Podforum posvećen prvoj godini života vašeg djeteta.
Tema je zaključana

Re: Palac u sakici!

01 lis 2010, 23:24

kao neke vježbice (maziti samu sebe po obrazima - dakle, uzmeš joj lijevu ručicu, otvoriš šačicu i maziš po desnom obrazu. Tako isto i s desnom rukom po lijevom obrazu

to nisu "neke" vjezbice, to su prave vjezbe po bobathu

otidji fizijatru ili neuropedijatru, za svaki slucaj, a ja drzim fige da nije nista

ma, nije nista strasno :hug

01 lis 2010, 23:50

ma sigurno nije ništa strašno
Sanika je napisao/la:treba biti oprezan ali ne treba ni unaprijed dizati paniku

moji su i jedan i drugi znali držati palac u šakici, i ništa im nije ...

treba otići na pregled i slijediti dobivene upute, i sve 5.
nema mjesta panici

02 lis 2010, 09:42

Moja starija cura držala je palac u desnoj šakici i stisnutu šakicu i to je ped primijetio na pregledu sa 3 mj. Lijevu je normalno otvarala i počela pomalo hvatati predmete sa tom rukom. Poslao nas je na silne pretrage, u neuropedijatra, fizijatra, čak smo joj i mozak snimali. Mislili su da je u pitanju neki živac. Pa smo onda išli na vježbe, pa svašta nešto.
Ukratko nakon nekog vremena, možda je bila blizu 5 mjeseci kad je sama od sebe opustila šakicu, otvorila je, izvadila palac.... poslije sve normalno.
ja sam pedijatra odmah kad je tek primijetio da je desni palac u šakici pitala je li moguće da je mala lijevoruka, a on je rekao da se to kod djece ne zna do treće godine jer da se u pravilu do tada služe sa obje ruke.
Međutim, moja M je ljevak i to se več tada vidjelo, zato je prvo otvorila lijevu ruku, a u desnoj je još neko vrijeme držala stisnut palac. Ništa joj drugo zapravo nije bilo. :dada .
Možda ti je uzrok takvom stiskanju palca u šakici tako jednostavan. :)

02 lis 2010, 09:51

evo kod nas je isto bilo tako, ali nije samo palac bio u pitanju nego je općenito desna strana bila čudna... išli smo na uzv mozga i vidi se krvarenje s lijeve strane i sad idemo skoro 3 tj na vježbe i otvorila se šakica...ali kod nas je bio i problem što u potrbušnom položaju nije mogao uopće podići glavicu s poda ali sad može bar nekako...

02 lis 2010, 12:38

bitno je da je problem uočen, sad promatraj malo
predlažem ti da ideš na pregled kod neurpedijatra, fizijatra. s vježbom se stvarno može dosta napraviti.

02 lis 2010, 19:45

May je napisao/la:ja sam pedijatra odmah kad je tek primijetio da je desni palac u šakici pitala je li moguće da je mala lijevoruka, a on je rekao da se to kod djece ne zna do treće godine jer da se u pravilu do tada služe sa obje ruke.
Međutim, moja M je ljevak i to se več tada vidjelo, zato je prvo otvorila lijevu ruku, a u desnoj je još neko vrijeme držala stisnut palac. Ništa joj drugo zapravo nije bilo. :dada .
Možda ti je uzrok takvom stiskanju palca u šakici tako jednostavan. :)

Kod mog S. je bila identična situacija, osim što se ja sad ne sjećam jeli palac bio u šakici, ali sam tražila pregled u fizijatra jer je sve hvatao lijevom rukicom. Morali smo vježbati desnu stranu (malo "razgibavati" i rukicu i nogicu) i u konačnici je S. stvarno dešnjak.
Dakle, točno je da u ovoj dobi još nisu ni lijevaci ni dešnjaci pa bi ipak trebalo otići kod fizijatra i vjerojatno malo vježbati.

