Sada je: 24 lip 2026, 23:03.

Novi prijedlog upisa srednjih škola

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Novi prijedlog upisa srednjih škola

PostPostao/la Adorabla » 07 stu 2013, 13:36

http://www.vecernji.hr/hrvatska/ukida-se-opci-uspjeh-vazne-ce-biti-ocjene-iz-predmet-901406
Kako link kaze, priijedlog je da se ukine opci prosjek radi inflacije odlikasa i da se boduju samo predmeti relevantni za upis.

Meni se ideja svidja medjutim i dalje smatram da bi neki vid inicijalnog testa u nekom omjeru bio jos bolji nacin ocjenjivanja usprkos cinjenici da ne treba djecu izlagati dodatnom stresu :dunno
U svakom slucaju ovo mi je pomak nabolje.
Ako ostane na ovom prijedlogu voljela bih da onda i skrate liste dodatnih bodova i da se kao dodatni bodovi onda takodjer uzimaju relevantna postignuca (za matematicku natjecaje iz matematike/kemije/fizike a ne npr glazbena ili baletna skola ili bodovi HOO.)
Mozda to zvuci malo okrutno jer nije jednak trud ulozen u skolovanje djeteta koje je kao obavezu imalo samo skolu i koje je uz skollu ganjalo sport i glazbenu :dunno
Medjutim ako je cilj da se djeca upisuju po afinitetima onda mislim da bi ovo bilo ispravnije.
Adorabla
Medena

Re: Novi prijedlog upisa srednjih škola

PostPostao/la patkica » 07 stu 2013, 14:25

Pa bome zvuči zanimljivo, moglo bi biti baš dobro. Al to je ako sam dobro shvatila tek razmišljanje o mogućnosti, niej baš blizu neke odluke još jel?

S tim da ja ne mislim da je okrutno ovo što predlažeš da se smanji utjecaj glazbenih i sporta, trud uložen u matematiku, hrvatski ili fiziku učenika koji ne ide u glazbenu ili ne nabija loptu na treningu NIJE manji od onoga koji to radi.
patkica
svizac

PostPostao/la † Volvo » 07 stu 2013, 14:34

Meni se čini neozbiljno često mijenjati kriterije upisa :dunno ali ovo mi izgleda korektnije od samo općeg uspjeha.

Međutim, svega u tom članku ima, je li samo do nesr(p)retnog izražavanja :conf npr. "Tako, primjerice, kaže Jokić, u matematici, fizici i hrvatskom jeziku na nacionalnoj razini podjednak broj učenika ima zaključenu dvojku, trojku, četvorku ili peticu." - mislim, Gauss bi tu svašta imao za reći :mrgreen a opisni dio s "briljiranjem" mi djeluje totalno neprovediv za ikakvo uspoređivanje pa onda i kriterije odabira
† Volvo
na solarni pogon

PostPostao/la Potica » 07 stu 2013, 14:37

patkica je napisao/la:Pa bome zvuči zanimljivo, moglo bi biti baš dobro. Al to je ako sam dobro shvatila tek razmišljanje o mogućnosti, niej baš blizu neke odluke još jel?

:dada
Potica
No. 1 baka

PostPostao/la folne » 07 stu 2013, 14:53

ma i meni se čini da su njih dvoje počavrljali na temu. :dunno
The basis of your life is freedom; the purpose of your life is joy.
AH
folne
Mladenka

PostPostao/la medo14 » 07 stu 2013, 15:19

meni je fascinantno kako se kod nas mijenjaju zakoni, brzinom munje :roll
pa još ove godine u 1. mjesecu je donesen novi pravilnik o upisu u srednje škole
i tek jedna generacije se uspjela po tom "novom" upisati
kad nije još ni godina dana prošla, eto novih tj. najnovijih ideja o upisu u srednju školu :mrgreen
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la Adorabla » 07 stu 2013, 16:19

tu se u potpunosti slazem s tobom Medo. Bojim se da je kod nas sve po sistemu da se pare trose; donesi zakon, mijenjaj zakon, donesi, mijenjaj i to sve odma, odma sad da se slucajno ne bi malo razmislilo o posljedicama.
Krpanje zakona nam je valjda omiljena razbibriga.

