Sada je: 11 kol 2026, 20:47.

Da li je hiperaktivan?

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Re: Da li je hiperaktivan?

PostPostao/la Glori » 03 kol 2008, 20:46

baš si bles.. ive pa znaš koliko se mljeka može izdojit sa 2,5 god djeteta uf...

uskoro možda budu insistirali sa majčine na ženinu sisu -samo ne znam što će tada žene?

jako je zdravo dugo dojit djecu dok to ima vezu sa hranjenjem,ali sisa ne bi trebala postati igračka i objekt uspavljivanja?

a baš me zanima kako sam mogla dojit malu 10 god. kad sam malog začela nakon 1,5 god.

a službeno objašnjenje da djetetu ne treba puno sna,a da je nespavanje vezano sa inteligancijom -prvi put čujem,nema logike-ali meni i onako više ništa nije logično
Glori
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ive3 » 03 kol 2008, 22:05

Glori je napisao/la:baš si bles.. ive pa znaš koliko se mljeka može izdojit sa 2,5 god djeteta uf...

uskoro možda budu insistirali sa majčine na ženinu sisu -samo ne znam što će tada žene?

jako je zdravo dugo dojit djecu dok to ima vezu sa hranjenjem,ali sisa ne bi trebala postati igračka i objekt uspavljivanja?

a baš me zanima kako sam mogla dojit malu 10 god. kad sam malog začela nakon 1,5 god.

a službeno objašnjenje da djetetu ne treba puno sna,a da je nespavanje vezano sa inteligancijom -prvi put čujem,nema logike-ali meni i onako više ništa nije logično

njen mali nema 2.5 nego malo vise od toga, mislim da je i stariji od tvoga i jos biti na sisi (po meni) znaci ''naturivati' mu da jos nije odrastao, zato sam to i napisao... a s druge strane od djeteta trazis da se ponasa kao vrsnjaci,a vrsnjaci miljama daleko...
ive3
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Glori » 03 kol 2008, 22:28

ive zezala sam se???-od dvije godine nemaš ti šta izdojit,ako 5-6 kapi nije mnogo,ali s_c nam može iz prve ruke reći koliko...

po mom mišljenju dojenje nakon 3 god. je sprječavanje djeteta u osamostaljivanju kao i "navlačenje "djeteta na majku u vremenu kad ono treba počet sa socijalizacijom...

kako djete raste tako prolazi i kroz odrastanje,kako se ostavlja pelene(ti ga presvlačiš)pa to radi sam,puže-pa hoda(ti ga pridržavaš)pa tada hoda sam- isti tako sisa (ti ga hraniš)pa nesisa-samo se hrani ...

to je jednostavno normalan razvoj i svi to želimo da naša djeca prođu
Glori
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la miss_no » 03 kol 2008, 22:28

ive3 je napisao/la:
pretpostavljam da ga zanimaju propeleri na klimama? koliko dugo ostane i gleda ih, da li ga to fascinira? da li jos negdje gleda vrtnje? da li okrece kotace od kamiona? koliko dugo ostane u takvim radnjama? da li je tada smireniji i ne zeli prekinuti to?

Da, fascinira ga vrtnja i oduševi se kad se propeleri vrte. A i voli volane od auta i kotače... Ne znam..
A kam bi to trebala otići na pregled? Pretpostavljam da toga u Varaždinu nema...

I dobro, kaj ste se razvezali o dojenju? :mrgreen: Nemojte se svađati.