Bubsek :hug , ma nije to ništa strašno, malo vježbe i sve će biti super

Re: Hommage webici i nadici (o motorickim problemima - spojeno)

02 lis 2010, 21:26

nestao mi zadnji post... :/

danas smo cijeli dan mazili rukice,promatrala sam ju imala je svega par puta palac u sakici ali jako kratko... :dada
evo bas sam ju malo prije gledala dok pava i ima sirom otvorene rukice tako da se nadam da ce skoro i ovih par puta drzanja palca nestati...

meni se bas danas nesvjesno dogodilo da sam nekako stisnula ruku sa palcem unutra ,kada sam shvatila malo sam se nasmijala i pomislila pa i nama starijima se to dogodi pa nije to nista strasno...

no mi cemo i dalje maziti i maziti malene slatke rucice... :srca

nego da vas jos nesto pitam ,pedica je na zadnjem pregledu gledala reflekse stiskanje rukice i stiskanje noznih prstica.
dali to u toj dobi MORA tako biti ili i to treba nestati???...

inace kada kupam malenu i pokusavam oprati nozne prstice uvijek ih stisne a danas su bili tako opusteni...
dali je to normalno???

jos jednom ponavljam sa prvom curkom sam bila toliko mirna i opustena posto sam manje znala a sado sto vise znam u veci sam brizi... :/

Re: Hommage webici i nadici (o motorickim problemima - spojeno)

04 lis 2010, 13:18

uff, koliko god da čovjek naglašava koliko je preventiva i pravovremensko reagiranje bitno, uvijek se treba ponavljati i opet.
Da, BITNO je ako dijete ima palac u šakici nakon 3. mjeseca i to je u toj dobi jedan od pokazatelja da nešto ne štima. Mislim, zar očekujete da vam se dijete obrati i kaže:"mama, znaš li ti da sam pri porodu imala intrakranijalno krvarenje 1. stupnja i malo mi je nastradao centar za motoriku a možda i još nešto?"
Dijete treba promatrati i reagirati tako da se otiđe kod stručnjaka (neuropedijatar, fizijatar) a ne samo od nas slušati riječi utjehe "ne brini se". Točno, ne trebaš se brinuti tek NAKON što dijete pogleda stručnjak.
U velikoj većini slučajeva (znači ako je bilo krvarenje 1. stupnja ili ako je zahvaćen neki rubni dio mozga) sve će se riješiti samo od sebe, ali će kasnije se pokazati neki drugi problemi (navedeni u 1. postu): od govora, ADD-a, hipersenzibilnosti, nemogućnosti držanja emocija pod kontrolom (ispadi bijesa) itd. To se najčešće iskazuje u školskoj dobi, a onda je problema 100.
Stoga je zbilja najmanje što se može učiniti, (pogotovo jer je u našem sustavu sve besplatno za djecu) otići kod stručnjaka i čuti adekvatne odgovore.

Re: O motoričkim problemima (spojeno)

08 svi 2011, 22:24

Pitanje postavljam u ime prijateljice...njezina 7mj stara curica je izrazito fleksibilna, bez problema kad ju posjedne (napominjem da još sama ne zna doći do sjeda) raširi nogice u špagu i iz tog položaja se spusti naprijed na prsa, pa na trbuh, kad sjedi uvijek drži nogice full ispružene,ili raširene, kad ih joj prijateljica savije, ona ih odmah ispruži. Meni to izgleda malo čudno ili su neka djeca jednostavno tako fleksibilna u kukovima :conf

09 svi 2011, 10:41

Forest, neka dijete pogleda stručnjak (fizijatar) koji može ocijeniti moguće poteškoće. Moj J je sjedio s potpuno ispruženim nogama i zategnutim stopalima jer je tako lovio ravnotežu koju nije mogao držati gornjim dijelom tijela.

