O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

Re: LCHF prehrana - recepti, ideje, savjeti...

07 ožu 2014, 14:55

Psyllium ili indijski trputac sadrži polisaharidne sluzi čije je svojstvo da na sebe vežu vodu i imaju sposobnost povećanja svog volumena do 15 puta. Zbog toga se psyllium smatra prirodnim i neškodljivim laksativnim sredstvom za čišćenje probavnog sustava i izbacivanje otrova.
Naziv ove grmolike biljke je Plantago ovata a raste u cijelom svijetu, no najviše je ima u Indiji. Otuda i ime Indijski trputac.
Može se kupiti u trgovinama zdrave hrane u formi sitnih ljuskica ili praha.

Dobrobiti psylliuma

Psyllium se koristi u ayurvedskoj i kineskoj medicini već tisućama godina kao bogat izvor dijetalnih vlakana.
Psyllium olakšava čišćenje crijeva pa ublažava probleme vezane uz probavu. Koristi se za ublažavanje sindroma iritabilnog crijeva, hemeroida i problema as zatvorom.
Istraživanja su pokazala da psyllium smanjuje ukupni i LDL (loš) kolesterol u krvi što može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti. Prehrana bogata vlaknima povezana je sa nižim razinama triglicerida u krvi. Također, psyllium može pomoći u snižavanju krvnog tlaka.
Znanstvenici sugeriraju da psyllium pomaže u procesu mršavljenja jer pomaže pri čišćenju crijeva i osjećaju sitosti. Također je dokazano da prehrana bogata vlaknima suzbija želju za hranom i prejedanje.

Kako se koristi?

Potrebno je slijediti upute na pakiranju. Uobičajeno je da se psyllium prah ili ljuskice pomiješaju sa vodom, pričeka se par minuta i popije.
Za izbjegavanje zatvora treba se popiti nekoliko čaša dnevno.
Kao pomoć pri mršavljenju mora se konzumirati barem 30 minuta prije jela.

Mjere opreza

Psyllium može utjecati na apsorpciju nekih lijekova pa se ne preporučuje uzimati lijekove sat vremena prije ili nakon uzimanje psylliuma. Ukoliko koristite neke propisane lijekove, psyllium biste trebali uzimati pod nadzorom liječnika.
Psyllium nebi trebale uzimati osobe koje imaju poteškoće s gutanjem ili suženjem jednjaka ili bilo koju ostrukciju probavnog trakta.

Izvori:
www.naturala.hr

07 ožu 2014, 14:56

to su ti neke ljuspice trpuca, al indijskog, tako da ne možeš sad na prvu livadu pa brat trpuce, nego u biobio.

što se tiče oraščića, budu često na akciji u kauflandu, ali isto se mora fatat.

Metju MekKonqlbv

:hahaha

njemu samo mater zna ime napisat bez guglanja :znoj

07 ožu 2014, 15:02

Šapto dobro se sejćaš i na ovom piše da se napuhne u želucu. :)
u ovim receptima služi za zgušnjavanje umjesto brašna npr.

Izbjegavam ove recepte za kolače jer pokušavam smršaviti, ali su me jutros spasio lenino četverominutno pecivo :dada otovorim jutros firžder a u njemu ništa za mene osim konzerve tune koju nema šanse da pojedem bez ičega :roll pa sam si na brzinu smučkala pecivo i eto uspješno pojela tunu za gablec. :)

07 ožu 2014, 15:06

Šapto jesam. :dada

Nažalost i štitnjača mi je u banani pa ide puževim, ali ide.

Psyllium je dobar za kolače, super poveže, ali nije za koristit umjesto brašna za npr. umake, jer je konzistencija koje se dobije :puke

07 ožu 2014, 15:12

Svaka ti čast folne, da ustraješ iako ide puževim zbog štitnjače. Treba imat jaku volju za to. Kojoj ja nisam sklona kad je hrana u pitanju :lol .

I znači psilium za povezivanje, dobro! A ti silni orašćići i bademi, gdje je to najpovoljnije ko što Nana upita?

07 ožu 2014, 15:15

Šapto, ko me pita :lol
Nisam na LCHF-u radi mršavljenja, što je kod mene naravno i više nego dobrodošlo :mrgreen , nego zato što je prehrana odlična za reguliranje šećera i šećer mi je konačno savršen bez ikakve terapije, a jedem i mafine :cool :lol
Zadnja izmjena: folne; 07 ožu 2014, 15:16; ukupno mijenjano 1 put/a.

