Podforum posvećen prvoj godini života vašeg djeteta.
Odgovori

Beba place

21 pro 2010, 04:20

Pozdrav svima moja beba danas ima 15 dana i budi se nocu cesto i place nece da spava povraca malo,
stolicu nema redovno bas 1-2 dnevno sta da radim kada ga nosamo suti dali netko ima koristan savjet.

Re: Beba place

21 pro 2010, 08:37

Nisam expert, ali ja bih, po broju stolica, rekla da ti je bebac gladan. Jer osnovni pokazatelj da je beba sita je broj stolica, koji u tom uzrastu treba biti 5-6 dnevno.

Ako dojis, stavljaj ga na sisu na svaki kme i vjerujem da ce biti bolje :) .

21 pro 2010, 08:38

Pozdrav i tebi i tvojoj nosalici ;) , nisi spomenula ;) jel dojiš bebu ili je na adaptiranom mlijeku?
Jel beba povrača ili bljuca malo poslije klope...možda joj je previše , probaj smanjiti ;)
Probaj malo masirati trbuščić , savi nešto toplo na trbuščić ( gazu, termofor...)
Draga prvi dani su najteži i tebi i bebici , SRETNO :mah

21 pro 2010, 09:18

ja ne bi rekla da da je broj stolica neko mjerilo da li je beba gladna ili ne. mislim da je kao i kod mene,samo u pitanu želja da bude što bliže mami :) . P je sad 11 mj, kao mala beba kakala je 1 iznimno više i nije bila gladna. isključivo sam ju dojila.zbog tog plakanja mislila sam da je gladna i dala sam joj dudu i kada je malo popila sve je povraćala. tako da smo ostali samo na siki i bilo je super.

21 pro 2010, 10:27

Trebas pratiti kako napreduje i davati mu siku kad god hoce i koliko hoce, ali moji su voleli stalno biti blizu. I ja mislim da je to normalno i dobar instinkt za prezivljavanje. M. je bio narocito prilepak, zato sto je imao konkurenciju i jako mi je pomagala marama (sve sam radila sa njim u marami bez problema).

21 pro 2010, 11:37

Alena je napisao/la:Pozdrav svima moja beba danas ima 15 dana i budi se nocu cesto i place nece da spava povraca malo,
stolicu nema redovno bas 1-2 dnevno sta da radim kada ga nosamo suti dali netko ima koristan savjet.

Tek joj je 15 dana , samo želi tvoju blizinu :dada
Moja starija je imala malo stolica u početku a super je dobivala na kilaži,tako da to ne mora značiti da je glad.

21 pro 2010, 12:59

Beba ti je još jako mala, to što plače je normalno. Dojite se čim češće, pazi da podrigne progutani zrak, nosite se, stavi ju u maramu. Na pdf Dojenje imaš puno informacija, pazi da dobije ono zadnje masnije mlijeko. Sretno. Bit će još puno plakanja ali i lijepih trenutaka, zato uživaj sa svojom bebicom.

21 pro 2010, 22:15

cure su ti sve rekle. puno dojite i nosajte se. :luv

22 pro 2010, 00:21

Ne znam kako je sa bebama koje su iskljucivo dojene, ja sam ispocetka vec morala dohranjivati. Kod nas su poceli grcevi vec nakon tjedan dana. Imala sam (u toj fazi grceva) tu srecu da je po noci dobro spavala, ali je po danu bilo grozno- morala sam je non stop nositi i biti u pokretu da ne place, sama blizina kao npr. drzanje na rukama dok sjedim, nije dolazila u obzir. Dnevno sam hodala i do 8 sati gore-dolje po dnevnom boravku. Kaze se da djeca koja pate od grceva, puno placu po noci, tj. od popodneva nadalje. Pa sad ne znam....iz nekog razloga je trebala ultimativnu utjehu. Marama je neko vrijeme pomogla, poslije vise niti to, ali ju svejedno najtoplije preporucam. Ako je po danu dobra, gledaj da ju ne navikavas da ti zaspe na rukama, nego samostalno, u krevetu. Poslije ce ti biti lakse.