11 svi 2011, 12:50

Ne znam sto treba, ali ako se sama ne posjedne sa 7 mjeseci onda nema potrebe (odnosno stetno je) i da ju bilo tko posjeda te promatra daljnje ponasanje i drzanje nogica u sjedu djeteta koje ne sjedi, po meni. Bolje neka vidi da li radi ispravno ono sto treba raditi sa 7 mjeseci, a to je npr. oslonac na laktovima, okretanje trbuh-ledja i obratno ... A za posjedanje ima jos dosta vremena.

26 svi 2011, 10:40

ja sam se javila i na vjezbacima,pa da i tu!!bili kod ped. u 7 mj. imamo fizijatra...ima skoro 8 mj. cim se dohvati nesto rukama pokusava odmah se dignuti,namjesta se za puzanje ali jos nije krenuo,imam osjecaj da nije bas fleksibilan,jer ne moze ko ostala djeca nogicu uopce do ruku staviti da je uhvati,ili ono sto neka djeca cak i u usta nogicu stave!!!pokusavam s njim baby handling ali ja smotana a on bas ne suradjuje!!naucio guzicu diza pa sad kad ga presvlacim mi je strava dize guzicu a pelena puna!Losa kombinacija!!kad ga drzis ,odmah se na nogice oslanja...Kaze ped. da nije nista strasno ali eto tako malo,neka podje,jedva cekam 7 mj. da vidin sto je i kako je,da nam daju procjenu...sve me strah!!Jer on je bio stalno hospitaliziran,i samo lezao bez puno dizanja!!!Ja kazen jos je i dobar kakva su neka domska djeca!!

26 svi 2011, 11:36

meni to zvuči kao da je malo hipertoničan, tj. da ima povišen mišićni tonus, to je kod nas bilo i sad s godinu dana je već sve riješeno i zaboravljeno...vježbe i to je to... i obavezno kad radi nešto što ne treba ispravljati ga, npr to dizanje guze

27 svi 2011, 10:15

Floribunda pokušajte baby handling čim više dok ne dođete do fizijatra. Pridruži se generacijskom topiku, mislim da ste na jesenskim bebama?

Jesenske bebe

09 lip 2011, 10:56

Imam opet pitanja vezano ponovo za bebu za koju sam već pitala. Sad se desilo to da je frendica bebu isforsirala sa puzanjem (pošto naša puže, a ova kao neće :ajme ), jednostavno ju je svaki dan učila puzati i propuzala je, vrlo nestabilno, klimavo i sa dosta uvijenom kralježnicom, beba se sad nakon 10 dana hvata i za namještaj i želi podići, ali joj ne ide. I sve je to ok, ali mene zanima da li je normalno da se isforsira puzanje, a posjesti se još ne zna sama, za 10 dana će imati 9 mj. Sad ima problem iz tog puzanja, ne zna ništa nego se ispružiti na trbuh i tako ostane, plače dok ju oni opet ne postave u poziciju za puzanje ili sjed.

09 lip 2011, 11:25

Dijete ne bi trebalo siliti na bilo što za što još nije sposobno. Tako da ovo što rade tvoji poznanici je svakako pogrešno. Neka se obrate stručnjaku jer imaju dijete s motoričkim problemima.

09 lip 2011, 11:30

Hvala Hajdi, sad sam se naježila jer mi je to sve bilo nekako sumnjivo. Moram smisliti način kako da im to kažem, jer će naravno poluditi na mene

09 lip 2011, 11:31

potpis na hajdi, dijete treba pustiti samo, ako nešto ne štima otići na pregled kod stručnjaka
meni je bilo teško shvatiti da neki ne žele čuti kad im nešto kažemo, no to je njihovo dijete. na fin način kaži da misliš da bi trebali se obratiti nekome, i tu nek bude točka. tko ne želi čuti neće čuti, kako god ti to rekla.

