Sada je: 26 svi 2026, 03:11.

Kravlje mlijeko, koje i kako uvoditi?

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: Kravlje mlijeko, koje i kako uvoditi?

PostPostao/la rusulica » 03 lip 2013, 21:53

Znam da u kozjem nedostaje folne. Lauri sam ga davala zbog alergije na kravlje ali je i dojila do 2 ipo godine.
Kažu da je lakše probavljivo pa sam zato mislila uskoro Marieti i to a folnu nadomješta drugim prerađevinama kravljeg mlijeka.

Ona zapravo i dalje doji i povremeno neke žitarice napravim na AD-u. Pitam za jela koja pripremam za cijelu obitelj (npr. spomenuti pire krumpir), na čemu dakle od navedenog u prethodnom postu ga je preporučljivo raditi. Da li sam dobro shvatila da je u redu i mlijeko sa poznatog mi gospodarstva (iako nije prošlo kontrole)?
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la mrs. eastwood » 04 lip 2013, 06:59

ako nema nekih indikacija ili alergija ili sl. u jaslicama će mu nuditi kravlje mlijeko svakodnevno. ovdje se uvriježila preporuka, da se ne daje do druge godine, ali da se postepno počme uvoditi.
struje su razne, kao i argumenti...

evo ovdje smo izvukle nešto naPOČETKU
da quotam tanju zašto ne KM prije dvije godine
tanjabb je napisao/la:- kravlje mlijeko ne sadrzi dovoljno zeljeza zato su npr. kod djece koja rano pocinju s kr. mlijeko ceste anemije (25-40% takve djece u starosti od 6 do 24 mjeseci je anemicno)
- sadrzi puno previse neprimjerenih bjelancevina, koje po nepotrebnem opterecuju bubrege male djece i time vecaju mogucnost alergija
- ne sadrzi dovoljno cinka, selena, joda, vitamina i esencialnih masnih kiselina potrebnih za razvoj djeteta
- sadrzi previse natrija, kalija i klorida.
Ova istrazivanja su radjena za djecu do 2. godine i preporuke jesu da je za tako malu djecu uvijek bolje posegnuti za adaptiranim mlijekom (koje nema ovih "nuspojava" gore) ako vec majka ne doji.

moja je krenula u jaslice s 14mj i tamo je za dorucak bilo mlijeko, griz na mlijeku... nisam sigurna koliko je ona to pila, nisam nikada ni pitala. doma nije htjela. ja sam uredno dodavala mlijeko u naše kuhanje. kašice i griz sam joj i dalje radila na vodi, a dojila je do nekih 20 mj.

naravno, ako primjetiš neke reakcije kada daješ hranu s mlijekom da ćeš reagirati.
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la Diami » 04 lip 2013, 15:08

Rusulica za mlijeko u pireu ili špinatu ja bih uzela ono koje uzimaš i vama. Osobno se ne bih igrala s mlijekom koje nije prošlo neke kontrole osnovne, bar povremeno, osim ak stvarno dobro ne poznaš vlasnike gospodarstva i znaš da rade po nekakvim standardima.

To što bi tako malo dijete dobilo kroz porciju pirea ili špinata je stvarno minimalno, a kako ostalo još dojiš ili dodaješ ad, mislim da nemaš brige tu.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la rusulica » 05 lip 2013, 12:57

Diami je napisao/la:osim ak stvarno dobro ne poznaš vlasnike gospodarstva i znaš da rade po nekakvim standardima.

.

da, stvarno ih dobro poznajem. oni su do nedavno radili na veliko s poznatom mljekarom , imaju svu potrebnu mašineriju međutim zbog nepovoljnih okolnosti u obitelji sveli su sve na nekoliko krava i to prodaju privatno. hvala na odgovorima
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la nevenera » 02 ožu 2014, 14:55

mi smo probali uvesti kravlje mlijeko ali je dobio proljev.
probali smo prije par mjeseci i isto je bilo.
jogurt i sir jede bez problema.
alergiju na kravlje mlijeko nema, testiran je

nije mi sad jasan ovaj proljev oba puta
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la mrs. eastwood » 02 ožu 2014, 15:38

koji ste test radili? je li bilo isto mlijeko? istog proizvođaca? svježe, trajno. možeš li to povezati?
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la nevenera » 02 ožu 2014, 15:48

radili smo test za mlijeko, jaja i još neke stvari kod pulmologa prije koji mjesec
sve je bilo b.o. kožni test
uvijek kupujemo isto mlijeko, svježe mlijeko od vindije.
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la mrs. eastwood » 03 ožu 2014, 09:14

da, koliko sam ja pokopčala - negativni kožni testovi ne znače nužno i toleranciju pri konzumaciji.
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la nevenera » 13 tra 2014, 10:04

evo nas mjesec kasnije. prestali smo dojiti ima 2 tjedna. jede dosta jogurta i sira.
tek ima 2 dana sa nakon što popije šalicu kravljeg mlijeka (isto koje sam nudila i do sad, vidijino svježe mlijeko) nema proljev. nisam radila ništa drukčije nego prije :dunno
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la nevenera » 09 sij 2015, 09:35

članak o mlijeko u prehrani djece

citiram iz članka:
o uvođenju kravljeg
Iako se kravlje mlijeko u prehrani dojenčadi upotrebljava stoljećima, tek se u početku ovog stoljeća, nakon što su upoznate razlike između kravljeg i ženina mlijeka, pristupilo prehrani dojenčadi razrijeđenim kravljim mlijekom kako bi se približilo sastavu ženina mlijeka (13).
Današnje spoznaje i postupci u razvijenim zemljama ne preporučuju prehranu djeteta ni razrijeđenim ni nerazrijeđenim kravljim mlijekom prije navršenih 12 mjeseci života, i to iz razloga navedenih na tablici 1.
Ako iz bilo kojih razloga dijete nije na ženinu mlijeku, preporučuje se prehrana industrijski prerađenim kravljim mlijekom, jer je njegov sastav u proteinima, mastima, ugljikohidratima i elektrolitima prilagođen humanom mlijeku.

Podaci na tablici 3 pokazuju slijedeće trendove: lagani trend povećavanja dojenja, ali uz to i nepovoljan trend uzimanja punomasnog i obranog mlijeka nakon 6 mjeseci dojenačkog života, što bitno odstupa od preporučenih mjera. Prehrana obranim i razrijeđenim mlijekom čak je štetna za zdravlje dojenčeta.

o kozjem mlijeku
Ta vrsta mlijeka postaje u nas sve popularnija, pogotovo u prehrani dojenčadi, te dobiva epitet zdravog mlijeka. Međutim kozje mlijeko s obzirom na kravlje mlijeko nema većih nutritivnih vrijednosti. Prednost je kozjeg mlijeka veći sadržaj srednjolančanih masnih kiselina: C8 i C10, koje se bolje resorbiraju nego masne kiseline kravljeg mlijeka (17). Važan su nedostatak kozjeg mlijeka niske vrijednosti folne kiseline, stoga se u djece koja su isključivo hranjena kozjim mlijekom razvija megaloblastična anemija. Zbog toga dijete koje je na prehrani kozjim mlijekom treba dobivati supstituciju folne kiseline ili je dobivati prirodnim putem, tj. svježim voćem i povrćem.
nevenera
idejni kreator MUD-a

Prethodna

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.