O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
19 svi 2011, 10:13
voda mi je promakla
ne stavim vodu, nego žlicom razmažem vrhnje po svakom sloju - znači krumpir, jaja, špek ili kobasica, vrhnje, pa redom
gore obilnije stavim vrhnja
19 svi 2011, 10:18
lastavica je napisao/la:a ja krenula tražiti recept za francuski krumpir i sad vidim da kažete da to nije brza priprema, a ja mislila smućkati u pola sata

Pitanje... smije li se to napraviti navečer i zapeći idući dan? Zbog krumpira... To mi inače izgleda kao nešto što bi se moglo na pola napraviti dan ranije.
19 svi 2011, 10:26
ja ponekad skuham krumpir dan ranije.
dunja, tnx.
19 svi 2011, 10:40
Thnx mamashnita! Mislim da ću isprobavati s raznim sastojcima.
19 svi 2011, 11:05
Jednom u davna vremena dok se domaćinstvo učilo u OŠ, nama je tadašnja nastavnica (bila je neki kemijski tehnolog pa je usput i to predavala) baš tu kombinaciju u francuskom krumpiru (krumpir, jaja, vrhnje) spominjala kao nešto što ne bi trebalo stajati i podgrijavati se

radi mogućih trovanja. Informacija danas ima više i novijih, no to mi je (kao i oleander kojim je žena muža roštiljem otrovala

u romanu) ostalo u glavi nekako. Ne znam koliko je ok krumpir imati sam od dan ranije

(mislim, bez ostalih sastojaka koji skupa sve čine opasnijim za stajanje)
19 svi 2011, 12:51
Hm da, meni je normalno jesti kuhana jaja i krumpir salatu (krumpir kuhan u kori, oguljen, narezan i začinjen) od dan prije. Ali u kombinaciji s vrhnjem i ostalim sastojcima, pa još podgrijavanje? Nisam sigurna.
19 svi 2011, 12:53
nitko nije spomenuo podgrijavanje jaja i vrhnja.
odnosno ja nisam.
19 svi 2011, 12:54
i eto nas opet o krumpiru i podgrijavanju i smije li se il ne smije
ta tema ide svakih mjesec dva redovno
19 svi 2011, 12:57
ma ja vjerujem da krumpir nuje dobro podgrijavati i ne kuham ga uvijek dan ranije, vec samo kad sam u cajtnotu. ali isto tako vjerujem kako necu imrijeti sto pojedwm podgrijani krumpir dva puta godisnje.
a o svemu drugom losem sto pojedemo bolje da i ne razmisljamo.
19 svi 2011, 12:59
titirlica je napisao/la:Bellatrix je napisao/la:ja ga znam napraviti sa mljevenim mesom.
Izdinstam mljeveno na luku sa malo začina ,
skuham krumpir i jaja,
i slažem red krumpira, pa meso pa krumpir i gore jaja.
Zalijem sa vrhnjem i zapečem.
Moji klinci ce ubijaju u baš takvom krumpiru.
Bude fini saftniji.
ovo NIJE francuski krumpir već musaka
a ja radim isto ovako kao što IINA kaže
Ja ga zovem francuski krumpir s mljevenim

. Mislim da u musaku ne bi išla jaja. Tak da valjda je nešto između.
Ma, baš me briga što je da je meni je fino.

Shnita slažem se s tobom
19 svi 2011, 13:00
pomikaki je napisao/la:lastavica je napisao/la:a ja krenula tražiti recept za francuski krumpir i sad vidim da kažete da to nije brza priprema, a ja mislila smućkati u pola sata

Pitanje... smije li se to napraviti navečer i zapeći idući dan? Zbog krumpira... To mi inače izgleda kao nešto što bi se moglo na pola napraviti dan ranije.
nadam se da nisi očekivala od mene odgovor
19 svi 2011, 13:08
lastavica je napisao/la:pomikaki je napisao/la:lastavica je napisao/la:a ja krenula tražiti recept za francuski krumpir i sad vidim da kažete da to nije brza priprema, a ja mislila smućkati u pola sata

nadam se da nisi očekivala od mene odgovor

ma ne, samo su se moje dvojbe (kako od tog recepta napraviti nešto što se može sprtljati u roku od pol sata kad dođem doma) nadovezale na toje
15 lis 2012, 11:24
Ajmo sad ovak...prošli tjedan sam apsolvirala musaku i zbilja je ispala za prste polizati pa sad imam jedno pitanjce

