O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.
03 tra 2009, 19:14
Joj moram vam se pohvaliti danas je s gustom jeo piletinu.

I inace sam super zadovoljna nasim papanjem. Cini mi se kako mu je trebalo neko vrijeme da se navikne na neke okuse. I sad papa.
I jos nesto poceo je piti vodu, zapravo danas je pio, ali iz bocice s dudom. Iz case s kljunom nece. Nakon ne znam koliko vremena sam mu stavila u tu bocicu i bas je pio. Danas nam je dosta toplo pa vjerujem da je bas bio zedan. Al sad koliko mi drago, toliko mi i krivo jer pije na bocicu s dudom...
03 tra 2009, 19:17
plusic

moram te špotat...ti si bila napisala kak je dante jeo zrnati sir i ja bez razmišljanja kupim to za doru...sad joj to nudili pa nije htjela pa se MM pravio da jede kad tamo kaže on da je slano. pogledam sastav - bome kuhinjska sol! da sam znala ne bi kupila jer mi ne jedemo to inače...ajd, bude on to valjda pojeo...
03 tra 2009, 20:09
TP, ja sam mu bila izvadila ventilic iz case s kljunom pa kad je skuzio da iz kljuna curi voda, vratila. Sad pije bez frke, 50-100ml vode dnevno.
03 tra 2009, 20:12
Mogla bi to probat... Al probala sam i s obicnom casom i s onom putnom... Al probat cu i tako. TNX
04 tra 2009, 10:07
evo i mene k vama. citam vec neko vrijeme i sve sto kazete pokusavam primijeniti ali ipak gledam svoje kikice pa nesto malo i improviziram, uglavnom nisam "streberski tip" i ne radim sve strogo po pravilima..uglavnom sad sam bas nekeko u nedoumici pa mi treba vase misljenje. decki sad imaju skoro 8 mj. do prije par dana izgledalo je to ovako: 5,6,7 ovisi, cicaju
9,10 voce+zitarice
13 rucak obicno povrce i nekoliko puta su dobili uz to malo mesa peradi (bilo bi idealno zamijeniti ovaj rucak i popodnevno cicanje al mi je to neizvedivo jer u 15 idem po curku u vrtic i kad se vratim oni bi dobili kuhano tek u 5 sto mi se cini prekasno)
16,17 cica
20 vecera (nekad ad, nekad pura s ad,nekad rizine pahuljice) nakon sat vremena ako ne zaspu odmah, dobiju opet cicu kao za uspavljivanje.
po noci su jos 2 puta cicali
e sad moze se ciniti da im je previse obroka na zlicu al nije ovaj raspored strogo odredjen, nekad umjesto rucka dobiju cicu, nekad uz rucak dobiju cicu, itd ovisi o situaciji. nisam previse razmisljala jer mi se cinilo da ipak dobiju dovoljno mlijeka.
ali zadnjih noci su poceli napokon odlicno spavati. zaspu navecer oko 9 i ne bude se prije 3 jedan a drugi tek u 5,6 na ovaj prvi jutarnji obrok. dakle izostala su 1-2 dojenja pa mi se sad cini da bih trebala malo pojacati mlijeko.
sto mi je najpametnije uciniti? ima li smisla ukidati im taj povrtni rucak, nekako mi to glupo kad im tako dobro ide, papaju s gustom sve sto im dam a pocela sam pomalo i s mesom.
zapitam se ponekad da li im je i ovo cicanje dovoljno jer nemam blagog pojma koliko pojedu, cine mi se zadovoljni i izdrze 3 sata do sljedeceg hranjenja.
malo sam produzila s ovim postom... valjda ste skuzile sto je pjesnik htio reci...
04 tra 2009, 12:04
barboza, nemoj nista mjenjati, sve super
04 tra 2009, 12:48
Frrr meni taj sir nije slan, a dala sam mu ga na preporuku moje mame, a njoj vjerujem po pitanju dohrane vise nego ikome.
Ja mu stavim zlicicu tog sira, pomjesam sa jogurtom i dam mu kruha - on to sve smaze
04 tra 2009, 13:02
ajde bas super, malo mi je lakse, ma sto se uopce brinem. nekako sto se tice te dohrane mislim da ne mogu napraviti kardinalnu pogresku tipa davati im kravlje mlijeko, jagode, jaja, citrusno voce prije odgovarajuce dobi, a to hoce li pojesti jedan petit keks sa 7 mjeseci me zaista ne brine.
hdb nisu skloni alergijama i sve lijepo prihvacaju tako da...
enivej hvala citam vas i dalje...
04 tra 2009, 13:47
dobro nemojmo sad pretjerivat
za kekse nigdje nisam napisala da su OK
04 tra 2009, 17:34
T. je pod antibioticima, temperature više nema, al kašljuca i baš nije oduševljen jelom. Jedino kaj mi je danas od "krutoga" htio bio je acidofil i Hippova voćna kašica (nije htio čak ni omiljenu mu bananu). Povrće ni primiriosat.
Od antibiotika je dobio proljev i danas mi je već dva put malo bljućnuo, pretpostavljam zbog šlajma.
Da ga prebacim skroz na adaptirano ili da mu dajem voćne kašice i jogurt ili da inzistiram na povrću? Il da ne izmišljam toplu vodu i pustim dijete da mi pokaže što želi?
p.s. imam jako "zdravohraneće dijete" Nema šanse da gucne soka od jabuke (probala mu dat pročitavši swenkinu preporuku za skidanje temperature). Moje dijete pije samo vodu

Ajd može malo čaja, al nemoj mi to slatko davat
05 tra 2009, 14:28
tanja
05 tra 2009, 14:38
Tonka.M je napisao/la: Il da ne izmišljam toplu vodu i pustim dijete da mi pokaže što želi?
ovako. dijete dok je bolesno ne treba forsirati s hranom. samo će pokazati kad je gladno
tekućina je druga stvar i super je što Teo hoće vodu
05 tra 2009, 16:07
Hvala Ina
Danas sam mu tako i davala, više nudila mlijeko, povrće je opet odbio, al je smazao cijeli jogurt i bananu. Jedino mi vodu danas baš neće
06 tra 2009, 13:37
ideje za doručak da jede rukama? voće neće, doručkuje kruh dva dana zadnja. danas sam joj namazala malo maslaca od sezama, nije joj se baš svidjelo.
06 tra 2009, 13:44
za dorucak rukama mi uglavnom imamo kruh i abc namaz, i dam mu da pije jogurt.
to mu se svidja a nemam ideje sto bi mu jos od namaza dala?
06 tra 2009, 14:40
abc sir mi je preslan za doru. možda da joj smiksam neki namaz od tofua? npr. s prženim suncokretom/sezamom i...čime još, nemam ideja
ili da joj zgnječim bananu i tofu pa namažem na kruh?
(ne, nisam očajna uopće)
inače, ona je sad na tri tj. dva i pol obroka dnevno. nikakvi međuobroci, ove-one, izgladnjujem ju da pojede bar nešto za neki obrok, kad joj nudim svako malo neće nikad ništa. bijedni doručak oko 10 pa ručak oko 15 i ona večera oko 19.
06 tra 2009, 14:47
namazi joj dukatelu, skroz je bljutava
06 tra 2009, 14:48
meni taj namaz uopce nije slan, a inace jedem sve bez soli

ja njemu najradije dam vajkrem, jer ga od svih namaza te vrste jedinog volim, a ovako mu radije dam i abc nego suhi kruh
ja tofu namaze i slicne ni sama ne jedem nit volim pa ne mogu niti njemu davat

