Sada je: 17 tra 2026, 07:25.

O motoričkim problemima (spojeno)

Podforum posvećen prvoj godini života vašeg djeteta.

Moderator/ica: Hajdi

Re: Hommage webici i nadici (o motorickim problemima)

PostPostao/la nadicab » 02 vel 2009, 12:14

preporuka je Goljak
privatno dr Sabol :up i njegova fizio Karolina :klanja
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Diami » 19 vel 2009, 20:03

Pitanjce - ima li negdje slika tog izvijanja? I od kada to postaje problem?

Npr. moj mali kad se nosi glavicu voli malo zabaciti unatrag da bolje vidi, odn. okrene je na jednu stranu i onda nagne malo unatrag. Je li to problem? Kad ga ja nosim pokušavam paziti na nogice i držim ih u žabica-položaju. Ali kod tate to baš nejde tak, pa često nogice završe malo unatrag, jer ga drži pod guzom. Jel to loš način nošenja?

I za kraj, mali se od neki dan može nogicama oduprijeti od podloge i onda diže guzu od podloge. Glavica je pritom sasvim ok, opuštena, gleda naprijed. Tako se miče lijevo desno guzom, jel to ok, smije li to raditi?

Inače ima malo više od 2,5 mjeseca.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la MjesecevaZraka » 30 ožu 2009, 13:42

Unaprijed isprika jer ne citam cijeli topic.. imam pitanje.
Kai jos uvijek gmize (ne puze odignute zdjelice od poda iako se cesto postavlja na sve 4 i ljulja) i ponekad, kad gmize, prekrizi noge i tako se odgurne.
To nije stalno i nije cesto i moguce je da mu je presklisko na plocicama i da mu noga proklizi, ali ipak provjeravam.
U potrbusnom polozaju, staticnom, ne kriza noge.
Life is simple. Breathe in. Breathe out. Repeat.
MjesecevaZraka
Sveta krava

Re: okretanje s leđa na trbuh, migoljenje i sl.???

PostPostao/la danijela81 » 02 tra 2009, 17:26

podižem topic da ne otvaram novi!

moj Vjeran se već par dana pokušava okrenuti s trbuha na leđa, i nikako mu ne uspjeva. bili smo u bolnici i bio je samo na krevetu, pa sam mislila da će ići doma na podu, ali ne. uvijek završi s plačem i nervoziranjem.
osloni se lijevom rukom na šakicu, i podigne gornji dio tijela, zarotira se skoro na bok (desna rukica ispod prsa, savijena malo u laktu), ali guza ne ide gore! pri tom su mu nogice gotovo ispružene, vrlo malo ih savija u koljenima.

kako bi taj okret trebao izgledati, kuda ide koja noga, ruka, guza, trup?

smijem li mu malo pomoći da se okrene? teško mi ga je gledat dok se tako jako muči i plače, a opet, ako se ne muči neće ništa postići. a bojim se da ako mu pomognem da će naučit neki krivi način.

dok je na leđima stavi stopala na pod i pokušava se odići. je li to u redu ili još ne bi smio to raditi?

dok nije progledao imao je dosta problema s motorikom. a ped kaže da je dosta trom zbog svoje težine (preko 8,5kg, ne znam koliko je sad dug, negdje oko 68-69cm)
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la eli » 02 tra 2009, 17:42

v. to još ni ne mora moći. ako mu želiš pomoći, traži uputnicu za fizijatra pa nek ti on pokaže kako se to točno radi. i male greške u vježbanju mogu štetiti.
eli
Sveta krava

PostPostao/la danijela81 » 02 tra 2009, 17:59

tnx, i mislila sam, ali nisam bila sigurna.

pregled fizijatra se dosta čeka, a mi moramo nekako uskladit kontrole na očnom, pa obavit neke pretrage u Os, ma stalno smo negdje, ne znam kako ćemo to stić... da ne duljim, dok ne odemo kod fizijatra, da ga pustim da se tako muči na trbuhu, ili ne?

