. dobili smo 'neocate' na recept, dvije kutije s po deset vrećica praha. jedna vrećica je za 400ml napitka...odvratnog je okusa, i iako ga je isprva popio bez problema, počeo se nedugo nakon toga buniti i govoriti da mu nije fino. inače, nije kap adaptiranog u životu popio, odbijao je čak i one kašice koje ga u sebi imaju. ni dan danas ih ne želi okusiti. a ovo mlijeko je daleko gadnije od adaptiranog...prolazi kako-tako s medolinom i 3kornom od dm-a,inače ne. sad, znam da ne treba očekivati ne znam što nakon par dana konzumacije, ali nisam sigurno očekivala da mu se mekana stolica pretvori u pravi proljev. poslije svakog obroka s tim mlijkom on obavi broj 2, ali u prilično tekućem stanju.
ima li netko iskustva s tim pripravkom i što mi je činiti?
naravno, zanima me i par konstruktivnih prijedloga vezanih uz doručke, večere...a bez mlijeka i mliječnog. plus, za one koji imaju sličan problem, koliki je,u stvari, problem ako ponekad i pojede nešto s mlijekom? pitam jer bake i djedovi naprosto ne mogu vjerovati da mu ne smiju tu i tamo dati kakvu bezazlenu čokoladicu, i neka će sigurno završiti u njegovom trbuhu dok ga oni čuvaju...a ni u vrtiću nemam neku posebnu kontrolu...recimo, u špinat i neke umake se stavlja mlijkeo, u pire krumpir....

a još uvijek ga imam sa mlađim sinom i ne jedem NIŠTA mliječno (dojim)... sve imaš zamjensko na tržištu: sojino, rižino ili možda najbolje zobeno mlijeko sa dodatkom Ca, sojin jogurt (meni nije fin
), sojino vrhnje za kuhanje, umjesto sira tofu namaze i majoneze (ali to moraš znati spremiti jer je sam po sebi bez okusa ako je navikao na kravlji sir), umjesto maslaca biljni margarin i tako... u početku će vam biti gadno jer su okusi različiti, ali s vremenom oni to prihvate kao normalno... ako i dalje misliš da ne dobija dovoljno Ca, u početku mu možeš dati i nadomjestak za Ca u sirupu (Osteocare za djecu, znam da je kemija, ali Ca je Ca) i kuhati mu puno različith žitarica u varivu, pržene sjemenke sezama usitniti i dodavati jelima kao prah (npr. palenti, juhicama)... AD mlijeko je većinom na bazi kravljeg, tako da ste i tu u zabrani (znam da postoji milupino sojino,ali ga trenutno nigdje nema
) i nisam nikad primijetila reakciju bilo koje vrste. Dobili smo uputu (također na Srebrnjaku) izbjegavati mlijeko ali ne i fermentirane mliječne proizvode
pa je on jogurte i sireve uredno konzumirao bez poteškoća. Alergija na mlijeko prestala je cca godinu dana kasnije.

obrazujte me... gubim se malo u svemu tome...