arkana - ja bi ti samo htjela reći da sada kada vam je već teško s uspavljivanjem i to će potrajati dok ne nađete novi ritual koji će zamijeniti ciku i tebe osobno, bolje izaberite neki koji će vas koštati manje živaca ubuduće. hoću samo reći da ako ga sad naučite da zaspe u kolicima ili još gore u autu, to će on povezati s uspavljivanjem i šta ćeš onda kad ne bude mogao u kolica jer je vani ružno vrijeme i sl. kad se već mučite, probajte naći neki ritual koji će vam dugoročno odgovarati. jer on je naučio zaspat na cici i sad ga ti učiš da zaspe drugačije. on će se naučit onako kako ti odrediš. ne bi htjela zbučat kao da je to samo tako i lako pa ja sad prodajem pamet, ali uspavljivanje je u biti navika i uči se.
ako ti još uvijek zaspi na cici probaj ga lagano probudit i spustit u krevetić da zna da ga spuštaš jer ako povremeno opet bude zaspivao na cici ništa ga novo ne učiš nego da plače dok ti ne dođeš i daš cicu.
ja sam M od rođenja stavljala u krevetić i pustila bi ga u mraku malo da bude sam dok zaspe (nikakav mobil i noćna svjetla i sl), ako bi se javio došla bi i mazila ga, ali u krevetiću i sl. i uvijek smo slušali isti CD MOzartovih uspavanki još kad bi krenulo kupanje, pa papanje i krevetić. ja sam znala imat dojam da ako dođem odmah kad on krene nešto mumljat kad ga ostavim u krevetiću da mu zapravo smetam da zaspe jer se onda opet usmjeri na mene. s druge strane ne bih ga nikada pustila da tako mali plače, ja bi bila uz njega ako bi se rasplakao, ali je on bio i dalje u krevetiću. znala sam i zaspat na krevetu pokraj dok se držimo za ruke. dobro, to je sve i individualno i ovisi i o djetetu, ali mi stvarno nemamo problema sa noćnim spavanjem od samog početka (puj puj puj) - ja ga sada kad opere zube, stavim u vreću, pusa, molitva i laku noć, on ostane sam, duda i zaspe nakon nekog vremena - nekad odmah, nekad nakon 10 minuta, ali ja mu ne trebam. zato i kad se probudi po noći, on ne zove, nego se opet sam uspava dalje.
kažem, dijelom je i on vjerojatno takav, ali sigurna sam da je dijelom i naučen tako jer da sam ga ja od početka uspavljivala na rukama, tako bi se i naučio da se uspavljuje.
znam da ti je teško i bit će ti još teže neko vrijeme jer si iscrpljena i od posla i teško ti je jer nisi stalno s njim kao do sada, ali za njega je bolje da se tu "osamostali" jer ti nikako ne možeš uvijek biti s njima.