Sada je: 24 kol 2026, 23:51.

Dehidracija!

Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.

Dehidracija!

PostPostao/la Sreca najveca » 30 sij 2009, 14:55

Paola je jutros povracala 3 puta u ogromnim kolicinama, prvi put doslovno toliko da je cijeli pod u kuhinji bio ispovracan. Nakon toga jos dva puta, zadnji put u cekaonici kod doktora, cistu vodu - cak nije imalo ni mirisa, a kamoli boje ili teksture. uz to je i kasljala dosta, doktorica kaze da nije do respiratornih poteskoca, vec da sumnja na zeludac. vadili smo krv, nalazi su manje vise ok, kao neki zacetak viroze, ali ona kaze da sumnja da je pokvarila zeludac (za sto nisam bas sigurna, eventulano jucer u vrticu, doma je jela sve svjeze i isprobano).

zakljucak: stanje lagane dehidracije, ako jos bude povracala, da idemo na zaraznu na infuziju. terapija: rehidromiks ili Hipp Ors, riza, juha, stapici, dvopek... no ona ne zeli nista, doslovno nista, pojela je jedan stapic. rehidromiks i ors je probala jedan gutljaj i vise nece, ako pokusam, dize joj se zeludac, samo hoce piti vode. e da, ona je inace teska na jelu, jede skoro sve, ali jako malo i ima faze da jednostavno nece. s kilama je na 11, mozda i manje.
jel imate kakav savjet? puno hvala.
P 07.02.2007. :luv
I 27.11.2009. :luv
Sreca najveca
je sada precool

Re: Dehidracija!

PostPostao/la SonjaV » 30 sij 2009, 15:02

Nema veze ako hoće samo gutljaj, tako bi i trebalo kod povraćanja.
Samo joj nudi svakih par minuta, žličicu po žličicu.
Isto i za hranu, svako toliko joj nudi...moji kad nebi htjeli ništa bi pojeli bar malo banane.
Nadam se da ćete brzo ozdraviti.
Indijanac '09.2002
Mrvica '05.2005
Bucka '06.2014
SonjaV
sa zalihama pelena

PostPostao/la LiKmama » 30 sij 2009, 15:10

sreca, moja piti, tu nema izbora nazalost. daj joj na zlicicu, doslovno jednu po jednu, svako malo. moze i cistu vodu, ali mora piti. ako odbija i to, probaj na strcaljku (u kut usana, ne sredinu).
nemoj ju tjerati da jede ako nece.
drzim fige.
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la olja » 30 sij 2009, 15:14

Moja je isti slucaj - sad oko NG je imala temperaturu, proljev i par puta je povracala. Povratila je orosal, rehidro i sve ostalo sto bih joj pokusala dati. Nista nije htela ni jesti i to tako sigurno 4-5 dana. Pojela bi dnevno jedan do dva slana stapica, dva-tri zalogaja juhe i nista drugo. Pila je samo maaaalo vode (na silu) i sok od jabuke :dunno Sok od jabuke joj bas i nije neki izbor ali sam dozvoljavala jer nista drugo nije prolazilo :dunno
Svakako joj daj bilo sta od tekucine (caj, kompot, ako hoce) i to zlicicu po zlicicu svakih 5 minuta. Ako bi popila vise odjednom sigurno bi opet povracala.
Nadam se da ce vas brzo proci! :hug
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la IINA » 30 sij 2009, 15:17

Eh, ja sam utvrdila znanje iz toga zadnjih tjedana.
Forsiraj Rehidromix. Ak je dehidrirana, voda joj ne će pomoći.
Svakih 10 minuta žlicu. Ne davati piti iz čaše, pa ni vodu. Sve na žlicu.
Bolje je da ne jede barem do sutra. NIšta joj ne će biti.
Rehidra bi joj trebala tokom dana dati barem dvije velike čaše, oko 4-5 dl.
I crijevnih viroza ima strahovito puno u zadnjih mjesec dana. Može ti i zakuriti sutra i preko 38,5.
Može ju boljet glava i kosti. To smo mi zadnje imali pred tjedan dana. Koma je :ne
Držim fige da prođe brzo. :hug
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la mama zry » 30 sij 2009, 15:18

