Sada je: 28 kol 2026, 14:22.

LCHF-vasa iskustva,recepti..

“U zdravom tijelu - zdrav duh!” - kako biti, postati ili ostati fit; mjesto za pitanja i razmišljanja o zdravlju, njezi i raznoraznim sportskim aktivnostima.

Moderatori/ce: nevenera, ivana7997

LCHF-vasa iskustva,recepti..

PostPostao/la Gloria's Mum » 03 lis 2011, 09:43

Dakle ja probala nakon drugog poroda.Sad idem opet, hoce neko s menom?
Gloria-28.01.2005
Laura-26.12.2007
Nella-11.09.2011
Gloria's Mum
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: LCFH-vasa iskustva,recepti..

PostPostao/la Anika30 » 03 lis 2011, 09:55

A sta bi to bilo? :dunno
F. 28.05.2003.* 21.09.2005.M.10.01.2009.T. 15.09.2011.

Bog je bolji organizator

PostPostao/la Rimaithor » 03 lis 2011, 10:10

Naziv LCHF dolazi od Low Carb Higt Fat (manje ugljikohidrata vise masnoce) i predstavlja jedan model prehrane u kojem se ogranicava unos ugljikohidrata i povecava unos prirodnih masnoca, a proteini se uzimaju u normalnim kolicinama. Takodjer se nastoji jesti sto je moguce prirodnije i cisce namirnice sa sto manje umjetnih dodataka (E brojeva) te ako je to moguce sto vise organski proizvedenih namirnica. Ovakav nacin prehrane je najslicniji prehrani nasih predaka kojoj smo mi genetski prilagodjeni i sa kojom mozemo ocuvati dobro zdravlje i vitku liniju. Princip ove prehrane je da ogranicavamo unos ugljikohidrata te na taj nacin ne izazivamo podizanje secera u krvi, kao sto je to slucaj kod prehrane bogate secerom i skrobom. Razina secera u krvi ostaje stabilna sto dovodi do niske vrijednosti inzulina u krvi te povecanog trosenja masnih zaliha. Inzulin je vrlo vazan i nezamjenjiv za tijelo ali visoke razine ovog hormona u krvi dovode do nakupljanja masnih zaliha, ali i do drugih ozbiljnih poremecaja u tijelu.

LCHF-pokret je nastao kad se doslo do spoznaje da je moderni nacin prehrane sa previse secera i skroba a premalo masnoce, glavni krivac za mnoge od modernih bolesti te da je LCHF-prehrana relativno jednostavno rjesenje za galopirajucu epidemiju zapadnjacke bolesti ”metabolickog sindroma” (povecani krvni pritisak, dijabetes tip-2, debljina, povecane masnoce u krvi). Glavni uzrok metabolickog sindroma je prevelika konzumacija secera i ugljikohidrata sto dovodi do visokog secera u krvi, sto opet dovodi do visoke kolicine inzulina u krvi. Visoke kolicine inzulina u krvi uslijed duzeg vremena dovode do raznih poremecaja u organizmu i pridonose izmedju ostalog razvijanju upalnih procesa i nakupljanju masnih zaliha. Ljudsko tijelo nije genetski predodredjeno da tolerira visoke kolicine ovog hormona kroz duze vrijeme. Covjek je 99 % svog postojanja na zemlji zivio od hrane siromasne secerima i ugljikohidratima a danasnja moderna ishrana se u velikom postotku sastoji upravo od ugljikohidrata i to onih najgorih – secera i bijelog brasna. Mi imamo vise od 99 % iste gene kao sto su imali nasi preci u kamenom dobu i nas organizam jednostavno nije stvoren za ovu ”novu” rafiniranu, kemijski manipuliranu hranu.

Prelazom na LCHF, prehranu najslicniju covjekovoj prirodnoj prehrani, mozemo znatno poboljsati svoje zdravlje i rijesiti se viska kilograma. Kako ne unosimo u organizam ugljikohidrate, tj unosimo ih u ogranicenim kolicinama, tako ne dolazi do podizanja secera niti inzulina u krvi, sto dovodi do oslobadjanja masnih zaliha iz stanica i njihovog trosenja. Stabilni nivo secera u krvi dovodi do toga da vise ne osjecamo tako cestu glad ili zelju za jelom, a kako tijelo trosi masnocu kao energiju umjesto kao ranije ugljikohidrate, tako nedostatak energije i poslijepodnevni umor nestaju.

