Sada je: 04 kol 2026, 03:32.

kako pripitomiti 1,5 godišnjake?

Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!

Moderatori/ce: latica, snowwhite

Re: kako pripitomiti 1,5 godišnjake?

PostPostao/la Krumpirić » 04 kol 2009, 22:22

iris je napisao/la:kod nas bacanje hrane po podu nije igra - pa ni kad netko ima godinu i pol :witch
i stvarno vam se divim ako to možete gledati kao istraživanje svijeta i razvijanje njene male osobnosti :zub

za ove situacije sa ormarićem frrr - su ljudi izumili child lock sisteme :1 - to je zaštita koju ti možeš otvoriti a ona ne može pa može sto puta hodočastiti do ormarića ako hoće - ima ih i po TL (bar ih je bilo nekad)

vidim da si na pragu zanimljivog razdoblja :faca

nisam rekla da dozvoljavam da se tako igra, nego da ona ne kuži razliku među bacanjem komadića kruha i bacanjem igračke, da prouči malo gravitaciju :mrgreen:
pa tek joj je godinu i pol
možda sam ja preopuštena, al ja toleriram sve bezopasne stvari, pokušavam ih objasnit, al kako bi ti reagirala na bacanje kruha po podu s 18mj?

btw, znaš onu, ako ne znaš otvoriti child lock, pitaj dijete :mrgreen:
ja stavim na utičnice i ino, al zapravo i nisam za pretjerivanje sa zaštitama, što kad ode kod bake, u goste... :dunno
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la frrr » 04 kol 2009, 22:24

ma ormarić s kemikalijama u kupaoni i onaj s tabletama za suđericu, uljima i sl. u kuhinju su zaključani i to je jedino zaključano. oko toga mi se ne da vodit bitke, bolje je zaključat i bok. i ne da mi se riskirati da se nešto dogodi. ovaj s hranom nije opasan, ali ne da mi se, jednostavno mi se ne da da sve prosipa po podu.

da ne duljim, ja znam sad da ona neposluhom privlači pažnju. ignore ili?
(primjećujem, naime, isti obrazac kao i s onim kruhom - na ne reagira tako da mi prkosi i da ju to zabavlja jako)

edit: taj se ne može zatvoriti ormarić.

imam osjećaj da nisam shvaćena - ja ne očekujem da ona poslušno izvodi moje naredbe i da istog trena prestane bacat kruh ako joj kažem da je to 'ne-ne'. ona sad već razumije jako puno toga, ja joj želim samo DATI DO ZNANJA da mi se to ponašanje (bacanje kruha, kopanje po ormariću s hranom, guranje ruku u kantu za smeće, bezglavo trčanje prema cesti...) ne sviđa. da to nije normalno i poželjno ponašanje. i da ta poruka dopre do nje. (jer neke itekako dopiru).
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la iris » 04 kol 2009, 22:39

mi smo imali child lock u kupaoni sa svim kućnim kemijama jer je stvarno na jako dostupnom mjestu i na jednom ovakvom posebno primamljivom a punom stakla.
tamo gdje je bila hrana smo imali ispred plastične posude i kuhače koje su smjele razvlačiti pa je to nekako odvuklo pažnju od onog iza

i totalno se slažem sa tobom krumpi da treba smanjiti očekivanja i situacije koje se brane inače si možeš odmah rezervirati smještaj u žutoj kući :loce
birati bitke definitivno

ali mene buni taj pristup koji mi se čini provlači ovdje - s jedne strane ih doživljavamo dovoljno velikima da podnesu i razumiju naša zamorna "objašnjavanja" a s druge strane su oni još tako maaali i ne može se od njih ništa očekivati.
Kad bih vidjela da baca kruh drugi put jednostavno bi je maknula i od kruha i od mjesta, a što drugo. UZ THE POGLED i THE VOICE.

Ustvari možda mi je bolje da šutim i maknem se sa topika jer sa velikom radošću priznajem da se još samo kao kroz maglu sjećam dana ubitačnih repetitivnih sklanjanja, prkosa, odnošenja kicking i screaming djeteta sa mjesta zločina kad ništa drugo ne pali :mrgreen: i ostalih dječjih radosti :drink
L. Jesenarka 2002.
V. Zmajica 2004.
iris
slavonska gazela

PostPostao/la thinkPINK » 04 kol 2009, 22:40

imam osjećaj da nisam shvaćena - ja ne očekujem da ona poslušno izvodi moje naredbe i da istog trena prestane bacat kruh ako joj kažem da je to 'ne-ne'. ona sad već razumije jako puno toga, ja joj želim samo DATI DO ZNANJA da mi se to ponašanje (bacanje kruha, kopanje po ormariću s hranom, guranje ruku u kantu za smeće, bezglavo trčanje prema cesti...) ne sviđa. da to nije normalno i poželjno ponašanje. i da ta poruka dopre do nje. (jer neke itekako dopiru).

Dora se zabavlja, uvlaci te u igru jer zna da ces na takvo njeno ponasanje reagirati. U takvim situacijama ja kazem kratko i smireno "ne", fizicki ga maknem od tog necega, dam mu neku drugu igracku i budem cool. Ne pokazujem nervozu, uzbudenje i ne radim od toga strku. Ne, ne mozes, ozbiljna faca i dam mu nesto drugo ili ga zovem da dode samnom igrati se s necim drugim. Ako ponovi, ponovim i ja ovo. Odustane brzo.

Ona cita tvoje lice, geste i ako vidi kod tebe da se oko necega uzbudujes radis strku onda joj je to naravno i zanimljivo.

Inace ja mislim da je 15 minuta objasnjavati djetetu zasto nesto ne smije u ovoj dobi kontraproduktivno. Poruke trebaju biti kratke i jasne. Za opasne stvari reagiras glasnije, ostrije, za gluposti smireno, kratko i premjestas paznju. I pri tome imas konjske zivce naravno :lol
Morska zvjezdica - ljeto-2008.
What you see is what you get...
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la frrr » 04 kol 2009, 22:53

šta netko ima 1,5 godišnjaka koji da da mu se objašnjava 15 minuta?!?!?!

ne znam kakvi su drugi, ali dora je meni još premala i za kaznu sa sjedenjem na mjestu. nit ona još kuži što je kazna i što je bit toga da ju stavim sjeti nit postoji ikoji drugi način da ona sjedi minutu osim da ju zavežem negdje i ona urla tu minutu (trebate pitat moje susjede kak mi se dijete dere dok obuvamo cipelice - imamo ortopedske cipelice na vezanje, dva čvora na svakoj, pa to traje malo dulje. ona, naravno, mora bit mirna bar minutu, a to joj se ne sviđa. pa urla. k'o da ju koljem. kad ne ide sa zaigravanjem i pokušavanjem da joj skrenem pažnju na igračku/knjigicu/nešto, jednostavno ju fiksiram svojim tijelom da ne može mrdat i vežem cipele. ona urla još jače)
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Krumpirić » 04 kol 2009, 23:00

naravno da je mala za kazne
i naravno da niko ne objašnjava stvari 1,5god djetetu na taj način-al ja nikad nebi samo rekla "ne", nego "ne, hrana nećemo bacati, hranu papamo..." :dunno
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la frrr » 04 kol 2009, 23:08

ma da, krumpi, naravno
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la thinkPINK » 05 kol 2009, 01:10

u tom trenutku sam ga samo posjela na wc papir (taman smo dosli iz dm-a i donijeli ono vekiko pakiranje zewa papira ), i iducih 15minuta mu objasnjavala sto je napravio. shvatio je da je kriv. nije se ni pomakao.

