvostruko manja i jako tamne boje).
mackamama
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mamashnita od noje » 23 tra 2007, 07:23

postoje i sojina mlijeka napravljena od soje iz biološkog uzgoja. na njima piše bio. i ima ih za kupiti u dućanima bio&bio. :mah

a s ovim se bas ne bih slozila
sam vidjela da nema nekog određenog pravila kojim se počinju hraniti bebaći.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la NINANJA » 23 tra 2007, 15:45

pozdravljam sve :mah

Nina bu sutra napunila 6 mjeseci, i ja nisam zdržala nego sam joj u subotu dala jabuke. Domaćeslika. Bila je najsretnija na svijetu slika

Prvo sam joj dala tog sokića iz jabuke. Onda sam joj jučer 'nagrebla' jabuke i pojela je 2 žličice, a danas sam joj dala pol spasirane jabuke. To je cca 3 male žličice.
Inače, ona već dva mjeseca gleda nas dok jedemo i mljacka i melje po ustima jezik, točno kuži da nekaj fino klopamo :papica
Do sad sam joj dok mi jedemo uvijek dala da cica jer je bila baš nekak i tužna i ljuta kaj njoj nedamo :dunno

A cicu obožava :luv
fantazija je divna baš zato što bi se možda mogla ostvariti
NINANJA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.