Sada je: 17 tra 2026, 14:57.

Uloga i zadatak logopeda

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Uloga i zadatak logopeda

PostPostao/la Fortuna33 » 13 ožu 2009, 19:29

kratko i jasno:koja je uloga logopeda? sta je njihov zadatak? sta vi ocekujete od logopeda?
Fortuna33
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: Uloga i zadatak logopeda

PostPostao/la swanmia » 13 ožu 2009, 22:22

Evo, ja očekujem da nas upozna sa problemima govora,da nam da savjete i način na koji potaći djete na vokalizaciju,da nas barem jednom tjedno vidi i upozna naš individualni status i prilagodi način rada nama.Očekujem pomoć,ne da logoped odrađuje sve sa mojim djetetom,nego da mi bude recimo neka vrsta kormila i da nas pravilno usmjerava u našem radu,stručan pristup će pomoći razvoju sposobnosti da dijete procesira, znači obradi i da značenje onome što čuje, vidi ili dodirne i da motorički izvede neki odgovor na to, bilo da je to pokret, glas, riječ ili rečenica..Ima na tu temu toliko toga da ja ni neznam što sve logopedi mogu učiniti na svom polju rada,vjerovatno uz redovne terapije i zainteresiranost mogu toga puno. :)
Moja Mia ima i oštećenje sluha pa je samim tim i problem govora veći,tako da kad joj ugradimo cjevčice ona će morati ići na terapije slušanja i obavezno će joj trebati kroz dulji period i logoped,ako to nije dovoljno za rad sa logopedom neznam onda kakvo djete mora biti da dobije ono što mu treba,valjda djete "bez kromosoma viška",po ovoj našoj logopedici :place .
Mia volim te,moja hrabra ribice
Mia 20.01.2006. http://public.fotki.com/SWANMIA/
http://picasaweb.google.hr/swanmia
swanmia
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Lidija » 13 ožu 2009, 23:41

da radi na razvoju komunikacije, uci mene i ostale koji s njim rade kako to ciniti - bila komunikacija verbalna ili neverbalna ....
da bude dio tima

no, za moje dijete logopedski rad u sustavu je SF, bio i je - voljela bih cuti da danas sa manjima koji su u slicnim problemima kakve smo mi imali mame ne dobivaju ''s njim se ne isplati raditi'', ''ne znam kako i sto da radim'' i sl.
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la swanmia » 14 ožu 2009, 00:02

:5

''s njim se ne isplati raditi'', ''ne znam kako i sto da radim'' i sl.
Nama se upravo to desilo,na down temi sam opisala slučaj.
Zadnja izmjena: swanmia; 14 ožu 2009, 01:10; ukupno mijenjano 1 put/a.
swanmia
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la breg » 14 ožu 2009, 00:11

I ja znam da rijetko koji logoped hoće raditi sa down s.
Zapravo ne znaju , točno ti riječima mi je rekla logopedica.
breg
Ne damo se, idemo dalje!

