Sada je: 01 kol 2026, 04:02.

Upomoc - histerija oko spavanja!

Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!

Moderatori/ce: latica, snowwhite

Upomoc - histerija oko spavanja!

PostPostao/la Nikky » 17 kol 2013, 22:20

Drage zene, treba mi pooc/savijet!

Sina od 28 mj. sam prije 5 dana krenula odviknuti od uspavljivanja dojenjem i dojenja tjekom spavanja. Sve je proslo super iako je on totalni cicoovisnik i ja sam bila uvjerena da to ne moze proci samo tako. Medutim, prije 5 dana sam se nakanila i vec kod dnevnog spavanja sam mu objasnila da sika spava i da vise neka sikanja u snu, da ce dojiti kada se probudi sil. Plakao je kojih 6,7 minuta i onda se smirio i zaspao. Kod svakog slijedeceg uspavljivanja/budenja je sve manje plakao. Odmah nakon prvog dana vise nije trazio siku u spavacoj sobi, znao je da nema vise, nije trazio niti tokom noci. Samo bi se probudio oko 2x plako kojih 1 - 2 min. i nastavio spavati. Ja sam se cudila da je bilo tako lako. Medutim...

Od jucer navecer se izrazito poceo protiviti spavanju. Nikada nije bio neki spavac i uvijek smo se natezali oko odlaska u krevet ali sada je postalo strasno. Cim vidi da idemo u sobu pocne histerizirat, spavanje mu je postala najgora rijec na svijetu, dere se gore nego kada sam ga odvikavala od sise... Danas popodne uopce nije spavao. Probudio se u 6 ujutro, otisli smo u dnevni gledali crtani pa sikili i jos je malo zaspao na sofi. Probudio se ponovno u 9. Popodne ga nikako nisam mogla uspavati koliko je histerizirao. Nije trazio da doji vec nikako ne zeli spavati. Nakon dugo vremena sam ga pustila, rekoh zaspati ce vec kada se umori. Ali nikako... Dosla je noc i opet nikako. Ja spomenem spavanje od vristi. Pokusam ga mazenjem i tepanjem uspavati, privoliti na spavanje on pocne gubiti dah od suza. Zaspao je tek sada u 22:00 kada se maltene onesvijestio od umora. Znaci da je bio budan 13 sati, borio se do zadnjeg atoma snage!!! Oci su mu se sklapale od umora ali nikako ne zeli...

Sada nemam pojma sta da radim. Mislila sam da sam se rijesila jedne muke ( tog cijelonocnog nasisavanja ) a sada mi se ovo cini jos gore. Sta god da radim ne pali. Pokusavam naci neke alternativne metode. Mozda da stavim madrac na pod u dnevnu sobu pa ga probam tamo staviti da spava ( sofa mu je sinonim za dojenje pa tamo odmah trazi da doji. a cini mi se da mu je sam krevet gdje sada spavamo postao mrzak). Mozda da stavim neke plisance na krevet da ga opuste? Jel imala koja mama ovakav slucaj?

Zelim pomoci svome djetetu, bas mi ga je zao jer mi se cini da mu je sada to sve na psihickoj bazi a ne da samo ne voli spavati. Nego mi se bas cini da ga je strah ili ima osjecaj da je odbacen ili sl.... :conf Sada idem spavati da skupim snage za dalje. Tko zna sta ce biti jos veceras a i trebam psihicke snage za svo to histeriziranje. :place
Brzić 17.04.2011.
BaBa 11.07.2014.
Nikky
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Re: Upomoc - histerija oko spavanja!

PostPostao/la Stefanova_mama » 18 kol 2013, 08:40

Mozda ste dosli u fazu izbacivanja dnevnog spavanja. Moji su obojica sa dve godine prestali spavati preko dana. Ubedjivali smo se jos kratko, ali pozitivno je da bez dnevnog spavanja su isli rano leci uvece i sve pet.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la Diami » 19 kol 2013, 12:34

Meni bi bilo rano sa dve godine odustati od jednog spavanca ili makar odmora. :dunno Maja se recimo isto opire, ali se na njoj vidi da joj treba i tu onda ne popuštam. Mada ima izuzetaka, djece ja to rano dobro podnose.

Možda mu se stvarno omrzlo sad spavanje, ali se s vremenom vrati na svoje. Probaj reći da idete odmoriti, dakle ne koristiti riječ spavanje, i ne pokušavati ga odmah uspavati nego naći neku drugu rutinu za uspavljivanje - koja igračkica, plišanac, možda priča ili dvije ili koja više sad u ovoj kritičnoj fazi.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Nikky » 19 kol 2013, 13:40

Hvala vam cure na savjetima. Ja isto mislim da mu jos treba dnevni san jer mu se oci sklapaju od umora ali ne zeli spavati.
No, postalo je lakse :dada Po danu ga uspavam tako da mu prodam neku pricu kao: "Ide sad mama spavat a ti se tu malo igraj" pa odem leci u krevet i onda on dode zamnom jer mu je dosadno. Treba mu jedno pola sata da mu sve to dosadi pa da dode ali ja za to vrijeme sufram na iphoneu :mrgreen i cekam da dode. Navecer ga tata uspava u dnevnoj i donese u krevet. Mislim da ne voli vise nas krevet jer u njemu zna da ne moze sisati a u dnevnoj se opusti jer tu obicno doji. Ja ga ne mogu uspvati u dnevnoj jer tamo samo trazi sisu pa zato tata to obavi. :)