i malo me brine to njegovo odizanje dok je na leđima. prsa skroz digne gore, tako da malo izvija i kralježnicu. tako da ćemo svakako kod fizijatra.
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la Svrco » 02 tra 2009, 18:11

danči, kod jure ti to izgleda tako da on guzu digne gore, zahakla si nogice u kriz, pa onda prevali guzu i evo okreta... to je s trbuha na leđa. Obrnuto mu još malo fali. ja mu niš ne pomažem, valjda je dobro. ja isto ne znam kak to treba izgledati po ps-u.
Tk-tk 12.11.2008.
Svrco
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la snowwhite » 02 tra 2009, 18:45

danijela maks se okreće s trbuha na leđa uvijek u desno samo je par puta na lijevu stranu i to mislim slučajno. on ti okrene glavicu na desno i time povuče gornji dio trupa, onda podigne guzu i lijevom nogom se odgurne i hop. tako nešto. :mrgreen:
meni je pedica pokazala kako vježbati okret pa smo malo pokušavali ali teško je uskladiti pokrete i volju djeteta. pokušat ću ti opisati. znači okret s trbuha na leđa u desnu stranu: treba mu desna ruka biti ravno ispružena naprijed a desna noga isprižena ravno dolje. da održiš ravno sa rukom pridržavaš. onda lijevu nogu saviješ u koljenu sastrane i guraš ju prema gore dlanom o stopalo, guza će se podignuti i okret je tu.
s leđa na trbuh se ne okreće, sad ide s boka na bok.
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la danijela81 » 02 tra 2009, 19:12

s boka na bok ide već više od mjesec dana. digne noge visoko prema buši i tako se valja, ko malo burence.

mislim da ću ga pustit da radi što hoće, a kad počne cendrat uzet ću ga na ruke ili ga okrenut na leđa.
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la eli » 02 tra 2009, 19:18

svrco, pitaj doktoricu ili iskusne vježbače. ako se ne varam, križanje nogica nije dobar znak.
eli
Sveta krava

PostPostao/la danijela81 » 02 tra 2009, 19:25

eli je napisao/la:križanje nogica nije dobar znak

maloprije sam negdje pročitala (neki link s rodinog foruma na tekst o motorici) da je ok dok je na leđima, ali nije dobro ako ih križa dok je na trbuhu.
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la eli » 02 tra 2009, 19:25

pitaj na gp. nema šanse da vježbačice od tamo to ne znaju.
eli
Sveta krava

PostPostao/la thinkPINK » 02 tra 2009, 19:32

Krizanje nogica ukazuje na motoricke teskoce kada se nogice krizaju visoko i kada je krizanje kao spazam. To sto beba prebaci nogu preko noge da bi se okrenula nije "to" patolosko krizanje nogica.
Morska zvjezdica - ljeto-2008.
What you see is what you get...
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la danijela81 » 02 tra 2009, 19:46

thinkPINK je napisao/la:Krizanje nogica ukazuje na motoricke teskoce kada se nogice krizaju visoko i kada je krizanje kao spazam. To sto beba prebaci nogu preko noge da bi se okrenula nije "to" patolosko krizanje nogica.

a mi neznalice Švrću skoro preplašile :oops:
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la eli » 02 tra 2009, 19:52

vidiš kako je forumska komunikacija ograničena. stvarno, švrćo vjerojatno nije mislila na pravo križanje već prebacivanje nogice. :proljece
eli
Sveta krava

PostPostao/la Svrco » 02 tra 2009, 20:01

pa da, prebaci nogu prek noge ali u križ, no to napravi u trenutku okreta, ali ne bi nikako rekla da se prilikom toga javlja spazam... al bum pitala peda za svaki slučaj. ma valjda je sve ok. Zadnji put ga je baš razvlačio na sve strane i rekao da je motorički sve ok.
Tk-tk 12.11.2008.
Svrco
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la danijela81 » 02 tra 2009, 20:06

a ja sam još sve shvatila doslovno, i mislila da je svako križanje nogica potrbuške loše.

a koja dob je granična za okretanje? negdje čitam 6, negdje 8 mjeseci
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la thinkPINK » 02 tra 2009, 23:16

Svrco je napisao/la:pa da, prebaci nogu prek noge ali u križ, no to napravi u trenutku okreta, ali ne bi nikako rekla da se prilikom toga javlja spazam... al bum pitala peda za svaki slučaj. ma valjda je sve ok. Zadnji put ga je baš razvlačio na sve strane i rekao da je motorički sve ok.

A kako bi prebacio nogu nego jednu preko druge? Moraju se u jednom trenutku "prekrizit". Ne brini. Bilo bi lose da drzi noge jako kruto istegnute i pri tome prekrizene.
Morska zvjezdica - ljeto-2008.
What you see is what you get...
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la misliteljica » 23 srp 2009, 12:43

mareta je napisao/la:tek sam nova na forumu pa se nadam da ćete mi pomoći :xhappy . Nećak ima točno 4 mj i ne može samostalno držati glavicu,može ali nakratko,jako mi slab izgleda što se tiče tonusa mišića. Nekako mi se to ne čini dobro,ne znam možda je to normalno,ali moj mali je u toj dobi već naveliko držao glavu. Da li je to za alarmirati?Hvala :xhappy

Je, s 4 mj bi trebao držati glavu (povremeno zanošenje se tolerira).
Filozof 10.4.2009.

slika
[/url]
misliteljica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la MaminMacak » 11 stu 2009, 13:12

Tek sam sada na ovo naletila, super je uvijek otici kod neuropedijatra ili fizijatra ili fizioterapeuta, a od vjezbica stvarno ne treba zazirati jer su one predivna igra i da ikad ponovno rodim (a necu) radila bi ih jednako i sa djetetom bez ikakvih motorickih poteskoca jer su vjezbice predivne i ispunjavaju puno ljepse nase zajednicko vrijeme nego sto sam ga koristila sa starijom curkom koja nije imala motoricke poteskoce.

Kod nas isto kao i kod nadice, zanemarivanje lijeve ruke i izvijanje, te jos povremeno zarobljen palac. Nemamo jos niti 4 mjeseca, a vjezbamo gotovo od kad smo se rodili (zbog dijagnoze neurorizicnog djeteta - meningitis, krvarenje II stupnja). I dalje smo u granicama normale, po nekim kriterijima cak napredniji od prosjeka, no od vjezbanja ne odustajemo sve dok ne prohodamo. :srca
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la sasa2008 » 11 stu 2009, 17:58

evo čitajući ovo malo sam se zabrinula.moja beba ima 11 mj rodjen je na carski zbog poprečnog položaja do sada se sasvim normalno razvijao..sada neželi puzati mi ga stavimo on se okrene na ledja sve od puzanja šta radimo je kad je na krevetu pa cjelim tjelom gmiže....tj jednom nogicom se odguruje na noge hoće ali kad ga stavimo još jako "smotano"hoda......jako jako je nemirna i živa beba,,,imamo li mi veliki problem???
sasa2008
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la MaminMacak » 11 stu 2009, 18:52

Ovo sto pises po meni ne znaci da imate problem.
Djeca ne moraju puzati odnosno smiju preskociti tu razvojnu fazu, osim ako nisu neurorizicna, onda se inzistira na puzanju.
A hodanje je individualno i ima vremena jos do 16 mjeseci da prohoda.
No za tvoj mir je najbolje da dijete pregleda strucnjak i vidi kako on to tocno gmize i da li ima jos nekih znakova motorickih smetnji.
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ela di ami » 12 stu 2009, 04:19

moj sin je propuzao sa 6 mjeseci a prohodao sa 9
kcerka nikada nije puzala a prohodala sa 14
ovaj mali prdo ima 5 mjeseci i izgleda da ce brzo propuzati

znaci nije isto kod svakog djeteta a kao sto rece maminmacak otidji da ga pregeldaju ako vec sumnjas
veliki brat 1995
velika sestra 1999
ja maleni 2009
ela di ami
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la boysmama » 12 stu 2009, 06:17

jako koristan post, nedo, hvala

ne valja uzimati stvari zdravo za gotovo kod takvih stvari, pogotovo jer nakon nekog vremena nema povratka, a posljedice ostaju za cijeli život...

moj Luka isto tako nije puzao, totalno je preskočio tu fazu tj. puzao je na guzi u sjedećem položaju, kao da pleše trbušni ples... a onda je naglo sa 10 mjeseci prohodao, mislim da jednostavno ima djece koja ne pužu.

neka me netko (možda nadica) ispravi ako nisam u pravu, ali mislim da to nema veze, iako možda bolje za tvoj mir da se uvjeriš sama da je sve u redu, čisto za svaki slučaj.
A... bebica...... 06.10.'16.
M... hrabrica... 02.07.'11.
R... mazica...... 06.10.'09.
L... mrcina ..... 21.04.'08.

"Sve mogu u Onome koji me jača" (Fil 4,13)
boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la sasa2008 » 12 stu 2009, 11:20

hvala vam svima.....a koji je vaš savjet?jer on ne izgleda bar nama kao da ima "problem" .strašno je živa i nemirna beba...i još to dosta je nesiguran u sebe kad stane uz krevetić npr pusti se jer zna da ćemo ga uhvatit,možda je to naša greška tj od baka jer su ga čuvale kao da je od stakla.....
sasa2008
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la MaminMacak » 12 stu 2009, 12:10

Pedijatar ce ti vjerojatno reci da je sve u redu jer puzati ne mora, a jos ne mora biti niti cvrst na nogama.
Ne moze ti nitko nista pametnije reci dok ne vidi dijete, a ako ga vec netko gleda onda je najbolje da to bude specijalist.
Razvojne vjezbice nikome nisu odmogle pa nemas sto izgubiti.
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 12 stu 2009, 12:18

ali kad ga stavimo još jako "smotano"hoda......jako jako je nemirna i živa beba,,,imamo li mi veliki problem???

ne smijete ga stavljati. da bi dijete hodalo treba se samo pravilno dići i krenuti. ne se puštati tek tako.

za prvi rođendan je obavezno ili pravilno puzanje ili pravilno hodanje. imate vremena, no ono što je meni čudno je to da se ne postavlja u četveronožni koji je neohodan za klečeći iz kojeg idu prva podizanja. pred prohodavanje djeca se krenu dizati iz čučnja bez pridržavanja i to je znak da su spremni i stabilni.
eli
Sveta krava

PostPostao/la sasa2008 » 12 stu 2009, 12:29

kad se okrene na trbuh kao da gmiže i to malo i odmah se okrene na ledja,sam on iz ležećeg položaja u sjedeći se diže...neznam kako da ga potaknemo da krene sve smo probali što smo znali......
sasa2008
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Diami » 16 stu 2009, 10:30

Mi smo imali sličan problem. Karlo je dugo gmizao i to nepravilno. Bili smo (još prije je počeo gmizati) kod neuropedijatra i s njim je sve ok. Rekal je dr. da ga samo treba potaknuti vježbicama i motivirati, odnosno pokazati mu kako.

Ako ti nepravilno gmiže - ispravljaj ga dok to radi tako da podjednako koristi obje nogice. Postavi ga što češće "na sve 4" i pokušaj motivirati da što dulje ostane tako - igrajte se pred njim, izvodite grimase ili zaokupite pažnju drugačije.

Dok sjedi igračke mu dodajte što češće s boka - ne ispred njega, tako da se što više okreće na obje strane. Slobodno ih i malo udaljite, tako da se mora osloniti na rukicu i ispružiti prema igrački - tako se inače kreće u položaj na sve 4.

Imaš u biti 3 opcije - možeš otići do pedijatra i vidjeti što veli, možeš ga neovisno o njegovom mišljenju tražiti uputnicu za fizijatra/neuropedijatra i možeš, ako pedijatar veli da je sve ok, za svoj mir sama potražiti privatnog fizioterapeuta za bebe koji bi vam pokazao kako kroz igru potaknuti malog (slično gore opisanom) da eventualno ipak propuže.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Madir » 28 sij 2010, 12:04

MaminMacak je napisao/la:Pedijatar ce ti vjerojatno reci da je sve u redu jer puzati ne mora, a jos ne mora biti niti cvrst na nogama.
Ne moze ti nitko nista pametnije reci dok ne vidi dijete, a ako ga vec netko gleda onda je najbolje da to bude specijalist.
Razvojne vjezbice nikome nisu odmogle pa nemas sto izgubiti.

mi nismo NR vježbamo,a neuropedijatar i fizijatar inzistiraju na puzanju :dunno
„Sve, dakle, što želite da vam ljudi čine, činite i vi njima.“ (Mt 7,12a)
Madir
Carica od jaslica

PrethodnaSljedeća

Natrag na Djeca od 0 do 1

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.