Postao/la cakorka » 10 pro 2010, 12:54
Kiflice:
1/2l mlijeka
1/2 sirove germe
2 cajne kasikice secera
1 1/2 cajne kasikice soli
4 supene kasike ulja
brasno po potrebi
Umijesiti mekano tijesto,izraditi kao za pitu zatim ostaviti da miruje 1/2h.
Tijesto podijeliti na 8 komada,svaki komad razviti kao za picu,malo pomastiti uljem i isjeci na 8komada(opet kao pizu)
Premazati po zelji.(meni su najbolje sa sirom,na svaku stavim kasikicu friskog sira)
Umotati.Premazati sa umucenim jajetom i malo ulja i posuti sezamom.
Opet ostaviti da miruje 10min.Zatim peci na 230 stepeni do zlatne boje ca.20min
Burek:
ovako to ja:od brasna,soli,malo ulja i vode umijesim tijesto malo vece od teniske lopte(vecu nemogu zbog velicine stola)
Tijesto izadujem rukama,sto duze to bolje.Kad je gotovo,malo pospem brasnom i ostavim da miruje 10-ak minuta.
Na stol stavim carsaf-stolnjak koji koristim za pite i sa oklagijom razvijem tijesto.Ovaj put ga premazem uljem i ostavim ponovo da miruje 10 minuta(moze i krace ili duze zavisi od mekoce)
Tijesto dalje razvlacim rukama do krajeva stola.Sad od ovog tijesta mozes praviti koju pitu hoces.
Ovo na slici je burek,znaci meso(400-500gr)luk(glavica ili dvije)i zacini.(ja obavezno stavim malo prezli i vrhnja za kuhanje da bude mekse meso odnosno da ne ispadne ko cevap u jufci)
Pospem meso cijelom duzinom jufke onako u nizu i motam,presijecem od ostale jufke i motam puzice.Za ovu velicinu jufke uglavnom dodu 3 niza,pa tako je lakse rasporediti da ne ostaje mesa.
Polijem malo uljem i pecem dok ne porumeni.Ka izvadim iz peci onda onako malo sa ruku polijem hladnom vodom,samo da ga malo "prepanem.
sreca moja 2008