Sada je: 13 kol 2026, 13:39.

vjezbaci na raport III

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Re: vjezbaci na raport III

PostPostao/la lulamae » 17 ruj 2008, 15:09

joj,ja sam tek sad skuzila da bu emisija..al ionak ne bi mogla gledati kad nisam doma..steta :cry:

pozdrav svima..jurim dalje..ucim..
dobro se vidi samo srcem, bitno je očima nevidljivo...
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Lotta » 20 ruj 2008, 22:03

evo cijeli tjedan mi prosao onak.. opce nisam imala vremna za nista..tek sad vidjela obavijest od flipper, jel bila na kraju ta emisija, niko nista ne pise..ajde flipper podnesi izvjestaj il ako mozes stavi filmic da vidimo!

mi zadnjih dana jace vjezbali iskorak i stajanje, u pon smo na kontroli, nadam se da bude dobro proslo, vjezbacima :mah
Lotta
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la flipper » 22 ruj 2008, 07:17

je, je bila je emisija koju nije gledala čak niti večina mojih bližnjih jer nisam rekla dobru satnicu :roll:
uglavnom to je bilo u emisiji od Uršule Tolj. tema je bila ; kako pravilno prohodati. ono na šta treba obratiti pozornost kod razvoja sve dijece ( ne samo dijece sa pp) , posjedanje, puzanje, ustajanje, prvi koraci....
tokom razgovora su pustili snimku ( par minuta ) diječice kako pužu, ustaju se, hodaju, trče, skaču... i to je bilo to, jako kratko.
flipper
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Lotta » 27 ruj 2008, 22:04

da nas malo podignem..
bili ovaj tjedan na kontoli, uglavnom prof je zadovoljna videnim. puzanje kad se radi polako je dobro, hodanje po koljenima isto dobro al kaze da ga treba poticati da sam hoda sto jos uvijek ne moze, eventualno dva koraka al izgubi ravnotezu pa se baci na puzanje, iskorak super i za mrvu samostalniji, al jos ne moze sam zadrzat i konacno stajanje dobro, jedan jos uvijek drzi koljena al ga sa vise ne mora iza jako drzati, tek prst da ima osjecaj da je neko iza inace se preplasi. kaze prof da ide polako prema prohodavanju, i to ne moram komentirat kako smo se osjecali. sam izraz njenog lica nam je govorio da cvrsto vjeruje u to i da je zadovoljna. ja se stvarno nadam da ce biti tako i da sve ovo nije uzalud.

nego, bili ovaj tjedan u vrticu, jer smo donijeli odluku da lovro sljedece godine krene u vrtic. u jednom od nasih gradskih vrtica ima grupa za djecu s pp i ja sam ovaj tjedan isla to pogledati. moram priznat da sma ostala ugodno iznenadena. docekala nas je grupa od sestero djece, troje s cp, jedan daunic, jedan autista i jos jedan djecak koji iam kasnjenje u psihomotornom razvoju. dvoje od djece s cp su slicna ko i lovro u smislu da prohodavaju i isto su slabo verbalna. u grupi je na puno radno vrijeme zaposlena uz dvije tete i defektologica koja me oborila s nogu. kako zena radi i kakav odnos ima s djecom to treba vidjet na vlastite oci.i sto je najvaznije pozna se s nasom defektologicom i suraduju. puno sam s njom razgovarala, gledala ju kako radi, kasnije smo nas dvije sjele za stol i zanimalo ju je sve o lovri, di smo, sto smo, s cime s e borimo. pokazala mi je materijale s kojima radi, grupa je fenomenalno opremljena imaju i svoj komp i stvarno mi se svida. djeca iz ostalih grupa slobodno dolaze i igraju se s njima, i kad mogu vode ih u ostale grupe i u dvoristu su uvijek zajedno. takoder dolazi i svaki dan terapeutica i odvodi jedno po jedno dijete u dvoranu da vjezba s njim. kad sam bila tamo dosla je i psihologica i bila svo vrijeme kolko i ja. ona inace dolazi svaki dan u tu grupu. eto ja sam stvarno ugodno iznenadena, jer iako bi svim srcem zeljela da mi lovro ide u obicnu grupu moram priznat da bi ovdje bilo pravo mjesto za njega i da bi dobio sve sto treba. jer ono za cim se povodim je to da mojem djetetu bude dobro. a stanje u ostalim grupama je takvo da su grupe prepune na dvije tete koje jedva imaju vremena i za zdravo djete da mu poklone paznju a kamoli za dijete s pp. i kad stavim viziju lovre u takvoj grupi vidim ga kako u kutu sjedi medu hrpom zivih petogodisnjaka (sto ce biti sljedece godine) koje niti moze slijediti, niti komunicirat s njima,niti ih u potpunosti razumije, i tete koje niti stignu niti znaju radit s njime.
mislim da bi ova grupa bila pravi pocetak za nas, a sve si mislim ako Bog da da nekako prohodamo i da nam se poboljsa komunikacija, da lako ja njega pred skolu premjestim u normalnu grupu pa neka se onda bori jer to ce biti prava slika stanja kako ce biti u skoli. mada bolje da nista ne planiram jer mi dosad planovi nisu uspijevali, pa kako ce biti biti ce.
jer sve si mislim da bar imamo nesto sto nam ne steka, da bar komunicira i shvaca ko ostala djeca, dala bi ga sigurno u obicnu grupu jer bi se vec izborio na neki nacin, al ovako...a ovdje bi cijeli dan s njim bila defektologica koji bi znala s njim raditi. eto, jos me usrecila sto otvara sljedeci mjesec u vrticu igraonicu za djecu s pp, samo da joj grad odobri i pozvala nas nek se ukljucimo, sto bi bio izvrstan pocetak za nasu socijalizaciju i dobra priprema za vrtic sljedece godine.

eto, raspisala se, pozdrav svima
Lotta
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la breg » 27 ruj 2008, 22:47

Lotta :mah
Bravo za vježbanje. A za govor ne brini, imate još dosta do škole.
Uz dobrog logopeda govor se može puno popraviti, samo treba biti uporan.
Mi išli dva puta tjedno privatno logopedu i puno radili još doma.
breg
Ne damo se, idemo dalje!

PostPostao/la flipper » 28 ruj 2008, 13:52

:mah ,
evo da se i mi malo javimo.
Luka je dobro, ide u vrtič dva dana u tjednu i super mu je. sada nam je i terapijsko jahanje redovito ( 1 put tjedno ) i to isto obožava. kada siđe sa konja onda ga obavezno sam nahrani. ja mu samo držim ruku da dlan bude ispružen da si konjič sa njegovog dlana uzme jabuku. ali nikako da nauči da ima obavezu da ponesemo jabuke kada idemo na jahanje. uvijek ga prije nego krenemo pitam da li još šta trebamo ponijeti, on kaže ne. ja stavim jabuke u torbu, sjednemo u auto i krenemo i ja opet pitam : Luka, šta smo zaboravili za konjiče. e onda se sjeti: jabuke, vratimo se po jabuke.
u našem gradu gostuje kazalište za dijecu tako da tri dana zaredom imamo predstave i isto uživamo, samo da je to bar malo češče!
Lotta, bravo za vas i dobro vježbanje a što se tiče vrtiča meni se čini da imate ljepo organiziranu grupu i rad u grupi tako da kao što i ti kažeš za početak bi mu ovdje bilo super. kasnije ga uvijek možeš prebaciti u redovnu grupu. to se uvijek stigne. a sve ovo, tete, defektologica, terapeut , to bi stvarno bilo šteta propustiti.
flipper
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la lulamae » 28 ruj 2008, 17:41