(tofu nikada nisam voljela, ni na jedan nacin spremljen)
nazalost ti ja necu biti od pomoci po ovom pitanju
06 tra 2009, 14:49
zar nije razlika sto je dukatela mlijecni namaz a ovo je sirni namaz?
a da, slazem se , dukatela nema ni mirisa ni boje ni okusa
06 tra 2009, 14:50
je, tako je plusic.
samo ti mazi abc sir, zakon je
08 tra 2009, 10:08
Plusic je napisao/la:meni taj namaz uopce nije slan, a inace jedem sve bez soli

u sastavu piše sol

nego, opet bih mogla cijeli esej, a nemam volje. umorna sam, beznadna i ne vidim izlaza. ništa ne jede, ni na koji način pa se budi noću i popije bočicu naiskap. neku večer nije mogla zaspati, vrištala i plakala pa smo ju u pol 10 u krevetu (!!!) hranili jogurtom i 7 kornom
mislite da se bebu ne može hraniti zobenim pahuljicama prstima? e, može.
na sve mile načine isprobavam, više od par zalogaja ne mogu ugurat u nju.
dosad sam se pravila da sam kao kul, ak neće-ne mora jesti, živahna je i vesela i neću bit time opterećena. e sad nit je više ona živahna i vesela, nit spava kako treba ni noću ni danju nit sam ja neoptrećena. plače mi se od muke.
frendica (koja ima bebu od 10 mjeseci) mi kaže jučer da dori mpžda sad treba hrana u ritmu i obliku koji ja nisam otkrila još jednostavno...
(i moram vam ispričat scenu od jučer, kako smo MM i ja vjerojatno djelovali kao grozni i okrutni roditelji. sjedimo na cvjetnom trgu, nas oboje ližemo ooogromne sladolede, a dijete siroto gricka sami kornet. i, što je najbolje, uživa k'o prase u tom kornetu i ne ferma sladolede ni pol posto

)
08 tra 2009, 10:20
Frrr - to je faza... ni Dante ne jede.... neki dan sam mu ispekla piletinu kao i sebi, narezala na komadice , stavila na tacnu i uz to malo rize i pustila crtic da jede - to je bio jedini nacin.
ponekad pojede i klasicno u stolici pokraj prozora gledajuci ptice i drvece, a ponekad ga obucem , spakiram rucak u zdjelicu i jedemo na lavicu na dj.igralistu iza kuce
pokusavam na sve nacine, jer mi je vazno da pojede....
a da se njega pita on bi jeo samo voce - banane, jabuke , sve vrste hipp i frutek vocnih kasica,... ali zitarice, meso, ribu, povrce ? ni pod razno
ali ja sam takva da cu ja iskoristiti crtic da pojede rucak, a ti nisi, pa ti tu nazalost nisam od velike pomoci
08 tra 2009, 10:37
ma joj, crtići nju ne zanimaju dulje od minutu maksimalno. očajna sam, probala sam i teletabise, koje nam je fizio preporučila za vježbanje jer oni navodno svu djecu hipnotiziraju.
već je jela ona oz baby tv, ali ne pali to. neće i neće. traje to već dugo i izdržavam samo tješeć se da je faza i da ona valjda zna koliko joj treba. e sad više ne može funkcionirati koliko malo hrane unosi u sebe, da ne pričam da sam ja postala opsjednuta time da je gladna.
08 tra 2009, 10:53
Ajoj ja ne bi tu fazu...
Nemam pojma sto rec frrr
08 tra 2009, 11:01
frrr
ne znam jesi li probala, al koliko sam shvatila Dorosaur voli kruh... Teo je isti takav, nema on vremena jesti, pogotovo ne povrće i meso (jogurt može koliko voliš

)
pa mu ja namrvim osminu šnite domaćeg kruha na pladanj, on si to stavlja u usta, a usut, čim zine mu ja uvalim i žličicu sa klopom koju treba jest. Isprva bi ga preduhitrila pa bi mu gurnula žličicu umjesto kruha koji si je on sam htio stavit (treba malo spretnosti i vježbe, al može se

