Sada je: 12 kol 2026, 04:07.

Usporen razvoj govora - molim savjet

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Re: Usporen razvoj govora - molim savjet

PostPostao/la magda74 » 22 sij 2006, 02:55

Samo još jedno pitanje. Obzirom na Lein post, kuda otići na procjenu osim Suvaga, obzirom na D. dob (17 mj.)? <
><
>I ngost kako vi stojite sa govorom? Da li ste još uvijek na da-da? <i></i>
Zmaj 18.08.2004.
Poletarka 06.03.2007.
magda74
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ngost » 23 sij 2006, 02:50

E ja sam tek sad shvatila da sam ti pisala to 20.12. i u kratkom roku, nije prošlo niti misec dana, i mi smo dobili uputnicu za logopeda.<
>Mislim to je bilo za očekivat, ali i fizijatrica i neuropedijatrica su napomenili da bi je trebalo malo poticati....<
><
>sad nekako nismo na ničemu....da stvarno koristi za daj, bar ja mislim<
>ali sad govori i va-va, al naravno ipak to nije pas kako smo mislili, već sva hodajuća živina, pa i ljudi i dica <
>e da sve je to meni neko besmisleno
bljanje, evo i ja sam se oboružala s 3 knjige s ohoho stranica, al mislim da će prije T progovorit neg ja pročitam....<
>Magda može opis pregleda i vježbice na PP.<
><
>T mi je baš nekako senzibilna, nijedan pregled nije prošao bez urlika, neuropedijatrica je pokušala ostvarit kontakt s njom, ni dotakla je nije.....al bilo je katastrofalno.... <i></i>
ngost
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la nadicab » 23 sij 2006, 11:43

ta hipersenzibilnost je veoma ucestala popratna pojava (a s vremenom postaje i glavna) neurorizicnosti.<
>Naime, kada roditelj odradi motoriku djeteta, nazalost, njegov rad tek pocinje - nasa djeca su osim hipersenzibilnosti, glavni kandidati za poremecaj paznje, za unutrasnji motoricki nemir, za nesigurnost itd. Tada se treba o
atiti defektologu za savjete i rad. <i></i>
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la magda74 » 23 sij 2006, 17:37

Nadice to je meni neuropedijatrica rekla na prvom pregledu, kad ja još uopće nisam shvaćala što se događa i upitala što se podrazumjeva pod pojmom neurorizičnost, te koje su posljedice. Mislim da me ta njena prognoza (bilo je toga još - teškoće u učenju, manjak koncentracije, hiperaktivnost itd.) pogodila više od svega što sam čula i što se stvarno i događalo s D. To mi je uvijek negdje u pozadini svega i stalno mislim kako imam vremena još pet, šest godina da poduzmem nešto (ili svašta) da se to ipak ne pokaže takvim. Jer je rekla da u periodu između dvije godine i škole mi ni nećemo primjećivati neke osobite razlike u odnosu na drugu djecu . Stalno se pitam mora li to biti tako ili se radom može preduhitriti pojava nekih od smetnji. Jedno vrijeme sam bila ljuta što mi je to uopće i govorila i opteretila me za toliko unaprijed, a sad mislim da nas je tim upozorila da uvijek moramo davati "više". Dodala je i da se s mozgom mogu napraviti čuda i ovo: "da sam ja bar to sve znala, što znam danas, kad su mi djeca bila mala". <
>Osim zaostajanja u govoru ne primjećujem kod D. neke od ovih pojava, zasad. Nježan je, osjetljiv, ali ne reagira pretjerano burno na pregledima iako smo vojtali godinu dana. Lijepi se za mene, no mislim da je to povezano uz dob. <i></i>
Zmaj 18.08.2004.
Poletarka 06.03.2007.
magda74
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la nadicab » 24 sij 2006, 10:36

neuropedijatrica ti je sve izvrsno rekla , jel to mozda prof Bosnjak? Veoma sam iznenadjena jer do sada nisam cula da bi netko govorio i o tim aspektima.<
>I veoma je do
o istakla bit da se sve do skole to ne zamjecuje pretjerano: takvu djecu cemo opisati kao zivahnu, energicnu (ADD/ADHD), sramezljivu, povucenu, njeznu (emocionalna nesigurnost). <i></i>
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la magda74 » 25 sij 2006, 18:31

