Sada je: 17 kol 2026, 13:59.

kad se konačno dođe kući

Mi smo mali, veliki borci.

Moderator/ica: nadicab

kad se konačno dođe kući

PostPostao/la nadicab » 19 lip 2001, 22:19

konačno sa zakašnjenjem ste sa svojim malim stvorom došle doma. Vaša beba više od ostalih voli toplinu i nije mu, barem ispočetka, nikada pretoplo. <
>Isti dan MORATE nazvati ili Goljak (čeka se na prvi pregled oko 2 mj) ili Vinogradsku (čeka se oko 2 tjedna) ili Klaićevu (isto se dugo čeka) jer vaša beba mora ići na fizikalnu rehabilitaciju u većoj ili manjoj mjeri.<
>Savjetujem i da se odmah povežete sa Savjetovalištem pri Fakultetu za defektologiju, s doc. Turalijom.<
>Tko je zainteresiran za
ojeve tlf, neka mi se o
ati.<
><
>Nama je veliki problem bio Denisa nahraniti jer su nam rekli da treba jesti 7 o
oka po 100 ml. To nismo nikako mogli postići i to nas je izluđivalo. A tek komentari rodbine "kako su mu nogice mršave!" Na kraju smo došli do toga da smo ga počeli hraniti ne svaka 3 sata, nego po danu svaka 2-2,5 sati. To je značilo da se hranio 11-12 puta dnevno, ali je onda počeo malo bolje napredovati. Kupili smo i dudu s većim
ojem rupisa jer nam je pedijatrica rekla da njega savko hranjenje vrlo iscrpi. Tek s 6 mjeseci kada smo prešli na o
oke Frutolino i Medolino Extra (rade se s vodom), mali je počeo smanjivati
oj o
oka.<
>Također je imao gROZNE kolike. Mojih dvoje starijih su imali tromjesečne kolike, ali ovo je bilo nešto grozno. Pomogle su nam 3 stvari:<
>1. Avent flašica:najskuplja na tržištu (u Getro je najjeftinija), ali je definitivno smanjila kolike, tako da smo sve Nuk flašice bacili<
>2. kapi Sab-simplex:kupe se u apoteci i od njega bebač jako smrdljivo prducka ali mu to olakšava život, a vama noći<
>3. biljne kapi Babynos: u biljnoj ljekarni, mogu se davati samo 3 puta dnevno, pa smo to koristili za jake napade.<
><
> <i></i>
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

Re: kad se konačno dođe kući

PostPostao/la AstraKT » 19 lip 2001, 22:51

Draga Nadice drago mi je da je na kraju sve ispalo sretno sa vasim djetetom. Mora da je to bila velika borba i sa vase i sa bebine strane.<
>Ja vas zelim nesto pitati posto ste vi bili u bolnici u tom okruzenju: sto vi tamo smijete ili ne smijete raditi? Da li smijete imati tjelesni kontakt s bebom iako je inkubatoru kroz one rupe (u nedostatku boljeg izraza)? Da li se smije bebe posjecivsti kada se to hoce? Da li smijete ostati s bebom preko noci? Da li dozvoljavaju dojenje ili davanje izdajanog majcinog mlijeka (posto je to najbolja i najprobabljivija hrana za nedonoscad)? Ukoliko mama ne moze ili nece dojiti da li daju mlijeko od drugih mama (moja majka je radila u bolnici pa mi je rekla da se nekim bebama to daje)?<
>Da li se smije bebe drzati u rukama po danu kako bi se ostvario kontakt sa majcinom tjelesnom toplinom i mirisom i da li to i tata moze?<
><
>Znam znam puno pitanja ali mene to jako zanima. Puno vam hvala unaprijed. "We live in strange times. We also live in strange places - each in the Universe of our own. The people with whom we populate our Universe are shadows of whole other Universes intersecting with our own." (Douglas Adams)<i></i>
AstraKT
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la nadicab » 19 lip 2001, 23:53