Spomenula sam 15 minuta zbog ovoga.

i naravno da niko ne objašnjava stvari 1,5god djetetu na taj način-al ja nikad nebi samo rekla "ne", nego "ne, hrana nećemo bacati, hranu papamo..." :dunno

Ma ne kazem ni ja samo ne, ali niti ne objasnjavam puno na dugo i siroko zasto je to ne i sto ce biti ako on to bude dirao uzimao bacao itd itd...
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Plusic » 05 kol 2009, 08:32

thinkPINK je napisao/la:
u tom trenutku sam ga samo posjela na wc papir (taman smo dosli iz dm-a i donijeli ono vekiko pakiranje zewa papira ), i iducih 15minuta mu objasnjavala sto je napravio. shvatio je da je kriv. nije se ni pomakao.

Spomenula sam 15 minuta zbog ovoga.

naravno da to nije bilo doslovno 15 minuta. mislim da je prije bilo 5. al vjerujem da je i meni i njemu to djelovalo kao vjecnost.

ja sam ispricala svoj nacin, sto ne znaci da je on dobar a kamoli najbolji, kao ni da djeluje na svakom djetetu. al na mom funkcionira savrseno. ja sam nasla nacin za svoje dijete.
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la jale » 05 kol 2009, 10:19

mi smo problem otvaranja kabineta u kuhinji rijesili nakon dugog ukazivanja da se to ne radi, na razne nacine, raznim tonovima, odmicanjima itd itd. jednostavno smo "previdjeli" da je usla u kuhinju i sve povadila. usla sam za njom i rekla e super hajmo sve sad lijepo sloziti. sve smo zajedno vratile i nikad se vise nije vratila da uradi isto :dunno valjda kad se toliko borimo da nesto 'zabranimo' oni se jos vise trude da to i urade. uticnice nije nikad dirala osim sto je znala iscupati kabl, polizati krakove i ici dalje :roll: ne pitajte kako i kad je prestalo ali mislim da je ljepilo preko svih kablova bilo kljucno :roll:

neke stvari jednostavno dozvolim da uradi ali uvijek zajedno ponovo vracamo na isto mjesto.
bilo je tako i sa serpama. obzirom da nam je jako mala kuhinja iza serpi su stajali tanjiri i zdjele i mlada zvjerkica kad je propuzala a to je bilo dosta kasno, pocela je sve to da vadi i otkriva prostor iza :) na kraj smo stali s tim tako sto smo sve tanjire digli na pult i prekrili krpom dok joj kabinetic nije prestao biti zanimljiv :dunno
Neko to od gore vidi sve...
jale
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la thinkPINK » 05 kol 2009, 11:25

valjda kad se toliko borimo da nesto 'zabranimo' oni se jos vise trude da to i urade

Bas tako, ako zabrana njima postane zabavna uzalud nam trud sviraci.

naravno da to nije bilo doslovno 15 minuta. mislim da je prije bilo 5. al vjerujem da je i meni i njemu to djelovalo kao vjecnost.

Vjerujem i ja. Reakcija roditelja treba biti odmah nakon ponasanja, dakle bez odgode niti za minutu, jasna a mislim i kratka. Moje je misljenje da nema "razgovora" s njima u ovoj dobi zasto to nije dobro. Reci ne mozes jer... ili slicno da, ali pricati djetetu i drzati lekciju smatram kontraproduktivnim.
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la zeezee » 06 kol 2009, 22:15

slažem se s tp, kratko i jasno. bar je tako kod nas. mislim da im sve duže od jedne kratke rečenice, ponekad i jedne riječi, zvuči kao blebetanje na klingonskom. M ponekad sluša i takvu priču, al mi se čini da je to zato što mu je zanimljiv način govora, izraz lica. a da kuži, e ne bih rekla, jer sekundu poslije šiba opet po svom.

