Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.
Tema je zaključana

Re: ZIMU SMO PRESKOČILI, JOŠ MALO PA VISIBABE (iz dana u dan)

20 tra 2010, 07:31

:joy :joy :srca

21 tra 2010, 12:34

Lu, pa to su divne novosti! :joy :joy :joy

25 tra 2010, 07:21

Lu, super :kiss !
Mi smo jučer sadili cvijeće, sve sam donijela u dnevnu sobu jer je vani ipak bilo prehladno za takvu akciju (koja kod nas traje satima :) ) i bome smo sadili i sadili, maćuhice, vodenike i pelargonije. Moj je mali tako pažljiv prema biljčicama da je to predivno, mislim da smo se 2 sata zabavljali tako, a bili smo presretni što su nas životinje ostavile na miru i nisu kopale po zemlji - što inače rade pod obavezno. Maca nam zna nekad pol tegle iskopati van :p vrijednica jedna.

26 tra 2010, 10:29

i Denis obožava vrtlariti; kupili smo mu u Bauhausu naki mali plastični alat za vrtlarenje pa se gušta. U to ime sam mu čak i nabavila slatku PC igricu (Fiona i cvijeće).
Bili u Ljubljani petak i subotu na kontroli i savjetima kako dalje nakon botoxa :dada kupili mu ručni sat za rođendana :joy
U subotu, a naročito jučer mu se i opet tresla rukica, zato je u subotu i teže sjedio, lošije govori kada mu je tako. I glava ga je mučila i u subotu i u nedjelju.
Ja polako ludim jer mi se srce para gledajući ga kako mu je loše, kako izgubljeno izgleda kada me zove da mi kaže da mu se ruka trese, a ja nemoćna - nema instrumenta da mu pomognem, a nemam koga pitati :loce

26 tra 2010, 10:59

Nadice, znam da ti nije lako, u takvim situacijama smo svi nemoćni :hug

26 tra 2010, 11:20

:kiss vrtlaru, neka samo uživa. Žao mi je kad mu je tako stalno loše, i fakat je teško kad se roditelj osjeća nemoćan jer nema koga pitati, ne znam što više reći osim da sam tu ako što treba :hug

26 tra 2010, 16:08

Nadice :hug

27 tra 2010, 10:11

Nadice, ne znam što reći...i meni je najgori osjećaj nemoći :hug

28 tra 2010, 01:25

:hug

29 tra 2010, 08:20

:joy :joy jutros sam mu kao i obično složila boćicu, nije htio..nakon par minuta sam je uzeo svoju zdjelicu, primio me za ruku i odveo u špajzu, prstićemmi pokazao pahuljice od meda, izvadio žlicu iz ladice i sjeo za stol...evo sad papamo :joy :joy