22 pro 2010, 00:25

jos sam nesto zaboravila. Meni je pedijatrica rekla da izmedju dva obroka mora proci 2 sata. Ako dijete ima grceve, sto je posljedica nezrelosti probavnog trakta (kazu), onda nije dobro da previse jede- jer kad boli trbuh, onda dijete trazi jesti jer u to vrijeme kad je zeludac zabavljen tek pristiglom klopom, trbuh ne boli. Rekla pedijatrica, ja samo ponavljam...

22 pro 2010, 09:04

Nisam nikad gledala na sat, ako su htjeli dojiti dojili smo se. N je imala strašne grčeve navečer i noću, a preko dana isto puno plakala. Bilo je bolje nakon tri mjeseca.

22 pro 2010, 11:24

ivanak2602 je napisao/la:jos sam nesto zaboravila. Meni je pedijatrica rekla da izmedju dva obroka mora proci 2 sata. Ako dijete ima grceve, sto je posljedica nezrelosti probavnog trakta (kazu), onda nije dobro da previse jede- jer kad boli trbuh, onda dijete trazi jesti jer u to vrijeme kad je zeludac zabavljen tek pristiglom klopom, trbuh ne boli. Rekla pedijatrica, ja samo ponavljam...

Ova pedijatrica nije u pravu :/ i rekla bih da nažalost nije upućena u novije spoznaje o dojenju.
Možda može vrijediti ako je dijete na ad, ali ako se doji pogotovo prvih mjeseci dok se ne uhoda dojenje treba dijete dojiti kad i koliko ono traži. A i za djetetov osjećaj sigurnosti pomaže blizina mame.

22 pro 2010, 22:32

pomikaki je napisao/la:
ivanak2602 je napisao/la:jos sam nesto zaboravila. Meni je pedijatrica rekla da izmedju dva obroka mora proci 2 sata. Ako dijete ima grceve, sto je posljedica nezrelosti probavnog trakta (kazu), onda nije dobro da previse jede- jer kad boli trbuh, onda dijete trazi jesti jer u to vrijeme kad je zeludac zabavljen tek pristiglom klopom, trbuh ne boli. Rekla pedijatrica, ja samo ponavljam...

Ova pedijatrica nije u pravu :/ i rekla bih da nažalost nije upućena u novije spoznaje o dojenju.
Možda može vrijediti ako je dijete na ad, ali ako se doji pogotovo prvih mjeseci dok se ne uhoda dojenje treba dijete dojiti kad i koliko ono traži. A i za djetetov osjećaj sigurnosti pomaže blizina mame.

:dada
ovo je jako bitno.

22 pro 2010, 23:01

sanela je napisao/la:ja ne bi rekla da da je broj stolica neko mjerilo da li je beba gladna ili ne.

x

L je imala jednu stolicu svako drugi dan a istovremeno dobivala odlično na težini. Isključivo je dojena punih 6 mj i to svakih 3 sata u početku na njen zahtjev... doslovno se budila svako 3 sata, točna ko urica. jedino je u vrijeme skokova bila nervoznija i tražila prsi svako sat ipo. ako me sjećanje ne vara prvi skok i je negdje sa 15 dana, možda je to u pitanju.
Zadnja izmjena: rusulica; 22 pro 2010, 23:04; ukupno mijenjano 1 put/a.

22 pro 2010, 23:02

Alena je napisao/la:Pozdrav svima moja beba danas ima 15 dana i budi se nocu cesto i place nece da spava povraca malo,

Beba ti je prepremala da bi imala neku uhodanu rutinu osim ako sumnjas da dijete nesto boli
inace sasvim je normalno da se cessto budi i da povraca ili bljucka i sasvim je normalno da se smiri kad ga primis ....
Jel dojis ili je na adaptiranom mlijeku ?