Da Patko, samo cavrljaju, pretacu iz supljeg u prazno :nata za sada, ali kao ideju razmisljam da li bi bilo bolje.
Adorabla
Medena

PostPostao/la ivana7997 » 07 stu 2013, 16:22

Adorabla je napisao/la:Krpanje zakona nam je valjda omiljena razbibriga.

slazem se. ili cak nekrpanje, samo donosenje zakona i propisa koji su medjusobno u koliziji. ono, kao da bacis kost medju pse pa gledas kako se glodju. tako bace zakon u primjenu kao da uzivaju u gledaju kako ne ide :gaah
ivana7997
Abundija

PostPostao/la Potica » 07 stu 2013, 16:54

ivana7997 je napisao/la:
Adorabla je napisao/la:Krpanje zakona nam je valjda omiljena razbibriga.

slazem se. ili cak nekrpanje, samo donosenje zakona i propisa koji su medjusobno u koliziji. ono, kao da bacis kost medju pse pa gledas kako se glodju. tako bace zakon u primjenu kao da uzivaju u gledaju kako ne ide :gaah

veliki X

Da se mene pita ja bi zabranila promjenu zakona ovakvih kakvi jesu na barem dvadeset godina ali da se onda konačno počnu primjenjivati ti silni zakoni koje donosimo. Onda bi konačno znali na čemu smo i po kojim pravilima živjeti i raditi.
Potica
No. 1 baka

PostPostao/la malamaja » 07 stu 2013, 17:13

:dada

ja mislim da silom nastoje izbjeći bilo kakav pismeni test znanja kod upisa :roll
Give a man a fish and he will eat for a day; teach a man to fish and he will eat for a lifetime; give a man religion and he will die praying for a fish.
malamaja
foreverjungfrau

PostPostao/la Nincka » 14 stu 2013, 22:39

Prva reakcija mi je bila "zar opet promjena!!!!!?????!" Pa jedva sam svladala sve začkuljice ovog sustava i taman sam mislila sljedeće godine utvrditi gradivo i za upis mlađeg krećem dobro opremljena. Ali ne, u državi u kojoj se ni na Ustav ne možeš pouzdati, valjda je normalno da su zakoni prolazni kao donji veš.

U načelu sam prijedlog je ok.
Iako, i aktualni je sustav (bio?) na tragu tome. Naime, boduje se opći uspjeh na dvije decimale iz 4 viša razreda (4 x 5 = 20) plus ocjena iz 6 relevantnih predmeta iz 7. i 8. razreda (hrv, mat, eng, bio svima i onda ovisno o školi pov i geo ili kem i fiz --> znači 6 x 5 = 30 x 2 = 60). Znači, već sada je puno važnije bilo imati dobre ocjene iz pojedinih predmeta, nego sam opći uspjeh. Jer ako si prošao s 4,4 ili s 4,5 razlika nije jedan bod nego samo 0,5 boda. A ako imaš 4 ili 5 iz hrvatskog, razlika je cijeli bod. Plus naravno što bodova iz relevantnih predmeta ima više.

A slažem se i za ne-bodovanje sporta i glazbenog.
Nincka
notebook girl

PostPostao/la kokomamac » 27 stu 2013, 21:11

do danas sam glumila noja :p al sad više nemrem jer mi je dete doneslo doma fotokopirani papir sa predmetima i satnicom u gimnazijama - opće, jezična, prir-mat, klasična i gola prirodoslovna. sljedeći tjedan stižu useri i pasovi od carneta.

AJMEMENI :znoj

ekstenzivno sam pratila psihozu prošle godine, znajuć da buju ove OPET nekaj mijenjali. :roll

moje mišljenje je zabetonirano godinama. smatram da je totalna glupost upisivat se bez prijemnog. točka. to mi je jedini pokazatelj trenutne razine znanja iz pojedinog predmeta. kae falilo nama nekad?! ocjena prečesto uopće nije odraz znanja, nego mnoštva faktora, da sad ne drvim po tome...

dodatni bodovi se zlorabljuju. na uštrb druge djece. naručito oni čudni tipa alergije i sl. :whew

moja će imat tri dodatna od hoo-a akonto atletike. i upisat će, ak bog da, sportsku gimnaziju, prelogov sprotski razred, privatnu frano bučar (ak će ju htjet đabe :p ) il neznam još kaj bumo štrihale. sportska bi nam najviše pasala, ima samo jednu smjenu. i opća je, mala veli da bi ona to, nije neš ambiciozna glede škole, samo zna da oće bit trenerica :lol . vidićemo još... :kima
svoja najdraža laprdaljka
kokomamac
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la ivana7997 » 28 stu 2013, 10:42

koko, kako to ide s bodovima od hoo-a? jel to klub rjesava ili mi moramo negdje traziti nesto ili kako? vi vec imate taj papir? i uopce, znace li mu sto dva treca mjesta na pojedinacnom prvenstvu RH? samo u sportskoj gimnaziji ili?
ivana7997
Abundija

PostPostao/la TmamaKiN2 » 28 stu 2013, 10:49

moje mišljenje je zabetonirano godinama. smatram da je totalna glupost upisivat se bez prijemnog. točka. to mi je jedini pokazatelj trenutne razine znanja iz pojedinog predmeta. kae falilo nama nekad?! ocjena prečesto uopće nije odraz znanja, nego mnoštva faktora, da sad ne drvim po tome...