29 tra 2010, 08:22

Bravo! :joy :srca

29 tra 2010, 14:13

mislim da smo i "visibabe" preskočili.... :mrgreen

evo da se i ja malo javim...kod mene doma je doslovno ludnica već danima tj.tjednima....Domi je jako napredovao sve više riječi i razumijevanja ...puž,miš,riža,pas,ticija(leticija) jučer mi je rekao "hvala" kad sam mu donijela nešto...kaže đenja ili bok ili pa-pa na odlasku...
igra imitacije i oponašanja mu se razvila skroz do kraja...izvadi si stolčić ispred ulaznih vrata i pozvoni a ja iz kuhinje vičem "ko je?"...a on dolazi prema meni i izbelji se (onak kak se njemu deda izbelji) i kaže "deda"...i to je ponovio nekoliko puta...onda je uzeo moju torbu i stavio na rame i gleda se u staklo na vratima i onak se ukoči i kaže meni "bok" i maše rukicom...
vodi svoju Gitu (psa) na lajni...dok šetamo po ulici...ujutro kad se probudi prvo zove Gitu...ljubomoran je ako netko na cesti zastane pa traži da je podraga...kako se samo uvali između Gite i prolaznika...nitko ju nesmije dirati...
vrti se na vrtuljku u parku...raspoznaje druge pse u parku...jednog zove po imenu "feđa" ...ali ono najvažnije meni je da je on stvarno sretan i doslovno puca od veselja i sreće....kad je žalostan onda dotrči do mene u zagrljaj...još nisam vidjela dijete koje traži toliko maženja i grljenja i pusa...jako je umiljat i nježan...njegove ručice oko vrata doslovno liječe i raduju...one su nagrada za sve one suze i odgovor na sva pitanja "zašto?"
što se hranjena tiče, također je napredak velik, zadnjih dana je jeo, šnitu kruha , špek na komadiće, tost sendvič, sada se uz žlicu koristi i vilicom, vodu ili mlijeko pije iz čaše ili iz flaše...zna gdje se što u kuhinji nalazi (zdjelica za čokolino, mlijeko, čokolino, mikser) zna gdje je kanta za smeće, zna kako se otključavaju vrata (zna da mora staviti ključ unutra) .....zna koj amu je lijeva a koja desna noga ...raspoznaje kamo idemo kad se vozimo određenim putem po gradu (dali idemo na fizikalnu ili idemo kod kumova)...i dalje se trudi biti smiješan i šaljiv...a postao je polako i prgav...odbija suradnju ponekad u vrtiću, ali to samo zato da bude smiješan...sudjeluje u pripremi slijedeće priredbe u vrtiću...imitira djecu iz grupe...
pelena se još nismo skroz ostavili (tj.skinuli smo ih ali je on uvijek popiškan po noći), aparatić nam ne funkcionira iz ekog nepoznatog razloga kad je na njemu ne signalizira dok se on popiški...skupljamo novce za onaj bežićni...a do tada peremo hrpe veša...i nadamo se da će do zime i to odvikavanje biti prošlost...
za kraj da još napišem da sam počela raditi 4 sata.../službeno od 1.5./ i da sam rastrgana između troje djece-od kojih neznam koje je zahtjevnije, između ostatka obitelji, kuće i posla...do sada sam imala hrpu obaveza i ništa nisam stizala a sada su mi se obaveze udvostručile i mogu vam samo reči da mi je užasno teško...ali nada umire zadnja pa se i ja usudim veseliti nekom boljem i drugačijem sutra....
Domi će uskoro navršiti 6 godina...pa to znači da slijedeće godine u jesen i on bude školski obveznik...do tada nam preostaje još vrlo naporan rad...

29 tra 2010, 15:54

prekrasno Plava - kakav je užitak čitati napredak djeteta. A još više kada iščitavam da si i ti svjesna svega toga.
A što se tiče posla - tja, dobrodošla u svijet zaposlenih s 3 djecom :lol Sve se stigne, vjeruj mi.
ja se sjećam da sam najmanje vremena imala s najstarijom; kako je broj djece rastao i broj obaveza, tako sam bila sve bolje organizirana :dada

29 tra 2010, 22:19

Plava - puno je tu truda i rada i veselja i ljubavi...Sigurno ti neće biti lako, ali kao što kaže nadicab - organizacija, organizacija...a možda će ti se i svidjeti malo se maknuti od kuće, makar to nosi i dodatan posao i pritisak...
U svakom slučaju...sretno!!!
Ja sam danas provela dan na kirurgiji s najstarijom kćerkom - pao joj je na glavu neki metalni predmet kad je išla po lopte na satu tjelesnog...bilo joj je ok. a onda je popodne imala kreativne radionice u našoj udruzi i prepala se totalno jer uopće nije mogla pamtiti,jako ju je boljela glava, vrtjelo joj se, nije mogla po stepenicama...uglavnom dok sam došla po nju i vidjela ju onako izgubljenu i slabu (a inače je oštra, jaka,ratoborna kao i svi tinejđeri)steglo me u grlu, odmah sam požalila sve "jezikove juhe" i predavanja....Bez knjižice i uputnice primili su me na kirurgiji, napravili joj rengen, uglavnom nagnječenje je i potres mozga - ne smije gledati tv, komp, čitati, ne ići na sunce, biti u zamračenom...zapravo sam sretna što nije nešto gore...umorna sam a tako napeta da ne mogu spavati...

30 tra 2010, 07:42

Joj Dory...ovo je stvarno za poluditi....da vam sve ipak dobro prođe~~~~~~~

30 tra 2010, 07:58

Dory rdaga :hug Kud još i to??? ~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Da sve prođe što prije!
odmah sam požalila sve "jezikove juhe" i predavanja....

Mogu misliti kako ti je bilo! Sad iskoristi ovo vrijeme da bar na kratko opet bude tvoja mazasta beba. Tako brzo rastu!

30 tra 2010, 08:31

joj Dory koji užas.S djecom nikad dosta frka.Samo da sve prođe što prije :hug

30 tra 2010, 10:08

taj potres mozga treba ozbiljno shvatiti. MOja najstarija nije išla u školu skoro tjedan dana.
Tebi :hug
Off topic - koja udruga i radionice?