Hvala na toplim riječima, Astra!<
>U Hrvatskoj ima nekoliko NICU-a (Neonatal Intensive Care Unit): Zagreb(Re
o, Petrova, Vinogradska i sv. duh), Rijeka, SPlit. Za ostale ne znam.<
>Meni je jako pomogao Internet jer sam na njemu mogla naći jako do
ih siteova gdje su u detalje opisali sve komplikacije na ljudski razumljivom jeziku. Tamo sam našla i da se bebač bez obzira što je cijevima priključen na aparate smije držati na rukama. Sa strahom sam pitala na Re
u da li ga smijem primiti na ruke (sve oko tebe je sterilno, ribaš ruke kao nikad u životu) i oni su rekli DA. To je bio najsretniji dan nakon rođenja Denisa. Nažalost, kratko je to trajalo, ali su mi inače dozvoljavali da ga kroz "rupe" mazim.<
>Podupiru izdajanje majčinog mlijeka, ali ako imaš više nego što treba tvoj bebač, ostalima ne daju, što je šteta, nego ih hrane s Humanom 0.<
>Sve je to dosta neurotična situacija, posjeta je dozvoljena vrlo kratko jer se stalno oko tebe netko kreće od medicinskog osoblja i osjećaš se kao izdajica kada nakon 5 min izađeš iz tog "pakla" i odeš doma, a bebač ti se sam bori za život.<
>Drage bih volje prikopčala slikicu tog trentka kada asm ga držala na rukama (bio je 14 dana star) ali neznam kako. <i></i>
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la adrianovamama2000 » 20 lip 2001, 08:19

Nadica posalji mi na mail pa cu staviti na mame&bebe <i></i>
adrianovamama2000

Re: kad se kona&egrave;no dođe ku&aelig;i

PostPostao/la Lidija » 20 lip 2001, 23:10

Moj Matko nije bio nedonošće, ali je zavrsio u inkubatoru jer nije mogao prezivjeti bez dodatnog kisika ( krvarenje.... ).<
>U djecju sobu (Merkur) sam mogla ovisno o tome koja je sestra bila dezurna i to na vrlo kratko vrijeme. Ovisno o sestri mogla sam ga ili ne dodirivati kroz one rupe za ruke, ali vrlo kratko vrijeme. Jednom mi je jedna sestra dozvolila da drzim flasicu kroz rupe. To je to.... Desetak dana uglavnom bez kontakta ( ili minimalno ) i bez pogleda ( ne znam da li je to bilo vise od petnaest minuta dnevno sve zajedno). A u sobi cekas "bozju milost " da te pripuste. Komentar nije potreban.<
><
>Izdojeno mlijeko - valjda su ga davali ?! Sve u svemu ja ga i nisam imala previse ..... <i></i>
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

U bolnici

PostPostao/la Sandra30 » 03 srp 2001, 19:29

Ja malo ko s Marsa na ovu temu ali... Kada sam bila u rodilistu vidjela sam mrvicu i sto se dogada s nedonoscadi. Mame i tate su vam tamo non-stop. Ako beba mora biti u sobi za intenzivnu, mama i tata dobiju sobu na odjelu da bi mogli sto vise biti s njom. Bebe koje mogu, mame ih doje. One koje su premale i hrane ih preko cjevcica mame drze kada god pozele i rade skin to skin kontakt, navodno je to do
o za bebu. Jedna od tih mama mi je i bila posudila svoj jastuk za dojenje da vidim da li ce mi biti lakse. Jedino vrijeme kada roditelji ne smiju biti u sobi za intenzivnu je vrijeme vizite, inace kada god pozele. Roditelji mogu i hraniti bebu preko cjevcica,
inuti se za bebu koliko god su u stanju, osoblje na odjelu im pomaze. Bebice su u inkubatorima koje roditelji "srede" (ne znam uopce kako bi to nazvala), stoje naljepnice s imenom bebe, imenom mame i tate, mobili, medvjedici su oko njih, cestitke i do
e zelje koje je beba dobila... Bilo je vrijeme Bozica pa sam vidjela mame i tate kako uzimaju otiske nozica i rucica za ostale clanove familije koji ne smiju na odjel. Mame koje zele se izdajaju i daju to mlijeko bebi, bolnica im da i el. izdajalice ako hoce. <i></i>
Sandra30

Re: U bolnici

PostPostao/la Lidija » 03 srp 2001, 23:49

To nisam ni napisala, samo po sebi razumljivo, tata nije mogao ni nos promoliti. Pa ni ja nisam s njim mogla bas normalno komunicirati ( osim sto se penjao po skelama do sobe - blazene skele ) , a kamoli da ga pripuste u djecju sobu. To sam i ja dobivala na kapaljku, strogo dozirano. <i></i>
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