PostPostao/la IRENA » 14 ožu 2009, 02:52

Sto ocekujem od logopeda ( i tu ne mislim na konkretnu osobu- vec sustavno ( i tu govorim iz pozicije nekog tko zivi u RH) - kad se treba ukljuciti logoped)
konkretno za DS - ne sa tri , pet ili vec koliko godina vec od pocetka - da imamo logopeda( ili bilo koga tko ZNA) ) koji ce nas savjetovati o tome sto su sve preduvjeti govora i " govora" ( verbalnog i neverbalnog).. od dojenja ( ako je moguce ) nadalje... kako poticati komunikaciju,kako stimulirati zelju da se " progovori", kako pjevati, svirati, kako se zezati, kako rade govor i motorika u duetu... , kad ocekivati zastoj a kad procvat ...
Ako ti kazu da logoped " nema posla" s djetetom sa DSom do 3, 5 ili ne znam koje godine... jasno je da " ga taj nece nauciti govoriti"( sa tih 3, 5 ili koliko godina...) sve i da ima carobni stapic... Povuci cu paralelu sa svojim poslom .. " bolje sprijeciti nego lijeciti" ... ako ulozim trud u " prevenciju" manje cu se "gnjaviti" sa lijecenjem....
Iz iskustva s Janom - sada mi se brusenje artikulacije cini " piece of cake" ( mada nije - stvarno nije!) ali smo ( po meni) tezi dio posla "odradili" intuitivno od pocetka. ( i uz pomoc knjiga Woodbine House-a) ... tu je po meni posao logopeda ( ili onog tko zna) ... nauciti roditelje kako raditi na svemu sto prethodi govoru ( tu su kljucni roditelji koji znaju jer ih je netko naucio) a onda logoped ulazi na velika vrata da "izbrusi" stvar...
Nadam se da ovo nije zvucalo kao nesto "prepotentno" ... u prvim godinama kad su roditelji uz dijete skoro stalno, njih treba obuciti da rade zilijun sitnica na predgovoru ... kad takvo dijete dodje logopedu onda taj nece moci reci " ja s njime/njom ne mogu raditi" vec ce sa uzitkom nastaviti dalje i kapitalizirati svoje specificno znanje i vjestine na dobrobit tog djeteta...a i na svoju osobnu profesionalnu i ljudsku dobit...
Jan 1999. i Vito 2003. i Gita 2008.
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la swanmia » 14 ožu 2009, 10:40

IRENA je napisao/la: ... u prvim godinama kad su roditelji uz dijete skoro stalno, njih treba obuciti da rade zilijun sitnica na predgovoru ... kad takvo dijete dodje logopedu onda taj nece moci reci " ja s njime/njom ne mogu raditi" vec ce sa uzitkom nastaviti dalje i kapitalizirati svoje specificno znanje i vjestine na dobrobit tog djeteta...a i na svoju osobnu profesionalnu i ljudsku dobit...

Potpisujem,ovo sam najviše očekivala kad sam rodila Miu,bila sam očajna i nisam dobivala pomoć a vapila sam za njom,tu su zakazali stručnjaci a s njima i ja sama,jer tako se danas osječam.Mia je sada starija i puno stvari odbija ,da smo imali od početka organiziran neki rad s njom ona bi se fino na to navikla,iako i sada fino reagira kad smo kod defektologa ili u igraonici,ali daleko je to od onoga kako sam ja to zamislila. :/ Sada kad ima tri g.mislila sam ajde sad će napokon sve krenuti,počet ćemo redovno raditi i da ćemo imati neki tim(defektolog,logoped...),ali opet nam se to onemogućava...
swanmia
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la abegi54@htnet-dsl » 14 ožu 2009, 11:12

Ja nikad čula da se sa DS ne može radit ili da neznaju radit. Ja imam logopeda dom tj moju mamu koja nije nažalost tu jer i mi muku mućimo sa logopedom ali mi smo se okrenuli funkcionalnom učenju sa Slovenkama, ali iz iskustva moje mame ona jako puno upravo radi sa DS.I ja kao i mi svi očekujemo da nas se usmjerava, kod mene je osobno problem što sam mišljenja da moja mama je ipak baka prije svega i koliko kod da je objektivna i manje više kaže što i drugi meni ipak treba netko sa strane.A kod nas je općenito problem da se do tri godine niš nepoduzima u smisliu logopeda i defektologa jedan stručni tim se jako teško dobije odmah. Nažalost smo osuđeni da sve sami radimo bar dok nedođu do vrtića a i pitanje je koliko djece upadne u vrtiće.
abegi54@htnet-dsl
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Ivons@ » 14 ožu 2009, 16:11

Lidija je napisao/la:da radi na razvoju komunikacije, uci mene i ostale koji s njim rade kako to ciniti - bila komunikacija verbalna ili neverbalna ....
da bude dio tima
, ''ne znam kako i sto da radim'' i sl.