) a sad si majstor satvi tu mrvu kruha i onda na moje "a sad malo čušpajza" otvori nevoljko usta i pojede i to... i tak se igramo dok ne pojede punu zdjelicu. Nije da je on neznamkakav jelac sada, al bar pojede taj obrok.
08 tra 2009, 11:55
joj tonka ,blago ti se

kod nas ta shema pali samo za prva dva zalogaja, a onda skonta sta mu radim pa nece vise ni kruh
08 tra 2009, 11:58
je kad je T. lud za kruhom, a ne dobiva ga inače nikako... samo u posebnim prigodama koji zalogaj: za ručak da pojede povrće i kad mi jedemo da nam ne krade s tanjura
kruh mu je nagrada, ko đukelicama keksić

dresura, draga, dresura
08 tra 2009, 12:00
ahaaaaaaaa
nama je kruh poceo vec sluziti kao obrok
08 tra 2009, 12:28
isprobala sam ja već sve pa i to da samo stavim tanjur ispred nje i dam joj žlicu pa nek grabi il rukama jede sama kako hoće. pa jednu žlicu njoj, jednu sebi. pa komad kruha u ruku i guraj.
nekad vidim da bi jela, ali problem je što hrana ne može stić do njenih usta (užasno ima nemirne ruke, to uglavnom svi komentiraju koji vide kak jede, lamaće, gura ih u žlicu, čapa žlicu, poseže za zdjelicom, vrti se u hranilici, baca komadiće koje sam joj nadrobila...). ako joj nekako uspijem ugurat onda pojede.
a nekad nije problem dopremit hranu do usta, ali ju malo promulja po ustima i pljune van, onak hladnokrvno samo ispusti.
pokušala sam i sa izgladnjivanjem, ono - nema međuobroka, doručak u 10 pa ručak u 14-15 da poštenski ogladni, al nema baš neke vajde (sve do 19 kad smaže onda taj svoj jedini obrok u danu pa se probudi u 5 da bi bočicu).
jučer sam joj 4 hlače i 4 majice presvukla, usisavač držim na gotovs, stvarno sam spremna na sve....
valjda bu bolje, znam da nemate neko riješenje, samo sam se morala malo pojadat...
09 tra 2009, 12:39
frrr, tebi je Dora od početka jela dobro; sjećam se da sam se divila kad sam vidjela koju količinu ona smaže i u kojem kratkom roku. znaš kako je to išlo tj. nije išlo kod nas. e, pa ti je sad možda zbog toga ova faza teža nego što možda jest realno
Marin zijeva kad ga malo prevarim; isto neće crtiće, klasične, al gleda (već sam pisala o tome) song iz Shaun the sheep crtića i Schnappija krokodila, na njemačkom, češkom, turskom

i mora obavezno i on imati jednu žličicu u rukama da lupa njom po zdjelici ili katapultira ono što je unutra po zidu, po meni...a najviše voli kad ja kažem 'aaaa' pa meni tutne žlicu u usta., pa onda ja njemu...i tako se nekako nahranimo. ako je voće, ne radi probleme, ti trikovi mi trebaju samo kod povrća i mesa, osim ako je fest gladan.
a pročitah neki dan negdje da baratanje žlicom neko preciznije ne treba od njih očekivat prije, čini mi se 18 mj - nije im zglob u stanju precizno okrenut tu žlicu prema ustima.
mene zanima taj kruh. on ga je dosad jeo malo skroz, kao iTonka, ja mu znam namrvit malo na tacnu da se igra dok ga ja hranim nečim konkretnim. kad on to postaje obrok? mislim, vidim malce i mlađe od njega da nosaju sa sobom u kolicima neko pecivo i njupaju to putem. što im to dođe, užina? i nekak se bojim gušenja...i kore