09 lip 2011, 16:38

Nikada nisam ništa forsirala i zato me je ovo šokiralo, sad su bili kod mene, i ona i muž i bebica. Još gore je sad, sad ju podižu da hoda, kao sve iz šale, mala je mekana kao germa, samo se klati, užas. U trenutku je iz puzanja nekako došla na leđa, nisam vidjela kako, plač i plač jer ne može ništa, ni okrenuti se na trbuh,ni na bok, ni sjesti. Kako se prevali tako ostane. Pokušala sam reći da bi trebala prvo naučiti sjesti, pa onda sve dalje. Odgovorili su mi da zna puzati sad i da je lijena za učiti sjesti, da nema potrebe. Dalje mi se nije dalo raspravljati, jer kao što je Neve rekla ne žele čuti.

09 lip 2011, 17:40

uf, ovo mi je koma čitat :(

13 stu 2011, 11:02

Pozdrav svima!

Na ovaj sam se forum registrirala pročitavši Nedin3kids uvodni post na ovoj temi nakon što već mjesec dana pretražujem internet u potrazi za odgovorima na svoja pitanja.

Imam bebu dečkića starog šest i pol mjeseci koji ima poteškoće u neuromotornom razvoju.

Neda3kids je napisao/la:
Ono što nisam primjetila jest da je lijeva strana malo zatomljena u odnosu na desnu. Trebale bi biti simetrične - a nisu. U pokretima, prihvaćanju, lijeva ručica se zna češće zgrčiti u šaku - a to je jasno vidljivo u protestu.
Svijati se ne bi smjela, i isto tako morala bi držati ramena i ruke prema naprijed, dakle blago svinute prema trbuščiću - a ne kao da se stalno od nečeg brani.

Moramo malo češće i intenzivnije vježbati rolanje na stranu, puzanje i sjedenje. Definitvno je jako bitno i važno da imamo sling maramu u kojoj možemo prakticirati ispravan "baby hendling", vježbamo s loptom, i na podu. I to je to.

Čitajući Nedine riječi zapitala sam se govori li ona o mom djetetu.

Malo detaljnije:
Sa četiri mjeseca dijagnosticirana je hipotonija. Dva mjeseca kasnije, drugi fizijatar govori o hipertoniji, a neuropedijatar o fluktuirajućem tonusu uz objašnjenje da se beba u početku odupire pokretu, a zatim popusti.
Povremeno prisutan Moorov refleks.
Glavicu drži čvrsto od navršenih šest mjeseci.
U prva dva mjeseca slabo je pratio očima, sa tri je to u potpunosti savladao. Još uvijek se dogodi da mu se pri naglom pokretu glavice oči zakolutaju, a tek zatim fiksira pogled. Inače “glatko” prati pogledom.
Pedmet koji mu se nalazi ispred lica pokušava dohvatiti naglim pokretom i bez obzira uhvati li ga ili ne, ručicu prinosi ustima. Ručice sve češće drži zajedno.
Navedenom moram dodati povremeni kratkotrajni glasni plač u snu. Dva tri tužna “kmeee” koja prestanu čim ga uhvatim za ručicu ili podragam po glavici.

Od prošlog tjedna svakodnevno vježbamo s novom fizioterapeuticom. Sljedeći tjedan idemo na EEG i UZV mozga pa ćemo vidjeti što će ti pregledi pokazati. Javila sam se na Goljak gdje su mi rekli da će me primiti čim pribavim uputnice i odobrenje liječničkog povjerenstva, ali sad već skoro dva tjedna prolazim proceduru potrebnu za to odobrenje.

Zabrinuta sam za razvoj svoje bebe. Voljela bih da mi se jave oni čija su djeca imala slične poteškoće i kažu što su sve poduzeli kako bi od svoje djece izvukli maksimum. Nemam vremena za čitanje svih postova pa vas molim da me uputite što bih još mogla pronaći na stranicama ovog foruma.

Unaprijed zahvaljujem!

