09 ožu 2010, 12:59
Ne reagira svatko jednako i ja ti mogu sigurno reći da je mojoj L na neurodermitis okidač jaje (do nedavno bilo i mlijeko), smeta joj svakodnevno kupanje i imala je i klasičnu urtikariju koja se pojavila trenutno kao reakcija na alergen i osip karakterističan za neurodermitis koji traje tjednima sa ranicama iz kojih je krv sočila. Sve sam rješila izbjegavanjem alergena(i kratkotrajnim korištenjem kortikosteroida). Bolest je još tu a to znam jedino kad netko takne jaje pa dodirne Lauru.
Simptomi alergije mogu varirati od blagih, do teških i po život opasnih. Oni se mogu podijeliti ovisno o tome, na koje organe utječu. To su:
* Koža: koprivnjača, ekcem i otekline lica
* Dišne putove: nos (peludna groznica), grlo (otekline), pluća (kašalj, teško disanje, bronhospazm)
* Gastrointestinalni sistem: mučnina, povraćanje, bolovi u trbuhu, proljev
* Srčano-žilni sustav: osjećaj malaksalosti, slabost, bljedilo, nesvjestica
Simptomi alergije mogu biti lokalni - na primjer, otekline uzrokovane ubodom pčele, ili opći (proširene po cijelom tijelu).
Anafilaksija je opća alergijska reakcija, koja zahvaća dišne putove i/ili srčano-žilni sustav, kožu i/ili gastrointestinalni trakt.
09 ožu 2010, 13:35
09 ožu 2010, 14:01
09 ožu 2010, 15:30
09 ožu 2010, 15:36
09 ožu 2010, 18:46
rusulica je napisao/la:Uh teže pitanje... znam da mi je jednom doktorica rekla da ako joj smeta mlijeko ne mora značiti da joj smeta i jogurt ili sir.
09 ožu 2010, 20:13
ja sam s malim R prošla isti taj put otkako se rodio i jedino što mu je pomoglo je, očito kao i kod L, izostanak mlijeka i svih mliječnih proizvoda... sad mu je koža doslovno kao kod bebice (ima 5 mj), a ne izborana, suha i crvena i to samo zato jer ja ne konzumiram ništa mliječno, dakle, meni je tu dijagnoza manje bitna od same intervencije u smjeru kojeg sam sama otkrila metodom eliminacije, a uostalom, kod male bebe se ni ne može utvrditi alergija i intolerancija egzaktno, osim što su mu u krvnoj slici povišeni oni Ieg, koji ukazuju na prisutnost alergije...
ono što je mene zanimalo je da li ima netko tko je sve ovo sa mlijekom već prošao i kako istovremeno izbaciti mlijeko i zadovoljiti potrebe za Ca kod dvogodišnjaka, posebno jer on ne prihvaća ove nove okuse žitnih nadomijestaka, koji su, iskreno i meni u početku bili malo bljak, a tofu i sojine jogurte da i ne spominjem, zamalo je povratio.
09 ožu 2010, 20:36
swenova mama je napisao/la:Super je da si otkrila da mu pomaze ako izbacis mlijeko, ali to nije rjesenje, bit ce dana u kojima, ako je ND, nece konzumirati mlijeko i svejedno ce mu se pojavljivati ekcemi.
Pojavio se tipični ND osip. Suha crvena hrapava i flekasta koža na bedrima koja svrbi i to traje već mjesec dana. Počelo se lagano povlačiti a pomogao je beloderm.
09 ožu 2010, 20:52
čini mi se da je to kod Luke lagano
09 ožu 2010, 22:57
sve znaš, drži se pravila i pravac specijalistu, nastoj da dođeš kad je osip prisutan da ga liječnik vidi jer najviše po tome procjenjuju
10 ožu 2010, 15:38
kad je bila alergija na mlijeko bila je i na sve proizvode koji sadrže mlijeko pa tako i na čokoladu
11 ožu 2010, 11:40
danas ću mu ponuditi špinat na sojinom vrhnju, pa ćemo viditi...
barem dok ne dobijemo te uputnice i stručnu dijagnozu za starijeg malog... a opet kažem, koja korist od dijagnoze neurodermitisa ako ne može liječiti, bitno mi je da ja njega ovako suzbijam, kao i ti, rusulice... i ne pada mi napamet mu ponovno davati mlijeko da bi mu se simptomi na koži pogoršali samo kako mr.dr. može vidjeti o čemu se radi, ako se pojavi opet samo, onda ćemo ići kod dermatologa, ako ne, ja sretna i s ovakvim stanjem, samo nek' se ne vraća
11 ožu 2010, 14:28