30 tra 2010, 11:10

Ništa novo...i dalje joj se vrti, leži i odmara..ne izgleda mi dobro i sve si mislim da ću otići popodne doktorici i nek vidi dali bi bilo dobro poslati ju na CT - radili su joj rtg ali ...neznam sama (imam fobiju od ozljeda glave jer mi je tata preminuo od posljedice saobraćajne, Ct nije radio - u Zagreb ga nisu mogli transportirati jer je imao i druge ozljede i bilo je opasno, a imao je hematon i ..)
nadicab - "Zipka" udruga udomitelja za djecu - spremamo se za 1. sajam djece i obitelji koje će se održati u Varaždinu 08.i 09. 05. pa djeca imaju kreativne radionice - radili smo salvetnu tehniku, paligrafiju i slično

01 svi 2010, 19:40

joj dory..fakat,kud jos i to?nadam se da je sad vec bolje...
plava..ma domi ti je stvarno puno napredovao..pa to je prekrasno!stvarno puno zna..
a moj malisan sve manje i manje piski u krevet..pa eto,iskreno,ne sjecam se kad se zadnji put popiskio,mozda cak prije tjedan ili desetak dana.. :joy
bili smo u skoli neki dan..sami dosli,nisu nas zvali..da se malo upoznamo i ukazemo im da smo tu i da namjeravamo adriana upisati u tu skolu sljedece godine..mogu vam reci da sam prvi put nakon toliko godina,odkad se rodio,naisla na situaciju gdje nije bilo problema oko nicega..defektologica je rekla ok,vec su imali slijepog djecaka,i braillev printer,ona je prevodila uciteljima testove za njega i tako..cak i lift imaju u skoli!!i kao vidimo se sljedece godine..ja sam bila toliko zacudena da sam morala upitati onako sokirana: stvarno cete ga primiti?? :shock stvarno presmijesno da se iscudavamo kad je nesto kako treba,napokon..

01 svi 2010, 21:39

lu - tako je lijepo čuti da ipak negdje nešto sve funkcionira kako treba i da nitko ne radi i ne počne pričati o problemima (nažalost to je tako rijetko da svi ostanemo paf) bit će tvoj dečkić uskoro pravi, veliki đak :joy -godina će brzo proletjeti....
Kod nas ništa novo...rekla bih - niti joj je znatno bolje, niti znatno gore...i dalje ne može gledati tv, pokušala je...ali za 10 min odustala, glava ju boli, vrti joj se...došle su ju danas posjetiti prijateljice iz gimnazije i baš me to dirnulo - trebale su zajedno na Dravu na proslavu, pa kako nije ona išla - one su došle k njoj....većinom spava...ne znam što da kažem, nemirna sam, ali doktorica je rekla da je to normalno, da treba proći par dana, pa i cijeli tjedan da sve bude u redu...
Maleni je u fazi odbacivanja boćice...ja mu ju spremim ali on rijetko pojede, evo večeras mu ju nisam ni spremila i zaspao je bez boćice. Pokušava jesti žlicom ali ne uspijeva...ali meni je super već kad vidim da kuži da treba žlicu...to mi nekako daje nadu da ćemo i dalje napredovati, bitno da ne stagnira i da svakodnevno usvoji nešto novo - danas sam npr. otišla bosa do sudopera - a on trči za mnom s jednom papučom...
Pelene još ima i tu na žalost nema nikakvih konkretnih znakova...ali vidjet ću i pokušati kroz ljeto maknuti ih barem kroz dan...

02 svi 2010, 15:27

Dory,
samo jedan manji savjet: krenite sa odvikavanjem pelena odmah , odnosno prije nego skroz zatopli.
Naime kad smo mi kretali bilo nam je savjetovano da krenemo prije jer kad je ful toplo su na pol goli i teže
ide odvikavanje ( jedno je nama više za prati :jadnimi )
I usput : znaš da imamo cirkus u gradu do 09.05?