Ne, nije prof. Bošnjak. <i></i>
Zmaj 18.08.2004.
Poletarka 06.03.2007.
magda74
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ngost » 26 sij 2006, 03:24

<
>ja tek čitam prvu knjigu...čudno drveće uma...nigdi još nisam stigla..magda jesam ti poslal PP da mi pojasniš pregled kod logopeda..il nisam<
><
>inače se ne snalazim baš <i></i>
ngost
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la magda74 » 26 sij 2006, 12:34

Jesi ngost tu si pisala, a ja ti pokušala slati, ali nešto mi nije tvoju adresu htjelo prihvatiti. Kao ne postoji, pa sam onda uspjela to srediti, ali mi nestalo sve što sam pisala, pa nisam više imala volje ponavljati. Nešto me zeza forum, pa jedva napišem nešto, jer me pet puta izbaci dok pišem . Evo sad ću ti ponovo slati. <i></i>
Zmaj 18.08.2004.
Poletarka 06.03.2007.
magda74
Samo sam naišla
Samo sam naišla

pitanje

PostPostao/la timonic » 05 vel 2006, 18:49

ORATOR <
>Domjaniceva 18 <
>Tel. 01/ 2315 000 <
>mob 091/4531 999 <
>091/ 4531 000<
><
>ja sam od prijateljice dobila samo adresu i
ojeve tel. ove udruge, ima li netko i svoja iskustva s njima? <i></i>
timonic
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: pitanje

PostPostao/la Slajica » 09 vel 2006, 18:58

Drage mame,<
>Oprostite mi na eventualnim greškama, ali ovo je moj prvi post nakon registracije.<
>Već dugo vas pratim samo čitajući, no sada sam se odvažila i priključiti.<
>I ja sam majka djevojčice Elene koja sada ima 19 mj. i zaista slabo (skoro ništa) ne govori. Ona mi je drugo dijete,a prvi je D koji ima 3,5 godine.<
>Ona je rođena kao nedostašće (u terminu ali mala porođajna težina zboj zastoja u rastu).<
>Prošla sam s njome mnogo pretraga zbog tog zastoja u rastu pred kraj trudnoće i zbog njezinog "kašnjenja" na skoro svim područjima razvoja (motorika, kognitivno, govorno-jezično) no srećom nije nađena nikakva patologija.<
>Ona je lagani distoni -kako se to popularno kaže.<
>Propuzala je s 13 mj. prohodala s 16,5 mj. , ali nikako da počne smisleno pričati.<
>Ona ima nekoliko po meni smislenih riječi, ali ih koristi izuzetno rijetko ( jedanput tjedno npr. tata za tatu, tita za sat, cece za cvijeće, to za to).<
>Uglavnom pokazuje prstićem te se glasa razno-raznim glasovima.<
>Također sam kupila kazetu i knjigu Renate Rade i radimo polako po navedenim savjetima, no nikako se dočekati rezultata. Bile smo i kod prof Ljubešić na Kliničkom odjelu Fakulteta za rehabilitaciju. Zaključak njezine o
ade je da Elena zaista kasni u razvoju cca 6 mjeseci i to na svim područjima ( čak je i fizički malena - cipelice
.17), no ima uredan o
azac razvoja i zbog tog kašnjenja ne treba
inuti.<
> <
>Ne mogu si pomoći i svejedno
inem zbog straha da to njeno kašnjenje nije pokazatelj nečeg goreg. Znam da ne treba tako razmišljati, no trenutno sam u nekom bedu i nikako se ne mogu izvući. <
>Oprostite što sam vas zagnjavila, no nemam nikog kome bi se mogla tako iskreno povjeriti-svi misle da pretjerujem.<
>Slajica<
> <i></i>
Slajica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la nadicab » 10 vel 2006, 11:26

welcome <
>Jedino mjesto koje bih ti mogla jos preporuciti jest preko uputnice soc. sluzbe (ili nekako privatno) da dodjes kod logopedice u Slavi Raskaj (Nazorova) Katice P. <
>Ponavljam, ne znam za niti jednog privatnog logopeda koji bi znao raditi na poticanju komunikacije <i></i>
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Slajica » 10 vel 2006, 13:08