23 pro 2010, 12:32

sanela je napisao/la:ja ne bi rekla da da je broj stolica neko mjerilo da li je beba gladna ili ne.

I ja bih ovo potpisala.
Već je prošlo par godina pa nisam skroz sigurna ali čini mi se da je moja imala također po 1 do 2 stolice dnevno, obično ujutro i prijepodne.
Kasnije kad je beba starija od 15-ak dana normalno je da dijete ima stolicu i rijeđe, kao normalno se uzima da stolica izostane i po 8 pa i više dana.

Da li beba dobiva dovoljno može se bolje vidjeti po broju popišanih pelena. Na dan bi beba trebala popiškiti najmanje 5-6 pelena, ali ne da budu pune nego kao da je u njih uliveno 1-2 jušne žlice tekućine. Ovo možeš isprobati s jednom suhom pelenom tako da vidiš odoka koliko bi pelena trebala biti teška.
Ukratko, ako beba redovito piški znači da dobiva dovoljno mlijeka.
Može se još kontrolirati fontanela (ako je ulegnuta to ukazuje na dehidraciju), raspoloženje bebe (i ako je premirna može značiti da nema snage, plakanje po par sati na dan smatra se normalnim, ako ima radoblja u danu kad je više manje dobre volje :D ), da li uredno spava - ali to je sve novopečenim roditeljima obično sasvim novo i može se vidjeti problem gdje ga nema. Tako da je meni ovo pravilo s pelenama najzgodnije (nisam jako stručna :) ).

23 pro 2010, 16:47

@pomikaki: Ne znam ni sama koliko je pedijatrica kompetentna, ali isti savjet sam dobila od dvije razlicite, a i procitala sam negdje. Ja sam od pocetka morala nadohranjivati (kao sto sam vec napomenula gore), dakle, da, najvjerojatnije sam zato dobila takav savjet.

24 pro 2010, 11:37

ivanak2602 je napisao/la:@pomikaki: Ne znam ni sama koliko je pedijatrica kompetentna, ali isti savjet sam dobila od dvije razlicite, a i procitala sam negdje. Ja sam od pocetka morala nadohranjivati (kao sto sam vec napomenula gore), dakle, da, najvjerojatnije sam zato dobila takav savjet.

Ako je u pitanu adaptirano, ne bi se štela mešati, tu nisam nimalo kompetentna.
Ali ako dojite, nikako ne slušajte ovakve savjete, pa ni od pedijatrica i patronažnih. Mnoge i danas tako savjetuju ali to vam je stara škola.

24 pro 2010, 12:26

I tako nam Alena otvorila post, mi se raspisale a nje niotkuda više :dunno

24 pro 2010, 16:33

Mozda je procitala i primila k znanju.

Na kraju, nije ni vazno. Valjace ove informacije jos ponekoj mladoj mami.

25 pro 2010, 21:03

Što se tiće grčeva beba tek oko 6 tj ih dobije, a prije toga je vjerovatno preosjetljivost na hranu koju je jela mama.
Ja jedem sve, a preporuka od pedijatra je bila da ako se primjeti da bebi nešto ne odgovara nakon nekog vremena opet to probati da se dijete navikne na okus. Kod nas ne prolazi kiselo zelje.

Do 6 tj kod d o j e n i h beba stolica treba biti jednom dnevno, a 5-6 mokrih pelena. Poslije 6 tj razmak opet isključivo kod dojenih beba može biti čak do 14 dana, ako beba dovoljno prdi i mokri.

01 sij 2011, 17:52

Tu sam ja citam postove i primjenujem ih dobro je sada malo smo mu promjenili redoslijed spavanja sada se budi u 2 ali ne place jede i malo razgleda i opet pajki sada imam drugi problme

Oko sisica mu je nateklo malo neznam sta je kazu da stavljam kamilicu i neke kreme

03 sij 2011, 12:42

Alena je napisao/la:Oko sisica mu je nateklo malo neznam sta je kazu da stavljam kamilicu i neke kreme

viewtopic.php?f=41&t=46783&start=0&st=0&sk=t&sd=a
evo o tome na posebnoj temi... mislim da ne moraš raditi ništa posebno, trebalo bi proći samo od sebe.
Naravno, ako potraje, pitaj pedijatra.