Inače, sad svaki dan pratim njegovo ponašanje i plašim se na svaku sitnicu. Iako, gledajući ga mislim da nema problema. S okolinom odlično komunicira, priča i motorički nema nijedne greške... Al na kraju se moje pitanje o hiperaktivnosti pretvorilo u danonoćnu strepnju zbog autizma. :roll:
Juraj, 10.06.2007.
miss_no
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Glori » 03 kol 2008, 22:36

ja se svim srcem nadam da ne dospijete u našu stvarnost,a po tvom opisu mislim i da nećete...jer tri bitne stvari su kod autizma ,a tvoj se baš ne uklapa...

mislim da ive zna izvrsnu psihologicu ,ali je u Zagrebu?
Glori
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mamashnita od noje » 03 kol 2008, 22:39

miss no, odvedi ga djecjem psihologu, za pocetak. i savjetovala sam ti da odes u savjetovaliste ERF-a, nije ti zg daleko.
meni je jako puno vremena trebalo da se oslobodim istih strepnji koje i ti imas, nisam cak sigurna da sam ih se oslobodila u potpunosti, a takodjer je rijec o ADHD-u, doduse, nitko to nije stavio crno na bijelo, ali to izgovaraju. kada je bio manji, bilo je puno vise elemenata iz autisticnog spektra u njegovom ponasanju + senz. integracija. danas je situacija neusporedivo bolja, zahvaljujuci njegovom sazrijevanju, ali i radu s njim prema uputama strucnjaka.
edit: miss no, vidim da o ovome pises i na svom generacisjkom topicu. nemoj se bojati pregleda jer ako nije nista - nitko sretniji od tebe, a ako nesto i je (u sto sumnjam, ali niti sam strucnjak, niti ti poznajem dijete) - dovoljno je rano da krenete s vjezbicama i ispravljanjima i puno se moze napraviti. puno vise sada, nego kada bude stariji. a ako nemas podrsku sredine, sredina ne mora znati da ga vodis na pregled. u ovom slucaju cilj zaista opravdava sredstvo.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la ive3 » 03 kol 2008, 23:43

Glori je napisao/la:ja se svim srcem nadam da ne dospijete u našu stvarnost,a po tvom opisu mislim i da nećete...jer tri bitne stvari su kod autizma ,a tvoj se baš ne uklapa...

mislim da ive zna izvrsnu psihologicu ,ali je u Zagrebu?

ne radi s djecom ispod 3 godine.
ive3
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la stray_cat » 04 kol 2008, 01:12

sebastian ce sad 4,5

ja najurednije imam mlijeka, kad je bolestan on uredno samo to jede i nakon toga i najurednije kaka, i piski sto zapravo znaci da dobija dovoljno hrane

proizvodnja mlijeka je proporcionalna potraznji

slobodno prosurfajte po netu o dojenju, mozda se neko od vas odluci za jos neko dijete pa da znate vise od ovog sto znate sad

usput, kad vec surfate, obratite paznju na detalja da je normalno i moguce dojiti tijekom trudnoce, da je moguce i normalno dojiti djecu razlicite starosti (laktacija to poznaje pod terminom tandem dojenje), dojenje apsolutno nije povezano sa porodom i mogu dojiti zene (i muskarci) koji su usvojili

nevezano za dojenje, meni su tu pricu po malo sna i visokom iq ponudili kao objasnjenje u mee, da ja vrlo cesto prisutno kod visokog iq, ali nisam nesto pretjerano istrazivala jer nemam vremena
stray_cat
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la stray_cat » 04 kol 2008, 01:15

Glori je napisao/la:
po mom mišljenju dojenje nakon 3 god. je sprječavanje djeteta u osamostaljivanju kao i "navlačenje "djeteta na majku u vremenu kad ono treba počet sa socijalizacijom...

ako nije tajna koliko si dugo dojila?

AP klinci su samostalniji i imaju vise samopouzdanja nego cry out klinci (to su dvije krajnosti, naravno da postoji cijela paleta izmedju)
stray_cat
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Glori » 04 kol 2008, 08:42

ako ima mljeka prema potražnji tada mu i ne trebaš ništa drugo davat-da li si ti na kazeinsko -glutenskoj djeti?

bilo bi zanimljivo vidit majku sa četvoro djece,svi različite dobi i svi doje? ili muškarca od 14 god .di doji,a sisa bi mu trebala predstavljat nešto drugo ,a ne hranu...

ok. imaš pravo vjerovat u šta god želiš,ali imam i ja pravo i ne vidim da su djeca koja ne doje više od 1,5god.,a i manje išta zaostalija za ovima koji doje preko tri-posebno u samostalnosti...

