O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

Dagnje

23 lis 2008, 10:29

Kako ih spremate, šta im dodajete........?
Uzimate li svježe sa ljušturom ili smrznute bez ljušture?
Bijeli ili crveni buzar?
Koji prilog uz njih?

Dajte mi malo ideja :mah

Re: Dagnje

23 lis 2008, 12:23

kupujem svjeze,smrznute su mi koma :dunno
samo pirjam dok se skoljke ne otvore,nista ne dodajem prilikom kuhanja
na stol stavim kombinaciju balzamika,maslinovog i zacina u zdjelice pa umacemo :mrgreen:

23 lis 2008, 12:55

Isto samo svježe.
Ubacim ih u veliki lonac u kojem sam prije na maslinovom ulju zafrižila luk (češnjak), dodam prst-dva vode, malo krušnih mrvica i malo bijelog vina.
Kad se sve pootvaraju gotovo je.

Rižoto, pašte i sl. volim ali bolje mi mama spremi pa prepustim njoj :mrgreen:

23 lis 2008, 13:00

Isto samo svježe.
Ubacim ih u veliki lonac u kojem sam prije na maslinovom ulju zafrižila luk (češnjak), dodam prst-dva vode, malo krušnih mrvica i malo bijelog vina.

ovako sam radila kad sam radila, s tim da smo prezle dodavali na samom kraju, a nekad bih ustrcnula i mrvicu paradajz koncentrata.
iskljucivo svjeze, i to samo kad smo sami ubrali.
bojim se skoljki ko vraga.

23 lis 2008, 13:16

+persin, nakosani

likice, to sto ste ih sami izvadili, ne znaci da nisu mogle biti opasne po zdravlje

23 lis 2008, 13:19

likice, to sto ste ih sami izvadili, ne znaci da nisu mogle biti opasne po zdravlje

:dunno znam da nisu mrtve tri dana putovale do mene.
a i bivsi se kuzio u to

23 lis 2008, 13:20

i jos su mi jako fine zapecene u rolu sa sirom, cesnjakom i persinom

malo ih stavih nad paru, da se otvore, odvojis dio koji je ostao bez mesa, to bacias, na drugi dio stavis malo nasjeckanog cesnjaka, persina i kockicu nekog topivog sira
na 10 - tak minuta u rol, da se sir otopi ( ili cak i manje ) i to je to!

23 lis 2008, 13:46

Isto svjeze, ali sam mrvice stavljala nakoh sto se otvore, i crnog vina obicno. Njamiiii :mrgreen:

23 lis 2008, 14:11

+persin, nakosani

obavezno

23 lis 2008, 20:35

JednomCuPostatiMama je napisao/la:Isto svjeze, ali sam mrvice stavljala nakoh sto se otvore, i crnog vina obicno. Njamiiii :mrgreen:

Crno vino? Nisam nikad probala.

23 lis 2008, 21:58

Bubidea je napisao/la:i jos su mi jako fine zapecene u rolu sa sirom, cesnjakom i persinom

malo ih stavih nad paru, da se otvore, odvojis dio koji je ostao bez mesa, to bacias, na drugi dio stavis malo nasjeckanog cesnjaka, persina i kockicu nekog topivog sira
na 10 - tak minuta u rol, da se sir otopi ( ili cak i manje ) i to je to!

Ja ovo moram probati, i to vrlo skoro :mrgreen:

Inače, radim kao i vi- tipičnu buzaru.

28 lis 2008, 10:52

posto na moru uvijek teta i mama piju crno vino, ne isplati mi se kupovat bijelo samo za dagnje na buzaru, i meni je skroz ok:)))) naravno + brdo persina i par cesnjeva cesnjaka :mah

28 lis 2008, 11:17

Na buzaru spremamo svježe na isti način kako je gore opisano dakle, na maslinovo ulje bacim dagnje, češnjak, peršin, mrvice i zalijem vino, i pirja se dok se ne otvore.
A moja stara je znala uzeti one očišćene smrznute i spohati. Bilo je za prste polizati!!!
Postupak je standardni, brašno, jaja sa soli, mrvice i pohati u kombinaciji maslinovog i običnog ulja. Mljac

28 lis 2008, 12:16

Hvala cure :mah

28 lis 2008, 15:37

guljka je napisao/la:Na buzaru spremamo svježe na isti način kako je gore opisano dakle, na maslinovo ulje bacim dagnje, češnjak, peršin, mrvice i zalijem vino, i pirja se dok se ne otvore.

x

a cesto jos posebno skuham tjesteninu, po njoj pospem malo dagnji i tog toca od dagnji (pripremljeno na gore opisan nacin), zalijem vrhnjem za kuhanje i parmezanom i ubijem se u tom :lol:

28 lis 2008, 15:39

I ja bi se u tome ubila, probam sljedeći put kad budem spremala dagnje :1

28 lis 2008, 17:25

guljka je napisao/la:A moja stara je znala uzeti one očišćene smrznute i spohati. Bilo je za prste polizati!!!

