Postao/la Lotta » 27 ruj 2008, 22:04
da nas malo podignem..
bili ovaj tjedan na kontoli, uglavnom prof je zadovoljna videnim. puzanje kad se radi polako je dobro, hodanje po koljenima isto dobro al kaze da ga treba poticati da sam hoda sto jos uvijek ne moze, eventualno dva koraka al izgubi ravnotezu pa se baci na puzanje, iskorak super i za mrvu samostalniji, al jos ne moze sam zadrzat i konacno stajanje dobro, jedan jos uvijek drzi koljena al ga sa vise ne mora iza jako drzati, tek prst da ima osjecaj da je neko iza inace se preplasi. kaze prof da ide polako prema prohodavanju, i to ne moram komentirat kako smo se osjecali. sam izraz njenog lica nam je govorio da cvrsto vjeruje u to i da je zadovoljna. ja se stvarno nadam da ce biti tako i da sve ovo nije uzalud.
nego, bili ovaj tjedan u vrticu, jer smo donijeli odluku da lovro sljedece godine krene u vrtic. u jednom od nasih gradskih vrtica ima grupa za djecu s pp i ja sam ovaj tjedan isla to pogledati. moram priznat da sma ostala ugodno iznenadena. docekala nas je grupa od sestero djece, troje s cp, jedan daunic, jedan autista i jos jedan djecak koji iam kasnjenje u psihomotornom razvoju. dvoje od djece s cp su slicna ko i lovro u smislu da prohodavaju i isto su slabo verbalna. u grupi je na puno radno vrijeme zaposlena uz dvije tete i defektologica koja me oborila s nogu. kako zena radi i kakav odnos ima s djecom to treba vidjet na vlastite oci.i sto je najvaznije pozna se s nasom defektologicom i suraduju. puno sam s njom razgovarala, gledala ju kako radi, kasnije smo nas dvije sjele za stol i zanimalo ju je sve o lovri, di smo, sto smo, s cime s e borimo. pokazala mi je materijale s kojima radi, grupa je fenomenalno opremljena imaju i svoj komp i stvarno mi se svida. djeca iz ostalih grupa slobodno dolaze i igraju se s njima, i kad mogu vode ih u ostale grupe i u dvoristu su uvijek zajedno. takoder dolazi i svaki dan terapeutica i odvodi jedno po jedno dijete u dvoranu da vjezba s njim. kad sam bila tamo dosla je i psihologica i bila svo vrijeme kolko i ja. ona inace dolazi svaki dan u tu grupu. eto ja sam stvarno ugodno iznenadena, jer iako bi svim srcem zeljela da mi lovro ide u obicnu grupu moram priznat da bi ovdje bilo pravo mjesto za njega i da bi dobio sve sto treba. jer ono za cim se povodim je to da mojem djetetu bude dobro. a stanje u ostalim grupama je takvo da su grupe prepune na dvije tete koje jedva imaju vremena i za zdravo djete da mu poklone paznju a kamoli za dijete s pp. i kad stavim viziju lovre u takvoj grupi vidim ga kako u kutu sjedi medu hrpom zivih petogodisnjaka (sto ce biti sljedece godine) koje niti moze slijediti, niti komunicirat s njima,niti ih u potpunosti razumije, i tete koje niti stignu niti znaju radit s njime.
mislim da bi ova grupa bila pravi pocetak za nas, a sve si mislim ako Bog da da nekako prohodamo i da nam se poboljsa komunikacija, da lako ja njega pred skolu premjestim u normalnu grupu pa neka se onda bori jer to ce biti prava slika stanja kako ce biti u skoli. mada bolje da nista ne planiram jer mi dosad planovi nisu uspijevali, pa kako ce biti biti ce.
jer sve si mislim da bar imamo nesto sto nam ne steka, da bar komunicira i shvaca ko ostala djeca, dala bi ga sigurno u obicnu grupu jer bi se vec izborio na neki nacin, al ovako...a ovdje bi cijeli dan s njim bila defektologica koji bi znala s njim raditi. eto, jos me usrecila sto otvara sljedeci mjesec u vrticu igraonicu za djecu s pp, samo da joj grad odobri i pozvala nas nek se ukljucimo, sto bi bio izvrstan pocetak za nasu socijalizaciju i dobra priprema za vrtic sljedece godine.
eto, raspisala se, pozdrav svima