mmar, mi smo bili kod njih s neka 3 mjeseca (korigirano 1 - N. je nedonošče), nakon pregleda na Goljaku na kojem je fizijatrica dala grozne prognoze (N. se jako izvijala, bila asimetrična i nije uopće pratila pogledom igračke)
onda smo igrom slučaja dospijeli u Malu kuću tjedan dana kasnije i preporodili se svi skupa
za početak su nam cure stavile neke naočale s kojima smo vidjeli onako kako bi u toj dobi N. trebala vidjeti svijet oko sebe (ako je sve OK) i osjetili na koju udaljenost joj uopće trebamo stavljati poticaje.
dobili smo savjete u kojoj dobi počinju primijećivati koje boje i na njihov savjet smo isprintali razno razne crno-bijele šare, zalijepili na karton i napravili onako kao policijske palice i s tim joj poticali praćenje - i stvarno, to je htjela pratiti, za razliku od igračaka koje je uopće nisu zanimale.
pokazali su nam vježbe, objasnili što znači centralni položaj za razvoj centralnog živčanog sustava, napisali na papir koje vježbe trebamo raditi i kako i još nam iskopirali slike kako to treba izgledati
pokazali su nam kako da je stavljamo u prstenasti jastuk koji je drži u kifla položaju i posudili nam taj jastuk preko ljeta dok oni ne rade
objasnili su nam važnost raznih poticaja, od dodira raznih materijala po koži do okusa kad malo naraste
pokazali vježbice za vježbanje žvakanja
dobili smo savjete kako joj privući pažnju predmetima i zvukovima i kako je opustiti i dobiti na vježbanje
dobili smo objašnjenje zašto nije dobro da joj previše potičemo potrbušni položaj jer ga ima iz izvijanja, a kad je stavljamo u taj položaj, kako da je stalno ispravljamo da bi bila u pravilnom potrbušnom položaju
dali nam neke konkretne savjete kada i koliko zapravo treba vježbati
i ono najnajvažnije - smirili su nas
konačno smo dobili odgovore na neka pitanja i dobili smo nadu da se nešto ipak da napraviti
dali su nama roditeljima snage za sve ono što nas je još čekalo jer smo konačno znali i značenje svega što radimo
posije ljetne pauze smo otišli još jednom do njih da je pogledaju, dobili smo odlične savjete kako dalje i oprostili se od njih jer je u međuvremenu N. počela pratiti pogledom sukladno svojoj dobi, vidjelo se da nema težih oštećenja vida i mi smo oslobodili svoj termin za one kojima je taj termin trebao više nego nama, a u isto vrijeme dobili smo novu fizioterapeuticu na Goljaku (Almu

) i sve nam se nekako poklopilo
znam da ste vi već preveliki za ovo što smo mi radili, pišem sve ovo za eventualne mame malih beba koje će ići tamo a tebi da vidiš malo njihov princip rada - uglavnom, njima apsolutno sve pohvale s moje strane, mislim da bi naš napredak bio puuuno sporiji i lošiji da nismo bili kod njih baš u tim za nas najkritičnijim mjesecima