ne mora rehidromix ako neće jer je fakat odvratan,već joj daj kaj god hoće piti-od sokića,voćnog čaja,vode-bilo šta,iako ti doktori kažu da mora na dijetu i ništa osim vode ili onog odvratnog šipkovog čaja -nije istina- daj joj ono šta hoće,jer njen organizam zna najbolje šta joj treba. ja sam svojoj B. znala davati i čokolade za jesti u takvim fazama bolesti jer sam bila sretna da bilo šta pojede ili popije. sutra će ti već biti više raspoložena za nekakvo jelo ili piće, a da bi dehidrirala za infuziju to bi morala povraćat ili imati projev u ogromnim količinama i ništa piti ili jesti par dana,tak da nemaš brige. velika pusa
nema toga što snagom volje ne mogu promijeniti!
BERNARDA 01.07.2005.
GABRIEL 20.04.2008.
slika
mama zry
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la swenova mama » 30 sij 2009, 15:20

samo hoce piti vode

pa to ti je super za pocetak, samo joj daj kupovnu vodu jer ima bolji omjer elektrolita od one iz pipe i kupi joj stapice.
I ako imas, skuhaj umesokuzo, pa joj daj na zlicicu svakih pet minuta, mozes i rehidromix, pretvori to u igru, navij onaj kuhinjski sat,pa kad odzvoni, stize zlicica.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la IINA » 30 sij 2009, 15:21

A ti si pedijatar i ovako telepatski tvrdiš da dijete nije dehidriralo.
Svašta. :ne
Povračanjem se ne gubi samo tekućina, nego, još bitnije, soli koje se ne nalaze u vodi, a bome ni u soku... :mase
edit:tipfeleri
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Sreca najveca » 30 sij 2009, 15:35

hvala, cure :srca

ma pit hoce, tj. samo vodu (kupila sam joj Janu na preporuku pedice zbog elektrolita). ali nece ova rehidracijska sredstva. probali smo i na casu i na flasicu i na zlicu, ma kakvi. jel bi mozda smjela razrijedit taj Ors s Janom? jer inace voli sok od mrkve, ali ovaj joj je valjda cudan zbog tog rehidro dodatka.
Sreca najveca
je sada precool

PostPostao/la teutonija » 30 sij 2009, 15:47

Ak još uvijek povraća probaj ishlapiti malo Cole i dati koju žličicu ,nama je jedino to smirilo povraćanje ,bila sam već očajna,popila bi tekućine na žličicu i odmah sve van i tak cijlo popodne ,navečer zaspala i budila se povraćanjem.KOMA,onda sam se sjetila kak sam jednom pročitala to za Colu i kak više nisam znala kaj bi probala dala sam joj to i nakon 3 žličice je zaspala,probudila se za 3-4 sata tražila vode dala sam joj još onak snenoj bočicu Jane ona ju primila i iskapila, :shock: nije mi dala da joj uzmem,mislila sam da će sve opet van ,al žemska nastavila spavati :drink .Sutradan cijeli dan je pila ogromne količine svega ,a piškila prvi puta tek kasno popodne.

Djeca jako jako lako dehidriraju ,što su manja to lakše ,a dehidracija ko dehidracija vodi u povraćanje i tad se nalazite u začaranom krugu.
To se dogodilo meni ,a imala sam 30 i oho-ho kila u odnosu na malo djetešce.

I isto mislim da je bolje ,ak neće rehidracijske ot.da pije makar golu vodu ,jer bolje samo ona pa makar bez elekrolita ,nego niš zar ne?,a koji slani štapić uz to će unijeti u tijelo dovoljno soli.
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la swenova mama » 30 sij 2009, 15:51

ja sam svojoj B. znala davati i čokolade za jesti u takvim fazama bolesti jer sam bila sretna da bilo šta pojede ili popije.

ovo se apsolutno ne preporucuje. Bilo kakav secer u bilo kojem obliku samo ce dodatno iziritirati nadrazeni probavni trakt. Bolje nista. Dehidracijom se gube soli potrebne za vitalan rad organizma, tu je najveci problem, zato se i preporuca kupovna voda zbog elektorlita, stapici zbog soli (premda je po meni ovo dvojbeno), rehidromix i ostalo.
Svaki nacin na koji ce ti uzeti zlicu rehidromixa u usta je prihvatljiv osim ako ne mijesas sa cokoladnim pudingom.
Ja, recimo, ne dopustam da dijete diktira sto hoce ili nece, nego mu kazem da mora, pa sad, hoce li samo ili cu ja spricom u usta, njegov je izbor. Ovo je sad upalilo kod malog koji je odbijao sirup. Pa kad sam mu bez zadrske spricnula u usta sljedeci je put sam izabrao zlicu.
Zato ti i kazem da probas svesti na igru. Svakih par minuta zlicica.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la olja » 30 sij 2009, 15:56