Komentar

PostPostao/la VanjaT » 04 srp 2001, 17:44

Lijep pozdrav!<
>Moja bebica sada ima 4 mjeseca. Rodila se u rodilištu Opće bolnice u Varaždinu sa 34 tjedana, 1990 gr i 41 cm. Bila je u inkubatoru 10 dana, i mogla sam otići k njoj kad god sam htjela. Dapače, doktori i medicinske sestre poticali su te kontakte s bebom. Isto je važilo i za novopečenog tatu, dede i bake, ... Kad je izašla iz inkubatora došla je meni u sobu, jer u rodilištu Opće bolnice u VŽ-u prakticiraju "rooming in", što znači da je beba 24 sata s mamom. To je do
a stvar i za bebu i za mamu. <
>Što se tiče mlijeka, dobila sam ga tek nakon 3-4 dana, a za to vrijeme moja je beba dobivala mlijeko od druge dojilje. Kasnije je i moje mlijeko, kojega je bilo previše, pomoglo jednoj drugoj bebi koja je bila u inkubatoru. <
>Na kraju sve pohvale osoblju u rodilištu u VŽ-u. <
> <i></i>
VanjaT

VanjaT...

PostPostao/la litala » 04 srp 2001, 18:39

do
o nam došla! svaka mama sa svojim iskustvima, ovdje nam je više nego do
odošla i potrebna! drago mi je da je bebica super, da si i ti zadovoljna i da je sve prošlo do
o! <
><
>(hajde nam se registriraj!) <i></i>
litala

Kako se registrirati?

PostPostao/la VanjaT » 05 srp 2001, 07:57

Hvala na do
odošlici? Sviđa mi se stranica.<
>Kako se registrirati? Ja sam mislila da se već jesam. Išla sam na opciju "Register Your Freee Account". Možete mi objasniti. <
>Hvala. <i></i>
VanjaT

Re: Kako se registrirati?

PostPostao/la adrianovamama2000 » 05 srp 2001, 09:38

VanjaT do
odosla. Do
o si isla na register your free account ako si sve uredno popunila, i dobila odgovor da je proslo. trebala bi dobiti mail od ezboarda sa linkom na kojem ces aktivirati svoj account. tada se prijavi i to je to <i></i>
adrianovamama2000

PostPostao/la Lidija » 05 srp 2001, 10:20

Ako si se registrirala, moras se logirati. Mora ti pisati Logged in as xxxxxx. <i>Edited by: Lidija at: 7/5/01 10:21:02 am<
></i>
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la VanjaT » 05 srp 2001, 17:18

Uspjela sam! <
>Hvala ! <i></i>
VanjaT

Vanja

PostPostao/la diana » 05 srp 2001, 21:09

Bas mi je drago da cujem tako pozitivne komentare o Varazdinskoj bolnici.Ja sam isto tamo rodena.No do sad sam cula samo puno negativnih stvari od mojih frendica iz Varazdina i okolice koje su tamo rodile.I bas je jedna moja frendica prije nekih dva ,tri tjedna rodila malu bebicu koja je morala u inkubator, tak da se toplo nadam da je i ona to tako pozitivno dozivjela.Nismo se jos uspjele cuti od kad je rodila. <i>Edited by: diana at: 7/5/01 9:10:06 pm<
></i>
diana
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: Vanja

PostPostao/la VanjaT » 06 srp 2001, 17:12

Pozdrav!<
>Nadam se da ti je frendica O.K. i da je njena bebica do
o. Istina je da su komentari o VŽ-bolnici svakavi, kao i svugdje u Hrvatskoj. Meni je bilo do
o i ja mogu reći o njima sve najbolje. Kad god sam tražila pomoć dobila sam je, sa smješkom!<
>Toliko ... <i></i>
VanjaT

Re: Vanja

PostPostao/la diana » 09 srp 2001, 16:56

Frendica je ok i beba isto, nasrecu.Ja jos malo pa dolazim u Vz.Toplice i jedva cekam da se prosecem po korzu.mozemo se i naci na cugi ak hoces imas moju mail adresu pa mi javi . <i></i>
diana
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: Komentar