Nešto ga muči cijeli dan...

01 ožu 2011, 19:36

Moja beba danas plače cijeli dan pa da vas pitam ovdje za savjet.

Mali je danas tri tjedna star i cijeli dan plače (od 7 ujutro). Malo mi je čudno da su to eventualno grčevi, jer se smiri kad ga se nosi, iako ga i tad svako malo ulovi kao grč i krene vrištit kao da mu ne znam što radiš, no relativno se brzo umiri. Spavao u komadu nije ništa, jer ga ja svako malo ipak spustim u kinderbet, kad pomislim da je čvrsto zaspao, a onda obavezno sve ispočetka.

Jesu grčevi, nisu grčevi, što da radim :roll

Inače, beba je na AD. Pio je tjedan dana Bebimil, a sad prelazimo na Hipp probitici zbog stolice - to u dogovoru s pedijatricom (no ne može biti da plače od toga, jer je jučer dva puta popio Hipp i nije bilo reakcije, a danas je popio samo jednom (navečer će drugi put)); uz to inače fino papa i spava...

Re: Nešto ga muči cijeli dan...

01 ožu 2011, 21:11

ujutro jednom a navečer drugi put.nije valjda da jede samo dsvaput dnevno??

01 ožu 2011, 21:16

Britney_25 je napisao/la:ujutro jednom a navečer drugi put.nije valjda da jede samo dsvaput dnevno??

možda postepeno, uz bebimil, prelazi na hipp? :dunno dakle, kombinira oba adaptirana

lurgee nažalost, nemam neki dobar savjet, ako baš cijeli dan neprestano plače, možda je i bolestan :dunno
je li temperatura normalna?

01 ožu 2011, 21:29

aha nisam znala da se to tako radi!Možda ga muči stolica ako nije kakao pa mu malo pomogni sa toplomjerom

01 ožu 2011, 22:11

da je dojen bi rekla da je skok u razvoju, jer se on događa s 3 tjedna. i tako se moj tin ponašao. proveo je dan histerično.
ono što mi oada na pamet jest, izmjeriti mu temperaturu, promjeniti pelenu i odjeću, možda ima temp, možda ga smeta pelena ili je možda pretoplo ili prelagano odjeven. :dunno

01 ožu 2011, 23:31

Mislim da moze biti skok bez obzira na dojenje. Lurgee ja bi ga stavila da noćas spava s tobom u krevetu, da osjeti da si blizu, to ih opusti. Provjeri i temperaturu (vjerujem da već jesi). Nadam se da će se presvučen, napapan i stisnut uz mamu smiriti. Ako sutra ne bude bolje, odi na kontrolu.

01 ožu 2011, 23:41

Lurge moj F je isto tako imao sa dva tjedna,trajalo je dva dana,i bili su vjerovatno grčići,možda se nagutao zraka to ga je jako mučilo jer nije znao pravo podrignuti(to pretpostavljam ni sama ne znam što mu je bilo)..Ja sam taj dan poludila,mjerila temperaturu,presvlačila,skoro sam ga na hitnu odvezla,ali sam zvala pa su mi se skoro nasmijali,kao što ja izvodim,nema temperaturu,ne povraća,nema proljev,kakva hitna..Došli su mi i mama i tata da me smire jer sam i ja plakala cijelo vrijeme,uglavnom prošlo je.. :luv Samo te želim malo utješiti i reći ti da ne mora ni biti ništa..Nekad im dođe i dan D kao i nama pogotovo kad su tako malecki,no ti obavezno provjeri sve što su ti cure rekle...Šaljem ti jedan :kisichagic za brzo oporavljanje!!
Odgovori