odosmo mi sa teme po starom dobrom običaju
Glori
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la elizabeta » 04 kol 2008, 09:05

miss no - po mom mišljenju ti je sve o.k. s djetetom i mislim da to nema veze s autizmom (a za ADHD je prerano za dijagnozu). Inače, ja imam dvoje s elementima autizma i svašta znam...
Slažem se da se jedino ta fasciniranost vrtnjom uklapa u ovo, ali sama za sebe ne znači ništa.
Jako mi je pozitivno kod tvog djeteta to što je rano propričao i što ga zanimaju druga djeca (a te dvije karakteristike inače kod autizma štekaju)
Mislim da je bolje da sačekaš s pretragama, dijete se u toj dobi jako brzo mijenja, za par mjeseci ćeš biti već i sama pametnija, samo ga prati.
Inače, prvo što sam ja kod svojih primijetila je, osim kašnjenja govora, bilo zagledanje u svjetlo (fascinacija) i opiranje promjenama rutine (burno reagiranje ako se promijeni plan na koji su naviknuli, recimo pravac šetnje itd.) ali ovo se pojavilo tek s godinu i pol. Očni kontakt im je bio o.k., privrženost nama i bližnjima, toplina...to sve imaju i dan danas
Sve one priče da se autizam može rano prepoznat, već na bebama, kod mene ne drže vodu...moji su bili super sve do godinu i pol, a sa starijim ni sa 3 nisam bila ziher (ali to zbog nedovoljne informiranosti u to vrijeme). Al zato sam, nakon toga i drugo dvoje pratila s povećalom.

Komuniciraj s nama redovno, obrati pažnju na njegov razvoj.
Kakva mu je fina motorika? Slaganje legića? Najviše obrati pažnju na to koliko u igri koristi maštu i imitaciju (ovo brrr s autićem je pozitivno) a koliko koristi stereotipije, neke obrasce...moj sin je bio opsjednut kablovima jako rano...i isto je slagao kocke po bojama, nekim stalno istim redosljedom...autiće slagao u nizove ili vrtio kotače (ali ih nije vozio i govorio brrrr...čak ni kad je već znao imenovati svaki djelić na autiću), obožavao je u trgovini gledat na polici bočice šampona, omekšivača (iako to nije jestivo, ali više ga je veselilo nego pogled na policu s čokoladom), na nepoznate i na drugu djecu je slabo reagirao...e da, volio je skakutati u mjestu (i danas to radi kad je veseo)

Ovo sam napisala da možeš pratiti lakše razvoj...ali inače mislim da ti je dijete skroz o.k. i da ga (barem ne još) doista ne moraš maltretitati brdom stručnjaka i pretraga...eventualno nekom , ali dobrom i dokazanom psihologu ako će te to smirit (inače imaš kolikohoćeš psihologa koji će puno teže nešto uočiti na djetetu nego roditelj koji ima takvo dijete...to su oni štreberski tipovi od kojih nema puno koristi)
Znam puno male jako živahne dječice s kojima poslje bude sve o.k. i koji nakon treće godine i nisu više toliko živahni...pa pogledaj male mačiće ili peseke i usporedi s većima, na kraju krajeva ;)

Opusti se, sve će to bit dobro :mase
elizabeta
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la stray_cat » 04 kol 2008, 10:04

Glori je napisao/la:ako ima mljeka prema potražnji tada mu i ne trebaš ništa drugo davat-da li si ti na kazeinsko -glutenskoj djeti?

bilo bi zanimljivo vidit majku sa četvoro djece,svi različite dobi i svi doje? ili muškarca od 14 god .di doji,a sisa bi mu trebala predstavljat nešto drugo ,a ne hranu...

ok. imaš pravo vjerovat u šta god želiš,ali imam i ja pravo i ne vidim da su djeca koja ne doje više od 1,5god.,a i manje išta zaostalija za ovima koji doje preko tri-posebno u samostalnosti...