LCHF nije jos jedna dijeta za mrsavljenje koju cemo provoditi nekoliko tjedana i nakon toga se vratiti starom nacinu prehrane bogatom secerima i skrobovima. LCHF je stil zivljenja za ljude koji su shvatili da im "moderni" nacin prehrane narusava zdravlje i donosi visak kilograma, te prihvacaju ovaj novi stil hranjenja i zivljenja u cilju konstantnog poboljsanja svog zdravlja i regulacije tjelesne tezine. LCHF nema slicnosti sa drugim dijetama za mrsavljenje zato sto kod ovog nacina prehrane nema gladi. Jedemo do sitosti ali biramo koje namirnice jedemo, jednostavnije nemoze biti. U najkracim crtama receno, izbjegavaju se secer, skrob i sve namirnice bogate ugljikohidratima (kruh, tjestenina, riza, krumpir) a jede se do sita mesa, ribe, jaja i povrca koje se priprema sa prirodnim masnocama maslacom, svinjskom masti, kokosovim uljem, maslinovim uljem. LCHF detaljni program za mrsavljenje bez gladi nalazi se u slijedecem postu.
Preuzeto sa:http://istineilaziohrani.blog
Vanity is my favourite sin.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la Ina66 » 03 lis 2011, 10:13

drugim riječima Montignac pod fensi imenom :D
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la palunkica » 03 lis 2011, 10:14

Nije baš, jede se puno masnoća, za razliko od Montignaca
zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

PostPostao/la Ina66 » 03 lis 2011, 10:21

U najkracim crtama receno, izbjegavaju se secer, skrob i sve namirnice bogate ugljikohidratima (kruh, tjestenina, riza, krumpir) a jede se do sita mesa, ribe, jaja i povrca koje se priprema sa prirodnim masnocama maslacom, svinjskom masti, kokosovim uljem, maslinovim uljem.

pa ovo je i Montignacov princip samo što on kaže da se izbjegavaju namirnice visokog glikemijskog indeksa što opet dođe na isto :dunno
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la folne » 03 lis 2011, 11:12

U LCHF-u se u potpunosti izbjegavaju žitarice, posebno pšenica, za razliku od Montignaca prema kojem su integralne žitarice OK.
The basis of your life is freedom; the purpose of your life is joy.
AH
folne
Mladenka

PostPostao/la Gloria's Mum » 03 lis 2011, 14:04

Meni je to najslicnije Atkinsu..u svakom slucaju jedno je sigurno-gladan nisi,a kile frcaju ;) Ja se lako mogu odreci skroba i svega bijelog..al voca i povrca svih vrsta nemogu.No za pocetak cu ipak bit dosljedna..Kasnije ubacim i koji ugljikohidrat.nasla sam izvrsnu aplikaciju za iphone LCFH namirnice dozvoljene,manje dozvoljene i skroz zabranjenje..sa Gi indexom,masnocama itd.
Mislila sam razmjenit s vama neke recepte za dorucak,rucak,veceru..pa ako imate nekih favorita za podjelit..pisite!
Gloria-28.01.2005
Laura-26.12.2007
Nella-11.09.2011
Gloria's Mum
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la palunkica » 03 lis 2011, 14:06

Gloria's Mum je napisao/la:nasla sam izvrsnu aplikaciju za iphone LCFH namirnice dozvoljene,manje dozvoljene i skroz zabranjenje..sa Gi indexom,masnocama itd.

Ajde razmijeni sa mnom ime te aplikacije :p
zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

PostPostao/la she » 03 lis 2011, 14:18

Evo ja ću. Krećem od danas i sa treninzima i sa LCHF-om. Ne mogu na zelenu zbog sira i jogurta ali ako ovako ne usledi promena eto mene i bez sira.