Vjerovatno glupo pitanje ali ipak - da li se prije toga puste da se odmrznu? Nešto bi me bilo strah :dunno

28 lis 2008, 19:52

Nije glupo pitnje znajući da se dosta stvari friga zamrznuto ;)

Odmrznula bi ih prije

30 lis 2008, 23:25

Crvena buzara dalamtinska :3srca fan sam joj veliki
Ja sam uvijek mislila da ima neki misteriozni sastojak u njoj.
Kupujem zamrznute u ljusturi koje koristim za spremit sugo nabrzinu za spagete.
Kadgod imam priliku jesti friske, jedem ih :mrgreen: , obicno - in bianco ili u salati ali buzara je buzara :up

09 stu 2008, 14:40

Ja sam ih radila nedavno po receptu Kod Ane...i svi su bili apsolutno oduševljeni. S crvenim radičem i mascarponeom...za prste polizati.
Kupila sam svježe u Metrou.

Odstranite vanjske, mekane listove sa glavice radiča, razrežite ju na pola, a zatim, režući kroz bijeli središnji dio (kako bi se slojevi držali skupa) na vrlo tanke kriške. Operite i ocijedite u cijedilu. Dva sata prije pripreme stavite danje u slanu vodu da se pročiste od pijeska. Očistite dagnje od algastih konaca ili brade netom prije pripreme, kako se dagnje ne bi oštetile i otvorile prije kuhanja. Ako je potrebno, odstranite četkicom bijele mrlje na školjkama. Zagrijte nekoliko žlica maslinovog ulja u velikoj podudi ili tavi, dodajte kriške radiče u jednom sloju i pecite dok ne dobiju laganu zlatnu boju. Ako vam radič ne stane u posudu u više manje jednom sloju, učinite to u dva u puta. Kad radič dobije laganu boju, podlijte ga sa acetom balsamicom, pustite da ispari, a zatim dodajte češnjak, sitno nasjeckan i nakon minutu vino. Dodajte dagnje, pojačajte vatru i poklopite. Kuhajte , tresući posudu dok se dagnje ne otvore, oko 7-8 minuta. Ostavite dio dagnji u školjkama, a dio očistite. Dodajte u dagnje i radič, mascarpone, pustite da se rastopi i zagrije, a zatim i nasjeckani peršin. Maknite s vatre i držite na toplom. U međuvremenu, stavite da zavrije lonac sa vodom, posolite, ubacite rezance i kuhajte kratko, dok nisu “al dente”. Nemojte cijediti, već prebacite rezance u posudu s dagnjama, najbolje s hvataljkom direktno iz lonca u kojem su se kuhali, tako da se previše ne ocijede, jer je ta voda puna škroba i dati će umaku određenu gustoću. Dobro promiješajte rezance sa umakom, na laganoj vatri i dodajte još malo vode u kojoj su se kuhali rezanci, ako vam djeluju pomalo suhi.
Sastojci:
Za 4 osobe

Maslinovo ulje
4 režnja češnjaka
3 veće ili 4 manje glavice radiča (treviso, u duguljastim glavicama)
1 kg svježih, zatvorenih dagnji
2 žlice aceta balsamica
150 ml suhog bijelog vina
150 gr mascarpone sira
sol i svježe mljeveni papar
500 gr svježih rezanaca, tagliolina ili fettucina
vezica svježeg peršina, sitno nasjeckan

http://kodane.novatv.hr/recepti2.asp

20 svi 2009, 10:06

Curke ajd pliz help... :faca
Kupila sam jutros na placu 4 kilograma dagnji, uzela recept http://www.coolinarika.com/recept/718392 i sad mi nije jasno za 4 odrasle osobe koliko moram staviti vina, koliko prezli, koliko češnjaka i maslinovog ulja???? :roll: Dal je paradajz obavezan? Nikad nisam jela sa crvenim umakom :dunno
Puno hvala :kiss