odosmo mi sa teme po starom dobrom običaju

casein koj smeta nasoj djeci je iz kravljeg mlijeka, problem je u tome sto je covjek jedini sisavac koj konzumira mlijeko drugih sisavaca a priroda nije zamislila da se to radi. covjek ke takodjer jedini sisavac koj konzumira mlijeko u odrasloj dobi. dakle, rijec je o caseinu iz mlijeka druge vrste

jos na temu caseina, postoje teorije o tome da ako se daje sirovo mlijeko, ili proizvodi od mlijeka koji nisu termicki obradjeni da su dopustivi (zar niste vi bili na scd? pa tu se konzumira jogurt)

na temu dojenja ipak prouci ozbiljniju literaturu jer siris vrlo ruzne dezinformacije, i time mozes unistiti dojenje nekom ko slusa dobronamjerne savijete osoba koje nemaju pojma. LLL, unicef ili WHO imaju vrlo dobre baze podataka o dojenju. obicno mame koje nisu dojile ili su kratko dojile pricaju takve stvari, kako nema svrhe dojiti preko 1,5 god, zato sam te pitala koliko si dugo dojila

ko da unistavanjem tudjeg dojenja smanjuju svoj osjecaj krivice zbog nedojenja
stray_cat
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la elizabeta » 04 kol 2008, 10:54

[quote][. obicno mame koje nisu dojile ili su kratko dojile pricaju takve stvari, kako nema svrhe dojiti preko 1,5 god, zato sam te pitala koliko si dugo dojila/quote]

Nema velike svrhe (vezano za zdravlje) ali istina, ni štete. Dobra je stvar tog dužeg dojenja njegova emocionalna sigurnost, toplina, kao način maženja, povezanosti djeteta i mame...Ali mislim da nakon 4. godine stvarno više nije potrebno...
Imam primjer jednog dečkića (u susjedstvu moje mame živi) koji je i sa 6 godina još dojio...Evo priče: dečkić je već ostajao sam doma dok mu je mama bila na poslu (nije išao u vrtić), bio otvoren, komunikativan, puno vani s ključićem oko vrata...jedan dan mu je mama kasnila doma, on navratio kod moje mame i veli: teta, ja gladan, šta imaš za ručak? Mama ga ponudi s grahom. On grah obožava, smazao dva tanjura, kad uto stiže njegova mama na vrata. A on će: baš sam se fino naklopao graha, daj mama sad malo cice....
Ne trebam ni reć kakav to smijeh izaziva okolo, mojima je to bilo jako simpa, no nisam sigurna da je i klincima okolo... Ako još uvijek doji (a sad mu je bar 7 god.) bojim se da će se, uz sve blagodati emocionalne povezanosti s mamom,morati na drugoj strani boriti s okolinom (kolikogod to bile predrasude)
elizabeta
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Webmama » 04 kol 2008, 13:03

Molim vas da radi lakšeg praćenja teme ne skrećete početnu temu na temu produženog dojenja. To je za pdf Dojenje. Isto tako molim ive3 i Glori da ni na koji način više ne omalovažavaju tuđi stav o produženom dojenju a bez arumentiranih stavova i ovdje ali i bilogdje drugdje, a stray cat molim da se ne da navući :mrgreen: na isto ovdje.
* Snježana Mehun: "Zamijenila Hummera za Twinga, ipak manje troši..." *
* Sve što je dobro, nije nužno zdravo - kaže ona... *

TKO ŽELI POPUT MJESECA BITI IZVOR SVJETLOSTI, MORA POPUT MJESECA I DOPUSTITI DA PSI NA NJ LAJU.
Ako ne znaš kamo želiš stići, gdje god dođeš doći ćeš pogrešno.
Webmama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Glori » 04 kol 2008, 14:14

ima li se pravo reći vlastito mišljenje?

a slažem se da se treba držat teme,ali to uvjek nije moguće?

i molim te reci mi kakvi mi to argumentirani stavovi trebaju da iznesem svoje mišljenje?

ovakav je način mog pisanja,a ako nije uredu SKINI TE ME :mah :kiss
Glori
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ive3 » 04 kol 2008, 18:01

