Ne reagira svatko jednako i ja ti mogu sigurno reći da je mojoj L na neurodermitis okidač jaje (do nedavno bilo i mlijeko), smeta joj svakodnevno kupanje i imala je i klasičnu urtikariju koja se pojavila trenutno kao reakcija na alergen i osip karakterističan za neurodermitis koji traje tjednima sa ranicama iz kojih je krv sočila. Sve sam rješila izbjegavanjem alergena(i kratkotrajnim korištenjem kortikosteroida). Bolest je još tu a to znam jedino kad netko takne jaje pa dodirne Lauru.
ja sam prvi put cula za povezanost preosjetljivosti na bjelancevine i neurodermitis od homeopatice. Jer su sumnjali kod starijeg da ima ND- kod nas se to jako, jako brzo povuklo, cak i bez prave manifestacije i bez dijagnoze (mozda i zato jer je odrastao s psom, gledali su se jos od dolaska iz rodilista). s tim da je ona odmah rekla da izbacivanje bjelancevina pomaze, ali nece rijesiti do kraja.
Znam da je slicno, ali nema pravila, alergije se povuku kad prestane izlozenost alergenima i ne pojavljuju vise, a ovo se moze aktivirati iz cistog mira, bez izlozenosti. Zato je razlicito. Tj. mehanizam je slican, ali je bit drukcija, tako nekako su meni objasnjavali, a curica iz sw vrtica je zaista imala tezak oblik kod kojeg su joj, zaista, izbacili sve iz prehrane sto bi moglo potaknuti plus ono na sto je pokazala krvnim pretragama da reagira. I svejedno je imala teske dane i malo bolje, ali nikad dobre. Sad u skoli ima dijete koje je alergicno na sve bjelancevine s tim da dijete ide u anafilakticki sok cim primirisi bjelancevini, dakle, gusi se, i nema koznih promjena. To i jest temeljna razlika- kod alergije se moze iskazati urtikarija, ali mozes imati oticanje jezika, gusenje itd. i nikad ne znas kako ces reagirati na alergen- tj. sw se dosad dva puta osuo na paracetamol, dokazana je alergija empirijski, ali nitko ne jamci da se deseti ili pedeseti put ne bi osuo nego poceo gusiti ili imao napadaj astme koju uopce nema. Jer se i astma smatra oblikom manifestacije alergije, kao i suzenje ociju, curenje nosa itd. itd.
Simptomi alergije mogu varirati od blagih, do teških i po život opasnih. Oni se mogu podijeliti ovisno o tome, na koje organe utječu. To su:
* Koža: koprivnjača, ekcem i otekline lica
* Dišne putove: nos (peludna groznica), grlo (otekline), pluća (kašalj, teško disanje, bronhospazm)
* Gastrointestinalni sistem: mučnina, povraćanje, bolovi u trbuhu, proljev
* Srčano-žilni sustav: osjećaj malaksalosti, slabost, bljedilo, nesvjestica
Simptomi alergije mogu biti lokalni - na primjer, otekline uzrokovane ubodom pčele, ili opći (proširene po cijelom tijelu).
Anafilaksija je opća alergijska reakcija, koja zahvaća dišne putove i/ili srčano-žilni sustav, kožu i/ili gastrointestinalni trakt.
Zato ne bih mijesala neurodermitis s alergijama.
Mehanizam je u organizmu slican- povisuju se antitijela, s tim da se kod ND mogu naci povisena i bez izlozenosti ikakvom alergenu. recimo, u dojenackoj dobi kad je dijete samo na ad. mlijeku i nema doticaja s onim sto je majka pojela. Pa i kad im se promijeni mlijeko na manje alergeno zbog sumnje na osjetljivost na kravlje, svejedno se manifestiraju simptomi ND.
Naravno, da imam dijete s ND bez greske bih izbacila sve sto se izbaciti treba, koristila organske detrdzente itd. jer je to, ocito, jedini nacin da se malko poboljsa i dovede pod kontrolu, ako imas srece- u suprotnom, nece se dovesti pod kontrolu jer organizam sam divlja s koznom reakcijom bez vidljivog uzroka.
al da, ovo je topic o intoleranciji na mlijeko, o ND bismo trebale na posebnom.

Pojavio se tipični ND osip. Suha crvena hrapava i flekasta koža na bedrima koja svrbi i to traje već mjesec dana. Počelo se lagano povlačiti a pomogao je beloderm.
sve znaš, drži se pravila i pravac specijalistu, nastoj da dođeš kad je osip prisutan da ga liječnik vidi jer najviše po tome procjenjuju
barem dok ne dobijemo te uputnice i stručnu dijagnozu za starijeg malog... a opet kažem, koja korist od dijagnoze neurodermitisa ako ne može liječiti, bitno mi je da ja njega ovako suzbijam, kao i ti, rusulice... i ne pada mi napamet mu ponovno davati mlijeko da bi mu se simptomi na koži pogoršali samo kako mr.dr. može vidjeti o čemu se radi, ako se pojavi opet samo, onda ćemo ići kod dermatologa, ako ne, ja sretna i s ovakvim stanjem, samo nek' se ne vraća