svasta se naziva funkcionalnom hranom. netko je vec spomenuo, tu se ne radi o zdravoj hrani nego o zaradi.
treba zdravim razumom razluciti sto je ok, a sto ne.
npr. ja kupujem i dala bi djetetu bioaktiv, ali margarin s omega 3/6 kiselinama jok. isto tako mlijeko s q10
a multivitamini su dvosjekli mac.
istina je da danasnje voce i povrce sadrzi puno manje multivitamina i minerala nego npr. prije 100godina. pa cak i kad bi se hranili kao nasi prabake i pradjedovi, ne bi ih unosili u onoj kolicini u kojoj su ih oni unosili.
na trzistu se takodjer nalaze kojekakvi multivitaminski pripravci. nije uvijek pravilo, ali oni najjeftiniji i najdostupniji, poput sumecih tableta, sadrze opet vise kemije i secera.
multivitamini koji sadrze sve i svasta u samo jednoj tableti, najcesce se ni ne otapaju kako treba u probavnom traktu, i nalaze se u obliku u kojem ga nas organizam ne moze apsorbirati.
osim toga, nikada nismo sigurni koje kolicine vitamina nam zapravo trebaju. ja sam pobornik one teorije da od viska glava ipak boli. sve s cim pretjerujemo moze djelovati na nas poput otrova ili tihog ubojice. uzimam za primjer obicnu sol. u maloj kolicini nam je itekako potrebna, u malo vecoj stetna, a u velikoj cak i smrtonosna.
i sad dolazimo do zakljucka....

danas nista nije sigurno i zdravo (a jesam opet pesimist

)
ljudi su se otudjili od onog izvornog tradicionalnog nacina zivota. ne radi se tu samo o prehrani, nego se sveukupno promijenilo toliko toga da se i prehrana nuzno promijenila. ja sam si nekak u glavi poslozila to ovako:
evolucija jos uvijek traje, pa ce valjda izumrijeti generacija onih ljudi koji ne mogu prezivjeti takve danasnje uvjete i nacin zivota, a prevladati ce ona superiornija rasa koja je pronasla neki nacin da i s tim svim zivi. zivjela prirodna selekcija
a to sto smo ja i moja obitelj tek mala, mozda i nebitna karika u tom velikom lancu, i sto ce nam zivotni vijek mozda biti nesto kraci, i sto cemo imati malo vise zdravstvenih problema, to sve u globalu nije nimalo vazno