XX od slova do slova.. o ocjenama bi se zaista dalo razgovarati. da ne kazem da znam da su roditelji ispisivali djecu iz jedne skole (kao teze) na kraju 6. razreda da bi djeca 7. i 8. zavrsila u drugoj (laksoj) skoli i imala petice :gaah ovo dok su se brojale ocjene 7. i 8. razreda. sad bi ih valjda trebalo ispisat odmah nakon 4. :dunno ako OPET nesto ne promijene...

to mozda oni tako mijenjaju da im ljudi ne doskoce :p , kao mi uvijek nadjemo neku rupu i izmigoljimo, ovako su oni uvijek korak ispred
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
skolarac-maratonac N 07/2003
TmamaKiN2
puna razumijevanja

PostPostao/la folne » 28 stu 2013, 12:42

ti to o našoj? :gigl :ajme :nesvist :lol
The basis of your life is freedom; the purpose of your life is joy.
AH
folne
Mladenka

PostPostao/la TmamaKiN2 » 28 stu 2013, 12:45

folne je napisao/la:ti to o našoj? :gigl :ajme :nesvist :lol

izmedju ostalog :gaah i o npr. jos jednoj kvartovskoj, kraljevskoj :liza
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
skolarac-maratonac N 07/2003
TmamaKiN2
puna razumijevanja

PostPostao/la kokomamac » 28 stu 2013, 15:48

ivana, svaki savez pa tako i HAS, ima pravilnik na svojim službenim stranicama. rang lista se dela negdje u 5 il 6 mjesecu. prvo objave da prikupljaju zahtjeve. za bodove za srednju pikaju se samo prva tri mjesta na državnom (1.-3 boda, 2.-2 boda, 3. - 1 bod). nama recimo atletski savez broji ne samo sezonu 2014. i dvoransko, nego ukalkulira i sezonu 2013, prvenstvo na otvorenom, jer je tajming tek krajem 6. mjeseca il početkom 7. uzmu u obzir i konačne pozicije sa tablica prošle sezone, trenutnu sezonu i ev. rekorde za kategoriju kadeta. sve to objave pred upise, na vrijeme, bez brige.
ne znam kaj tvoje dete trenira :| u atletskom savezu je tak. nemam pojma kak je sa ekipnim sportovima.
sama kategorizacija hoo za atletičare se može tražit u bilo koje doba godine, osnova za 5. i 6. kategoriju sportaša su prva tri mjesta na državnom. pravilnik o tome je isto na stranicama. 5. ti daju ak si osvajal medalje u kategoriji iznad svoje i srušil rekord u kategoriji, imaš medalju u dve discipline... 6. kategoriju dobiš 'samo' ak si bil prvi drugi treći u svojoj kategoriji. dobro je imat taj papir zbog škole, naročito ak nije sportska - moš se dogovorit za izostanke i ev. izvanredne ispite. plus moš tražit stipendiju neku il ju dobit od naših prebogatih klubova... ne :p

do sad su, mislim, ti bodovi vrijedili za sve škole. nemam pojma hoće li biti i ove godine tako. za sportske će bit ziher. tak je i okej, po meni.
kokomamac
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la ivana7997 » 28 stu 2013, 16:25

atletiku, zato te i pitam
ivana7997
Abundija

PostPostao/la kokomamac » 28 stu 2013, 16:45

onda nemaš brige. pratićemo stranicu hasa i na vreme sve poduzet. dvoranska sezona je tek pred nama. kaj on dela? trči, skače? u kojem ste klubu? mi se sad prebacujemo u dinamo iz mladosti. transfer saga. 500 kn odštete :roll

sad vidim da nisam precizna, ko i obično :p :p :p . hoo daje kategorizaciju, has daje bodove i rang listu za kadete i kadetkinje posebno. kategorizaciju pokreneš u klubu, oni to moraju za tebe odradit. ak su ta dva treća na pojedinačnom državnom, a jesu, stigneš još pokrenut priču. nakon kaj ti izdaju rješenje o kategorizaciji, to ti traje točno godinu dana od datuma rješenja.
kokomamac
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la ivana7997 » 28 stu 2013, 17:08

