O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

Re: VARIVO OD KELJA

13 ožu 2012, 19:18

:dada

13 ožu 2012, 19:59

IINA je napisao/la:Najbrži recept.
Skuhaš očišćeni i narezani kelj u pretis loncu u slanoj vodi. Petnaestak minuta.
U zdjeli popržiš malo špeka i sitno sjeckani češnjak na ulju, dosta njega. Recimo na glavu kelja
tri-četiri češnja. Na njega dodaš dvije kuhače brašna i žličicu crvene paprike.
Kad brašno požuti zaliješ vodom u kojoj se kelj kuhao.Ne dodaš odmah svu vodu nego malo, pa kelj, pa podliješ još ostatkom do željene gustoće. Prokuhaš.
Sve zajedno treba ti 30 minuta.

a ja izbacim boldano i na tom mjestu ubacim saku rize. Sluz koju riza pusti lagano zgusne jelo, taman da ne treba zaprske. Moji to jedu sa zlicom kiselog vrhnja.

13 ožu 2012, 21:53

mi svi jako volimo varivo od kelja, baš danas smo ga imali za ručak + faširke.
u varivo, kao i poti, obavezno stavim i krumpir narezan na kockice. špek trpam u sve i svašta al u ovo varivo ne :lol
radim ga sa zaprškom, nekad dodam i malo prosa, isto da ga zgusne.

13 ožu 2012, 21:58

Solea je napisao/la:baš danas smo ga imali za ručak + faširke.

i mi :lol
džizus, ala sam povodljiva :lol

13 ožu 2012, 22:03

:lol :lol

14 ožu 2012, 09:24

Moja je mater to isto spremala, a nije na MiB-u. To je nešto zrakom. :lol

14 ožu 2012, 09:27

mirbi je napisao/la:Moja je mater to isto spremala, a nije na MiB-u. :lol

jesi ziher :mrgreen :lol

14 ožu 2012, 09:30

:znoj

Moja mater me traži. :lol

14 ožu 2012, 09:39

I mi smo ga imalin jučer za večeru i danas za ručak ;)
Super je ispao, nisam stavljala brašno, ali sam dodala i 2,5 dcl soka od paradajza i baš je fino ispalo... ;)
Nisam stavljala ni špeka sa tim ste zakasnile pa ga nisam na vrijeme kupila.
Budem drugi put ;)
Hvala još jednom :kiss

14 ožu 2012, 12:28

Ja danas kuhala, uz to pohane šnicle :zivili

14 ožu 2012, 12:59

A našla sam i super jednostavni recept za vikend ručak :liza
Ak vam zafali ideja :lol
http://dokolicazg.blogspot.com/2009/09/ ... pirom.html

14 ožu 2012, 13:03

Ja varivo najčešće radim tako da je u njemu odmah meso. Izdinstam junetinu i kad je skoro gotovo na to bacim blanširani kelj, krumpir na kockice i malo pasiranog paradajza, podlijem i zatvorim u ekspres na 15 minuta.

14 ožu 2012, 13:17

Ma mene ste splašile sa tim ekspres loncem :lol pa mu se niti ne približavam :lol

14 ožu 2012, 13:33

Ekspres lonac ti je jedina važna rajgla.
Kako to misliš ne približavaš mu se :shock
Pa kak grah skuhaš? Mislim za radnog dana.
Meso na saft?
ja bi umrla bez tog lonca. :dunno

14 ožu 2012, 14:12

tinice, pa ne moraš kelj kuhati u ekspresu ;)
ja ga imam al kelj ne kuham u njemu. dok "umijesim" i ispečem fašike i kelj mi se u običnom loncu skuha.

14 ožu 2012, 14:15

folne je napisao/la:Ja varivo najčešće radim tako da je u njemu odmah meso. Izdinstam junetinu i kad je skoro gotovo na to bacim blanširani kelj, krumpir na kockice i malo pasiranog paradajza, podlijem i zatvorim u ekspres na 15 minuta.

ovako i ja.Samo što ja stavim mrkvu i u kelj i u zelje.Nitko u mojoj okolini ne stavlja mrkvu u ta jela :dunno kažu da ne ide.Stavljate li vi? Meni je sa mrkvom puno ukusnije,dinstam je dugo sa lukom,pa dodam meso,krompire i kelj.
Jako lijepo mi je kelj I krompir skuhati i na kraju zaliti maslinovim uljem.
Pretis lonac ne koristim.Grah ne volimo nešto posebno,sveki ga nekad skuha kad idemo kod nje.Saftove,toćeve nisam nikad kuhala u pretisu,više volim da krčka na laganoj vatri.

samo ne kužim zašto stavljate zapršku/ brašno :dunno

14 ožu 2012, 14:19

Samo što ja stavim mrkvu i u kelj i u zelje.Nitko u mojoj okolini ne stavlja mrkvu u ta jela :dunno kažu da ne ide

Trenutno se mogu sjetiti jedino kiselog kupusa kao variva u kojeg ne stavljam mrkvu :lol .
Mrkva mi je "must have" gotovo svakog variva isto kao i korijen celera :mrgreen.

14 ožu 2012, 14:21

potpisujem dugu

a
samo ne kužim zašto stavljate zapršku/ brašno

zato sto mi je finije tako :dunno

14 ožu 2012, 14:22

Stavljam mrkvu, stavljam i korijen celera i peršina, čak i korabicu ako imam, ali ja to sve sitno naribam i dinstam s lukom pa na to stavljam meso. Kako su moja djeca obožavatelji povrća na taj način im u svako dinstano meso (i piletinu i bolonjez, ma sve) uvalim par vrsta povrća, a kako se raskuha nemaju pojma kaj pojedu.

Meni je zaprška must have na poriluku. Jednostavno ako je nema to nije taj okus.

14 ožu 2012, 14:24

tkdj. u svako dinstano meso ribam mrkvu, celer i tikvicu

14 ožu 2012, 14:24

angel je napisao/la:samo ne kužim zašto stavljate zapršku/ brašno :dunno

a ja ne kužim šta ti nije jasno?
ukusnije mi je :dunno
ne radim zapršku baš često, zapravo, zadnjih godina puno manje nego ranije, al neka su mi jela jednostavno bolja s njom nego bez nje.

14 ožu 2012, 14:28

Da se nije tko usudio dirati u paradajz sos + kuhano iz juhe :lol

14 ožu 2012, 14:30

A mene ubjediše da ja ne znam kuhati jer stavljam mrkvu u sve :lol
Sole ok,svak ima svoje,meni nije ukusnije.Ja sam mislila da se brašno stavlja da zgusne jelo :ajme

14 ožu 2012, 14:33

Pa i stavlja se zato, to je primarna namjena, ali daje i taj specifičan okus.

I inače mi sve više ide na živce to periodičko proglašavanje nečeg nezdravim. Sad je svinjska mast i putar opet IN, a bili su najgori neprijatelji do nedavno. Isto i sa zaprškom, sad je :bigno a za 5 godina će maltene imati ljekovita svojstva.

14 ožu 2012, 14:39

Hej,hej nikoga nisam napadala,samo pitam :basnecu
Zdravo ili ne,svi rade onako kako misle da je bolje ili ukusnije :D Osobno mislim da nije zdravo pržiti brašno.
Dok mi je mama kuhala pa kasnije i sveki jela sam sa zaprškom.Ali kad sam preuzela kuhaču izbacila sam zapršku.Krumpir mi je sasvim dovoljan da zgusne jelo.

14 ožu 2012, 14:44

angel, ma nije komentar išao tebe :lol , nego općenito činjenicu da nam serviraju sad jedno, sad drugo. :nesvist

14 ožu 2012, 14:54

:znoj :lol

14 ožu 2012, 14:55

angel, ma naravno, sve okej ;)

folne, slažem se, u gastronomiji kao i u drugim područjima svako malo neka nova moda :lol
svinjsku mast nisam nikad ni izbacila iz kuhinje mada često u receptima pišem npr. na malo masnoće...
jednostavno zato jer imam dojam da je većini uljudi domaća svinjska mast nedostupna, a ono što se može kupiti u dućanima ili mesnicama, brrrr, to nikome ne bih preporučila :mrgreen

14 ožu 2012, 14:57

Folne, pripala si ženu brezze. :lol

Ja izbjegavam zapršku, ne paše mi. Izbjegavam i kapulu, odnosno, minimalno je stavljam. Al bi mogla počet stavljat mrkvu u sve, pogotovo ako je sama uzgojim. ;)

14 ožu 2012, 15:06

i ja svuda stavljam mrkvu i korijen celera. Zaprsku stavljam jedino u grah, drugdje mi nigdje ne pase i nije mi fino jelo skuhano s njom. Vise volim osjetiti okus povrca :)
Odgovori