lotta..pa ovo o vrticu zvuci fantasticno.. ja o tako necem mogu samo sanjati..stvarno mi je drago da imate tako nesto..i super da se mozete uskoro ukljucit u igraonicu pa onda nagodinu u vrtic..odlicno da imate i defektologa i psihologa i sve..ma meni je to fenomenalno..moj adrian je sad u grupici kakvu si opisala..svi zivi trce oko njega a on jadnicak sjedi i igra se sa zveckama koje su mu tutnuli..bez obzira sto ja nosim svaki put njegove igracke..
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Lotta » 30 ruj 2008, 10:06

hvala vam cure sto ste podijelile svoje misljenje sa mnom :3srca i ja si mislim da bi nam to bio super pocetak za vrtic, pa cemo vidit kako cemo dalje. ovo bi stvarno bilo steta propustit, a sigurna sam da nije spreman za obicnu grupu.
lu bas mi je zao sto ne mozes utjecati na ove u vrticu, nevjerojatno kolko im je lakse pravit se blesavim da ne znaju sta bi s njim a tak bi se lijepo i on mogao igrati, samo je potrebno malo dobre volje..no ti bar imas malu kucu pa tam dobi adekvatnu terapiju, super da cete moci uskoro na cijeli dan, to ce vam biti super! :bye
Lotta
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la lulamae » 30 ruj 2008, 16:30

da..ja ne mogu docekati...stalno sam se bojala pa kud cu s njim kad pocnem raditi..ko ce se brinuti za njega 8 sati a da dobije adekvatnu terapiju i sve a ne samo da ga cuvaju..sad mi je puno lakse kad znam da ce uskoro biti mali dom i da ce tamo biti ljudi koje znam za koje mislim da su najbolji koje smo sreli na svom putu..prekrasni su i ne mogu im dovoljno zahvaliti..oni toliko vole tu djecu da je to prekrasno..jedino me sad brine..nemrem ja da se ne brinem..je kako ce biti za nekih dvije godine kad krene u skolu jer sam cula da ce u pocetku skola trajati 4 sata i da ce biti malo ujutro,malo popodne..pa ko moze posao tome prilagoditi?zasto skola ne moze biti samo ujutro? :dunno
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la MAJA Skopje » 30 ruj 2008, 17:13

Lotta cestitam na odlicnim vjestima iz ordinacije. A kad profesorica nesto kaze ja bogme ne bih sumnjala. Jer ona mi je tako stroga i ako ona kaze da je dobro onda je stvarno dobro.
Mi smo ove nedelje na kontroli nismo se vidjeli puna 4mjeseca. Bas da vidimo sta ce doktor reci. Jer se hod razbuckao ne vjezbamo kao prije a plus nam je i skola.
:mah
MAJA Skopje
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la breg » 30 ruj 2008, 21:17

Majo, sretno u Zagrebu
breg
Ne damo se, idemo dalje!

PostPostao/la Nuna » 01 lis 2008, 14:40

E cure moje vidim da se svasta desava cim tjedan dana ne izadjem na forum.Mi smo u ponedjeljak imali nasu kontrolu koja je proslanikad gore jer je Pepa skoro sva tri sata proplakala tamo,a da ne govorim da nije nista htjela pokazat.Vjerujte mi nikad duzi dan.Sve u svemu ona se njima ne cini losa,jedino sto nam se dogodilo je to da je u zadnjih mjesec dana puno izrasla i iskrivila se u lijevu stranu.To se na prvi pogled mozda ne vidi ali cim je ostavimda sjedi par minuta ode u lijevo.Doktor kaze da su joj se misici na lijevoj strani istegli i da se sada druge stvari zaustavljaju i da moramo vratit te misisce da ne bi sutra iskrivljeno hodala,ne daj Boze.I za sljedecu kontrolu nam je stavim kao upitnik ali da bi joj on uveo par vjezbi po Vojti.Ja ga pitala kakve su to vjezbe i pokazao mi je na bebi celavici.Meni je to ocajno,uopce ne mogu zamislit da bi svoju Pepu mogla tako rastegnit,okranit ili pritisnit.Ja se stvarno nadam da do toga nece doc da nam uvede te vjezbe.Lotta bas mi je drago da je vama bilo dobro i da dobro napredujete,Mi smo sada malo na cekanju ali stvarno mije bitno da se ispravi da ne bi ostala ulijevo savijena.Pozdrav svima :proljece
slika
Nuna
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la breg » 01 lis 2008, 15:55

Mi bili kod ortopeda, on prezadovoljan i naručeni tek za šest mjeseci.
I dalje raditi vježbe i tako održavati stanje nakon operacije.
Sutra smo kod fizijatra. :mah
breg
Ne damo se, idemo dalje!