Webmama je napisao/la:Molim vas da radi lakšeg praćenja teme ne skrećete početnu temu na temu produženog dojenja. To je za pdf Dojenje. Isto tako molim ive3 i Glori da ni na koji način više ne omalovažavaju tuđi stav o produženom dojenju a bez arumentiranih stavova i ovdje ali i bilogdje drugdje, a stray cat molim da se ne da navući :mrgreen: na isto ovdje.

ja sam napisao sto sam napisao, a zasto?
zato sto svoj djeci iz autisticnog spektra fali emocionalnog razvoja. tesko se ostavljaju i pelena. aspergeri kao 'najvisi stupanj' autizma zaostaju za vrsnjacima minimalno 30+ posto. i kada je vec navela da joj je dijete s 4.5 godine jos na sisi, sto sam mogao drugo napisati? da ce emocionalno biti zreliji? hoce u odnosu s majkom ali s otalom okolinom? to je bila cijela bit mog komentara, sad ako sam falio onda ok, falio sam. medjutim to je moje razmisljanje. mislim da nisam previse skrenuo s teme?
ive3
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la elizabeta » 04 kol 2008, 19:07

Ima nešto u ovom što Ive govori...
Webice - nije u redu što misliš da Ive i Glori omalovažavaju jedan stav i pri tom ih špotaš, otvoreno si na strani stray cat koja opet kontrira njima...zašto? Samo zato što ti misliš isto što i stray cat?...Malo malo se mi na ovom pdf. razilazimo u mišljenjima...i ne vrijeđamo se, uglavnom. Šta je sad dojenje sveta krava? :mrgreen: Da ti nisi Roda ? :shock: ;)

Ali da, treba ovu temu odvojiti. Ne prebacivat na dojenje nego ovdje na ovom pdf. odvojiti.
elizabeta
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la stray_cat » 05 kol 2008, 00:23

na temu pelena, kao AP beba i kao IPT sebastian je sa 3 mjeseca bio na tuti, imao je otprilike jedan incident mjesecno, da bi u trenu kad je protrcao postalo teze i incidenti su bili cesci

sa negdje 2 god kad su se pojeli intenzivnije javljati simptomi i koraci unatrag stvarno je zaboravio da se wc koristi za piskanje i kakanje i trajalo je dobrih pol godine dok se opet sredilo

sebastianu ne fali emocionalna komponenta ali mu fali socijalna, on stvarno mora uciti kako da se igra, kako da se igra sa drugom djecom, kako da prihvati sugestiju ne-aspergera i da se tako igra

on zaostaje u dijelu motorike, ali je djelomicno u rangu sa djecom 8-11 god

moj je (po meni) samostalniji i opusteniji od ostalih vrsnjaka, puno lakse sklapa kontakt sa novim ljudima (ne sa djecom) sto nam jako olaksava posao za sva moguca testiranja i preglede i izgleda da AP klince pod autizmom AP (sa breastfeeding kao jedan od 7 b-ova i temelja AP) stvarno ubrzava da se izvuku

u razredu od njih 12 on se najbrze uklopio, nije uopce trebao postepeni period navikavanja na skolu, vec drugi dan je ostao cijeli dan i obecao da ce sve pojesti samo da ga ostavim cijeli dan

glori, naravno da imas pravo na vlastito misljenje, kao i svi mi ovdje

elizabeta, dojenje i zdravlje, pa ima svrhe jer je vezano uz imunitet koj se formira tek oko 6-7 god pa antitijela pomazu

ja stvarno povezujem AP (i dugo dojenje kao dio price) sa imunitetom mojeg malog, povezujem ga sa samostalnosti, samopouzdanjem i na kraju nema candidu, nema porozna crijeva usprkos metalima i ekipa po web konferencijama se sve cesce poziva na dojenje i majcino mlijeko kao jedan od nacina da se ubrza oporavak

dakle, nije svadja na temu dojenja nego dojenje kao jedan od nacina da se djeci pomogne da im ojaca imunitet

u canadi se eksperimentalno radi na ljecenju raka zeluca upravo sa ljudskim mlijekom, mislim da cemo 15 godina od danas imati slicno i sa autizmom upravo da bi se sredila crijevna flora, ojacao imunitet. pa jedan od suplemenata za autiste je kolostrum, prodaje se u tabletama vec sad
stray_cat
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la stray_cat » 05 kol 2008, 00:30

elizabeta je napisao/la:
Jako mi je pozitivno kod tvog djeteta to što je rano propričao i što ga zanimaju druga djeca (a te dvije karakteristike inače kod autizma štekaju)

