Sada je: 25 srp 2026, 15:20.
Moderatori/ce: Diami, nevenera

iako i ja mislim ovako ko eli definitivno - nikada ne bi bebi dala ništa što je kuhano prekjučer. ne kažem da sam u pravu, ali bolje ne riskirati.![]()
) bile velika utjeha dok sam vodila borbu za zavoliti povrće 

Kod pojedinih namirnica, ponovnim kuhanjem dolazi do nastanka nekih nepoželjnih sastojaka. Npr. juha od mrkve prekuhavanjem sadrži više nitrita (koji stvaraju toksične nitrozoamine u želucu), jer zbog ponovnog kuhanja dolazi do redukcije nitrata u nitrite. Manja djece su posebno osjetljiva na nitrite i zato im ne treba podgrijavati juhu od mrkve. Povrće kao npr. zelje, cikla, celer iz istog razloga ne treba podgrijavati već ih se preporuča jesti svježe pripremljene. Repa, celer, salata, špinat, rotkva i rabarbara sadrže oko 200 mg nitrata na porciju od 100 g. Nitrati iz špinata mogu se fermentacijom već skuhanog špinata, čak i u hladnjaku, pretvoriti u opasne nitrite koji mogu biti razlog trovanja odstajalim špinatom. Zato se preporuča pripremiti samo onoliko koliko se može pojesti svježe pripremljenog za jedan obrok. Špinat stavite kuhati u malo kipuće vode (ne u hladnu) i kuhajte ga oko 5 minuta. Vodu od kuhanja bacite jer je zasićena nitratima.

ima li neka količinska "norma" koliko 8-mjesečna beba mora pojesti voćnog ili povrtnog obroka......znam da je to sve individualno, ali pitam ima li neka donja granica, koliko minimalno mora...... Anđela pojede otprilike nešto više od pola svoje zdjelice voćne kašice koju joj napravim (cca 150ml ), a kako je povrće tek prihvatila ima tjedan-dva, njega bude oko 100-120ml..... pretpostavljam da joj je to dovoljno :papica

nisam išla za tim da sam u prethodnom nekom postu već bila napisala količinu
.... a posebno kad je dohrana došla na red
...... i onda uvijek skužim da je taj majčinski instinkt jedan savršeni mehanizam
pa se i ja tako mislim da će mala već više cugnuti kad osjeti žeđ

pa sam si uzela da to mogu i bebe od 11 mjeseci

...ne znam zašto slatku verziju pogotovo neće - uvijek sam si mislila da mi je to rezervna varijanta kad ne bude htjela ništa mliječnog - kad ono 
Da vam se i ja pridružim, mada nije da smo baš-baš početnici. Dobro sam pročitala sve postove od samog početka i zapravo sam vidjela da nema nekog određenog pravila kojim se počinju hraniti bebaći. Meni je pedijatrica rekla već sa 5 mj. da mogu početi sa dohranom bez obzira što sa kilažom nije bilo problema, čak naprotiv samo sa dojenjem je mjesećno dobivao 1,5 kg. Vrlo jako, gusto mlijeko imam i naravno k´o Vindija ga proizvodim. Mi smo krenuli prvo tri po tri dana sa određenom namirnicom, dok sada nemam problema sa papanjem ničega + što još sisamo non-stop. Sada smo napunili 6 mj. i nismo do sada imali problema. Čak mi se omanilo da sam u špinat stavila i malo bijelog luka i nije nikako bilo problema sa stomačićem; iako sam ga u trudnoći gutala nemilice jer sam neobičnu imala želju za njim.

sam vidjela da nema nekog određenog pravila kojim se počinju hraniti bebaći.
. Bila je najsretnija na svijetu

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.