PostPostao/la nadicab » 15 srp 2001, 18:05

bok, vanja. Jedino što ti mogu reći to je da ti jaaaaaaaaaaako zavidim na tako ljudskom odnosu i mogućnosti skin kontakta. Ja ništa od toga nisam imala, sada kada razmišljam jasno mi je da moje zbližavanje nisu htjeli niti poticati jer su očekivali najgore...<
>Kada smo pred Denisov 1. rođendan posjetili neonatologa koji se o njemu
inuo na Re
u, čovjek je studentima na praksi pred nama rekao da je Denis klasičan primjer medicinskog neuspjeha: medicina mu je spasila život, ali taj život neće imati nikakvu kvalitetu, te da se je znalo za Denisove komplikacije koje su nastupile poslije nekoliko dana, da se takva beba ne bi spašavala. To ti može približiti osjećaj u kakvom sam okruženju se kretala 10 tjedana koliko je Denis bio na Re
u, ad toga je 1,5 bio u inkubatoru. <i></i>
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la nadicab » 15 srp 2001, 18:19

Moram se ispraviti po pitanju kome se o
atiti za rehabilitaciju: upravo sam se vratila s 10'dnevnog boravka u Ljubljani u njihovom institutu za rehabilitaciju. Poboljšanje kod Denisa je za cijelu obitelj jako vidljiva, a vježban je po novom sistemu (za njega) samo 10 dana. Tamo su mi rekli da nažalost u Zagrebu, pa to onda znači i u CRO nema adekvatne rehabilitacije za djecu, osim možda Klaićeve koja radi po Wojti. Goljak nema adekvatno stručno obučene ljude za Bobatha (u CRO postoji samo jedna terapeutkinja koja ima položen tečaj Bobatha za djecu), a pasivno razgibavanje koje se radi u Vinogradskoj je u Ljubljani napušteno prije 20 god jer nije davalo odgovarajuće rezultate (to smo mi i uvidjeli, zato smo i išli k njima).<
>Da ne kažem da sam tamo s njim pohađala osim fizijatrijskih vježbi i neurorazvojnu terapiju i terapiju kod logopeda-defektologa. Denis nije mogao ništa krupnije staviti u usta-odmah je povraćao. Nakon nekoliko vrlo konkretnih savjeta koje mi je dala logopedica u Ljubljani, on sada žvače koricu kruha (u Zgb mi je logopedica rekla da je sve to za njega normalno, da on povraća jer možda ima jače izražen refleks povraćanja).<
>Ta nauka se plaća iz privatnog džepa - puno i ne tako puno (svota je takva da ako nemate ušteđevine, lako skupite unutar familije) i mnogostruko se isplati. <i></i>
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la VanjaT » 15 srp 2001, 20:28

Draga Nadica!<
>Pozdrav tebi, Denisu i cijeloj obitelji!<
>Bilo mi je teško čitati ova tvoja iskustva iz rodilišta i poslije, a naročito ono što je neonatolog rekao pred vama za Denisa. To je sramota!<
>Ali nemoj puno o tome razmišljati. <
>Drago mi da Denis napreduje. Koliko je sada star? Imaš li možda njegovu sliku? <
>Pozdrav tebi, a pusa Denisu!<
><
> <i></i>
VanjaT

+ iskustvo u Ljubljani

PostPostao/la lumpar » 16 srp 2001, 00:28

Draga Nadica,<
><
>bas mi je drago da ste pronasli do
e doktore pa makar u dezeli koji pomazu Denisu. <
>Ja se ovih dana upoznajem sa vjezbama koje trebamo raditi s Janom za pravilan razvoj motorike. Slijedeci tjedan kad nam pokazu i vjezbe po Bobathu imat cu pitanja za tebe koja imas puno iskustva. Sad smo tek prosli 1.ucenje po Wojti i jako tesko mi se cini. <i></i>
lumpar

