Kako link kaze, priijedlog je da se ukine opci prosjek radi inflacije odlikasa i da se boduju samo predmeti relevantni za upis.
Meni se ideja svidja medjutim i dalje smatram da bi neki vid inicijalnog testa u nekom omjeru bio jos bolji nacin ocjenjivanja usprkos cinjenici da ne treba djecu izlagati dodatnom stresu

U svakom slucaju ovo mi je pomak nabolje.
Ako ostane na ovom prijedlogu voljela bih da onda i skrate liste dodatnih bodova i da se kao dodatni bodovi onda takodjer uzimaju relevantna postignuca (za matematicku natjecaje iz matematike/kemije/fizike a ne npr glazbena ili baletna skola ili bodovi HOO.)
Mozda to zvuci malo okrutno jer nije jednak trud ulozen u skolovanje djeteta koje je kao obavezu imalo samo skolu i koje je uz skollu ganjalo sport i glazbenu

Medjutim ako je cilj da se djeca upisuju po afinitetima onda mislim da bi ovo bilo ispravnije.

npr. "Tako, primjerice, kaže Jokić, u matematici, fizici i hrvatskom jeziku na nacionalnoj razini podjednak broj učenika ima zaključenu dvojku, trojku, četvorku ili peticu." - mislim, Gauss bi tu svašta imao za reći 
za sada, ali kao ideju razmisljam da li bi bilo bolje.
al sad više nemrem jer mi je dete doneslo doma fotokopirani papir sa predmetima i satnicom u gimnazijama - opće, jezična, prir-mat, klasična i gola prirodoslovna. sljedeći tjedan stižu useri i pasovi od carneta.
. vidićemo još... 

nikad više. nemreju one podnit da dete leti 3 metra u zrak.