PostPostao/la lulamae » 01 lis 2008, 15:57

odlicne vijesti :bye
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la flipper » 01 lis 2008, 22:08

MAJA Skopje je napisao/la:Mi smo ove nedelje na kontroli

kad se samo sjetim da smo se mimoišle ono prije ( neznam ni kada je to več bilo, kada ste čekali u ordinaciji da soba bude slobodna) a mogle smo se več i upoznati.
uglavnom, sretno vam :bye
flipper
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Lotta » 04 lis 2008, 14:10

breg odlicne vijesti! :mah
nuna, mi ti isto radimo vojtu, i to otpocetka, malo je bio problem s prihvacanjem, jer se radi o dosta neprirodnim polozajima, i mada nista ne boli, moraju se zadrzati u odredenom polozaju dok ti pritisces odredene tocke.Moj je dosta dugo vristao na te vjezbe,a djeca odbijaju samo zato jer im ne pase biti u takvom polozaju, da se nebudes pšreplasila ako ce i tvoja.sad jedino zna biti nemiran i ljutit. iskreno, mene najvise izmore upravo te vojta vjezbe, ali nama jako koriste radi naseg tonusa i loseg drzanja.
a to za plakanje ti je cisto normalno, mi smo od pocetka stalno tako, a kako je bio veci se smirio i cak uzivao da idemo u zg, mada se jos koji put zalomi da place i nece nista pokazat.. :dunno

majo sretno u zg i javi kako je proslo! :mah
Lotta
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la nora28 » 04 lis 2008, 17:34

breg bas mi je drago da je vas doc zadovoljan, mi idemo za Zg 22.10. dogovorili smo se da Evu pregleda i ortoped da vidimo hoce li biti potrebna operacija. Jako lose hoda zbog desne nogice, kako raste sve vise je zategnuta a zbog skole smo smanjili vjezbanje. U skoli se odlicno snasla, ima nekoliko prijateljica i jedva ceka kad ce proci vikend da moze u skolu. Imali smo neku virozu s povracanjem i temp ali je proslo za tri dana.
Breg, mozes li napisati nesto vise o tvom klincu i operaciji, moze i na pp. Hvala
nora28
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la breg » 04 lis 2008, 19:41

Nora28, imaš pp
:kiss Evi
breg
Ne damo se, idemo dalje!

PostPostao/la nora28 » 06 lis 2008, 15:59

breg,hvala ti :3srca
nora28
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la breg » 07 lis 2008, 08:41

Nora :mah , zaboravila sam te pitati, jesi li kupila Evi onu torbu na kotačiće?
breg
Ne damo se, idemo dalje!

PostPostao/la nora28 » 07 lis 2008, 09:51

Breg, kupili smo prekrasnu rozo sivu torbu (i to na trnoruzicu) na kotacice i Evinim prijateljicama i necakinjama se toliko svidjela tako da ih ove godine u skoli ima dosta. Eto, kcer mi namece trendove ko' bekemica Viktorija :cool
nora28
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la lulamae » 09 lis 2008, 09:26

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Plava » 12 lis 2008, 14:32

nora28 je napisao/la:Breg, kupili smo prekrasnu rozo sivu torbu (i to na trnoruzicu) na kotacice i Evinim prijateljicama i necakinjama se toliko svidjela tako da ih ove godine u skoli ima dosta. Eto, kcer mi namece trendove ko' bekemica Viktorija :cool