02 svi 2010, 17:19

zmijac, nekako sam si posložila prioritete...pokušala sam - ne ide...sad ću ga pustiti mjesec-dva, pa ćemo vidjeti, on je dijete kod kojeg nema ništa na silu, kod kojeg uzrujavanje i prisila ne daju nikakve rezultate i jednostavno ću pustiti vremenu...kad sazrije dovoljno pokazat će da je spreman ostaviti pelene...kao što je sad spreman ostaviti boćicu, a do prije par dana nije bilo uopće zamislivo da ne popije svoje mlijeko na boćici prije spavanja..sad pije ali na čašu :joy
Na koju vrstu cirkusa si mislila?
Moja velika curka je danas bolje...polako izranjaju tinejdžerska svadljivost i ostala obilježja :joy (i ja se stvarno tome veselim) i moram priznati da koliko god ja stalno "jambram" kako ta generacija djece ništa ne radi - ovih par dana sam vidjela kako mi stvarno fale one sitne pomoći od njene strane koje čovjek u svakodnevnici niti ne primjećuje....

02 svi 2010, 19:14

naravno da su neke druge stvari prioritetne,mi smo skinuli pelenu sa skoro 4 godine :mrgreen
A Iako je cirkus stalno oko nas :roll ovaj sam put mislila na pravi crkus sa klaunima i akrobatima

02 svi 2010, 20:28

I ja se nadam da ćemo se između 4 - 4 i po godine riješiti pelena (u 7. mj. navršit će 4)...neuropedijatrica je rekla da računam do 5.g. - ne znam kakva su iskustva drugih roditelja, ali evo i informacija od tebe mi pomaže - znači da ne kasnimo mnogo odnosno još smo u nekim granicama...
Iskreno - nisam imala pojma za cirkus..bili smo svi klinci i ja kad je bio onaj brazilski dječji cirkus i u novoj sportskoj dvorani je bila takva gužva da od programa nisam vidjela gotovo ništa, mada smo bili skroz naprijed - samo sam brojila glave svojih klinci i pazila da mi koji ne nestane....U subotu i nedjelju je u areni sajam i ulaz za djecu je besplatan, u maloj dvorani su cijeli dan organizirane igre za djecu, na pozornici su cijelo vrijeme nastupi raznih izvođača i kreativne radionice (i mi imamo jednu), ..Mislim da ću i subotu i nedjelju biti tamo s klincima, oni se vesele takvim događajima....
Sad kad sam napisala vidim da sam vjerojatno izašla izvan okvira ovog topica...oprostite...

03 svi 2010, 19:25

Moj B. je pojeo svoju prvu večeru sa viljuškom (salata s tunom i pužićima) :joy :joy istina da ću sad pol sata čistiti stol i oko stola ali ...uspio je!!!

03 svi 2010, 20:03

Bravo! :srca :joy

05 svi 2010, 00:02

pa to je krasno!

moj dragi uci adriana kako da se obuce i svuce jer je meni to psihicki pretesko..jest da cendra s njim i ovaj mu ne popusta al na kraju ga necem i nauci...meni je to pretesko i slusati i gledati ali ipak vidim da je trebalo tako da shvati da to moze..

jos samo da nadodam..bili danas kod jedne prekrasne psihologinje koju je adrian -naravno-ocarao :) ;) izmedu ostalog ga je pitala - 'djecak kad odraste postane muškarac,a curica?' a on ko iz topa- 'ženskarac!' :rolf i tako,bilo je jos toga..no poanta price je da je njezin zakljucak da je adrian vrlo inteligentno dijete i da od njega u skoli treba traziti maximum jer ima dosta potencijala, a najbolje od svega je bilo kad je vidjela nalaz jedne druge psihologinje ( koja navodno ima bolje metode kako ga ispitati i trebala bi kao biti veci strucnjak po tom pitanju jer radi sa slijepima) koja je napisala da adrian ima umjerenu retardaciju..mislim,cak se dosta tome i nasmijala koliko je nalaz kriv jer to nema veze s njim..eto kako ti netko 'strucan' moze obiljeziti dijete za cijeli zivot..
mislim,ne zelim nikoga uvrijediti ovim postom,samo zelim reci da pisu nesto sto veze s vezom nema..

05 svi 2010, 06:07

da ženskarac :lol , odlično!
Baš mi je drago da ste bili kod normalne psihologice koja si je dala truda i vremena otkriti kakav je stvarno A. i koliko ima potencijala. I ovo za školu je super, zvuči dobro, još samo da se poklopi učiteljica i na konju ste :zivili

05 svi 2010, 09:15

ahhh, o toj lošoj psihologici sam već dosta loše čula :/
Super za Adriana :nana
Što je s vrtićem?
Mi imamo problema u školi, pod krinkom zabrinutosti se želi Denisu onemogućiti da ide na dvodnevni razredni izlet :angry
Tema je zaključana