Moraću da se merim ujutru, sad nije merodavno jer sam procurila juče i još sam sva napuhnuta. Kad se izmerim okačim da pratimo

A recepte baš i nemam neke extraspecial. Jutra su uglavnom jajasta, ručkovi mesnati a večera salatasta i sirasta. Sve u kombinaciji sa svim dozvoljenim (i nekim koje nisu baš skroz dozvolejne ali ih provučem tipa cvekla, mahune i sl) povrćkama i začinima. Znači jaja sa paprikom/šunkom/paradajzom/ajvarima/.../, meso uz karfiol/kupus/mahune/plavi patlidžan, salate su kombinacija sezonskog povrća (paprika/paradajz/kupus/karfiol/krastavac/turšija). Planiram ubaciti i neki proteinski napitak uveče nakon treninga.

danas konkretno za doručak 1 krastavac, dva belanceta i jedno žumance i 2 šnite šunke smućene u kajganu, kašika ljutog pinđura, za ručak pola svinjske šnicle i pola tanke kobasice sa roštilja uz kašiku tartar sosa, negde oko 18h ću si napraviti salatu od svežeg karfiola i paprike. U 20:30 imam trening
Mother of twins. Running on caffeine & a prayer
B & M, 7.12.2004.
she
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Gloria's Mum » 03 lis 2011, 15:51

palunkica je napisao/la:
Gloria's Mum je napisao/la:nasla sam izvrsnu aplikaciju za iphone LCFH namirnice dozvoljene,manje dozvoljene i skroz zabranjenje..sa Gi indexom,masnocama itd.

Ajde razmijeni sa mnom ime te aplikacije :p

LCFH tabellen(na svedskom je)ali ako ukucas u appstoru lcfh sigurno ce ti izbacit par dobrih appova sto sa receptima sto sa indexima.
Gloria-28.01.2005
Laura-26.12.2007
Nella-11.09.2011
Gloria's Mum
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la danijela81 » 03 lis 2011, 17:56

od voća je dozvoljeno bobićasto, avokado, grejp, limun, zelena jabuka, lubenica (ona s malo većim oprezom) - ono koje ne sadrži puno šećera, sve u umjerenim količinama.
kombinira se s masnoćama poput slatkog vrhnja, kako se ne bi podigla razina inzulina.

ako se želi smršaviti, onda se voće ipak izbjegava.

imam nešto iskustva :p ali se stalno vrtim u krug.
svako malo nisam doma kroz duži period, pa sve zeznem.
zadnji put sam skinula 5 kila kroz nekih mjesec, mjesec i pol (ne znam točno, ide mi jako sporo zbog inzulinske rezistencije), i natukla ih kroz dva i pol tjedna na "normalnoj" prehrani :roll
al opet, bolje i tak nego da stalno stremim prema gore, jer sam nakon poroda postepeno dobila 20 kila u dvije godine, i sad zadnjih godinu dana barem "održavam". doduše, na visokoj brojci, al valjda će doć i moje vrijeme kad će meni krenut strmovito prema dolje. samo da se skrasim na jednom mjestu... :bidan

nekima ide brzo, nekima ultrabrzo, a nekima sporo, nismo svi isti.
neki nisu na LCHFu samo zbog mršavljenja, nego prvenstveno zbog zdravlja, i rezultata ima.
lako se izgugla ;)
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la she » 03 lis 2011, 18:56

Koliko sam ja uspela da skapiram LCHF radi samo ako se kombinuje sa fizičkom aktivnošću. Ako nema vežbanja kile odu dole ali se brzo i vrate jer se izgubi i mišićna masa (kao i kod drugih dijeta uostalom). ja sam preko leta mogla d abudem na LCHF-u ali s obzirom da nisam vežbala nije imalo smisla. Sada krećem sa treninzima 3x sedmično i biće trajnijih rezultata
B & M, 7.12.2004.
she
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la danijela81 » 03 lis 2011, 19:06

