Sina od 28 mj. sam prije 5 dana krenula odviknuti od uspavljivanja dojenjem i dojenja tjekom spavanja. Sve je proslo super iako je on totalni cicoovisnik i ja sam bila uvjerena da to ne moze proci samo tako. Medutim, prije 5 dana sam se nakanila i vec kod dnevnog spavanja sam mu objasnila da sika spava i da vise neka sikanja u snu, da ce dojiti kada se probudi sil. Plakao je kojih 6,7 minuta i onda se smirio i zaspao. Kod svakog slijedeceg uspavljivanja/budenja je sve manje plakao. Odmah nakon prvog dana vise nije trazio siku u spavacoj sobi, znao je da nema vise, nije trazio niti tokom noci. Samo bi se probudio oko 2x plako kojih 1 - 2 min. i nastavio spavati. Ja sam se cudila da je bilo tako lako. Medutim...
Od jucer navecer se izrazito poceo protiviti spavanju. Nikada nije bio neki spavac i uvijek smo se natezali oko odlaska u krevet ali sada je postalo strasno. Cim vidi da idemo u sobu pocne histerizirat, spavanje mu je postala najgora rijec na svijetu, dere se gore nego kada sam ga odvikavala od sise... Danas popodne uopce nije spavao. Probudio se u 6 ujutro, otisli smo u dnevni gledali crtani pa sikili i jos je malo zaspao na sofi. Probudio se ponovno u 9. Popodne ga nikako nisam mogla uspavati koliko je histerizirao. Nije trazio da doji vec nikako ne zeli spavati. Nakon dugo vremena sam ga pustila, rekoh zaspati ce vec kada se umori. Ali nikako... Dosla je noc i opet nikako. Ja spomenem spavanje od vristi. Pokusam ga mazenjem i tepanjem uspavati, privoliti na spavanje on pocne gubiti dah od suza. Zaspao je tek sada u 22:00 kada se maltene onesvijestio od umora. Znaci da je bio budan 13 sati, borio se do zadnjeg atoma snage!!! Oci su mu se sklapale od umora ali nikako ne zeli...
Sada nemam pojma sta da radim. Mislila sam da sam se rijesila jedne muke ( tog cijelonocnog nasisavanja ) a sada mi se ovo cini jos gore. Sta god da radim ne pali. Pokusavam naci neke alternativne metode. Mozda da stavim madrac na pod u dnevnu sobu pa ga probam tamo staviti da spava ( sofa mu je sinonim za dojenje pa tamo odmah trazi da doji. a cini mi se da mu je sam krevet gdje sada spavamo postao mrzak). Mozda da stavim neke plisance na krevet da ga opuste? Jel imala koja mama ovakav slucaj?
Zelim pomoci svome djetetu, bas mi ga je zao jer mi se cini da mu je sada to sve na psihickoj bazi a ne da samo ne voli spavati. Nego mi se bas cini da ga je strah ili ima osjecaj da je odbacen ili sl....
Sada idem spavati da skupim snage za dalje. Tko zna sta ce biti jos veceras a i trebam psihicke snage za svo to histeriziranje. 

Maja se recimo isto opire, ali se na njoj vidi da joj treba i tu onda ne popuštam. Mada ima izuzetaka, djece ja to rano dobro podnose.
Po danu ga uspavam tako da mu prodam neku pricu kao: "Ide sad mama spavat a ti se tu malo igraj" pa odem leci u krevet i onda on dode zamnom jer mu je dosadno. Treba mu jedno pola sata da mu sve to dosadi pa da dode ali ja za to vrijeme sufram na iphoneu

Neka djeca jednostavno rano prestaju s dnevnim spavanjem.

... al naravno ima dana kad gospon nece oka sklopit (najcesce za punog mjeseca pa dva dana iza i kad se vrime minja......)... tad smo u osam navecer svi ko pokoseni i imamo grupni spavanac svaki u svoj krevet..... a njegov krevet ima kusina na jurice plisanca tri i dosta je velik da se po njemu rola.... ponekad mu tata isprica pricu a ponekad dobije samo pusu za laku noc malo ceskanja i papa.... i onda se sam uspavljuje...... a to znaci da ce narednih pola sata do sat pjevati recitirati miljun puta doc popit pola guca vode i slicno...... ali na kraju ipak ode u svoj krevet i zaspe...... ima dudu al samo dok ne zaspe a onda ju izbaci jer spava otvorenih usta (sto ja pokusavam "izljeciti" upravo guranjem dude al ocito uzalud)....
necu je maknut sve dok se ne izvuce iz pelene (a to nam je malo problem sve pise u drugom topicu).....uglavnom pripremali smo ga cili misec dana na samostalno spavanje a onda je sam otisao i tako smo se drzali uvik istog vremena spavanja i rituala..... nije proslo bas glatko al eto nismo odustali pa je i gazda skuzio da suze treba upotrijebit negdje drugdje...... sad me zna i izbacit iz kreveta.......