Opusti se, sve će to bit dobro :mase

aspergeri puno pricaju, rano pricaju (moj nije rano propricao ali ima ekipu u razredu koja je super rano progovorila i to vrlo dobro)

imas autiste koji imaju fiksaciju na ljude, na djecu i njihov kontakt sa ljudima je vrlo napasan, bas su mali dosadnjakovici (moj ima fiksaciju na zgodne cure, jos daj boze da imaju duge nalakirane nokte i nose minice i najlonke, prilazio im je kad je jedva hodao, ma mahao im je iz kolica dok je jos bio premali za rano hodanje. danas im prilazi i dira nokte ili noge i govori im kako su prekrasne). treba obratiti paznju da li oni sa tim ljudima imaju konverzaciju, da li su u stanju suvislo komunicirati, jer tu se da iskristalizirati puno toga

moj ima toliko divlju mastu da je preporuka da se igra sa puno igracaka jer mu treba puno materijala da ispuca sve ideje

nema pravila (na zalost)
stray_cat
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Webmama » 06 kol 2008, 15:30

elizabeta je napisao/la:Ima nešto u ovom što Ive govori...
Webice - nije u redu što misliš da Ive i Glori omalovažavaju jedan stav i pri tom ih špotaš, otvoreno si na strani stray cat koja opet kontrira njima...zašto? Samo zato što ti misliš isto što i stray cat?...Malo malo se mi na ovom pdf. razilazimo u mišljenjima...i ne vrijeđamo se, uglavnom. Šta je sad dojenje sveta krava? :mrgreen: Da ti nisi Roda ? :shock: ;)

Ali da, treba ovu temu odvojiti. Ne prebacivat na dojenje nego ovdje na ovom pdf. odvojiti.

Na odvojiti je bio point. Uf, uvijek se zapetljam kad idem komentirati na ovaj pdf, ali mislim da dojenje nikom nije stetilo. Mozda je zvucalo da sam na strani nekoga, ali to nije tako, samo mislim da bi temu trebalo razdvojiti. PA makar i na Dojenje djece sa PP u istom pdf-u. Makar opet mislim da bi bilo bolje da takav topic postoji na Dojenju a ne ovdje, jer bi i ostale mame imale štošta za naučiti.

Ja sam počasna Roda, kaj nisi to znala :mrgreen:
* Snježana Mehun: "Zamijenila Hummera za Twinga, ipak manje troši..." *
* Sve što je dobro, nije nužno zdravo - kaže ona... *

TKO ŽELI POPUT MJESECA BITI IZVOR SVJETLOSTI, MORA POPUT MJESECA I DOPUSTITI DA PSI NA NJ LAJU.
Ako ne znaš kamo želiš stići, gdje god dođeš doći ćeš pogrešno.
Webmama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la elizabeta » 06 kol 2008, 21:00

Webmama je napisao/la:Ja sam počasna Roda, kaj nisi to znala

ups :baba zavarala me ova tvoja naklonost prema liku i djelu gđe Mehunke (ja mislila da si morebit u njenoj ekipi), a ona ziher nije dojila :belji
elizabeta
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Dudley » 19 svi 2009, 00:08

Dižem temu :mah

Moj malac ima 21 mjesec i živ je da življi ne može biti....znam da je to više manje karakteristika svih u ovoj dobi, ali promatrajući njegove vršnjake u parku i po ambulantama, čini mi se da je on ipak malo življi i nemirniji od drugih.