Hvala na do
odošlici i na savjetu.<
>Našla sam tel.
oj Slave Raškaj u Nazorovoj pa ću pokušati naći logopedicu.<
>Inače, moram priznati da mi je malo lakše što sam s vama podijelila problem, a i Elena je nakako živnula.<
>Počela je dosta oponašati (kupanje bebe, beba papa, beba ide
avo-
avo i sl.) za što mislim da je odlično, a i prof. Ljubešić mi je rekla da potaknem oponašanje i gestovnu komunikaciju jer je to preduvjet za govorenje.<
>Također sam je jučer uspjela navesti da kaže kako ide djed mraz. Domi i ja smo se po kući veselo derali ho-ho-hoooo i skakali pa nam se i ona priključila.<
>Bila sam presretna. Nije nešto, ali meni je veliko ko planina.<
>Ja sam inače zaposlena i do sada ju je čuvala moja mama, no razboljela se je pa sam je morala upisati u jaslice.<
>Tete su oduševljene privikavanjem jer uopće ne plače, veselo se igra, pleše na muziku i priključi se djeci u aktivnosti koju već rade. Jedino ne želi papati, a spavanje već ide polako.<
>Možda pretjerujem , ali malo mi je čudno što nema nikakve negativne reakcije na jaslice. Mislim na to da ne plače za mnom kada je ostavim, već je samo kao malo zbunjena, a onda je teta s nečim zaigra i to je to. <
>Strah me je jer bi to mogao biti pokazatelj ravnodušnosti specifične za autizam, no opet s druge strane, ona se igra, komunicira... Ma ne znam... Opet previše čitam o raznim simptomima i izluđujem se time.... <i></i>
Slajica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la MamaEli » 15 vel 2006, 19:45

Pozdrav svima!<
>Čitajući vaše postove, ova tema me potaknula da se i ja javim sa svojim primjerom.<
>Moj sin sad ima 4g i 2mj. i već godinu dana obilazimo razne neuropedijatre, logopede, psihologe, audiologe... Do trećeg rođendana služio se samo pamtomimom, a svi naši poticaji da izvučemo neku riječ iz njega ostali su bez rezultata. Nakon rođendana počeo je koristiti jednostavne riječi: mama,tata,piti... i tek sa 3g i 7mj prvi put sam čula da je spojio 2 riječi: kiša pada, beba plače... Neki dan me iznenadio pitanjem: ideš i ti u vrtić ili ostaješ doma? Najveći problem je u izgovoru riječi, neke krivo izgovara, izostavlja slova, zamijenjuje ih i slično, tako da su njegove rečenice teško razumljive većini okoline. Napokon, nakon godinu dana čekanja upali smo u jedini privatni logopedski tretman u Rijeci, moj sin je to do
o prihvatio, napreduje i svi smo zadovoljni. Eeg i Ct mozga nismo napravili zbog njegove hiperaktivnost, a totalnu anesteziju smo odbili (za sada).. Uz ostale obavljene preglede, doktori nemogu pronaći organski uzrok za njegov usporen razvoj govora, a priznali su da možda i eeg i ct ne bi nam puno rekli.<
>Sad kada se govor prilično popravio, u vrtiću su pronašli druge razloge za pritužbe. Hiperaktivan je, i ima poteškoća u socijalizaciji. Kako je to teta definirala, neće da se igra loptom kad se svi drugi igraju. Iskreno rečeno, pokušavam se zamisliti na poslu u prostoriji sa 25 vrištavih ljudi i mislim da bih i ja imala problema. <
>Inače je kasno prohodao, tek sa 15mj i već sam mislila da ćemo imati problema, a sad je kao navijen. Društven je i komunikativan koliko može biti, ali vrlo je impulzivan i nikad ne plače i ne tužaka teti, nego vraća istom mjerom, pa su ga proglasili agresivnim. Teta ga redovito kažnjava,a onda se ljuti jer to na njega ima suprotni učinak. uglavnom, moj sin je etiketiran kao problematičan u ponašanju i govoru, asocijalan, prkosan,agresivan...<
>I pelene je kasno skinuo, nešto prije 4. rođendana. I tu je bio strašan pritisak od okoline, ali to ništa ne vrijedi ako dijete nije spremno. <
><
>Ja sam nakon dugog predbacivanja sebi da sam loša mama, da je nešto krivo pošlo pri porodu (apgar 5/ , trudnički dijabetes,eph gestoza,pupkovina oko vrata,carski rez...... jednostavno nabavila hrpu knjiga: einsteinov sindrom, indigo djeca, govor-ritam-pokret......surfam, razgovaram sa drugim mamama, slušam njihova iskustva, dosta mi je doktorskih knjiških savjeta i dvije frustriranih teta koje pokušavaju ukrotit 25 malih individualaca. <
>Redovno vježbamo izgovor i finu motoriku, učim ga smirenijim igrama, i prestala sam se opterećivati. Ako doktori nađu kakav konkretan odgovor, super. Ako ne, napredujemo svojim tempom. <
>By the way, slaže puzzle bez problema, igra igrice na kompu primjerene njemu, voli pjevati (koliko može) uz Bijelo Dugme, a ja sam shvatila da sama okolina često puta od muhe napravi slona i izludi dijete i roditelje umjesto da ga prihvati koliko može, takvog kakav je. <
>Ispričavam se na ovako dugom postu, nadam se da nisam bila dosadna. htjela sam vam iznijeti svoj susret sa dijagnozom 'usporen razvoj govora'. <
>Do nekog slijedećeg posta pozdrav svim mamama i puse svoj dječici! <
><
><
><
> <i></i>
MamaEli
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la MamaEli » 15 vel 2006, 20:07