Ovaj odgovor neznam na koji način da radim sa djetetom je najčešći na koji smo mi
naišli,izvlače se svi na to jer Ivona je jako slabovidna i navodno"nemaju materijala"
kojime bi privukli njenu pažnju.A netražimo ništa više nego savjetovanje o načinu poticanja
djeteta na govor i ako je moguče povremeno iči na logo terapiju.Znam da je Swanmii teško jer
živimo u istoj sredini i do logopeda je gotovo nemoguče doći,a što se tiče rada sa DS uvjerila sam se da se s njima itekako može raditi
i djeca super napreduju!!!Nisu mi jasni ti ljudi koji nas sve skupa odbijaju nevjerovatnim izjavama a mi samo želimo
da nas netko pravilno usmjeri! :ljubav
vjerujem u čuda..........
http://picasaweb.google.com/iskopi.pavicic
ivona;)
Ivons@
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la soma » 14 ožu 2009, 21:39

U USA se logopedi u nekom periodu svog skolovanja razdvoje u zavisnosti od toga s kim ce raditi, pa tako se jadni specijalizuju za DS, drugi za autizam itd...
Mozda bi i tamo bilo nacina da se bar nekoliko logopeda "specijalizuje" za rad sa DS ili autizmom.ili...pa onda pomazu onim kolegama koji se surecu sa takvom djecom, a ne znaju kako s njima raditi...
soma
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la lulamae » 15 ožu 2009, 01:43

da,kod nas se dijete najcesce ukljucuje u logopedski tretman tek s tri godine iako ja mislim da to nema smisla jer se dijete uci komunicirat od najranije dobi na najrazlicitije nacine..trebalo bi i ranije intervenirati..a istina je i da ih puno ni ne moze doci do vrtica..
dobro se vidi samo srcem, bitno je očima nevidljivo...
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Sanja » 15 ožu 2009, 10:42

Slažem se sa lulimuli.
A kod nas je bio slučaj " Dođite kad dijete prohoda!" :strah

Sada su tolike gužve u Splitu da nemožeš doći na red. Mlađi sin koji zdrav, imao je problema sa sluhom radi trečeg krajnika i stavljene su mu cjevčice u uši.

Trebala mi je samo mala puduka kako da radim sa djetetom da mu se ispravi naglasak i još neke sitnice. Ma nismo nikako mogli dobit termin.
Na kraju sam ih nazvala i zhvalila na profesionalnosti. Navodno su puni puncati.A sa druge strane čula sam da nekoj djeci rješavaju domaće uratke..

Bože moj kako će onda doći na red djeca s kojom je teže raditi, imam dojam da se oduvjek uzimaju lakši slučajevi.
Sanja
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Fortuna33 » 15 ožu 2009, 13:05

a jel itko od logopeda ponudio ili probao neku od ovih vrsta komunikacije http://www.mameibebe.biz.hr/phpBB2/view ... munikacija
sta se tice down syndroma djece i teskoce u govoru... pa imamo djecu koja i engleski uce a da ne govorim o djeci strancima ( imala sam latinoamerikance koji ni nisu znali svedski) i sa cijim djetetom smo provodili odlicnu vrstu komunikacije pomocu znakovnog govora ( ne onaj za gluhonijeme osobe vec znakovni pomocni govor)
Fortuna33
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Fortuna33 » 15 ožu 2009, 13:10

Fortuna33 je napisao/la:a jel itko od logopeda ponudio ili probao neku od ovih vrsta komunikacije http://www.mameibebe.biz.hr/phpBB2/view ... munikacija
sta se tice down syndroma djece i teskoce u govoru... pa imamo djecu koja i engleski uce a da ne govorim o djeci strancima ( imala sam latinoamerikance koji ni nisu znali svedski) i sa cijim djetetom smo provodili odlicnu vrstu komunikacije pomocu znakovnog govora ( ne onaj za gluhonijeme osobe vec znakovni pomocni govor)

usput da dodam da moj razred zajedno sa grupom logopeda ( http://www.dart-gbg.org/INFOSIDOR/ENGLISH.HTML ) radi jedan projekt komunikacije pomocu pokaznih mapa ( puno slika uvik dostizno npr na stolu i prostorijama gdje dijete boravi... moja ideja od prosle sedmice je da napravimo jednu vrstu stolnjaka sa slikama)
i pored toliko mogucnosti i dalje se istrazuje a ovi doli uhvatili se ko pijani plota da se ne moze nista postici i na racun tog ne moze se dobivaju platu jer griju si stolicu.
iz izkustva znam da je jedna moja draga virtualna prija morala prigrist jezik jer je pokazivala ove vrste komunikacija pa ju je logoped napao da sto se mjesa u struku kad nije za to skolovana.
Fortuna33
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la lulamae » 15 ožu 2009, 20:30