ima ih koji se ne bave fizičkom aktivnošću, pa su smršavili, neki čak do 17 kila (na pp šaljem primjer ako treba). naravno da nije išlo rapidno, ali je išlo.
svatko funkcionira drugačije, netko skine kile kao od šale, netko "drži dijetu" i vježba, i opet ništa.
sve je to individualno.
ja sam svjesna toga da sam prisiljena vježbati. ali kad ne vježbam, na LCHFu ne gubim mišićnu masu, čak bih rekla da je imam više nego kad ne vježbam na "konvencionalnoj" prehrani.
bilo kakav drugi način prehrane meni ne funkcionira čak ni uz vježbanje. išlo mi je s atkinsom, dukanom (iako sam se na njemu grozno osjećala), dok s montijem i UNom nije išlo ni grama dolje (ali ni gore, što je opet pozitivno, samo što izgubim volju nakon mjesec, dva), jer mi je metabolizam takav kakav je. nekome tko je zdrav bi išlo drugačije.
valjda jedino što nisam probala je zona, sad ni ne namjeravam, kad sam se u LCHFu pronašla (druga stvar je što ga baš i ne provodim redovno).
eto, prema mom iskustvu, za one s inzulinskom rezistencijom toplo preporučam LCHF.
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la yra » 03 lis 2011, 21:54

Mislim da je to nešto slično mojem načinu prehrane: meso i povrće...
Nisam znala da ima ime :p ...
Ugljikohidrate jedem samo za doručak i to u ograničenoj količini, nikada ih ne kombiniram s proteinima.
Kekse, grickalice i sl. ne jedem.
Torte i kolače samo za ekstra prilike.
Sladoleda jedem dosta.
I...na taj način uspješno održavam "zdravu" kilažu.

Bila sam na UN---gladna ko cucak, samo sam gledala gdje ću što strpati u usta.
Bila sam na Dukan dijeti---iscrpila me, ponestajalo mi je energije i mučila me grozna opstipacija.
Monignac mi se uvijek činio jako kompliciran.
3.12.2003.
20.5.2007.
29.9.2009.
http://il.youtube.com/watch?v=Rr39eyEVWr0
yra
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la she » 04 lis 2011, 06:44

Kod mene se bez vežbanja ništa ne dešava na lchf-u, čak ni privremeno. Jedina promena je višak energije ;) . Sa druge strane, kad vežbam se odlično osećam i kile idu dole.

Meni ovaj način prehrane odgovara jer meni UH stvarno smetaju, ja se bukvalno uspavam od parčeta hleba bilo koje vrste. Sad skoro sam radila test sama sa sobom i pratila sebe i svoje aktivnosti kad sam na Uh-ima a kad sam samo na proteinima i razlika je neverovatna. Test sam radila zbog mm-a koji mi ne veruje da ću ja ako pojedem jedan burek za doručak taj isti variti do sutrašnjeg doručka i to najverovatnije pred TV-om :roll
B & M, 7.12.2004.
she
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Gloria's Mum » 05 lis 2011, 07:51

Jutro! :mah
I meni je dorucak jajast,rucak mesnat,vecera sirasta..varijacije na temu + 1-2 povrcke.Gledam da unosim dovoljno masnoce,inace pisi propalo..Za sada je to majenoza,razni umaci,grcki jogurt.Trazim po netu inspiraciju za rucak i svasta sam izkopala..jos samo da odem u nabavku istih.
Cak sto vise nasla sam recept za LCFH-kruh!Zamilite kruh bez UH ..na jednom svedskom forumu citam da je itekako ukusan i moze fino posluziti za pravljenje sendvica :1
Danas..jedemo kajganu,zrnati sir,paradajz za dorucak i koji list dimljene sunke.Za rucak pljeskavice od mljevenog mesa,sir,grcki jogurt,salata.Za veceru..e tako daleko nisam razmisljala :lol
p.s.postaje velika radost stati na vagu ujutru ;) (a znam da se nebi trebala vagat neg jednom tjedno,al nemrem si pomoc :mrgreen )
Sta vi jedete??
Gloria-28.01.2005
Laura-26.12.2007
Nella-11.09.2011
Gloria's Mum
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la folne » 05 lis 2011, 09:14

Gloria's mum ima i LCHF forum Hrvatska i na njemu brdo recepata, uključujući i prekonekoliko recepata za kruh i svega ostalog vezanog uz LCHF.
AH
folne
Mladenka

PostPostao/la she » 05 lis 2011, 11:43

Ja sam na LCHF-u bez hleba. Bilo kakvog.