20 svi 2009, 10:37

Maslinovog ulja se obično stavi toliko da pokrije dno lonca, možda malo više. Što se tiče češnjaka i peršina to je prepušteno svakom na volju, ako volite više onda više, ako ne ne. Kako volite tako stavi. Pomidor/paradajz nije obavezan, mi npr. nikad ne stavljamo pomidor, ali i to ti je opet po volji u guštu.
Što se tiče prezle ona se stavlja da bi se umak donekle zgusnuo, jer kad ne staviš onda bude baš rijetko kao juha. Ja obično stavim šaku prezle, uglavnom ne previše, ali onako otprilike da malo zgusneš.

20 svi 2009, 10:56

ja paradajz nikad ne stavljam.

na 4 kg dagnji stavila bih recimo 8-10 reznjeva cesnjaka (ovisno koliki su, moguce i vise ;)) i dooobru saku sitno sjeckanog lista persuna.
vina? pa odokativno bar 3 dl i 4-5 zlica prezli.
mislim, to sve je onako odokativno, ne mozes nesto bitno zabrljati. recimo, ti mozes staviti od svega manje pa po zelji pojacavati.

to ces raditi u dvije posude ili imas tako veliku serpu, lonac?

20 svi 2009, 14:48

Ma joj ne pitaj :roll: Ja si zbilja uvijek dam posla tam di mi ne treba :roll:
Uzet ću onu veliku rajnglu di se kuhaju sarme pa ću samo staviti unutra dagnje i staviti maslonovog ulja dok se ne otvore. Jedno 10 minuta...
A onda ću ih izvadit van i u taj toč staviti prezle, češnjaka, vina i peršina... i na kraju kad to sve proključa unutra ubaciti dagnje.
Ma mislim si da mi je tako nekako jednostavnije da ih na kraju samo promješam ili onak protresem... :dunno
Ali čekaj malo ti staviš cijele režnjeve češnjaka? Ja sam nekak skontala da to sve treba protisnuti???? :dunno
Ajme meni ja i kuhanje... šta mi je to trebalo... :bonk

20 svi 2009, 14:59

Ne moraš tako komplicirati, sve potrpaj u tu teču. Ako ti u nju stanu sve dagnje, na dno maslinovo ulje, baci na to dagnje, pospi ih nasjeckanim češnjakom (možeš ga i protisnuti ako ti je tako draže), peršinom i mrvicama, stavi na vatru i zalij bijelim vinom. Poklopi teču za vrijeme kuhanja, a i ne moraš, teču samo treskaš dok se ne otvore, možeš i malo kuhačom ih samo prevrtiti ako ih je puno pa da ove s dna otvorene dođu gore a neotvorene s vrha padnu dole.

21 svi 2009, 08:07

Guljka & Solea :kiss
Dagnje su bile fantastične. Ja baš nisam vična kuhanju ali one su ispale toliko ukusne da sam prvenstveno ja ostala malo zatečena jer nisam očekivala da će mi ispasti tako fine a ekipa je mislila da sam naručila buzaru iz restorana. ;)
Ufff... baš sam bila ponosna na sebe :lol Bile su baš mesnate, onak velike da su ih bila puna usta, friške...stavila sam 10 češnja češnjaka i to sam ga prostisnula i šaku nasjeckanog vina, 2 dcl pošipa čare, 10 žlica prezli... ma bilo je zbilja za prste polizat :joy
Hvala vam još jednom na savjetima :kiss

21 svi 2009, 09:33

ajd super, bravo :drink

btw- ja cesnjak sitno sjeckam, a ako sam bas u zurbi onda ga protisnem, ma vazno je da ga ima dovoljno ;)

21 svi 2009, 11:23

Tinica je napisao/la:i šaku nasjeckanog vina

ja se odvalih :rolf

21 svi 2009, 14:39

Ajme :bonk a sad vam je sve jasno do kad je trajala "dalmatinska večer" :drink
Legla sam u 3 :zzz probudila se u 6 ali sva sam si bila važna jer sam zahvaljujući vama proglašena odličnom kuharicom i pokazala se dobrom domačicom :faca
Večera je uspijela u potpunosti :joy
Hvala još jednom :kiss .... joj da ste me samo vidjele u kuhinji sa tim svim papirima razbacanim po elementima :lol ko bi rekao da će od toga nešto ispasti :rolf

21 svi 2009, 14:57

:zivili
Odgovori