Fortuna33 je napisao/la:iz izkustva znam da je jedna moja draga virtualna prija morala prigrist jezik jer je pokazivala ove vrste komunikacija pa ju je logoped napao da sto se mjesa u struku kad nije za to skolovana.

kaj da velim nego :roll: :roll: :roll:
i vec smo davno ustanovili da sve sto vi tamo radite u svedskoj je kod nasih terapeuta SF..
mislim,ovdje roditelji dolaze i upoznaju doktore o tome sto bi oni doktori trebali nama roditeljima preporuciti..kaj da dalje pricam..
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Lidija » 15 ožu 2009, 21:13

NIje ni to los put, narocito kad su ljudi razumni i kad nastave istrazivati to sto si im ''sugerirao'' pa na temelju znanja, iskustva i svega ostalog prihvate ili odbace. Ali kad je sve sto pokusas spomenuti a priori lose - jer se mijesas gdje ti nije mjesto - to je lose.
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nadicab » 16 ožu 2009, 11:07

Fortuna, možda mi ti uspiješ pomoći:
kako dijete naučiti strani jezik? Ja sada Denisa moram naučiti čitati, pisati i razumjeti engleski. A kako? To mi nitko ne zna reći :alc
Kako dijete da s razumjevanjem nauči tablicu množenja? Nikako, samo napamet, ali onda se mogu uloviti da ako ga pitaš koliko je 3x8, da bi znao odgovor on tada odbroji cijelu tablicu: 3x1, 3x2 ... dok ne dođe do 3x8. To ne želim da mu se desi,a na najboljem smo putu da tako zna jer mi nitko ne zna reći kako drugačije osim napamet :/
Inače, potpisujem Irenu oko uloge logopeda :up
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Lidija » 16 ožu 2009, 11:11

Kak mislis tablicu mnozenja s razumijevanjem ? Svi smo to bubali na pamet.

E sad, mozda sam princip - kolko kosta jedan sladoled, a koliko tri sladoleda - to bi bio princip da kuzi da je to skraceno zbrajanje koje se mora nauciti na pamet. Jer mnozenje je zapravo zbrajanje.
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la thinkPINK » 16 ožu 2009, 11:35

Nadicab jedna samo sitnica... za tablicu mnozenja evo za primjer mnozenje s 9 kako nauciti osim napamet.
Mnozenje s 9 ide tako da broju koji se mnozi s devet oduzmes 1 i dobijes prvu znamenku rezultata a tu drugu znamenku dobijes takoda trazis koliko treba od broja kojega mnozis s 9 do 10. Mozda zvuci ovako verbalno komplicirano al jako je jednostavno kad se skuzi princip.
Evo primjer 9 X 4 (4-1=prva znamenka (3); 4 + druga znamenka (6) =10)
Morska zvjezdica - ljeto-2008.
What you see is what you get...
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la lea.marijela » 16 ožu 2009, 12:37

Nama je rečeno da se javimo ponovo kad Lea progovori :mrgreen:

Ja očekujem da mi Logoped pokuša pomoč oko hranjenja tj. kako Leu naučiti da jede na žlicu jer iako svi mislimo da je zadatak logopeda da pomogne u komunikaciji i govoru na moju žalost i hranjenje spada pod njihovu nadležnost. Kod nas naravno nitko o tome nema poima čak se nitko i ne želi pokušat uhvatit s našim problemom uglavnomko završni komentar dobijem: Doći će to samo po sebi samo vi pokušavajte :baba
LEA 0,870 - 2006 / DOMINIK 2003 / NIKA 2001 /
lea.marijela
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la MBee » 16 ožu 2009, 12:40

Zato bih ja pohvalila Suvag gdje su nas primili kao neverbalne i evo nakon godinu dana pričamo :D
MBee
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la swanmia » 16 ožu 2009, 15:10

lea.marijela je napisao/la:

Ja očekujem da mi Logoped pokuša pomoč oko hranjenja tj. kako Leu naučiti da jede na žlicu jer iako svi mislimo da je zadatak logopeda da pomogne u komunikaciji i govoru na moju žalost i hranjenje spada pod njihovu nadležnost. Kod nas naravno nitko o tome nema poima čak se nitko i ne želi pokušat uhvatit s našim problemom uglavnomko završni komentar dobijem: Doći će to samo po sebi samo vi pokušavajte :baba

Potpisujem,Mia također još uvijek jede isključivo samo miksano,ali na žlicu iako žlica nesmije ući cijela u usta nego joj hranu moram staviti na vrh jezika i ona usnama uzme hranu..Hrana koja je nemiksana kod nje automatski podražava na povraćanje,i zaista povrati.Ja sam ukazala logopedici na taj problem,a ona mi je odgovorila "pa pustite je da gladuje pa će te onda vidjet kak` se jede" :strah . Ja sam ju pitala jeli ona to ozbiljno misli,i da to što priča nema veze sa zdravom pameti,djete koje je rođeno ranije+komplikacije vezane za down sy+provedeno vrijeme u bolnici u inkubatoru+reanimacije+respirator+kisik+nazogastrične sonde nije djete koje se inati i iz hira neće jesti,moja Mia ima malo kompleksniji problem.Tada je slegla ramenima i rekla mi "Neznam šta da vam kažem!" :whew
swanmia
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la lulamae » 17 ožu 2009, 12:18

swanmia..stvarno tuzno sto ti je logopedica rekla..

nadice..ja adriana sama ucim engleski i sad vec zna i slozit recenicu od dvije-tri rijeci..slozi ju tako da znacenje ima smisao ali gramatika ponekad nema pa ga ispravim,pa on ponovi..
a poceli smo s ucenjem brojki..prvo je naucio brojati do 10,pa do 20,pa do 100..skuzio je princip i bas mu je dobro islo..
onda sam ga pocela uciti rijeci..sve sto bi koristili tijekom dana ja bi rekla i engleski naziv..uskoro me sam poceo ispitivati..'a kak se na enleskom kaze napa?' :D pojma nisam imala pa sam morala traziti i raspitivati se za napu..pa kak se kaze ovo ili ono i to dosta kompliciranih rijci,pa sam tako i ja prosirila znanje :) najslade mi je kad veli vacum cleaner..jer obozava usisavac pa je morao znati i engleski naziv..
u algoritmu sam nasla nekakve kartice koje su bile taktilne i na engleskom pa smo i tako ucili..sad mu je teta donijela iz australije zvucnu slikovnicu na engleskom..pa mu citam i prevodim..al opcenito dosta cesto koristim engleski u svakodnevnom govoru pa je i on to pokupio..npr come on...let's go'..good day..good morning itd..
onda sam mu jednom morala objasniti i sto to uopce znaci 'engleski'..pa sam mu rekla da tako pricaju englezi koji zive u engleskoj a da je to daleka zemlja do koje se mora dugo voziti..a mi pricamo hrvatski jer zivimo u hrvatskoj..valjda me shvatio :D
ako imas jos pitanja,pitaj..
a sto se tice tablice mnozenja,to jos ne ucimo al pretpostavljam da bumo to ucili tako da nabuba a onda cu ga napreskokce pitati neki umnozak..
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la lulamae » 30 sij 2012, 12:35

moja prijateljica ima inace zdravo dijete koje je bez poteskoca...ima 3 godine ali ne prica...zapravo mozda kaze 2-3 rijeci ali to je to..ne prica u recenicama..oni se sporazumijevaju gestama itd...na suvagu su joj rekli da ih mogu primiti kad navrsi 3.god. (jos nema pune 3)...nju zanima gdje bi mogla ici privatno pa sam ja vas iskusne mame dosla pitati...oni zive u istocnom dijelu grada..dubrava..pa ako znate da ima u blizini ali i ako nije,nema veze,predlozite..
ja ne znam jer nikad nismo isli privatno...
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Slajica » 30 sij 2012, 14:06

Mi idemo u privatni logopedski kabinet Blaži ( imaju prostor u Sesvetama, Dugom Selu i Vrbovcu), a kada je Elena bila jako mala ( 2 godine) išli smo kod Davorke Franolić u Logos-Kalos, Kamaufova.
Preporučujem jedne i druge.
Slajica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 11 gostiju.