Jel može u Francuski krumpir onaj jeger vindijin? Jel netko probao s njim?
Mislila sam red krmpira pa red jaja i te kobase i onda opet red krumpira pa red jaja ijegera i na kraju red krumpira pa preliti sa vrhnjem?
15 lis 2012, 12:11
Može, naravno.
Ja francuski radim solo, bez kobasica.
18 lis 2012, 11:30
A kaj ti nije "prazno" bez mesa

makar jaja su isto zasitna dobro veliš

a jel polijevaš samo sa vrhnjem ili i unutra smuškaš jaja?
18 lis 2012, 13:23
Nisam neki mesožder i nije mi prazno.
Mislim krumpira se najedeš, jaja, vrhnje...i prekalorično
Stavim krumpir skuhan i narezan na ploške, jaja isti tretman,
složim u vatrostalnu, zalijem sa puuuuuno kiselog vrhnja i zapečem.
Ili ni ne zapečem nego sve stavim u rajnglu, zalijem vrhnjem i kratko
kuham na laganoj vatri. Uz to ide puno salate.
Ne dodajem jaja još i u vrhnje.
18 lis 2012, 13:28
Super i ja ću ovo bez kobasice i jegera

i da punoooo zelene salate...ja obožavam kristalku onak kad puca u ustima kako je prhka
18 lis 2012, 13:30
Ja ću malo off...ali evo nekidan gledala Jamie Olivera, ona njegova emisija "Jamie kod kuće" i izgadi on kristalku, kao najgora salata, čak je na kraju emisije pucao u kristalku s lovačkom puškom....a ja se osjetila čak i malo uvrijeđenom jer i ja kristalku baš volim i to što ti kažeš Tinice, volim kad pucka...
18 lis 2012, 13:33
Je gledala i ja
meni isto najdraža kristalka. Puterica mi je ko sparušena, mlitava.
Al ja ni inače ne volem lik i djelo Oliverovo.
18 lis 2012, 13:37
Ja volim i putericu, ali ju treba pojesti jako brzo nakon što ju se začini jer ju sol i ocat sparuše.
A i kod nas su te putarice uglavnom prezelene, prestare rekla bih, pa nema onih krasnih blijedozelenih listova, osim par u samoj srži.
Ja volim Jamie-a, ali sam na ovo ostala baš
18 lis 2012, 16:57
IINA je napisao/la:Može, naravno.
Ja francuski radim solo, bez kobasica.
Ja pak radim neku verziju u koju ide sloj kuhanog krumpira, sloj kuhanih jaja narezanih na ploške, sloj popirjanog omekšalog luka, sloj vrhnja pa opet sloj krumpira i prelijem s drugim dijelom vrhnja. Bude prefino uz, naravno, zelenu salatu (bilo kakvu).
19 lis 2012, 11:03
Baš me razočarao Jamie...

nema meni do kristalke...da mi je samo znati koju zamjerku joj je našao
Pogotovo ak je sva onak u duginim bojama od bijele, žute, svijetlo zelene, tamno zelene
19 lis 2012, 11:18
Moja Tinice...emisiju je započeo tako što je narezao kristalku, po njoj složio pomidore i krastvace i rekao nešto u stilu "da, ovo je salata koje ćete uobičajeno dobiti i koju jedete, ja ću vam sada pokazati kako se prave fine i ukusne salate"...i frkne on to sve u smeće, izgadi kristalku, da je najgora i ode u vrt i ubere putaricu.
Poslije je brao i nekakvu rimsku, mislim i endiviju, ali je na kraju emisije, da nagalsi koliko je kristalka fuj, pucao u glavice kristalke koje mu je dobacivao neki lik.
Ja samo što nisam zaplakala
19 lis 2012, 13:19
ja se općenito slažem s Jamiem. Meni je kristalka najgora salata jedem ju samo po kazni

I to zato kaj nema okusa nikakvog (osim toga pucanja u ustima ali za to mogu i zile kelja jesti

). Osim toga listovi su dosta cesto nekakvi trpki u ustima. Ja recimo najvise volim hrastov list i radič

Puterica mi je ok ali mi nije nesto genijalno.
19 lis 2012, 13:44
Adorabla je napisao/la:ja se općenito slažem s Jamiem. Meni je kristalka najgora salata jedem ju samo po kazni

I to zato kaj nema okusa nikakvog (osim toga pucanja u ustima ali za to mogu i zile kelja jesti

). Osim toga listovi su dosta cesto nekakvi trpki u ustima. Ja recimo najvise volim hrastov list i radič

Puterica mi je ok ali mi nije nesto genijalno.
a ja ću se složiti s tobom od početka do pred kraj jer mi je pored hrastovog lista najdraža rikula
putericu ne volim
19 lis 2012, 13:54
Sto ljudi, sto čudi i ukusa..pa tako i sa salatom...meni je kristalka prefina, rikulu više ubrajam u trave i često je koristim, samu ili pomiješanu s tom "nesretnom" kristalkom. U "trave" ubrajam i matovilac kojeg isto volim, ali u trgovini prije posegnem za rikulom kad je vidim.
Putericu volim, ali kad je domaća, iz vrta i ubrana mlađa pa je više svijetlozelena.
Volim i endiviju.
I hrastov list i radič.
Ali sve ih najviše volim izmiješati s kristalkom. Obožavam to njeno hrskanje i bude mi baš fina.