07 ožu 2014, 15:16

saptacica je napisao/la: A ti silni orašćići i bademi, gdje je to najpovoljnije ko što Nana upita?

moraš lovit akcije. često su u kauflandu ili u plodinama neki na akciji. ali nikad svi. i nikad blizu. pa ak ti se da trčat :znoj

07 ožu 2014, 15:16

šapto bajame od familije iz dalmacije ;)
na placu ili pratiš akcije po centrima, isto vrijedi i za indijske meni su se do sada najjeftiniji bili u Plodinama ali njih slabo kupujem meni je to skupio. :/

07 ožu 2014, 15:19

Folne, nisam znala da si imala šećernih problema :hug . Ma da, onda je ovo super!

Thal, znači moram čitat sve one letke koje mi zataknu za lesu, umjesto da ih na putu do ulaznih vrata zavitlam u smeće netaknute :lol ?! A dobro. Jer kod mene u Konzumu, ono napišu akcija naša najniža cijena i slično, 129,90 bademi. Ma mojneme. Mali Konzum, nema rinfuzu nego samo zapakirance.

07 ožu 2014, 15:20

ja koristim i orahe i lješnjake. draže mi je uzeti domaće orahe nego američke bademe, orasi su ove godine rodili pa ih bude i po 50 kn po kili.
Zadnja izmjena: folne; 07 ožu 2014, 15:21; ukupno mijenjano 1 put/a.

07 ožu 2014, 15:20

pa ono, prolistaš dok guliš povrće na njih :lol

sad su indijski u kauflandu po 99.99 :nesvist

07 ožu 2014, 15:22

Da Poti, na placu je povoljnije. Znam kupit lješnjaka za 50kn na placu već stostiranih i dok udariš dlan o dlan, smažem ih :ajme . Onda mi je mjesec dana neugodno kupit. Onda opet kupim uz obećanje samoj sebi da ću svakidan po malo. O da. I tako...

07 ožu 2014, 15:23

Stoji za psylium to što je Ivana napisala, samo što se u LCHF kuhanju koristi u svrhu rahljenja i povezivanja kod pečenja kruščića, muffina i sl.
Znači pomiješa se sa mljevenim bademima koji glume brašno.

Jučer sam ponovo radila te muffine, dodala 2 žlice psyliuma umjesto 1.5 i nešto više pp nego piše i divno su se digli i baš bili predivno rahli, ko da su s brašnom radjeni.

Korice ni ja ne stavljam. ;)

07 ožu 2014, 15:28

meni su orasi u tim receptima prejaki i preteški s bademima mi je puno finije, lješnjake kao i Šapta ne uspijem samljeti već ih ovako pojedem :lol a ni to nije dobro za kile.

07 ožu 2014, 15:30

ah, a tek s brazilskim, još kad ih ručno samelješ pa budu onako skroz rahli za razliku od el. mlinca.

07 ožu 2014, 15:31

da i ja bademe ručno meljem :dada
obične jer indijske isto pojedem prije nego stignu do mlinčeka :lol
Zadnja izmjena: Potica; 07 ožu 2014, 15:32; ukupno mijenjano 1 put/a.

07 ožu 2014, 15:31

brazilski su 89 u kauflandu :lol

07 ožu 2014, 15:33

ma da? imam jedan na putu do doma :lol

ja sam lijena pa meljem u onom zepterovom. :roll

07 ožu 2014, 15:35

Ja koristim najviše bademe, kupim gdje naletim, u Lidlu obično budu jeftiniji. Lješnjake koristim za nutelu, :lol a orasi mi ne pašu pa ih niti ne kupujem.

07 ožu 2014, 15:39

Najfinije mi je s indijskima, ali preskupo. :/

08 ožu 2014, 14:28

bademe sam najjeftinije kupila za 65 kn u billi. inace vec mljevenih ima u sparu 250g za 21kn (to za ljenguze :-P )

10 ožu 2014, 10:43

ak idete u Sloveniju - treba pogledati u Hoffer ev Lidl - tamo uvijek vbude nesoljenih indijskih oraščića po puno nižim cijenama nego kod nas. jednom sam naletjela i na nesoljene macadamije.

