ako nema nekih indikacija ili alergija ili sl. u jaslicama će mu nuditi kravlje mlijeko svakodnevno. ovdje se uvriježila preporuka, da se ne daje do druge godine, ali da se postepno počme uvoditi.
struje su razne, kao i argumenti...
evo ovdje smo izvukle nešto na
POČETKUda quotam tanju zašto ne KM prije dvije godine
tanjabb je napisao/la:- kravlje mlijeko ne sadrzi dovoljno zeljeza zato su npr. kod djece koja rano pocinju s kr. mlijeko ceste anemije (25-40% takve djece u starosti od 6 do 24 mjeseci je anemicno)
- sadrzi puno previse neprimjerenih bjelancevina, koje po nepotrebnem opterecuju bubrege male djece i time vecaju mogucnost alergija
- ne sadrzi dovoljno cinka, selena, joda, vitamina i esencialnih masnih kiselina potrebnih za razvoj djeteta
- sadrzi previse natrija, kalija i klorida.
Ova istrazivanja su radjena za djecu do 2. godine i preporuke jesu da je za tako malu djecu uvijek bolje posegnuti za adaptiranim mlijekom (koje nema ovih "nuspojava" gore) ako vec majka ne doji.
moja je krenula u jaslice s 14mj i tamo je za dorucak bilo mlijeko, griz na mlijeku... nisam sigurna koliko je ona to pila, nisam nikada ni pitala. doma nije htjela. ja sam uredno dodavala mlijeko u naše kuhanje. kašice i griz sam joj i dalje radila na vodi, a dojila je do nekih 20 mj.
naravno, ako primjetiš neke reakcije kada daješ hranu s mlijekom da ćeš reagirati.