Nora, drago mi je da je Eva sretna sa torbom, ali pripazi dali hoda uspravno, jer moja je curka brzo narasla, pa je postala previsoka za torbu sa kotačićima, pa dok smo mi skužili, dobila je laganu skoliozu kralježnice tj nagnula se u stranu prema torbi, to netreba biti slučaj kod vas ali vrijedi pripaziti da djete stoji potpuno uspravno dok rukom drži ručku od torbe :bye
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
"Ništa nije poput razgovora s nekim tko je u istom položaju!"
Rođendani moje djece- dani anđela
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nora28 » 14 lis 2008, 09:20

Plava, ma ne plasim se za sada zato sto je ja dopratim do razreda i torba je meni na ramenu :cool a ona je jedino kad zavrsi nastava pogura par metara i to je sve.
nora28
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la breg » 14 lis 2008, 12:56

nora28 je napisao/la:Plava, ma ne plasim se za sada zato sto je ja dopratim do razreda i torba je meni na ramenu :cool a ona je jedino kad zavrsi nastava pogura par metara i to je sve.

Mom I služi za oslonac po školi. Jer da ju nosi na ledjima iz razreda u razred već bi odavno bio pregažen.
Svaki dan 5 kila ima torba.
breg
Ne damo se, idemo dalje!

PostPostao/la MAJA Skopje » 16 lis 2008, 19:08

Ajmo malo sta i koliko vjezbate.
Mi smo skroz na skroz pali na 0 sto se tice vjezbanja. Ja jedva danas malo razmrdala nogice. Nemoguce je jednostavno nastaviti istim tempom otkad je pocela skola.
Desna noga nas zeza opasno jer kad nije pod kontrolom ( a sad nije vec dosta vremena u toku dana) on onda sepa.
Eto to je to. Do skole hodamo imamo 3 min hoda do skole. Kad ga uzmem iz skole hod nije dobar.
I da novo je sto po malo zna skociti al samo po malo. Sto je novo za nas. Jer se onda moze odbiti od zemlje. Za vjezbu smo u principu dobili vise da nauci da se odbija kako bi mogao naucit da potrci. Ucimo kako da silazimo niz stepenice.
Nora kako ste vi? Znam da ste krajem mjeseca na kontroli?
Pozdrav svim malim i velikim vjezbacima :bye
MAJA Skopje
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la nora28 » 17 lis 2008, 13:09

Majo, mi smo gore u srijedu, pregledati ce je i ortoped tako da vidimo hoce li biti potrebna operacija. Desna noga nam je jako losa, kvari hod i to jako. Problem je i to sto bi se E. stalno naslanjala na nesto. Meni vise odgovara skola u jutarnjoj smjeni (idu jedan tjedan ujutro drugi pp) zato sto popodne mozemo vise vjezbati ali nam je problem sto je prije skole dosta pokocena pa nam treba nesto vremena za razgibavanje. Dizemo se jos pola sata ranije nego sto bi trebali da se uspije rastegnuti. Vjezbamo oko 1 i pol sat i to je sve. Eva skace u visinu i to dosta dobro, treba nam to radi sto boljeg odbacivanja ali ne osloni se na izravnato koljeno u hodu vec brzo prebaci tezinu na lijevu nogu. U skoli je sve dobro, jako se veseli kad ide i kad dolazi iz skole pogotovo ako joj u biljeznici pise "Bravo !" i "jako uredno", oslobodila se i pocela je dizati ruku kad nastavnica nesto pita inace je nije dizala vec bi je nastavnica pitala, uvijek tocno odgovori ali valjda nije imala hrabrosti da se sama javi. Ima dosta prijateljica, vec su pocela druzenja nakon nastave i eto, bar s te strane nemamo problema ;) .
nora28
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Nuna » 18 lis 2008, 15:02

