O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

pitam se, pitam se....

06 vel 2009, 12:08

PITAM SE, PITAM SE...

:lol

ovo je topik o svemu i svacemu al da ima bar neke veze s ovim pdf-om

ono, nek nam ovo bude kao mala gastro brbljaonica, ali i mjesto gdje mozemo pitati za neki savjet i brzo dobiti odgovor (da ne otvaramo novi topik za svaku nedoumicu).

Re: pitam se, pitam se....

06 vel 2009, 12:10

e da, pitam se, pitam

jel pravite vi klopu po onim receptima iz raznih casopisa, dnevnih novina i tako to?

06 vel 2009, 12:29

da. zapravo, ja i ne kupujem novine u kojima ima toga :lol nego mmama svakog dana na poslu procita tone dnevnih i tjednih casopisa, prostudira recepte, odabere neke i proslijedi meni. :)
tako sam recimo iz novina pokupila recept za musaku s rizom, kobasicama i jajima, pa za rolnice od patlidzana i sira, pa za jos tako neka jela koja relativno cesto spremam.

06 vel 2009, 12:38

ponekad
sjećam se jednog super dobrog recepta za božićni panj - rolada, pa unutra fina mljac žuta krema sa sitno sjeckanim kandiranim voćem, a izvana premazano onom čok kremom od slatkog vrhnja - a pokupila ga u jednom od onih Mila izdanja s receptima

06 vel 2009, 12:40

o kako ne,imam cijelu kolekciju spremljenih :mrgreen:
iz Mile recimo jedan za knedle i samo po njemu radim ,imam ja i recepata sa kutije od jaja,pa sa vanili secera i tak :mrgreen:

danas rjedje jer samo uguglam i citam ali da su mi dragi ovi moji stari,jesu :proljece

06 vel 2009, 12:46

zar si sumnjala? :lol

I AU sam usnimila prvi put prije brdo godina u Vivi koja vec odavno ne postoji. Zato sad imam doma brdo izrezanih njenih recepata.
Volim si kupiti povremeno te i takve casopise i isprobavati, isprobavati... Ma, ja zapravo najvise i volim u kuhanju upravo to trazenje i prepoznavanje pravih recepata, isprobavanje novih, pa mijenjanje vec isprobanih...
Zapravo imam jednu ogromnu ladicu prepunu svakakvih recepata. Trebalo bi mi barem mjesec dana da sve to sortiram, a barem 5 godina da sve to isprobam :D.

06 vel 2009, 13:45

naravno da da, iako su se neki pokazali totalni promašaj - krivi omjeri, ispuštena temperatura ili vrijeme pečenja...
Mirci je napisao/la:Volim si kupiti povremeno te i takve casopise i isprobavati, isprobavati... Ma, ja zapravo najvise i volim u kuhanju upravo to trazenje i prepoznavanje pravih recepata, isprobavanje novih, pa mijenjanje vec isprobanih...
Zapravo imam jednu ogromnu ladicu prepunu svakakvih recepata. Trebalo bi mi barem mjesec dana da sve to sortiram, a barem 5 godina da sve to isprobam :D.

i potpis na Mirci - trenutno imam doma dva broja Sensa - zdrava hrana (čekam proljetni broj) gdje ima fakat zanimljivih recepata
a i ovaj drugi odlomak kao da sam ja napisala + još dvije velike bilježnice, jedna za slatko, druga za slano :lol

06 vel 2009, 14:04

ja bas i ne.
zapravo iz dnevnih novina nikad al i one iz casopisa gledam s odmakom. super mi dodju kao ideja :lol

ina, pa bas zbog tog - totalno ohladim kad vidim da npr. neku namirnicu imaju u popisu potrebnih al se kasnije u opisu recepta uopce ne spominje :roll:
ili kad su mjere naocigled nemoguce.

al sensa mi je izuzetak. nisam bas nesto luda za kineskom klopom al sigurno cu nesto od onog uskoro napraviti. dadada, veselim se sljedecem broju.

i ona neka specijalna izdanja su mi okej (jedan stari, prastari "svijet" pizze i tjestenina :1 ) i milini oni bozicni i uskrsnji!
al kad vidim da je recepte samo preveo netko tko ne zna ni juhu iz vrecice skuhat :whew

a recepti by gloria in? bas me zanima kakvi su vam oni? uglavnom me navuku, bas se zapalim za to sto oni daju u svom broju al to onda napravim po nekom svom receptu ili maminom il vec trazim neke izvore koji su se ranije pokazali kao ok.
ajd skratite mi put ako su i oni okej :mrgreen:

06 vel 2009, 14:27

često kuham po receptim aiz novina.nijebitno iz kojih ako mi se svidi recept odmah ide u opticaj.
A iz Glorie in sam napravila nekoliko o.k.kolača još nisam našla ništa slano što bih isprobala.

06 vel 2009, 14:43

ne. jedno vrijeme dok sam bila na porodiljnom sam ih skupljala. pokazalo se gubitkom vremena.

06 vel 2009, 15:23

Mm se navukao na Barbieria, marljivo izrezuje njegove recepte iz nedjeljng Večernjaka. Neke je i izveo (komplicirane do bola) i bilo je mrak.

Recepte uvijek čitam kad naletim, neke si ostavim, ali glavni izvor mi je net jer ja baš tzv. ženske časospise uopće ne kupujem :dunno

06 vel 2009, 15:26

izrezem i zalijepim, kao i ove forumske koji su osobito zivopisni, pa ce tako jednog dana netko pronaci u mom arhivu vase recepte na razlicitim dijalektima, s komentarima kao sto su mmm, finooo, navalite, ili osebujnog stila tipa - mlatnete snicle par puta kuhinjskim cekicem i sl.
novinski recepti znaju biti nepouzdani, ispadne im tu i tamo koji sastojak, dodaju koji gram vise i tako.

mene zanima jel neka od vas na coolinarici ili ima svoj blog? ako ne, imate li nekoga koga pratite i za cije recepte provjereno znate da su dobri na webu? meni se npr. na coolinarici svidja maslinka.

06 vel 2009, 15:27

Ina66 je napisao/la: iako su se neki pokazali totalni promašaj - krivi omjeri, ispuštena temperatura ili vrijeme pečenja...

upravo zbog ovog me ne privlače takvi recepti. a i znaju staviti neke sastojke koje ja nikad ne koristim niti uopće znam di to nabaviti.
vrlo često nađem na netu neki recept koji mi bude super, a vrlo važni su mi i komentari koje ljudi ostavljaju za recept, pa odmah vidim jel se uopće vrijedi potruditi oko toga.
Iako, meni se često zna desiti da su mi neki recepti, kojima su spjevani hvalospjevi, zapravo bezveze pa ih nikad više ne ponovim.

06 vel 2009, 15:48

pogresni napisani recepti su bas ono sto meni daje car receptima u novinama jer te tjera da naucis, po sastojcima i opisu rada, prepoznati pravi recept vrijedan truda i vremena :D iliti biser :lol.
Nisu niti sve knjige kuharice pouzdane i ne treba niti tim receptima slijepo vjerovati. Bolje je vjerovati svom znanju i iskustvu :D. A da bi stekao znanje trebas vjezbati i isprobavati, ponekad pretrpiti i neuspjeh tj. hititi sve u smece, ali nema drugog nacina :mrgreen:.

sole, uzmi si koju Lisu - recepti su provjereni, izbalansirani, nema da nesto fali :mrgreen:, bas su strucno, a opet dovoljno jednostavno napisani.
Sensa je mrak. