Postao/la MamaEli » 15 vel 2006, 19:45
Pozdrav svima!<
>Čitajući vaše postove, ova tema me potaknula da se i ja javim sa svojim primjerom.<
>Moj sin sad ima 4g i 2mj. i već godinu dana obilazimo razne neuropedijatre, logopede, psihologe, audiologe... Do trećeg rođendana služio se samo pamtomimom, a svi naši poticaji da izvučemo neku riječ iz njega ostali su bez rezultata. Nakon rođendana počeo je koristiti jednostavne riječi: mama,tata,piti... i tek sa 3g i 7mj prvi put sam čula da je spojio 2 riječi: kiša pada, beba plače... Neki dan me iznenadio pitanjem: ideš i ti u vrtić ili ostaješ doma? Najveći problem je u izgovoru riječi, neke krivo izgovara, izostavlja slova, zamijenjuje ih i slično, tako da su njegove rečenice teško razumljive većini okoline. Napokon, nakon godinu dana čekanja upali smo u jedini privatni logopedski tretman u Rijeci, moj sin je to do
o prihvatio, napreduje i svi smo zadovoljni. Eeg i Ct mozga nismo napravili zbog njegove hiperaktivnost, a totalnu anesteziju smo odbili (za sada).. Uz ostale obavljene preglede, doktori nemogu pronaći organski uzrok za njegov usporen razvoj govora, a priznali su da možda i eeg i ct ne bi nam puno rekli.<
>Sad kada se govor prilično popravio, u vrtiću su pronašli druge razloge za pritužbe. Hiperaktivan je, i ima poteškoća u socijalizaciji. Kako je to teta definirala, neće da se igra loptom kad se svi drugi igraju. Iskreno rečeno, pokušavam se zamisliti na poslu u prostoriji sa 25 vrištavih ljudi i mislim da bih i ja imala problema. <
>Inače je kasno prohodao, tek sa 15mj i već sam mislila da ćemo imati problema, a sad je kao navijen. Društven je i komunikativan koliko može biti, ali vrlo je impulzivan i nikad ne plače i ne tužaka teti, nego vraća istom mjerom, pa su ga proglasili agresivnim. Teta ga redovito kažnjava,a onda se ljuti jer to na njega ima suprotni učinak. uglavnom, moj sin je etiketiran kao problematičan u ponašanju i govoru, asocijalan, prkosan,agresivan...<
>I pelene je kasno skinuo, nešto prije 4. rođendana. I tu je bio strašan pritisak od okoline, ali to ništa ne vrijedi ako dijete nije spremno. <
><
>Ja sam nakon dugog predbacivanja sebi da sam loša mama, da je nešto krivo pošlo pri porodu (apgar 5/ , trudnički dijabetes,eph gestoza,pupkovina oko vrata,carski rez...... jednostavno nabavila hrpu knjiga: einsteinov sindrom, indigo djeca, govor-ritam-pokret......surfam, razgovaram sa drugim mamama, slušam njihova iskustva, dosta mi je doktorskih knjiških savjeta i dvije frustriranih teta koje pokušavaju ukrotit 25 malih individualaca. <
>Redovno vježbamo izgovor i finu motoriku, učim ga smirenijim igrama, i prestala sam se opterećivati. Ako doktori nađu kakav konkretan odgovor, super. Ako ne, napredujemo svojim tempom. <
>By the way, slaže puzzle bez problema, igra igrice na kompu primjerene njemu, voli pjevati (koliko može) uz Bijelo Dugme, a ja sam shvatila da sama okolina često puta od muhe napravi slona i izludi dijete i roditelje umjesto da ga prihvati koliko može, takvog kakav je. <
>Ispričavam se na ovako dugom postu, nadam se da nisam bila dosadna. htjela sam vam iznijeti svoj susret sa dijagnozom 'usporen razvoj govora'. <
>Do nekog slijedećeg posta pozdrav svim mamama i puse svoj dječici! <
><
><
><
> <i></i>