Joj ovo mi je skroz osvjezenje kad procitam topice od mama cija su djeca ove godine krenula u prvi razred.Ko se s kim igra,kako im je u skoli,jesu li se sprijateljili s nekim,nama je jos dosta dosta do skole ali uvijek rado procitam kad netko o tome pise.Cini mi se da je najveci problem pomanjkanje vremena za vjezbanje pogotovo ako se neke stvari jos uvijek nisu ispravile.
A evo da i mi napisemo par rijeci.Tjedan stvarno ocajan,cini mi se da nismo cijeli tjedan vjezbali par sati,nju je uhvatila neka viroza,ona cijeli tjedan ima proljev i povracanje.To je uzasno,nemam joj sta vise robe obuc jer je sve zivo ispovracala i pokakila.
Tako da nam je vjezbanje skroz palo u drugi plan,jer je ona jadna bila toliko iznemogla i umorna od tog silnog napora da nisam imala srca vjezbat s njom.Sad se pomalo vracamo u normalu.Za 10 dana nam je kontrola,bojim se da necemo nesto puno uspjet pokazat,jer u ova 3 tjedna polovica dana nam je propala zbog bolesti.Vidit cemo sta ce doktor rec.Jeddino sto sam uspjela je da malo posnimimo neke stvari tako da je u Zagrebu ne neganjamo da radi ako ne zeli.
Eto vjezbacice moje toliko od nas,pozdrav svima a posebno prvasicima. :proljece
slika
Nuna
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la flipper » 19 lis 2008, 08:24

Nuna, šaljem vam vibrice za brzo ozdravljenje. kada su nam diječica bolesna, toliko su izmoreni tako da je i nama vježbanje u drugom planu. samo da očvrsne pa čete nastaviti dalje.
i Nuna da li to tvoja curica slavi? sve najbolje malom borcu za drugi rođendan :3srca , ( ako kasnim, nema veze).

mi smo dobro, vježbamo, dva dana u tjednu Luka ide sam u vrtič u ljepo mu je. kada dođem po njega on nebi kuči...
Luka isto tako dugo nije znao skočiti u visinu, naučio je negdje sa 4.5 godine. mi po starom, na vježbama za ispravljanje hoda, ide nam, samo što sada sa ljevim stopalom gazi prema unutra a prije to nije radio. i sada ispravljamo i to...

Majo i Nora, kako se vaša diječica snalaze kada su odmori, kada diječica idu van ili na hodnik, kada trčkaraju...
kako Eva i Jovan to sve odrade među hrpom druge diječice, da li se moraju seliti iz razreda u razred, da li im netko pomaže u tome ( ili možda netrebaju pomoč ).

ljepi pozdrav od nas :mah
flipper
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la nora28 » 19 lis 2008, 13:23

Nuna, tvojoj curici zelim sve najbolje za rockas! :3srca
Flliper, Evin razred je u prizemlju i oni se ne sele iz razreda u razred, cini mi se da ce tako ostati sve do cetvrtog. Ako i idu na kat nastavnica je uzme za ruku po skalama i to je to. Na odmor u jutarnjoj smjeni dodjem ja, ona se vec naucila da sa prijateljicama izlazi zadnja iz razreda ali posto su u jutarnjoj smjeni oni veliki (od petog do osmog) ja je docekam vani, otpratim je do nekog mjesta gdje pojedu marendu a ja se za to vrijeme odmaknem od njih da im "ne smetam" :cool
i tako je opet otpratim unutra kad zazvoni ali tek kad svi udju. U popodnevnoj smjeni ne trebam dolaziti jer ih ima malo i samo su vani prvasici i drugasici. Odem ipak dva puta tjedno jer nemam mira doma, stalno mislim da je netko nije gurnuo.
Kada imaju tjelesni u dvorani, E. ide sa jos jednom curicom pod ruku, ostala djeca takodjer idu po dvoje. Ne znam sto cu kad pocnem raditi, kako cu rijesiti taj problem odmora. Produzeni p.dopust mi zavrsava, Eva ce napuniti pocetkom 11. mj. sedam godina i ne znam ni sama sto cu.
nora28
Ovisna sam
Ovisna sam

PrethodnaSljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.