Kokos je jako lagano tvoriti. Držiš ga u lijevoj ruci i lagano batom za meso udaraš po njemu po onoj srenoj liniji (kao ekvator na zemlji) Kokos reba okretati kako bi se polupkala cijela ta središnje crte i prije no što se napravi cijeli krug, kokos pukne. Ne treba nikakva snaga.

Kokosovo mlijeko stavljam u smoothie i za palčinke - nilje to samo Lchf. palačinke budu baš dobre jer u tom mlijeku ostane još dosta masnoće, pa se fino okreću. koristim ga i za ostale slastice - u slana jela ga ne stavljam - nisam navikla

Ja bih se voljela vratiti na Lchf - ali nikako mi ne ide. no morati ću na jesen sigurno, jer mi je prošla godine taj način prehrane jako smanjio simptome alergije na ambroziju

10 ožu 2014, 12:44

Ja sam se odrekla kruha i peciva, prilično lako, a s vremenom je opala i želja za slatkim. Od recepata koristim onaj za bublice. Ostalo, uglavnom jedem sve standardno. Nije mi problem jesti variva bez kruha, a povrće ionako obožavam.

Nego, imam problema sa zglobovima, vjerojatno je u pitanju neka vrsta artritisa, pogoršalo se zadnjih miseci. Doktorica kaže da moram smanjit proteine i jesti više povrća. Kolesterol mi je također veći od dozvoljenog.

Iskreno, dosadilo mi stalno nešto računat i gledat. :ajme

28 ožu 2014, 11:44

cure, ima li koja provjereni recept za panna cottu? Sole je na receptima hvalila J.Oliverov.

ja sam davno radila neku 8možda baš tu :dunno ), ali ispala mi je poprilično tvrda, tvrđa nego što bi željela.

ako se šećer zamijeni stevijom idealan lchf desert.

28 ožu 2014, 14:07

ja sam pravila po njegovom ali s manje želatine.

31 ožu 2014, 19:04

Paradajz juha može proći, jel? Čista ;)

31 ožu 2014, 19:05

mislim da može, nisam 100% sigurna ali ja ju jedem. ;)

31 ožu 2014, 19:50

ako čista znači bez brašna, onda prolazi.

31 ožu 2014, 21:41

jab se uključijo :buket

elem, jučer sam nabasala na famozni lchf, na blogu za kefir :p . odnedavno kupujem mlijeko iz mljekomata u grgi i pravim domaći kefir sa zrncima koja sam dobila prek fejsa :p , uz kefir koji pijemo obično u smutiju, pravim i sir (bude mekan ko buco, dodam svega i to se maže na kruh). povremeno kefirova zrnca ubacim i u vodu sa medom i grožđicma, ispadne neš ko mošt, mora bit tamni med jer je onda dost aromatičan takav vodenasti kefir - njega dajem mlađoj jer je intolerantna na laktozu (il ful fermentirani kefir sa malo laktoze). sa tim mlijekom pravim još i jogurt, ubacim nutra kapsulu linexa :p i ili ga popijemo solo il jopekombiniram sirutku - sir (napravim neš ko prgicu).

elem, KRUH. vidjela ja te recepte i jako mi lepo zgledaju na slikama :lol

inače pečem sama kruh u pekaču sa crnim eko brašnom solo ili polapola sa pirom.

meni se sviđa ideja da što manje žitarica požderemo, makar bile i eko :p

jel može koji od tih recepata za kruh u pekač?
jel mogu mljet orašaste plodove u food procesoru, jak je ko putin, snjim napravim putar od arašida in nou tajm, svojedobno i nutelu, al nam je išla na uši već...

jel se MORA metat psilijum baš? ne da imam nekaj pritiv, neg mi se neda ić u bio&bio samo zbog tog.. jel smijem napravit blasfemiju pa metnut škrobnog brašna od non-gmo kuruze mrvu umjesto toga?

mi neamo problema sa težinom, dapače (rekli bi neki) al ja bi, cijepljena dosadašnjim iskustvima sa prehranom po zoni kombiniranom sa prehranom po krvnim grupama (s tim sam skino dvajst kila) - htjela guten smanjit na najmanju mjeru - svi smo krvna grupa 0. al dica bi kruvaaaa :lol

31 ožu 2014, 21:46

ma znate kaj, idem ja smrdat to neš bez psilijuma, riskiraću. i to u pekač. :gata
Odgovori