Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.
Odgovori

Re: intolerancija mlijeka

09 ožu 2010, 12:59

Ne reagira svatko jednako i ja ti mogu sigurno reći da je mojoj L na neurodermitis okidač jaje (do nedavno bilo i mlijeko), smeta joj svakodnevno kupanje i imala je i klasičnu urtikariju koja se pojavila trenutno kao reakcija na alergen i osip karakterističan za neurodermitis koji traje tjednima sa ranicama iz kojih je krv sočila. Sve sam rješila izbjegavanjem alergena(i kratkotrajnim korištenjem kortikosteroida). Bolest je još tu a to znam jedino kad netko takne jaje pa dodirne Lauru.

ja sam prvi put cula za povezanost preosjetljivosti na bjelancevine i neurodermitis od homeopatice. Jer su sumnjali kod starijeg da ima ND- kod nas se to jako, jako brzo povuklo, cak i bez prave manifestacije i bez dijagnoze (mozda i zato jer je odrastao s psom, gledali su se jos od dolaska iz rodilista). s tim da je ona odmah rekla da izbacivanje bjelancevina pomaze, ali nece rijesiti do kraja.
Znam da je slicno, ali nema pravila, alergije se povuku kad prestane izlozenost alergenima i ne pojavljuju vise, a ovo se moze aktivirati iz cistog mira, bez izlozenosti. Zato je razlicito. Tj. mehanizam je slican, ali je bit drukcija, tako nekako su meni objasnjavali, a curica iz sw vrtica je zaista imala tezak oblik kod kojeg su joj, zaista, izbacili sve iz prehrane sto bi moglo potaknuti plus ono na sto je pokazala krvnim pretragama da reagira. I svejedno je imala teske dane i malo bolje, ali nikad dobre. Sad u skoli ima dijete koje je alergicno na sve bjelancevine s tim da dijete ide u anafilakticki sok cim primirisi bjelancevini, dakle, gusi se, i nema koznih promjena. To i jest temeljna razlika- kod alergije se moze iskazati urtikarija, ali mozes imati oticanje jezika, gusenje itd. i nikad ne znas kako ces reagirati na alergen- tj. sw se dosad dva puta osuo na paracetamol, dokazana je alergija empirijski, ali nitko ne jamci da se deseti ili pedeseti put ne bi osuo nego poceo gusiti ili imao napadaj astme koju uopce nema. Jer se i astma smatra oblikom manifestacije alergije, kao i suzenje ociju, curenje nosa itd. itd.

Simptomi alergije mogu varirati od blagih, do teških i po život opasnih. Oni se mogu podijeliti ovisno o tome, na koje organe utječu. To su:

* Koža: koprivnjača, ekcem i otekline lica
* Dišne putove: nos (peludna groznica), grlo (otekline), pluća (kašalj, teško disanje, bronhospazm)
* Gastrointestinalni sistem: mučnina, povraćanje, bolovi u trbuhu, proljev
* Srčano-žilni sustav: osjećaj malaksalosti, slabost, bljedilo, nesvjestica

Simptomi alergije mogu biti lokalni - na primjer, otekline uzrokovane ubodom pčele, ili opći (proširene po cijelom tijelu).

Anafilaksija je opća alergijska reakcija, koja zahvaća dišne putove i/ili srčano-žilni sustav, kožu i/ili gastrointestinalni trakt.

Zato ne bih mijesala neurodermitis s alergijama.

Mehanizam je u organizmu slican- povisuju se antitijela, s tim da se kod ND mogu naci povisena i bez izlozenosti ikakvom alergenu. recimo, u dojenackoj dobi kad je dijete samo na ad. mlijeku i nema doticaja s onim sto je majka pojela. Pa i kad im se promijeni mlijeko na manje alergeno zbog sumnje na osjetljivost na kravlje, svejedno se manifestiraju simptomi ND.

Naravno, da imam dijete s ND bez greske bih izbacila sve sto se izbaciti treba, koristila organske detrdzente itd. jer je to, ocito, jedini nacin da se malko poboljsa i dovede pod kontrolu, ako imas srece- u suprotnom, nece se dovesti pod kontrolu jer organizam sam divlja s koznom reakcijom bez vidljivog uzroka.

al da, ovo je topic o intoleranciji na mlijeko, o ND bismo trebale na posebnom.

09 ožu 2010, 13:35

Ma u načelu se slažem s tobom i alergija i neuro kad uzmu maha manifestiraju se i na slične a i na skroz drugačije načine al ja sam se referirala na slučaj Boysmame gdje sam htjela reći da već otprije razmišljam o tome kako kod laganih slučajeva neurodermitisa, alergije ili npr seboroičnog dermatitisa kad i ako skužiš što iritira kožu postupak je kod svih više manje isti. Npr ako dijete ima osip crvene točkice po licu (to je npr čest slučaj kod novorođenčadi) sve ove tri bolesti/reakcije možeš svest na zajednički nazivnik i jedino što možeš je pokušati otkriti od čega je to da isto eliminiraš a manje je bitno što je dok se zadržava na laganom stupnju. Pokušavam razmišljati praktički.

09 ožu 2010, 14:01

ma, mi bismo se brzo slozile oko toga, ti si prosla cijelu putesestviju, ali kod boysmame prvo bi trebalo postaviti tocnu dijagnozu. naravno, izbacila bih, na njenom mjestu, sve sto mi se cini da smeta, dok cekam lijecnika da odredi, ali ne bih poistovjecivala jedno s drugim dok ne znam tocno. :dunno

09 ožu 2010, 15:30

ja sam s malim R prošla isti taj put otkako se rodio i jedino što mu je pomoglo je, očito kao i kod L, izostanak mlijeka i svih mliječnih proizvoda... sad mu je koža doslovno kao kod bebice (ima 5 mj), a ne izborana, suha i crvena i to samo zato jer ja ne konzumiram ništa mliječno, dakle, meni je tu dijagnoza manje bitna od same intervencije u smjeru kojeg sam sama otkrila metodom eliminacije, a uostalom, kod male bebe se ni ne može utvrditi alergija i intolerancija egzaktno, osim što su mu u krvnoj slici povišeni oni Ieg, koji ukazuju na prisutnost alergije... kao što ste i same rekle, ako i je ND, onda nema lijeka već samo prevencija, a te mjere sam već odavno sve uvela, zna to rusulica najbolje, s njom sam se prvo o tome i dopisivala kad se tek rodio na različitim topicima: alergija i dojenje, alergije na hranu, neurodermitisi...

ono što je mene zanimalo je da li ima netko tko je sve ovo sa mlijekom već prošao i kako istovremeno izbaciti mlijeko i zadovoljiti potrebe za Ca kod dvogodišnjaka, posebno jer on ne prihvaća ove nove okuse žitnih nadomijestaka, koji su, iskreno i meni u početku bili malo bljak, a tofu i sojine jogurte da i ne spominjem, zamalo je povratio.

e da, da li postoji neki proizvod za nadoknadu kalcija kao dodatak prehrani za djecu? to bi možda na duge staze bilo ok, ja ga pijem, ali da li ima za djecu? znam da imaju normia kapsule kao probiotik koji se koristi za atopijski dermatitis i za obnavljanje crijevne flore nakon uzimanja antibiotika, u sebi sadrži probiotike LGG i BB12, to sam mu mislila uzeti, što kažete?
Zadnja izmjena: boysmama; 09 ožu 2010, 15:39; ukupno mijenjano 1 put/a.

09 ožu 2010, 15:36

Uh teže pitanje... znam da mi je jednom doktorica rekla da ako joj smeta mlijeko ne mora značiti da joj smeta i jogurt ili sir. Eto ti smjernica a sad ne znam hoćeš isprobavat ili testirat. Nadomjeske za kalcij već uzima?

09 ožu 2010, 18:46

rusulica je napisao/la:Uh teže pitanje... znam da mi je jednom doktorica rekla da ako joj smeta mlijeko ne mora značiti da joj smeta i jogurt ili sir.

Potvrđujem našim primjerom. :dada

09 ožu 2010, 20:13

ja sam s malim R prošla isti taj put otkako se rodio i jedino što mu je pomoglo je, očito kao i kod L, izostanak mlijeka i svih mliječnih proizvoda... sad mu je koža doslovno kao kod bebice (ima 5 mj), a ne izborana, suha i crvena i to samo zato jer ja ne konzumiram ništa mliječno, dakle, meni je tu dijagnoza manje bitna od same intervencije u smjeru kojeg sam sama otkrila metodom eliminacije, a uostalom, kod male bebe se ni ne može utvrditi alergija i intolerancija egzaktno, osim što su mu u krvnoj slici povišeni oni Ieg, koji ukazuju na prisutnost alergije...

moram priznati da si me zbunila. Nisi li pisala da je kod starijeg crvenilo koje se povuklo nakon nekonzumacije mlijeka i mlijecnih proizvoda?
I meni je dijagnoza jako bitna, zato mislim da bi trebala otici. Super je da si otkrila da mu pomaze ako izbacis mlijeko, ali to nije rjesenje, bit ce dana u kojima, ako je ND, nece konzumirati mlijeko i svejedno ce mu se pojavljivati ekcemi.

ono što je mene zanimalo je da li ima netko tko je sve ovo sa mlijekom već prošao i kako istovremeno izbaciti mlijeko i zadovoljiti potrebe za Ca kod dvogodišnjaka, posebno jer on ne prihvaća ove nove okuse žitnih nadomijestaka, koji su, iskreno i meni u početku bili malo bljak, a tofu i sojine jogurte da i ne spominjem, zamalo je povratio.

najbzi nacin da zamaskiras okus sojinog mlijeka jest cokolada. To ej preporuka nase gastroenterologinje kad je mali odbio sojno mlijeko, ali je zato bez vecih problema prihvatio isto mlijeko s kakaom. Ista je stvar i sa sojinim jogurtima.
Tofu je prilicno bezukusna stvarcica ako ga ne serviras kako treba, primjerice, ostavis marinirati u soya sosu, uvaljas u brasno i ispeces naglo na ulju. Ili ga u kockicama uvalis u juhu.

09 ožu 2010, 20:36

Da al recimo kod nas kad je bila alergija na mlijeko bila je i na sve proizvode koji sadrže mlijeko pa tako i na čokoladu.

swenova mama je napisao/la:Super je da si otkrila da mu pomaze ako izbacis mlijeko, ali to nije rjesenje, bit ce dana u kojima, ako je ND, nece konzumirati mlijeko i svejedno ce mu se pojavljivati ekcemi.

I nemoj se ljutit moram demantirat, već sam napomenula da kod nas to nije slučaj. Sve zavisi od slučaja i stupnja a čini mi se da je to kod Luke lagano. Stvarno kad mi izbacimo alergene koža je super evo već godinu dana do prije mjesec dana kad sam dala žumanjak jer sam zaključila na temelju kućnog testa da nije na to alergična. Ipak jest :/ Pojavio se tipični ND osip. Suha crvena hrapava i flekasta koža na bedrima koja svrbi i to traje već mjesec dana. Počelo se lagano povlačiti a pomogao je beloderm.

09 ožu 2010, 20:52

čini mi se da je to kod Luke lagano

jako sam oprezna kad dajem ovakve dijagnoze preko neta i ako nisam vidjela dijete, pa cak i ako imam dugogodisnje iskustvo u tome ili vec dugo slusam o tome.
Mislim da se slazemo da bi trebalo otici kod lijecnika koji ce procijeniti je li to to, kojeg je stupnja i sto treba dalje. Slazemo li se?

09 ožu 2010, 22:57

Meni liječnica nije ništa pomogla al ona je posebna priča (dok nisam otišla privatno). Naravno da treba liječniku specijalistu, ja ovo samo pretpostavljam po simptomima koje boysmama navodi. Najjednostavnije govoreći da je u pitanju ND 4. stupnja mislim da bismo govorili o ranama, gnjoju, krvi a ne o osipu al naravno ovdje samo razgovaramo i razmjenjujemo iskustva a dijagnoze postavlja liječnik.
Sorry boysmama što sam ti uzurpirala temu, nisam ti puno pomogla raspravljanjem, neću više :mah sve znaš, drži se pravila i pravac specijalistu, nastoj da dođeš kad je osip prisutan da ga liječnik vidi jer najviše po tome procjenjuju

10 ožu 2010, 15:38

kad je bila alergija na mlijeko bila je i na sve proizvode koji sadrže mlijeko pa tako i na čokoladu

:shock
uh, to je zaista vec problem.

11 ožu 2010, 11:40

mi pijemo čokoladno sojino mlijeko, to mu paše, kao i čokoladni puding od soje, to su jedine dvije namirnice koje sam zasad uspjela progurati, uz par žličica voćnog soja jogurta, ali samo par :/ danas ću mu ponuditi špinat na sojinom vrhnju, pa ćemo viditi...

meni je zasad sasvim dovoljno to da se kod oboje djece koža tako fino pročistila otkako nema mlijeka u njihovoj prehrani/dojenom mlijeku :klanja barem dok ne dobijemo te uputnice i stručnu dijagnozu za starijeg malog... a opet kažem, koja korist od dijagnoze neurodermitisa ako ne može liječiti, bitno mi je da ja njega ovako suzbijam, kao i ti, rusulice... i ne pada mi napamet mu ponovno davati mlijeko da bi mu se simptomi na koži pogoršali samo kako mr.dr. može vidjeti o čemu se radi, ako se pojavi opet samo, onda ćemo ići kod dermatologa, ako ne, ja sretna i s ovakvim stanjem, samo nek' se ne vraća

11 ožu 2010, 14:28

E pa tako sam i ja radila i zato nikad i nisam dobila 100% dijagnozu jer dok smo mi došli do kvalitetnog doktora specijalista ja sam eliminacijom već suzbila ND. To i želim cijelo vrijeme reći, što će mi dijagnoza kad sam postigla cilj a i sad sam već sigurna da o ND znam definitivno više od naše pedijatrice. Uvjerila se u to sto puta.
Odgovori