:srca
Brzić 17.04.2011.
BaBa 11.07.2014.
Nikky
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la olja2208 » 22 kol 2013, 16:23

nikky, dobro je da ide na bolje!
Diami je napisao/la:Meni bi bilo rano sa dve godine odustati od jednog spavanca ili makar odmora.
u pricipu je, ja sam nekako insistirala na tome bar do 3, 3,5,
ali ima djece kod koje ništa ne pali i oni izbace dnevno prerano,
kod njih treba voditi racuna o tome da spavaju dovoljno sati nocu, i svakako da imaju odmor tokom dana (cak i ako nece spavati), ponekad je to kratkotrajna faza i kasnije se opet sve poslozi sa dnevnim spavanjem.
S. 2007. G. 2010. V. 2012. P. 2014.
slika
olja2208
ja bih htjela imati more 24 sata

PostPostao/la Daniela32 » 22 kol 2013, 17:46

To dnevno spavanje je i nama bila noćna mora. Ja sam ga morala naglo odbiti od dojenja s 22 mjeseca, i nakon toga, nikad normalnog popodnevnog spavanja. Ja bih ga vozila u autu po pola sata i dulje (što je i kilometraža!), pa ovo pa ono... Odustali kad mu je bilo malo manje od 3 g. Na stranu što su ga kasnije u vrtiću sve do 7 godina natjeravali da mirno leži i bulji u strop... Imam čak anegdotu, kad je jednom u vrtiću u dobi od 4 g. zaspao usred ručka, pa me teta nazvala, ja u dućanu ispustila vrećice iz ruku od straha, sjela u auto, uzela ga u vrtiću i ravno kod pedijatrice! :lol Neka djeca jednostavno rano prestaju s dnevnim spavanjem.
Daniela32
Forumski Mastercard

PostPostao/la Nikky » 22 kol 2013, 18:07

uh, ja jedva cekam da se rijesimo tog dnevnog spavanja jer mi je to jedno uspavljivanje manje. ( Lose je to sto cu onda imati manje vremena za sebe ). Kada bi djeca uopce trebala prestati sa dnevnim spavanjima?
Brzić 17.04.2011.
BaBa 11.07.2014.
Nikky
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Daniela32 » 22 kol 2013, 22:28

Pa to je individualno. Pokušaš naravno sve da to što duže potraje, ali u nekom momentu odustaneš ako je tvoje dijete nemoguće u tome. Meni je pukao film kad sam s njim u autu prešla 50 kn, fino je zaspao, ja ga izvadila iz AS, odnijela na 2 kat u stan, pa na treći kat u sobu, položila na krvet, a on će: MAMA! Ali mi je također glupo da ih u vrtiću do 7 natjeravaju na spavanje u podne, a onda na jesn imaju dvosmjensku nastavu, jedan tjedan ujutro, jedan popodne. To spavanje 6. ili 7. godišnjaka služi isključivo za odmor i kavu tetama.

Kažem, ja sam se trudila, mučila i ludila do 3 godine, dalje nisam. Prvih 15 dana slobode od nespavanja je bio grintav predvečer (od umora), ali to je stvarno trajalo ne duže od 2 tjedna.

Btw, ne mogu vjerovat da sam se uključila na temu 1-3 (naime, moj mali ima 11,5 godina). :)
Daniela32
Forumski Mastercard

PostPostao/la Suncokret » 23 kol 2013, 08:29

Slažem se s Diami. Probaj na taj način da ne koristiš riječ spavanje, da uvedete neke nove načine opuštanja, tipa čitanje slikovnica, neke mirne igre koje će ga umiriti a istovremeno dovoljno zaokupiti da ne misli o dojenju. Svakako probaj izbjegavati mjesta na kojima je dojio.
Ja sam svog odvikla prije mjesec dana (imao je 24 mjeseca), nije se opirao spavanju, ali sam jako morala izbjegavati stvari koje su ga podsjecale na dojenje (mjesta, moja odjeca, neke situacije). Tada sam mu polako uvela plišance za spavanje, koji su doduše i prije bili tu (smišljeno, znajući da će mi zatrebati) ali ih nije doživljavao. Prije tjedan dana smo izbacili i dudu, bilo me strah kako će ići spavanje, ali jednostavno sam morala biti kreativna i smisliti način da mu skrenem pažnju.
Ne znam da li tvoj još spava u krevetiću, moj spava. Inače jako voli igre skrivača pa nam je sad fora od kad ne siki, a još više od kad nema dude, kad vidim da se opire spavanju, da mu napravim "kućicu" - prekrijem krevetić plahtom, onda kao se on ide sakriti u kućicu jer ga tamo čekaju medo i zeko, i kažem mu da bude tih da ga ja ne mogu naći i tako se umiri i zaspe. Naveče ponekad treba čitati priču da se umiri...
slika
slika
Suncokret
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mrs. eastwood » 23 kol 2013, 08:42

u vezi popodnevnog odustajanja od spavanja - ako se već i odustaje onda to ne može biti rez - od danas ne spavamo. to bi trebalo ici nekako postepeno, danas ne, sutra da - pa dva dana ne... i tako.

definitivno onda probati produžiti nocna spavanja da bi se navuklo tih 12-13 sati sna potrebnih ukupno.
O popodnevnom spavanju sam sažela u jednom postu ovdje Popodnevno spavanje - za veliše uglavnom savjete pokupljene s više strana, pa pogledati.