Npr., neki dan smo čekali dva sata kod pedijatrice, skoro cijelo to vrijeme on je trčao po čekaonici, u kratkim trenucima kad bi stao pokušavao je uzeti kojem djetetu neku igračku, ili uletiti kroz vrata kad bi sestra provirila...

Kad idemo u park, jako se veseli a onda kad dođemo vrlo kratko prođira po klackalicama i ljuljačkama (nekad ni to), uđe u pješčanik, ja taman istresem njegove igračkice a on je već vani. Čim spazi loptu, ili nekakav autić (bitno da nije njegovo i odmah je ludo zaintresiran) trči i igra se s tim.

Prohodao je s 13 mjeseci, prije toga smo hodali na Goljak jer se kasno počeo rotirati i sjediti. Nakon prohodavanja postaje jako spretan i brz, on rijetko kad hoda normalnim tempom, uvijek je ubrzan...

I sad kad iščitavam ove postove, prepoznajem ga u dosta toga, npr. voli okretati kotače autića, ali ih voli i vozikati uokolo. Isto tako burno reagira na svaku frustraciju, pogotovo ovo što je Elizabeta spomenula, na promjenu smjera kretanja. Isto voli stvari slagati na hrpice i onda je jako zadovoljan i zaplješće si (makar je to prije češće radio, već neko vrijeme nije).

Govor mu nije jača strana, ima svojih 10-ak riječi, uglavnom onomatopejskih ali se dobro sporazumijevamo. Vani se veseli stranim ljudima, maše, smije se.
Voli u parku samo odjednom potrčati i ne okreće se kad ga zovem...jako se rijetko sam zaigra s nečim.......stalno je u pokretu, sve što vidi ga zanima, sve hoće dirati, na jedvite jade da ruku u šetnji, najradije bi sam vrludao po svuda...

Pišem nasumce primjere, vjerujem da djelujem zbrćkano :dunno

Zapravo me zanima je li prerano da odemo negdje s njim? I koga možete preporučiti (može i na pp).
Vrtiguz
Dudley
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mamashnita od noje » 19 svi 2009, 08:03

ima puno slicnosti s mojim. osim ovih slaganja na hrpicu i govora. ali ovo s goljakom, prohodavanjem, ponasanjem u cekaonici i parku... ista stvar. i nije prerano otici s njim na nekakvo cekiranje.. mi smo prvi puta bili s 9 mjeseci na goljaku, a s 15 u savjetovalistu erf-a. prerano je da bi mu netko dijagnosticirao adhd, ili hiperaktivnost, to svakako. ali elementi hiperaktivnosti su strucnom oku itekako vidljivi u to doba.
ja bih otisla prvo u savjetovaliste erf-a, to nije frustrirajuce ni za njega, niti za vas roditelje, jer je sve kroz igru i zato sto im kabineti lice na igraonice, a ne na bolnicke ambulante.
btw, moj je kao malo starija beba, recimo negdje oko godine dana, vise - manje, sizio kada bismo u autu stali na semaforu ili u koloni. :/
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la thinkPINK » 19 svi 2009, 08:58

I sad kad iščitavam ove postove, prepoznajem ga u dosta toga, npr. voli okretati kotače autića, ali ih voli i vozikati uokolo. Isto tako burno reagira na svaku frustraciju, pogotovo ovo što je Elizabeta spomenula, na promjenu smjera kretanja. Isto voli stvari slagati na hrpice i onda je jako zadovoljan i zaplješće si (makar je to prije češće radio, već neko vrijeme nije).