Nas problem je bio sto bi ona neeekako i pristala na orosal/rehidro/paracet (ovo zbog jako visoke temperature) ali bi ga obavezno odmah ispovracala :dunno
Jedino je prolazila cista obicna kupovna voda. I taj sok od jabuke :roll:
Pa bolje i to nego nista. Mora piti nesto.
olja

PostPostao/la IINA » 30 sij 2009, 15:57

Mojima je ovo prvi puta da sam im nagurala taj očaj, al nije bilo druge.
Pristale su kad sam ih obavijestila da ili to ili idu u bolnicu, pa će im isto to kroz iglu ukapati u rukicu.
Čak sam ga i ja pila, toliko je bilo koma :cry:
IINA
Sveta krava

PostPostao/la swenova mama » 30 sij 2009, 16:00

ama kako, pa meni je umesokuzo koma nad komama, al ga pomijesam s prezganom juhom i pojedu sve. Zlicu po zlicu. Mislim priznajem, ja uvijek imam umesokuzo i nikad ne dajem rehidromix, ali nije ni to bajka od okusa.
Ne kuzim.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la IINA » 30 sij 2009, 16:04

sw, odgovor se odnosi na oljin posti i Rehidromix :)
On je slatkasto slan, oduran i nemreš ga kamuflirat ničime :dunno
A piše da se daje na sobnoj temperaturi. To sam davala u toku povračanja i još 24 sata nakon.
Ume im i ja skuham i u juhi se ni ne kuži.
Kod akutnog povračanja nisam ni probala dati, jer ne mogu ni vodu podnjet, a kamoli ume ili ajnprenicu.
IINA
Sveta krava

PostPostao/la olja » 30 sij 2009, 16:34

Pretila sam i ja doktorima, bolnicom i infuzijom.Kod starije to pali - pojela bi sta god stavis pred nju, ali mala nikako. Oce ona kod pedice, nije frka (a ko nam je kriv kad imamo dobru, djeca je obozavaju i zele pozvati za savjeti i kad se medjusobno posvadjaju :lol ), ali nece nista pojesti ni popiti.
Sreca najveca je napisao/la:rehidromiks i ors je probala jedan gutljaj i vise nece, ako pokusam, dize joj se zeludac, samo hoce piti vode

Zato sam i napisala da je i voda ok.
Nadam se da je mala malo bolje :hug
olja

PostPostao/la Sreca najveca » 30 sij 2009, 16:41

nazalost nisam s njom - morala sam doc na posao na par sati jer su me jutros zvali nebrojeno puta :whew

MM je s njom. spavala je skoro 3 sata i kad se probudila, trazila je piti, on joj dao u flasici napravljen rehidromiks (onaj obicni zeleni) i popila je ga je cijelog, 250 ml. on joj ga nije uzeo, mislio da je ok da pije. sad cekam hoce li bit reakcije, tj. hoce li to ostat u njoj (s obzirom da je to velika kolicina tekucine).

i pojela je 2 stapica :cool

off: ma ja sam nekak sva splasena cim se spominje bolnica jer je tocno prije godinu dana bila ona njezina prestrasna hospitalizacija kad je nisam vidjela 4 dana. pa se bojim...
Sreca najveca
je sada precool

PostPostao/la mama zry » 30 sij 2009, 17:54

IINA je napisao/la:A ti si pedijatar i ovako telepatski tvrdiš da dijete nije dehidriralo.
Svašta. :ne
Povračanjem se ne gubi samo tekućina, nego, još bitnije, soli koje se ne nalaze u vodi, a bome ni u soku... :mase
edit:tipfeleri

nisam pedijatar al sam med. sestra i znam da dijete koje je 3 put povratilo nije dehidrirano i da soli i KALIJ može nadoknaditi i bananom,paradajzom, bilo koja tekućina je bolja nego nikakva kao i jelo; čokolada(mislila sam na onu za kuhanje) ne podražuje probavni sustav nego baš obrnuto,izaziva opstipaciju kao i coca-cola. mislim da je ova mama samo htjela savjet i molia pomoć pa sam je htjela utješit da joj mala nebu sam tak dehidrirala i završila na infuziji,eto toliko
nema toga što snagom volje ne mogu promijeniti!
BERNARDA 01.07.2005.
GABRIEL 20.04.2008.
slika
mama zry
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la swenova mama » 30 sij 2009, 18:14

Kod akutnog povračanja nisam ni probala dati,

ja pokusala i uspjelo mi, ali bas zlica po zlica. Kad sam probala sve, u mlazu je izletjelo natrag.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la breg » 30 sij 2009, 22:59

Mi napravimo blagi šipkov čaj i kad se ohladi u njemu otopimo Rehidromiks.
Dajemo po dvije žličice svakih deset minuta.
breg
Ne damo se, idemo dalje!

PostPostao/la SonjaV » 30 sij 2009, 23:03

Nekidan mm kupio sa okusom naranče, malo je lakši za piti.
Indijanac '09.2002
Mrvica '05.2005
Bucka '06.2014
SonjaV
sa zalihama pelena

PostPostao/la swenova mama » 31 sij 2009, 13:28

čokolada(mislila sam na onu za kuhanje) ne podražuje probavni sustav nego baš obrnuto,izaziva opstipaciju kao i coca-cola.

to je staro narodno vjerovanje. U novijim istrazivanjima tvrde da to nije istina i da se cokolada ni u kojem obliku ne daje. Proguglaj.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la swenova mama » 31 sij 2009, 13:30

nisam pedijatar al sam med. sestra i znam da dijete koje je 3 put povratilo nije dehidrirano

mama zry, cijenim tvoju struku, ali zena je u prvom postu napisala da je bila kod pedijatra i da je zakljucak da je dijete lagano dehidrirano. Opasno je ovako preko Neta, bez obzira na struku, iznositi pausalne tvrdnje. Povracanja i proljeva moze biti raznih, kao sto ce organizam drukcije i reagirati na to.
Osobno, krenula sam od toga da je istina ono sto je pedijatrica rekla.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la breg » 31 sij 2009, 14:45

Nama je rekla pedijatrica da se dehidracija od povračanja može osjetiti ako dijete ima zadah po acetonu, što je ujedno znak za infuziju.
breg
Ne damo se, idemo dalje!

PostPostao/la IINA » 02 vel 2009, 08:55

Htjela odgovoriti mami zry, al swenki je već sve rekla, pa potpisujem :mase
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Sreca najveca » 02 vel 2009, 14:38

evo nas...

zavrsili smo u bolnici na infuziji.

u petak je jos jednom povratila, onda se smirilo, cak je i jela, pila normalno, po malo i sve ok, osim lagane temperature. ali u subotu ujutro se probudila u povracanju i tako u sat vremena 4 puta. otisli smo na hitnu na zaraznu i dok se doktorica premislja dal da je zadrzi ili ne (a ona riga zadnje atome snage iz sebe da su joj se oci preokrenule), ona povrati jos jednom pa nas salje u dnevnu bolnicu. tamo je dobila 2 boce infuzije, vec nakon prve joj je bilo puno puno bolje. nalazi pokazali virusnu crijevnu infekciju. nakon nekih 8-9 sati smo isli doma. sad je ok, ali dosta kaslje, bili jutros kod pedice, nije nista strasno, samo suhi sekret - Prospan.

moram priznat da sam se jako bojala te bolnice i naravno nije ugodno gledat dijete kako vristi dok mu stavljaju braunilu ili sprijecavat ga da je ne iscupa iz ruke, ali infuzija je stvarno Bogom dana stvar.
Sreca najveca
je sada precool

PostPostao/la SonjaV » 02 vel 2009, 14:43

Miš mali, nadam se da je to sad to :srca
Indijanac '09.2002
Mrvica '05.2005
Bucka '06.2014
SonjaV
sa zalihama pelena

PostPostao/la IINA » 02 vel 2009, 15:12

:(
ajoj. Siroće malo.
Glavno da joj je sad bolje. :srca
IINA
Sveta krava

PostPostao/la marsovka » 02 vel 2009, 15:25

Ajoj Sreca :hug tek sad vidim. Siroce malo. I moje je Ema prosle godine imala bromilu 3 dana u ruci :strah i hodali smo na nfuziju i na atb u dnevnu bolnicu... Ma nije to tak strasno, ali kad si tamo i kad ih slusas kako vriste :ne Ne ponovilo se! Glavno da joj je sad bolje :hug

Ja se ustvari uvijek pitam, kad moji tako povracaju i imaju proljev, u kojem je trenutku potrebno otici u bolnicu tj. kako tocno znas da je dijete dehidriralo tj. da se ne radi o onoj laganoj dehidraciji koju mozes rijesiti doma? uvijek mi je to velika dilema - otici u bolnicu ili ne :da?
marsovka
celebrity

PostPostao/la eleonora » 02 vel 2009, 23:46

Sreco baš mi je žao, ali sad će biti bolje :hug :hug . Te viroze su koma stvar :hug :hug
eleonora
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Sljedeća

Natrag na Bubini sam!

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.