(This message was left blank) <i>Edited by: MamaEli at: 15/2/06 19:09<
></i>
MamaEli
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Trini » 16 vel 2006, 15:38

Quote:Eeg i Ct mozga nismo napravili zbog njegove hiperaktivnost, a totalnu anesteziju smo odbili (za sada).. Uz ostale obavljene preglede, doktori nemogu pronaći organski uzrok za njegov usporen razvoj govora, <
><
>Pa eto, samo da napisem da je nama bas UZV mozga - dok je moj sin bio beba otvorenih fontanela (zato se vecoj djeci radi CT) - pokazao sto je uzrok loseg EEG-a i posljedicno usporenog razvoja govora. Moj sin je imao istu dijagnozu, iz koje je kasnije nastala dislalija, koja moze biti preduvjet za disleksiju ... i ja ne bih (i nisam) preskakala nikakve pretrage, niti olako shvacala probleme s govorom jer postoji velika sansa da izbiju u prvom razredu skole. Nama se isto, kad je mali progovorio, cinilo da je sve u redu, da dalje ne trebamo nista, raditi, ali onda je isto pocelo izbacivanje pojedinih glasova, pa krivi glasovi .... a to je sve kasnije povezano s mogucnostu analize i sinteze pri pisanju .... a to je svakako bolje rijesiti PRIJE SKOLE! <i></i>
I try to take one day at a time, but sometimes several days attack me at once!
Trini
sv. Monika