Isto ponudi možda spavanje u boravku ili u nekoj logi ili šatoru kojeg ćete sami izraditi od pokrivaca jastuka... onda ga lako prebacite u krevet kad zaspe.
Reci mu da ga razumijete i da mu je sigurno čudno bez cike i sve, ali da ćete mu vi pomoci zaspati. bitno je da zna da neće ostati sam. možda ga to muci odkako su mu cike otišle ;)
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la rucho » 24 kol 2013, 11:30

ja sam sebi rekla da cu ga stavljat na popodnevno spavanje sve do skole a onda ako obveze dopustaju... ne bas radi njega vec sebe - meni trebaju ta dva do tri sata odmora.... :nata ... al naravno ima dana kad gospon nece oka sklopit (najcesce za punog mjeseca pa dva dana iza i kad se vrime minja......)... tad smo u osam navecer svi ko pokoseni i imamo grupni spavanac svaki u svoj krevet..... a njegov krevet ima kusina na jurice plisanca tri i dosta je velik da se po njemu rola.... ponekad mu tata isprica pricu a ponekad dobije samo pusu za laku noc malo ceskanja i papa.... i onda se sam uspavljuje...... a to znaci da ce narednih pola sata do sat pjevati recitirati miljun puta doc popit pola guca vode i slicno...... ali na kraju ipak ode u svoj krevet i zaspe...... ima dudu al samo dok ne zaspe a onda ju izbaci jer spava otvorenih usta (sto ja pokusavam "izljeciti" upravo guranjem dude al ocito uzalud).... :ajme necu je maknut sve dok se ne izvuce iz pelene (a to nam je malo problem sve pise u drugom topicu).....uglavnom pripremali smo ga cili misec dana na samostalno spavanje a onda je sam otisao i tako smo se drzali uvik istog vremena spavanja i rituala..... nije proslo bas glatko al eto nismo odustali pa je i gazda skuzio da suze treba upotrijebit negdje drugdje...... sad me zna i izbacit iz kreveta.......
slika
rucho
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la olja2208 » 24 kol 2013, 13:20

rucho, malo je OT ali, osim što spava otvorenih usta, hrče li dok spava? Samo napominjem da na to obratiš paznju i porazgovaras, odn. spomeneš pedijatru na slj. pregledu, jer to ponekad može biti povezano sa uvećanim trćim krajnikom, ne želim te plašiti već čisto da to provjerite,
možda ga preventivno uputi ORL specijalisti.
S. 2007. G. 2010. V. 2012. P. 2014.
slika
olja2208
ja bih htjela imati more 24 sata

PostPostao/la Daniela32 » 24 kol 2013, 18:11

X na Olju, nemojte se dovesti di smo mi bili odgađajući odstranjenje trećeg krajnika, neprijatelju ne bih poželila zadnjih 10 dana prije OP, uopće nisam spavala a on je imao apneje svako malo (zastoje disanja). Točno na 4. rođendan je operiran, a OP smo odgađali godinu dana, na kraju je bilo nužno odstraniti sva 3 umjesto samo trećeg.
Daniela32
Forumski Mastercard

PostPostao/la rucho » 26 kol 2013, 11:43

olja... je je znam za to vec smo bili na pregledu kod specijaliste..... rekla je da nije povecan al je pun smrkelja..... ciscenje nam je ko rad u rudniku al ne odustajem (usisavac je uvijek pod stolom spreman)..... ne hrce dok spava... al usta ne zatvara..... ni danju..... :ajme ...... najesen il kroz zimu idemo opet na kontrolu e da vidi oce li ga vadit il ne.....

odma sam ja to isla gledat jer mm ima pored sinusanih problema jos i zavijenu jednu nosnicu a moja malenkost isto pati od disnih zacepa...... pa eto zbog genetike..... :nata
slika
rucho
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Nikky » 01 ruj 2013, 13:44

Cure, bile ste u pravu. Sve se napokon smirilo sto znaci da je to bila samo faza i bunt na ukidanje sise. Sada nema niti tuge niti plakanja. Sam legne, pokrije se i kaze:"spava". Ne znam zasto mi se uvijek, kada dode neka luda faza, cini da to nikaaada nece proci pa se zderem oko toga. A vrijeme me uvijek pobije. :yess
Brzić 17.04.2011.
BaBa 11.07.2014.
Nikky
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Natrag na Od prvih koraka do prvog razreda

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 28 gostiju.