za baš opasne situacije koristim glasan i odriješit 'stop' (to smo malo sad vježbali na moru kad je krenuo par puta na cestu iz dvorišta); a ne ustručavam se uopće oštrim tonom reć 'ne'.bome, mislim da ćemo vrlo skoro i neki tajm aut počet primjenjivat. taj oštri 'ne' pokušavam svest na minimum, čuvam ga za ozbiljne stvari, ostalo rješavam preduhitravanjem (jel se može tako reći?), koliko mogu skretanjem pažnje, ili ga fizički maknem ili maknem to nešto oko čega je spor.

i rekla sam stoput svima doma, starcima, mm-u, da se ne smiju glupostima koje radi a koje nisu nikako poželjne. tipa, on baca hranu, moja mama u smijeh i pljesak, a govori mu kak se to ne radi. onda se i on veselo nasmije, pa baci ponovo. i ponovo. :roll:

e da- meni je bilo zanimljivo gledat i slušat na plaži kako jedna mama umilnim i slatkastim tonom govori malom od nekih 2-2,5: ljubavi, mili, neeemooj se tući...ne, micek, nije lijepo gađati curicu kamenom...i sl. a on udri po svom i nikom ništa.
M 22.04.2008. slika
zeezee
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Kosta`s mummy » 08 kol 2009, 07:19

Frrr, sorry, tek sad vidim pitanje, on je upravo napunio 2 god, vec duze vrijeme to govori, to mu je fora da te umilostivi.
Ja stvarno ne dizem glas na njega, to sam samo jednom uradila kad mi se otrgao blizu ulice, ali on itekako dobro zna da prepozna razliku izmedju olako izrecenog Ne i Ne koje znaci zbilja ne, bez obzira sto ne povisim ton , mislim da to sva djeca ukapiraju jako brzo, tako da ona situaciju gdje je ti pratis do ormarica ( je li to bilo u pitanju) i iznova govoris Ne definitivno dozivljava kao igru.
Kosta 05.08.2007.
Kosta`s mummy
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Stefanova_mama » 08 kol 2009, 10:58

Sve sto vadi milion puta, a mozes "digni nebu pod oblake" i ostavi samo dozvoljene stvari (plasticne kutije i sl.). Ta faza ne traje doveka. Sa 15 meseci M. mi je praznio sve ormarice, neprestano, svaki dan, sve vreme dok je budan. Sad nekad se seti, nekad ne, presao je na druge poduhvate (otvaranje vrata, igranje sa vodom...).

S. sam dozvolila kompletno praznjenje svega (prvo dete, da mu ne ometam razvoj je l' te :faca ), M.-u sam vec ogranicavala te aktivnosti, jer nisam imala kad skupljati sa njima dvojicom na turbo. I zamisli preziveo je i razvija se dalje bez trauma :mrgreen: A to sebi ne bih poverovala sa mojim prvencem. :naughty
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la wiksy » 08 kol 2009, 23:51

frrrrr, postoji ti jednostavna taktika: ponašanje koje želiš da se ponovi pohvali i nagradi, koje ne želiš ignoriraj do maksimuma (osim ako ne postoji opasnost da ozlijedi sebe ili drugu osobu). ona ispituje tvoje granice i to će raditi još godinama. što su tvoje granice niže, to se ona lakše zabavlja. znači ako je bacila kruh na pod, podigni ga, baci u smeće i reci nešto što i inače kažeš (kruh se ne baca u smeće) i nastavi raditi što god si već radila kao da se ništa nije dogodilo. i ako treba tako 100 puta. u međuvremenu joj skreni pažnju da počne raditi nešto drugo: pričaj s njom, počni pjevati najdražu pjesmicu, pokaži što ti radiš... smanji važnost tog bacanja kruha na pod koliko god možeš.
kazne i "napalm napadaje" zamijeni smirenošću. prvo pronađi način kako sebe smiriti, a zatim kako smiriti dijete.
uvijek najavljuj i objašnjavaj što ćete raditi: sad smo završili s ručkom i pjevat ćemo pjesmicu, kruh više ne jedemo, spremit ćemo ga sa stola.
ispadi bijesa su njena nemoć da ti kaže i pokaže što želi. vratit ću se na kruh... ona baca kruh na pod, ali možda se samo želi igrati nakon ručka... što ćeš ti češće tražiti šire razloge njezinih ispada, bit će ti lakše naći odgovor kako ju brzo smiriti.