Izvještaj

PostPostao/la magda74 » 04 ožu 2006, 19:36

IZVJEŠTAJ O D. NAPRETKU I POSJETU ERF SAVJETOVALIŠTU<
>Prije neka tri tjedna D.(18 mj.) je počeo govoriti tata i aka (baka). Meni je laknulo zaista, jer su to prave riječi sa značenjem. Također sad kad nešto želi ponavlja "abi, abi", što ja tumačim kao "ja bi", te kad želi sisati ponekad govori ss, ss, ss, a jučer mu se nekoliko puta omaklo i ma-ma, za što još nismo sigurni jel to to.<
>Prof. Ljubešić kaže da je kod njega prisutno "blago kašnjenje u govoru", ali da je sad na pragu govora, te da ona misli da će naglo krenuti, kako to već i biva. U slučaju da ne onda da dođemo na jesen. Socijalne vještine jako izražene, pažnja jako do
a; kaže da kod njega ne može doći do npr. poremećaja pažnje i koncentracije i sl. (ja pitala), jer je to sad već vrlo do
o. Slabije razvijeno je razumijevanje i zbog toga je i došlo do kašnjenja, odnosno još ne razumije dovoljno da bi mogao govoriti (a ja uvijek imam dojam da on "sve" razumije, ah mame). Na pitanje o onom reagiranju na geste se logopedica i prof. nasmijaše i odmahivahu glavama, u smislu . Kazale su da svakako moramo reagirati na geste, čak ih poticati, izmišljati nove, učiti ga gestama da bi lakše razumijevao. Kažu da ona logopedica očito nije prepoznala problem kad nam je rekla da ne reagiramo na geste, jer D. nema problem s komunikacijom, nego razumijevanjem. To bi dakle išlo u nekim slučajevima, ali ne u njegovom.<
>Dalje savjetuje da ga nikako ne forsiramo, tipa reci ovo, reci ono, jer to nije dobar način i može ga samo zakočiti. Savjetuje da ga pri odvajanju uvijek pozdravimo i kažemo mu kamo idemo i da ćemo se vratiti, tj. da se ne skrivamo kad odlazimo bez obzira da li plače jer će
zo naučiti da ćemo se vratiti. Također kaže da se ne bojimo za
ana, jer se dijete mora naučiti nositi sa za
anama i da ih je do
o koristiti ponekad, a onda kad dijete plače odvući mu pažnju, a nikako popustiti. To već svi znamo ali ne škodi malo prisjetiti se. I konačni savjet, nemojte se za
injavati. To je to. Ako se još nešto sjetim dopisat ću.<
> <i></i>
Zmaj 18.08.2004.
Poletarka 06.03.2007.
magda74
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la dijana52 » 03 ruj 2011, 16:25

Drage mame može li savjet. Imam curicu staru dvije godine. Savršeno razumije kada joj se priča, odgovara na pitanja sa da ili ne ali postoji problem. Ne priča. U njezinom jeziku postoji pet riječi koje upotrebljava. Dali je to dijete lijeno za govor ili trebam potražiti savjet logopeda. :conf
dijana52
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la nadicab » 06 ruj 2011, 08:47

mmar je napisao/la:Potraži pomoć logopeda. Mislim da ne postoji dijete "lijeno za govor".

definitivno ne postoji dijete koje je lijeno u motoričkom ili komunikacijskom smislu
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Fantasy » 11 ruj 2011, 21:41

Ne znam odakle ste, ako ste blizu Vž, mi smo otkrili genijalnu logopedicu. Žena je toliko dobra da nam je skoro bilo žao kad nam je rekla da ne trebamo dolaziti jer je zasad sve super :D ...Kasnili smo puno s govorom jer mala ima CP i bila je zapela na nekom fondu od niti 10 riječi sve do dvije i pol godine, onda je konačno krenula s nekim novim slogovima, da bi s dvije i 8 mjeseci krenule nove riječi iz dana u dana i sad je u mjesec dana došla do rečenica od po 3-4 riječi i cijele dane ponavlja skoro sve kaj čuje. Nadam se da ćete i vi ubrzo krenuti!
Fantasy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la dijana52 » 15 ruj 2011, 17:42

hvala curke
dijana52
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mali vrag » 12 lis 2011, 17:43

Evo i mene s aktuelnim pitanjem...
Moj PP ima nazalni izgovor i guta prvi slog... Ne može reći slova S, T, D... pa je "tata" još uvijek "kaka" i "da" je "ka". :ajme
U praćenju je kod logopeda od 18 mj (sad je 3 g). Logopedica nas šalje za pregled usne šupljine otorincu. Naime, PP je extremno nedonošće i 2 mj je proveo na respiratoru i ima povišeno nepce, i trebali bi provjerit da li ima fizičkih prepreka prije nego započnemo sa govornim vježbama. Kod koga otići? Pričamo o ZG ili Krapini... Fond riječi (ako ih prepoznamo) je u skladu sa dobi. Jel neko imao slični slučaj?
mali vrag
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Prethodna

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.