Re: + iskustvo u Ljubljani

PostPostao/la VanjaT » 16 srp 2001, 17:06

Čemu služe sve te vježbe o kojima pišete? <i></i>
VanjaT

PostPostao/la lumpar » 22 srp 2001, 10:49

sorry Vanja,<
>mi smo bili malo bolesni pa nisam bas bila na situ, sto se tice tvog pitanja sigurno ti Nadica moze bolje objasnit, ali ukratko.<
><
>Bobath lijecenje je grupa tehnika za ublazavanje pojedinih simptoma cere
alnog poremecaja. Buduci ti poremecaji mogu biti razliciti (kretanje, percepcija, komunikacija...) postoje razlicite metode za ublazavanje/ponistavanje istih.<
>Cere
alni poremecaji nastaju zbog ostecenja mozga iz razl. razloga a uzrokuju hemoralgiju (krvarenje) ili prekid dotoka kisika mozgu. Razlozi mogu biti: prijevremeni porod, tezak porod, infekcija (na pr. meningitis) ...<
><
>mi s Janom radimo na motorici pomocu ovih vjezbi - buduci mu je tonus misica nizi (hipoton) vjezbanjem bi trebao pravilno ojacati i pravilno raditi pretpostavljene pokrete.<
>.....<
><
>inace u zadnjih nekoliko Beba ima serija clanaka o simptomima rizika kod beba<
><
> <i></i>
lumpar

PostPostao/la nadicab » 23 srp 2001, 12:49

svaka čast, lumpar, ti si to vrlo lijepo objasnila.<
>KOd rizičnih poroda (carski npr) ili ako beba nema dobar Apgar, preporuča se što ranije krenuti na vježbanje, što samih mišića, što učenja samog mozga da postoji periferni udovi i kako da upravlja njima. Ovo zadnje je zapravo bit cere
alne paralize - mozak ne upravlja na pravilan način s udovima. Bit svega je što ranije krenuti, tako da se čim prije povežu neuronski putevi u mozgu ili ako je došlo do oštećenja mozga, da se natjera druge neurone da nauče funkcije uništenih. Ako si gledala TV emisiju "Ljudsko tijelo" kako mozak uči - za neke složenije funkcije treba opetovano ponavljati i učiti, a još dodatno, dječji mozak uči na drugačiji način nego mozak odraslog - zato su učinci nakon moždanog krvarenja koje mogu čovjeka pogoditi u bilo kojoj životnoj dobi, puno veći kod djece nego kod odraslih.<
>U svijetu (koliko je meni poznato) postoji nekoliko tehnika rehabilitacijskog vježbanja: najviše efekata daju Bobath (imaš njihov centar na Internetu) s centrom u Londonu i Vojta s centrom u Njemačkoj. Vojta se radi kod nas u Klaićevoj i bit njihove rehabilitacije je pritisak na refleksne točke na tijelu - dijete plače i donekle je bolno, ali roditelj ima satisfakciju da je napravio koliko je moga od vježbi za taj dan jer je određeno minutažom trajanja. Bobatha ti je lumpar opisala i u toj metodi dijete ne plače, vrlo je ugodno s njim raditi, ali opet nikada nisi siguran da li si dovoljno taj dan vježbao.<
>Meni Denis ima povišeni tonus mišića (znači tvrd je na vježbanju) i Bobath mi ga je tako fino opustio da su mu tetive na nogicama sada neopipljive (prije Ljubljane su bile ukočene i tvrde kao kost).<
>Još dodatno što mi se svidjelo u Ljubljani je i neurorazvojna terapija tj. djetetu se pristupa u skladu s njegovom starosti i nude mu se igre u skladu s njegovom dobi. To što on to ne može nije prepreka - roditelj mu usmjerava rukicu i pažnju na odogovarajuće stvari. Denisa smo mi cijelo vrijeme smatrali kao bebača koji ništa ne razumije i nemože - krivo. Skoro da sam čula uzdah olakšanje kada su mu u Ljubljani pristupili kao pametnom jednogosišnjaku - uživao je u stiskanju raznih poluga, igri na kompjuteru, prebacivanju iz jedne posude u drugu raznih sitnica itd. Naravno da je sve to mogao samo uz big help sa strane, ali njegov kognitivni dio mozga je uživao što smo pre
odili prepreku motoričkog hendikepa.<
>Jedan od do
ih siteova je i IAPH Programs for
ain injured children, kupili smo knjigu od osnivača tog Instituta - Glen Doman i knjiga je fantastična. Tko je zainteresiran, neka mi se javi.<
>Uh, baš sam se raspisala, vidi se da me dugo nije bilo na Internetu, ali srećom, slijedeći tjedan idem raditi, pa ću biti redovita. <i></i>
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

Natrag na Nedonoščad

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.