Postao/la nadicab » 23 srp 2001, 12:49
svaka čast, lumpar, ti si to vrlo lijepo objasnila.<
>KOd rizičnih poroda (carski npr) ili ako beba nema dobar Apgar, preporuča se što ranije krenuti na vježbanje, što samih mišića, što učenja samog mozga da postoji periferni udovi i kako da upravlja njima. Ovo zadnje je zapravo bit cere
alne paralize - mozak ne upravlja na pravilan način s udovima. Bit svega je što ranije krenuti, tako da se čim prije povežu neuronski putevi u mozgu ili ako je došlo do oštećenja mozga, da se natjera druge neurone da nauče funkcije uništenih. Ako si gledala TV emisiju "Ljudsko tijelo" kako mozak uči - za neke složenije funkcije treba opetovano ponavljati i učiti, a još dodatno, dječji mozak uči na drugačiji način nego mozak odraslog - zato su učinci nakon moždanog krvarenja koje mogu čovjeka pogoditi u bilo kojoj životnoj dobi, puno veći kod djece nego kod odraslih.<
>U svijetu (koliko je meni poznato) postoji nekoliko tehnika rehabilitacijskog vježbanja: najviše efekata daju Bobath (imaš njihov centar na Internetu) s centrom u Londonu i Vojta s centrom u Njemačkoj. Vojta se radi kod nas u Klaićevoj i bit njihove rehabilitacije je pritisak na refleksne točke na tijelu - dijete plače i donekle je bolno, ali roditelj ima satisfakciju da je napravio koliko je moga od vježbi za taj dan jer je određeno minutažom trajanja. Bobatha ti je lumpar opisala i u toj metodi dijete ne plače, vrlo je ugodno s njim raditi, ali opet nikada nisi siguran da li si dovoljno taj dan vježbao.<
>Meni Denis ima povišeni tonus mišića (znači tvrd je na vježbanju) i Bobath mi ga je tako fino opustio da su mu tetive na nogicama sada neopipljive (prije Ljubljane su bile ukočene i tvrde kao kost).<
>Još dodatno što mi se svidjelo u Ljubljani je i neurorazvojna terapija tj. djetetu se pristupa u skladu s njegovom starosti i nude mu se igre u skladu s njegovom dobi. To što on to ne može nije prepreka - roditelj mu usmjerava rukicu i pažnju na odogovarajuće stvari. Denisa smo mi cijelo vrijeme smatrali kao bebača koji ništa ne razumije i nemože - krivo. Skoro da sam čula uzdah olakšanje kada su mu u Ljubljani pristupili kao pametnom jednogosišnjaku - uživao je u stiskanju raznih poluga, igri na kompjuteru, prebacivanju iz jedne posude u drugu raznih sitnica itd. Naravno da je sve to mogao samo uz big help sa strane, ali njegov kognitivni dio mozga je uživao što smo pre
odili prepreku motoričkog hendikepa.<
>Jedan od do
ih siteova je i IAPH Programs for
ain injured children, kupili smo knjigu od osnivača tog Instituta - Glen Doman i knjiga je fantastična. Tko je zainteresiran, neka mi se javi.<
>Uh, baš sam se raspisala, vidi se da me dugo nije bilo na Internetu, ali srećom, slijedeći tjedan idem raditi, pa ću biti redovita. <i></i>
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert EinsteinDenis, 16.05.2000.http://www.udruga-oko.hr