Sada je: 25 srp 2026, 15:44.

funkcionalna hrana

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

funkcionalna hrana

PostPostao/la frrr » 15 lip 2009, 20:30

što mislite o tzv. funkcionalnoj hrani...dakle, mlijeku obogaćenom vitaminima ili kalcijem (ili koenzimom q10 'za ljepotu :lol ), ulju i margarinu s omega 3 kiselinama, pahuljicama obogaćenim vitaminima i sličnome? danas sam vidjela dvopek s dodatkom vitamina!

jel bi to bila dobra hrana, budući da joj je ipak dodano ono dobro za organizam ili loša hrana jer je to sve na kraju krajeva umjetno?

(mislim i za djecu i za odrasle)
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

Re: funkcionalna hrana

PostPostao/la Krumpirić » 15 lip 2009, 20:48

pod dva-loša umjetna hrana.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Henrietta » 15 lip 2009, 20:51

Jeste pile Q10 mlijeko? Meni smrdi po kremi... Nisam ni za funkcionalnu hranu ni pića.... okrećem se prirodi.
K: Kada svi mi budemo veliki, tko će onda biti mali?
K: Molim odrezano, a ne narezano!
K: Volim te preko kaktusa!
Henrietta
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Rogue » 15 lip 2009, 21:30

po meni je sve to samo teska kemija sto se sastojaka tice, a ostalo je marketing. eto svi sada teze sto zdravijem nacinu zivota pa da se proda dok moze i sta moze.
iskreno kada vidim da je nesto obogaceno necim odmah mi je sumnjivo.
slika17.01.2009.
Rogue
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la eli » 15 lip 2009, 22:21

ako nešto nemam domaće i prirodno, gledam da je sa što manje aditiva koji se odnose na konzervanse, pojačivače okusa, boje, a ako moram uzeti nešto sa svime time, uzmem sa dodacima. naravno, za dijete neću kupiti mlijeko sa q10, ali za sebe da. jer, ruku na srce, kroz hranu sigurno ne unesem sve što mi tijelu treba pa zato pijem i multivitamine i omegu i svaštanešto. a i "trošim" više od normalnog jer sam pušač.
eli
Sveta krava

PostPostao/la anlan » 15 lip 2009, 22:37

kao laik, ne vjerujem u to (dok me netko stručniji ne uvjeri u suprotno).

ne vjerujem niti u npr. šampon s ekstraktom organski uzgojenog limuna, mislim, što to uopće znači? svi drugi sastojci su čista kemija, a 0,001 posto je organski limun. i sad bih ja zato trebala kupiti baš taj šampon :roll: .
sve je to biznis, jako unosan biznis.
anlan
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la danijela81 » 17 lip 2009, 12:22

svasta se naziva funkcionalnom hranom. netko je vec spomenuo, tu se ne radi o zdravoj hrani nego o zaradi.
treba zdravim razumom razluciti sto je ok, a sto ne.
npr. ja kupujem i dala bi djetetu bioaktiv, ali margarin s omega 3/6 kiselinama jok. isto tako mlijeko s q10 :roll:

a multivitamini su dvosjekli mac.
istina je da danasnje voce i povrce sadrzi puno manje multivitamina i minerala nego npr. prije 100godina. pa cak i kad bi se hranili kao nasi prabake i pradjedovi, ne bi ih unosili u onoj kolicini u kojoj su ih oni unosili.
na trzistu se takodjer nalaze kojekakvi multivitaminski pripravci. nije uvijek pravilo, ali oni najjeftiniji i najdostupniji, poput sumecih tableta, sadrze opet vise kemije i secera.
multivitamini koji sadrze sve i svasta u samo jednoj tableti, najcesce se ni ne otapaju kako treba u probavnom traktu, i nalaze se u obliku u kojem ga nas organizam ne moze apsorbirati.
osim toga, nikada nismo sigurni koje kolicine vitamina nam zapravo trebaju. ja sam pobornik one teorije da od viska glava ipak boli. sve s cim pretjerujemo moze djelovati na nas poput otrova ili tihog ubojice. uzimam za primjer obicnu sol. u maloj kolicini nam je itekako potrebna, u malo vecoj stetna, a u velikoj cak i smrtonosna.