O, stizete u nas klub! Super! F je kratkoprugas i preponas. I zgodan je. Bas me zanima hoce li i tvoja curka zatrzati
ivana7997
Abundija

PostPostao/la kokomamac » 28 stu 2013, 17:23

ma daj. :p onda mislim da se vjerojatno i znaju :lol na halsevima se ionak družila :p sa ekipom iz dinama, doduše više sa motkašima i visašima.. trenerica joj je veteranka dinamovka, motkašica ;)

jel F.G.?

normalno, lako je istražit po tablicama :p :p :p
kokomamac
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la ivana7997 » 28 stu 2013, 20:34

:lol je
Koja je tvoja, daj koji detalj
ivana7997
Abundija

PostPostao/la kokomamac » 28 stu 2013, 21:02

E.C.J. motka i vis.

a eno ti je na nf, skoro svi detalji se vide :lol saću aploudat još i grozomorne slike skokova :p mayketi bake su je samo jednom došle gledat i :strah nikad više. nemreju one podnit da dete leti 3 metra u zrak. :lol
kokomamac
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la MaminMacak » 02 sij 2014, 11:57

Za bodove za upis na temelju ocjena mi se sve cini suludo kad ima skola u kojima 50% djaka ima 5,0.
Onda ako se gleda prosjek i ako imas neki normalniji kriterij u skoli i nisi bas totalni lumen, nemas nikakve sanse za neku skolu u kojoj treba max broj bodova bez obzira na to da li se gledaju svi predmeti ili ne?

Al dobro, ipak bi bio mali pomak na bolje.

Ja sam za prijemne a ne za maturu jer mislim da je to bio puno manji pressing jer si imao bar 2 sanse - 2 razlicita prijemna za 2 skole, pa ak jedan dan zabrljas, imas jos jednu sansu. I uz prijemni nek onda gledaju ocjene, ali cim je prijemni nece ocjene toliko znaciti da bas svi moraju imati 5,0.

Inace npr u MIOC-u 1/3 ucenika navodno odustane do prvog polugodista jer ne moze pratiti program, pa se tada uz molbu mogu upisati i oni koji na upisu mozda nisu zadovoljavali kriterije. To mi je rekla prof koja je zamjenica ravnateljice bila pred par godina, kad smo imali godisnjicu mature, pa vjerujem da je tocno. Ako nekom bude trebalo ...

vidim okupljanje atleticara ovdje pa da se i mi prijavimo i priupitamo za te dodatne bodove, cisto iz znatizelje, nemamo nikakve pozicije na drzavnim natjecanjima :)

moja trenira u agramu, trci uglavnom na 60 i 200m. sad tek ulazi u mladje kadete pa me zanima da li se za bodove kod upisa u srednju gledaju i mladji kadeti ili tek kad udju u kadete?

mogao bi joj biti poticaj ak skuzi da moze treningom nadoknaditi povijest :lol
a ja ne znam nis o tome, sanse mi se cine prilicno male kod tih atraktivnih disciplina, ali nikad ne znas kud ce ju put nanjeti, mozda ju prebace i u neku drugu disciplinu.

i kad smo vec kod toga, bas me zanima koliko cesto vasi treniraju atletiku u toj dobi kadeta? Jel to budu svakodnevni treninzi 2h ili ipak rjedje?
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Adorabla » 14 sij 2014, 10:36

Inace npr u MIOC-u 1/3 ucenika navodno odustane do prvog polugodista jer ne moze pratiti program,

nije istina. Naravno da odustane dio djece i to iz raznoraznih razloga ali kakva trećina. Odustane 1 dijete do kraja 2. razreda, najviše 2. Mioc je super škola za djecu koja imaju matematičku inteligenciju, koja su nadarena i vrijedna te imaju već razvijen sistem da sve bitno nauče na satu (povezivanje činjenica, sinteza i analiza u učenju itd).
Dijete koje više uči sistematično; npr vrijedno dijete koje treba učiti doma (ponoviti gradivo, treba recimo pomoć u sintezi gradiva i slično) te kojemu bolje leže priroda, geografija i npr povijest nije baš idealni đak za Mioc. I takvo dijete će možda odustati. Ili će nastaviti dalje radi društva samo će malo više truda morati uložiti u učenje.