Inače pravila sam jednom neki lchf hleb - nije loš ali meni je potpuno neuklopljiv sem za neki slatkasti namaz ujutru a to inače izbegavam :dunno

Inače, slažem se da nema smisla nastavljati ovu temu kad već postoji ceo forum namenjen lchf-u.
B & M, 7.12.2004.
she
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Gloria's Mum » 08 lis 2011, 20:08

ja nemrem bez voca..bar jednu jabukicu dnevno..ak mi to zaustavi topljenje masti nek ostanem debela do kraja zivota :whew
Trenirat nemogu jos,jer nespavam po noci..Imam 2kg brokule u fridzu..znate li neki pametan recept da to potrosim?
Gloria-28.01.2005
Laura-26.12.2007
Nella-11.09.2011
Gloria's Mum
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la folne » 08 lis 2011, 22:06

Leso kao prilog, u musaku umjesto krumpira ili blansirati pa preliti smucenim jajem i vrhnjem, posipati sirom i zapeci.
AH
folne
Mladenka

PostPostao/la Gloria's Mum » 09 lis 2011, 10:20

E tak neku musaku sam si ja i zamislila,pa pred kraj preliti jajcima i vrhnjem.Nije lose :dada
Gloria-28.01.2005
Laura-26.12.2007
Nella-11.09.2011
Gloria's Mum
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la plavooka12 » 16 lis 2011, 15:39

ajme glo, nisam znala da si ti na toj "dijeti". Svaka čast kaj možeš i to još uklopiti u svoj dnevni ritam. Jel se i tvoji ukućani tako hrane?
mi nastojimo izbjegavati kruh, tjesteninu, rižu (osim ponekad integralne :/ ) krumpire, slatko, kolače. Jedemo voće, povrće, sir, jogurte, meso, jaja, vrhnje, majonezu, šunku, špekeca, jedemo corn flakes (pogotovo ja, jer ne mogu bebi uskratiti baš sve ugljikohidrate). Maloj uz to skuham još i neki prilog ili papa malo kruha ako je uz meso za prilog povrće!
plavooka12
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Gloria's Mum » 16 lis 2011, 16:10

Ne.Moji jedu UH.Ali su proteini i dalje u vodstvu ;) Meni je OK ovako,ali mi fali 100kg lubenice :lol
Gloria-28.01.2005
Laura-26.12.2007
Nella-11.09.2011
Gloria's Mum
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nadicab » 26 vel 2012, 00:02

sto je UH?
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la tanjabb » 26 vel 2012, 00:05

ugljiko hidrati?
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Dobri andjeo » 12 srp 2012, 22:40

Cure kako ide ?
"Ja sam Alfa i Omega,Prvi i Posljednji,Početak i Svršetak!"
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la teutonija » 16 srp 2012, 13:54

Ja izbacila UH velik velik dio, (kruh ,rižu, tjesteninu ,sve slatko, grah ,grašak sve vrste žitarica)jedem ih samo u mlijeku i voću i za 2 mjeseca uz vježbanje (teretana) i sad na moru plivanje otišlo mi 12 kila. :bis
Najbolje od svega je što se tak mogu hraniti kolko treba ,nemam osjećaj da sam na dijeti ,a kile idu. Priuštim si tu i tam sladoled ,koju palačinku, štrukle pogotovo, kolač na kakvom rođendanu, sendvič na putu npr. Mislim ne opterećujem se previše ,ručam normalno, meso kolko mogu niš ne mjerim i hrpu salate ,doručak je mliječni, proteinski, međuobrok jogurt i voće ,večera proteinska obično sir, malo šunke ,tuna..... ali realno dnevno ne pojedem više od 1300kcl
Iza ručka kad mi zafali slatko ,sad već jako rijetko, pojedem 2 kockice ekstra tamne čokolade ,80% kakaa i bude mi dosta.
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la ivana7997 » 16 srp 2012, 14:50

bravo, teutonija!
ivana7997
Abundija

PostPostao/la Dobri andjeo » 16 srp 2012, 20:14

Svaka ti cast !
"Ja sam Alfa i Omega,Prvi i Posljednji,Početak i Svršetak!"
Dobri andjeo
zlatna ribica

Sljedeća

Natrag na Fit i zdrava

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 2 gostiju.