i frrr... posudi i pročitaj jespera juulsa... mislim da imaš jako inteligentu curicu koja te već sad vrti oko malog prsta! :) :vrtise :belji
wiksy
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la frrr » 09 kol 2009, 10:06

wiksy je napisao/la:mislim da imaš jako inteligentu curicu koja te već sad vrti oko malog prsta! :) :vrtise :belji

kažem ja već sad da je ona prepametna za svoje godine :mrgreen:

nego, :oft , ja njoj nisam dala da dira upotrijebljene pelene, ne jer stvarno mislim da je to loše nego je meni nekako bila odbojna pomisao da ih ona ima u rukama. jutros se dete probudilo, ja ju prebacim k nama u krevet, brzinski promijenim pelenu i ostavim da se valja s nama još, nadajuć se da ćemo i mi dobit još malo vremena za izležavanje. njoj se, naravno, nije dalo ležat i spusti se s kreveta pa vidi pelenu pokraj. uzme ju i pita 'ta e to', ja joj kažem - to je dorina prljava pelena.
MM će s drugog kraja kreveta 'reci joj da ju baci u smeće', ja kažem na to 'ma, neeee', a dok sam to govorila dorosaur uzme pelenu, odnese i baci u kantu za smeće! čak nije ni prčkala po smeću, nego ju je odmah zavorila!!!!
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la wiksy » 09 kol 2009, 11:15

to ti nije bilo off topic nego odgovor na sva tvoja pitanja... :)
wiksy
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la kandy » 09 kol 2009, 12:29

frrr je napisao/la:dorosaur uzme pelenu, odnese i baci u kantu za smeće! čak nije ni prčkala po smeću, nego ju je odmah zavorila!!!!

Dominik svaki put baci svoju pelenu u smeće,sam. Jer ako ne,onda će dramiti do besvjesti. Naravno, popišanu pelenu. Kad je pokakana, samo kaže "ka", otvori mi ormarić di držimo kantu za smeće i pokaže di da ju bacim. I meni je na početku bilo nezamislivo da dira prljavu pelenu,ali na kraju, šta ima loše u tome. Kad ju baci, operemo ručice i to je to.
I mi smo u fazi kad se rade drame ako nešto nije po njegovome. Najčešće ignoriram pa se nakon nekoga vremena smiri. Ili mu zaokupim pažnju nečim drugim. On jako voli kopat po ormaričima gdje držim lonce. Pokušala sam mu na lijepi način objasniti da će se udariti kad ih potegne na sebe i mislila sam da je ukopčao. Aha,malo morgen! Ukopčao je tek kad mu je jedan lonac pao na nožicu. Još uvijek obožava kopati po ormarićima sa loncima,ali sada uzima samo plastične stvari (pametnjaković mali). Pravi se da kuha kad vidi mene! :D

Ipak, imam jedan problemčić i ne znam kako da se postavim. Počeo je sam jesti. Ima svoj tanjur, žličicu i vilicu. Na početku je sve bilo super,ali sada nam je to samostalno hranjenje postalo mora. naime, kada ručamo svi zajedno,mora jesti sa velikim vilicama, žlicama (oni s kojima mi jedemo) i divlja ako mu se ne da. Kad ja sebi uzmem drugu,hoće i tu. Ako mu se ne da, drama. Kako se postaviti?
D. 29.04.2008.
kandy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la eli » 09 kol 2009, 12:31

daj mu te obične, ali oduzmi uz objašnjenje ako ih krene gristi.
eli
Sveta krava

Prethodna

Natrag na Od prvih koraka do prvog razreda

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 14 gostiju.