Sada je: 05 kol 2026, 18:05.

Brašno

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Brašno

PostPostao/la VIPmama » 14 lis 2010, 08:17

Evo, nešto sam našla, ako netko zna nešto drugo, ispravite me :zivili
Ja sam recimo cijeli život palačinke pekla od glatkog brašna, tek prije koju godinu sam počela stavljati oštro samo za sebe ili u kombinaciji s glatkim, a najčešće s raženim, integralnim, graham, zobenim i sl. I bile su dobre i jedne i druge :) (mislim nisu se lijepile i sl.)
Sad tu vidim da kažu da može i s glatkim i s oštrim.

Pšenično brašno tip T-400 oštro smatra se najkvalitetnijim brašnom jer se proizvodi od same jezgre zrna žita. Odlikuje se blagom žućkastom bojom i oštrom granulacijom, po čemu je i dobilo svoj naziv.
Preporučuje se za pripremanje biskvitnog tijesta, torti i pita, odnosno, za one poslastice koje kao sredstvo za narastanje trebaju prašk za pecivo.

Glatko ili oštro brašno - nije li svejedno? Za palačinke, na primjer, uzima se oštro, a za lagana pečena tijesta glatko. Niste li sigurni koje biste upotrijebili za neki kolač, najbolje je pomiješati pola jednoga i pola drugoga.
Domaće tjestenine i rezanci pripremaju se najčešće od bijelog glatkog brašna, a za žličnjake, okruglice i njoke prikladnije je oštro brašno.

Pšenična brašna bijela Brašno tip 500 glatko koristite za: kruh, pecivo, kolače, za lisnato tijesto (savijače), prhko tijesto (pite), vučeno tijesto (štrudle), lijevano tijesto (palačinke), domaće tijesto (lazanje, tarana, ravioli, kaneloni, pivsko tijesto, tijesto za pohanje, za zapršku i ljevance).

Brašno tipa - oštro koristite za: krumpirovo tijesto (okruglice sa šljivama, valjuške, kiflice), hrustavce, žličnjake, njoke od kruha.
Možete koristiti i tamnija brašna (tip 800, tip 850, tip 1100) na isti način.

Ostala brašna Raženo brašno, kukuruzno brašno, heljdino brašno, ječmeno brašno, zobeno brašno. Navedena brašna mogu se koristiti u kombinaciji sa pšeničnim brašnom tip 500, bilo da pripremate dizano ili neko drugo tijesto.
Vrag nosi Pradu
VIPmama
mirisni cvjetić, jutarnja rosa

Re: Brašno

PostPostao/la teutonija » 14 lis 2010, 09:15

Hmmm ,meni palačinke s glatkim brašnom ne uspijevaju ,gnjecave se .
Radim uvijek s oštrim ,no htjela bi raditi s graham ,raženom ,a sva ta brašna su preglatka tj presitna :dunno
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la † nina i nika » 14 lis 2010, 09:23

Moram priznati da nisam znala ove stvari. Sve slastice radim s glatkim brasnom, a i njoke. Ostro koristim iskljucivo za friganje i za kreme. Kupujem ga na kile, a glatko po 5 kila (ili dobijem sa sela vrecu od 20kg). Onda znate u kolikom omjeru koristim jedno i drugo brasno. Bas cu iduci put probati palacinke sa ostrim brasnom da vidim razliku.
† nina i nika
bosoglava karmelićanka

PostPostao/la lastavica » 14 lis 2010, 09:28

teutonija je napisao/la:Hmmm ,meni palačinke s glatkim brašnom ne uspijevaju ,gnjecave se .
Radim uvijek s oštrim ,no htjela bi raditi s graham ,raženom ,a sva ta brašna su preglatka tj presitna :dunno

Mi za palačinke miješamo bijelo (glatko) i integralno ili brašno od pira. Naravno ne budu kao bakine, al se sve pojedu :) S raženim ne ispadnu dobro.
Zadnja izmjena: lastavica; 14 lis 2010, 09:29; ukupno mijenjano 1 put/a.
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la MalaSirena » 14 lis 2010, 09:29

Meni pak palačinke s oštrim brašnom budu nekakve krute i sirovaste.
Super su mi palačinke s raženim brašnom (pola bijelo-pola raženo), ali one budu gnjecaste.
Mišonja 03.09.2003.
MalaSirena
i neuništiva mesna štruca

PostPostao/la VIPmama » 14 lis 2010, 09:43

ja često miješam raženo i/ili zobeno (smeljem pahuljice ;)) i budu jako fine, kako to rijetko tko radi, uvijek dobijem hrpu pitanja oko tih palačinki :mrgreen
Vrag nosi Pradu
VIPmama

PostPostao/la dunja » 14 lis 2010, 09:46

a ja skoro sve radim sa oštrim brašnom
palačinke radim u omjeru pola pola, tako su mi najfinije
glatko stavljam samo ako u receptu izričito piše - glatko brašno
dunja
most

PostPostao/la folne » 14 lis 2010, 10:36

ja radim s onim koje mi padne pod ruku.

nego, zanima me ako se oštro tip 400 smatra najkvalitetniji, onda je tip 500 lošije kvalitete ili šta?
The basis of your life is freedom; the purpose of your life is joy.
AH
folne
Mladenka

PostPostao/la Kris2 » 14 lis 2010, 10:45

Ja gotovo isključivo koristim ošto brašno (najdraže mi je čakovečko za kolače :))
Kris2
Danadadila

PostPostao/la teutonija » 14 lis 2010, 10:54

Meni gnjecave palačinke nevaljaju,jedino ak radim američke s praškom za pecivo ,one su dbblje al onak flafaste(ajme riječi) al nisu gnjecave.