13 stu 2011, 11:14

možeš se javiti na topik vježbača http://mameibebe.biz.hr/phpBB2/viewtopic.php?f=52&t=62429&start=330

14 stu 2011, 13:45

Nevenera, hvala. Jesam. :)

13 lip 2012, 21:33

ne znam pišem li na dobrom mjestu, ali moja mala ima 6 mj. i tjedan dana.
počela sam primjećivati da desnu šaku povremeno drži stisnutu (figa), obično kada je umorna ili malo nemirna. vrlo kratko je u tom položaju, sama se i otvara. lijeva nije nikada. (ranije su bile obje, dakako, ali je uglavnom otvorila obje šake od negdje 4. mj.). inače se skroz normalno razvija - skoro sjedi, stavlja redovito nogice u usta, pomalo i "puže", izgleda kao da bi hodala, sve je zanima, vrlo je aktivna, igra se svojim igračkicama, okreće na bokove, voli biti na trbuhu, jako je komunikativna, dobro i spava, dobro jede, ma posve školska beba. dosad nitko (patronažna, pedijatrica itd.) nije primijetio da nešto ne bi bilo oK, ali, eto, zanima me mora li ta stisnuta šaka značiti nešto? (za tj. dana idemo kod pedijatrice, pitat ću i nju).
inače je porod bio skroz OK, jedino što je malena imala produženu žuticu (dulje od 3 mjeseca), to smo kontrolirali na rebru, dr. su zaključili da vjerojatno ima gilbertov sindrom (dakle, okarakterizirali su je kao napredno i zdravo dijete).
hvala unaprijed!
:hug

13 lip 2012, 23:19

rekla bih da nije nista, a ako i je, nesto malo, neznatno.

ali tebe to muci, kopka te. to je dovoljno da otidjes neuropedijatru ili fizijatru na pregled, cisto da budes mirna.
sto god ti mi ovdje rekle, ne mora biti tocno.

14 lip 2012, 09:45

thany, bubidea. ma, naravno, pitat ću. idemo sljedeći tjedan na kontrolu.
:hug

30 lip 2012, 22:39

Citala sam malo "To sam ja od 0-1" pa mi nekaj nije jasno. Pise da dijete u dobi od 8 mj sjedi uspravnih ledja, a ljulj se na kojenima i dlanovima s 9 mj. Moj maleni ce za tjedan dana imati 8 mj, danas se sam posjeo ali je jos jako klimav, a ljulja se na sve cetiri najmanje vec 15 dana.
Mene je sad strah da nije nekaj pomjesao u motorickom razvoju :dunno

01 srp 2012, 04:29

A koliko je vazno pravilno puzanje? David ima 8 mjeseci i 'vuce' se rukama, a pomaze si desnom nogom tako da se oslanja na prste. Lijeva noga uglavnom nema neku ulogu u tome, savijena je. Propuzao je pred desetak dana.

01 srp 2012, 08:20

Puzanje je jako vazno,ali pravilno,a ne po vojnicki. U tom slucaju je bolje da ne puze uopce! Bilo bi dobro da kontaktiras fizijatra da ga pogleda i pokaze vam vjezbe za pravilno puzanje. Od dvije moje prijateljice djeca su tako puzala i oboje su prohodali s 18 mj i oboje bacaju noge prema van ali one se uopce ne uzrujavaju oko toga.

02 srp 2012, 12:35

mala bornica- moguće da je sad na vojničkom puzanju i da će se to popravit. moj je tako puzao vojnički jako dugo ali su sudjelovale obje noge. pustila bih ga još tjedan dva da vidiš ima li pomaka na bolje, da obje noge sudjeluju npr ako ne, onda odi kod pedijatra, čisto da budeš mirna.
puzanje samo po sebi jest važno ali koliko sam skužila važno je da znaju četveronožni položaj zauzet a puzanje je manje bitno.

plavooka - meni zvuči sve ok
Tema je zaključana