Sva djeca, bez obzira na školu se dosta promijene u 1. i 2. razredu i počnu stremiti tome da se istaknu, da budu najbolji, jedinstveni, neponovljivi u nečemu. Tako da i to treba uzeti u obzir. Neki zabrljaju totalno u školi i pukne ih na krpice, dečke, glazbu, izlaske, sport itd a drugi budu umjereniji odnosno ne pukne ih toliko da se moraju tako jako izdvajati.
Tako da ispisivanje iz Mioca nije ništa specijalno. Ispisuju se klinci iz svih škola i prebacuju kojekuda.
Adorabla
Medena

PostPostao/la Adorabla » 14 sij 2014, 10:41

moja trenira u agramu, trci uglavnom na 60 i 200m. sad tek ulazi u mladje kadete pa me zanima da li se za bodove kod upisa u srednju gledaju i mladji kadeti ili tek kad udju u kadete?

da bi dobila dodatne bodove treba imati kategorizaciju sportaša u HOO što znači da prema pravilniku za sportaša V i VI kategorije treba imati barem 1-3 veća natjecanja (internacionalna ili domaća ali hrvatska), treba osvojiti barem 1 medalju od 1-3 mjesta te treba osvojiti plasman do 5. mjesta ne barem 1. međunarodnom natjecanju.
Ovo je onako ugrubo.

Od sporta do sporta se pravila razlikuju te je najbolje za uvjete kategorizacije pitati trenera u klubu. I to što prije ako se na jesen upisuje.

Isto tako kadeti nisu isto u svim sportovima. Općenito bi kadeti trebali biti djeca u dobi od cca 9 do 15 godina (s 13 mogu najranije u juniore) i takva djeca mogu najviše dobiti kategorizaciju perspektivnog sportaša (odnosno IV, V i VI kategorije). IV kategorija donosi 2 boda a V i VI samo 1 bod pri upisu.
Adorabla
Medena

PostPostao/la ivana7997 » 14 sij 2014, 11:08

ne da mi se nista ni traziti u vezi s tom kategorizacijom kad ne znam hoce li uopce skola te bodove priznavati. kad ce taj pravilnik? :gaah
Zadnja izmjena: ivana7997; 14 sij 2014, 16:16; ukupno mijenjano 1 put/a.
ivana7997
Abundija

PostPostao/la mirbi » 14 sij 2014, 11:13

Moja Sara ima kategorizaciju za 2012. godinu. Za prošlu nije dobila, iako su tražili sve njene podatke. Ne znam ovisi li to o postignutom uspjehu u tekućoj godini?
'Čovječe, vrati se sebi dok još imaš kome.'
-----------------------------
S 2000 / R 2005
-----------------------------
Moj dućan
mirbi
volim dinarski look s mozgom

PostPostao/la Adorabla » 14 sij 2014, 15:18

kategorizacija se izdaje na temelju rezultata ostvarenih u prethodnoj godini. Dakle Mirbi odgovor ti je da ti cer nije dobila kategorizaciju jer vjerojatno nije imala dovoljno jake plasmane ili se promijenio pravilnik za njen sport. Najbolje je pitati trenere. Kod moje ceri znam sigurno da su treneri za djecu koja su se upisivala u srednju skolu trazili nacina da zadovolje pravilnik i da djeca ipak dobiju barem VI kategoriju sportasa.

Ivana mislim da kategorizaciju odnosno bodove dobivene kategorizacijom sigurno nece dirati samim time jer je kategorizacija nuzna za sve sportske razrede. Drugo ako priznaju muziku i baletnu školu te dodatne aktivnosti onda bi svi klinci koji za ozbač treniraju neki sport ukidanjem ovih bodova bili zakinuti.
Adorabla
Medena

PostPostao/la Krumpirić » 14 sij 2014, 16:11

isto kao što su sada zakinuti oni koji se bave fotografijom, umjetnošću koja nije glazbena, oni koji volontiraju (!!), preko ljeta rade...

ja moram priznat da nisam nikako načisto s tim dodatnim bodovima, možda sam subjektivna, ali ne mogu se pomirit s time kakve veze ima dobro igranje košarke s klasičnom gimnazijom (razumijem odgovornost, dodatne obaveze i ostalo, da ne bi mislili da ne razumijem taj dio, ali je širok dijapazon obaveza i životnih uvjeta)
Krumpirić
Cobra 11

Sljedeća

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.