Iz ovoga ide pretpostavka u smjeru autisticnog spektra- okretanje kotaca, slaganje stvari na hrpu, odupiranje promjenama, ali ono sto pises nakon ide kontra te pretpostavke. Jer nije svako slaganje na hrpu ili okretanje kocacica ili burna reakcija indikacija za autizam. Dakle ono sto je bitno je da je okretanje, slaganje stereotipno, da nema druge vrste igre s tom igrackom, voznja autica ili nesto u tom smislu. Ali svakako to treba strucnjak vidjet, tesko je ovako s opisima. No. i to je opet samo jedan od indikatora za dijagnozu.
A sto se tice hiperaktivnosti ako postoji vrlo su vazne reakcije roditelja i osim same procjene strucnjaka, tu cete dobiti dobre savjete. Svakako odite kod psihologa. Nije prerano. Sto se rane intervencije tice, nikadnije prerano.
Morska zvjezdica - ljeto-2008.
What you see is what you get...
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la elizabeta » 19 svi 2009, 12:39

thinkPINK je napisao/la:

Iz ovoga ide pretpostavka u smjeru autisticnog spektra- okretanje kotaca, slaganje stvari na hrpu, odupiranje promjenama, ali ono sto pises nakon ide kontra te pretpostavke. Jer nije svako slaganje na hrpu ili okretanje kocacica ili burna reakcija indikacija za autizam. Dakle ono sto je bitno je da je okretanje, slaganje stereotipno, da nema druge vrste igre s tom igrackom, voznja autica ili nesto u tom smislu. Ali svakako to treba strucnjak vidjet, tesko je ovako s opisima. No. i to je opet samo jedan od indikatora za dijagnozu.
A sto se tice hiperaktivnosti ako postoji vrlo su vazne reakcije roditelja i osim same procjene strucnjaka, tu cete dobiti dobre savjete. Svakako odite kod psihologa. Nije prerano. Sto se rane intervencije tice, nikadnije prerano.

Slažem se...odi ti provjerit, iako ja mislim da nije riječ o autizmu, čim on reagira dobro na nepoznate ljude i maše ručicom.
Ako dobro imitira,i dobro uspostavlja kontakt pogledom sa svima... teško da je riječ o autizmu.
Aut. djeca često ulete među djecu, ali ih zanimaju samo "predmeti", ne i djeca...ili ih pak dodiruju kao da ni ona nisu drugo nego predmeti...Oni se socijalizaciji uče, mnoga uspješno.

A što se tiče opiranja promjeni rutine: jedna stvar je ako si je on zacrtao da želi ić tu i tu (i tu bi uvijek išao), a odete drugamo, pa se on buni (to je normalna dječja reakcija)...a skroz drugo je ono tipično autistično gdje je dijete svjesno da će stići na isti cilj (jer orijentacija mu je dobra) ali njemu je bitno da se do cilja stigne TOČNO ODREĐENIM PUTEM, do u detalj često. Znači, bitan mu je neki besmisleni ritual...nalik na neku prisilnu radnju koju mnogi od nas imaju (bio je jednom topic o tome na forumu) samo je kod aut. djece jače izražen...
Kod mog malog je to bilo jako izraženo, no s godinama je bilo sve bolje...danas smo zadovoljni s te strane, gotovo da nema tog opiranja više, konačno.

"... upoznah i zlo i gore, prijetile mi noćne more, ali gle, na svoj usud hud - ja nasadih konjski ud" (spomen na Vesnu Parun)
elizabeta
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Dudley » 19 svi 2009, 14:03

Hvala puno.
Mamashnita, u savjetovalište ERF-a dođem na uputnicu od pedice, nazovem i naručim se ili nekako drugačije?
Vrtiguz
Dudley
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la elizabeta » 19 svi 2009, 14:22

Dudley - naruči se telefonom, evo vidi tu sve:

http://centar.testiranje.net/kako-do-nas

Kad sam ja bila, prije nekoliko godina, nije mi trebala uputnica.

"... upoznah i zlo i gore, prijetile mi noćne more, ali gle, na svoj usud hud - ja nasadih konjski ud" (spomen na Vesnu Parun)
elizabeta
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Dudley » 20 svi 2009, 11:58

Hvala Elizabeta!
Nazvala sam jutros i rekli su mi da nažalost ništa do jeseni jer nemaju nikoga za ono što nas zanima (bolovanje).
U svakom slučaju hvala, mislim da neće biti kasno ako s njim odemo tamo u rujnu.
Vrtiguz
Dudley
Asimilirana
Asimilirana

Prethodna

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.