Ja glatko koristim isključivo za dizana tijesta.

VIPmama -kak melješ pahuljice?
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la Duga » 14 lis 2010, 13:48

Našla stari link na kojem se pisalo o brašnu.
Folne, T 400 ima manje pepela od T 500.

viewtopic.php?f=63&t=52163

By olja on Thu Aug 27, 2009 1:40 pm
Tip brašna označava količinu pepela u brašnu (npr. tip 400, tip 500 su bijela brašna, a tip 1100 je crno brašno).

Slovo T skracenica je od „tip brašna”, a broj 400, 500, ili 850 pored njega oznacava kolicinu pepela u brašnu. Pepeo je presudan za kvalitet brašna.
Saznanje da u brašnu ima pepela koji je odlucujuci za njegov kvalitet – ma koliko zacudjujuce – ima opravdanje i u potpunosti razrešava zagonetnu oznaku. Evo i jednostavnog, strucnog objašnjenja.
Zna se da se brašno dobija od plodova žitarica ocišcenih od zaštitnih, spoljašnjih omotaca takozvanim postepenim mlevenjem u posebnim mlinovima. Prema broju mlevenja i korišcenja razlicitih vrsta sita dobija se i brašno odredjenog stepena finoce. Od staklaste pšenice, cija zrna sadrže više belanèevina, dobija se oštro brašno, a od brašnjave, sa manje belanèevina u zrnima, meko brašno. A da bi se odredio kvalitet, prah se podvrgava posebnom laboratorijskom ispitivanju – oglednom spaljivanju. Od celokupne mase i jednog i drugog brašna izdvaja se po 5 grama, kao uzorak, i spaljuje na grejnoj ploèi dok ostalo brašno odlazi u velike peæi i podvrgava se temperaturi od 900 stepeni Celzijusa.
Pepeo uzorka èine mikroèestice neorganskih i neisparljivih mineralnih materija iz omotaèa zrna, poput kalijum-karbonata, fosfata, kalcijuma, magnezijuma, oksida gvožða i mangana, koje ne sagorevaju prilikom spaljivanja. Na osnovu kolièine tog pepela odreðuje se boja i kvalitet brašna. Naravno, njegova zastupljenost izražena je procentima miligrama pepela u kilogramu brašna. Što ga je manje, brašno je svetlije. Tako su odreðena i tri tipa brašna – belo, polubelo i crno. U belom brašnu T 400 ima samo 0,45 odsto pepela, u T 500 sadržaj pepela je od 0,46 do 0,55 odsto. Polubelo brašno, oznaèeno sa T 850, ima oko 0,75 odsto pepela dok se po oznaci T 1100 prepoznaje crno brašno u kome je pepeo zastupljen sa 0,95 do 1,15 odsto.
Razlièiti tipovi brašna s manjim sadržajem pepela imaju, takoðe, i manji sadržaj belanèevina, enzima, masti i vitamina. Dakle, manje su hranjiva i zdrava, ali imaju bolja tehnološka svojstva. Tako su bela meka brašna odlièna za spravljanje hleba, peciva i raznih kolaèa, oštra za testenine. Polubela i crna brašna po svojim tehnološkim osobinama teža su za mešenje, ali pošto su bogata mineralima, od njih se spravljaju hleb, pecivo, testenine...
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la VIPmama » 14 lis 2010, 13:48

folne, kaže da se radi od najkvalitetnijih dijelova zrna, ne pitaj mene :lol

teutonija, u onom malom "jajetu" ček da nađem fotku neku.. nema baš ništ na netu slično :rollereyes onak kao mali zatvoreni sokovnik izgleda okruglast, "jajast"
možeš i u mlincu za kavu
Vrag nosi Pradu
VIPmama

PostPostao/la folne » 14 lis 2010, 14:05

Hvala Duga!
The basis of your life is freedom; the purpose of your life is joy.
AH
folne
Mladenka

PostPostao/la Lena » 14 lis 2010, 15:13

Prije neko vrijeme je bio na tv-u neki kuhar i rekao je da oštro ide u sva tijesta koja su rijetka, kao što su palačinke itd.
Osobno koristim oštro za sva tijesta s praškom za pecivo (pogotovo biskviti). Sve u što ide kvasac stavljam glatko. Pite i vučena od glatkog.
dunja je napisao/la:glatko stavljam samo ako u receptu izričito piše - glatko brašno

a ja sam pak negdje pročitala da se pod brašno podrazumijeva glatko, osim ako nije specificirano oštro.
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Lena
Asimilirana
Asimilirana

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.