i sad dolazimo do zakljucka.... :mrgreen: danas nista nije sigurno i zdravo (a jesam opet pesimist :roll: )
ljudi su se otudjili od onog izvornog tradicionalnog nacina zivota. ne radi se tu samo o prehrani, nego se sveukupno promijenilo toliko toga da se i prehrana nuzno promijenila. ja sam si nekak u glavi poslozila to ovako:
evolucija jos uvijek traje, pa ce valjda izumrijeti generacija onih ljudi koji ne mogu prezivjeti takve danasnje uvjete i nacin zivota, a prevladati ce ona superiornija rasa koja je pronasla neki nacin da i s tim svim zivi. zivjela prirodna selekcija :drink

a to sto smo ja i moja obitelj tek mala, mozda i nebitna karika u tom velikom lancu, i sto ce nam zivotni vijek mozda biti nesto kraci, i sto cemo imati malo vise zdravstvenih problema, to sve u globalu nije nimalo vazno :loce
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la ChiaraR » 21 lip 2009, 07:53

Kod nas je nedavno bila reportaza da suprotno vjerovanju ti dodaci su cak i manje zastupljeni nego sto bi ih se naslo u prirodnom obliku u hrani http://www.cbc.ca/marketplace/2009/the_price_cut_promise/busted.html
ChiaraR
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Plusic » 21 lip 2009, 08:47

ja npr. kupujem dvopek sa vitaminima ali cisto iz razloga jer je mrvicu ukusniji (a dvopek je jedina vrsta kruha koju jedem pa mjenjam dosta).
mlijeko obicno, maslac obicni,...
ne vjerujem previse u te dodatke :dunno
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la saptacica » 21 lip 2009, 09:26

Ja kupujem mlijeko Lagano jutro jer ima manje laktoze a ja imam malo zeznuta crijeva.

Ovo s dodacima mi se sve čini preumjetno. Jednostavno me takvo što i odbija, trudim se kupit što prirodnije od ponuđenog.
saptacica
Skoro doula

PostPostao/la MjesecevaZraka » 25 lip 2009, 16:01

Ne kupujemo (kupujem baki Sensiu :mrgreen: ) gotovo nikad.
Ponekad padne Ema pod utjecaj reklama pa joj kupim ako se ne kosi s mojim uvjerenjima (npr. kupila sam joj par puta Vindijino mlijeko s folnom kis. ili omegom 3).
Life is simple. Breathe in. Breathe out. Repeat.
MjesecevaZraka
Sveta krava

PostPostao/la Stefanova_mama » 25 lip 2009, 18:56

Henrietta je napisao/la:Nisam ni za funkcionalnu hranu ni pića.... okrećem se prirodi.

Ovako.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la Qwerty030 » 26 lip 2009, 11:57

Osim probiotika(za sebe),ne kupujem nista slicno....
ponuka me nekada reklama kao npr Nestle zitarice fit i zdrava za 14 dana :roll: ,ali brzo odustanem!
__--# Dodirni svoje rijeci rukama...#--__
Qwerty030
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Jabučica » 26 lip 2009, 23:09

što više primjesa ja izbjegavam.

mislim da su to sve neke faze...
aloe vera je jedno vrijeme bila moderna, pa su je svugdje trpali, jogurte, kreme, šampone,deterdžente,omekšivače, pa čak i uloške :roll:
onda je došao q10 počelo je sa niveom, a završilo na mlijeku
onda omega 3, počelo sa uljem, pa sada imaju sirevi, mlijeko,neke kreme

brusnica od čajeva sa 0,00001 % do ledenih čajeva,pudinga,jogurta svega

kako šta postaje moderno tako se trpa svugdje :roll:

ne kažem ja da kreme, mlijeko itd ne sadrže te dodatke, ali to je toliko minijaturna količina da se ne isplati....
nasjedati

nekako sam primjetila da u zadnje vrijeme deterdženti, šamponi se proizvode sa mirisima pririodnim, a hrana sa umjetnim aromama...mislim :roll:
slika

nikakve riječi nemaju snagu dječijeg plača
najljepše je zvati se mama
Jabučica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.