Ja sam recimo cijeli život palačinke pekla od glatkog brašna, tek prije koju godinu sam počela stavljati oštro samo za sebe ili u kombinaciji s glatkim, a najčešće s raženim, integralnim, graham, zobenim i sl. I bile su dobre i jedne i druge
(mislim nisu se lijepile i sl.)Sad tu vidim da kažu da može i s glatkim i s oštrim.
Pšenično brašno tip T-400 oštro smatra se najkvalitetnijim brašnom jer se proizvodi od same jezgre zrna žita. Odlikuje se blagom žućkastom bojom i oštrom granulacijom, po čemu je i dobilo svoj naziv.
Preporučuje se za pripremanje biskvitnog tijesta, torti i pita, odnosno, za one poslastice koje kao sredstvo za narastanje trebaju prašk za pecivo.
Glatko ili oštro brašno - nije li svejedno? Za palačinke, na primjer, uzima se oštro, a za lagana pečena tijesta glatko. Niste li sigurni koje biste upotrijebili za neki kolač, najbolje je pomiješati pola jednoga i pola drugoga.
Domaće tjestenine i rezanci pripremaju se najčešće od bijelog glatkog brašna, a za žličnjake, okruglice i njoke prikladnije je oštro brašno.
Pšenična brašna bijela Brašno tip 500 glatko koristite za: kruh, pecivo, kolače, za lisnato tijesto (savijače), prhko tijesto (pite), vučeno tijesto (štrudle), lijevano tijesto (palačinke), domaće tijesto (lazanje, tarana, ravioli, kaneloni, pivsko tijesto, tijesto za pohanje, za zapršku i ljevance).
Brašno tipa - oštro koristite za: krumpirovo tijesto (okruglice sa šljivama, valjuške, kiflice), hrustavce, žličnjake, njoke od kruha.
Možete koristiti i tamnija brašna (tip 800, tip 850, tip 1100) na isti način.
Ostala brašna Raženo brašno, kukuruzno brašno, heljdino brašno, ječmeno brašno, zobeno brašno. Navedena brašna mogu se koristiti u kombinaciji sa pšeničnim brašnom tip 500, bilo da pripremate dizano ili neko drugo tijesto.

) i budu jako fine, kako to rijetko tko radi, uvijek dobijem hrpu pitanja oko tih palačinki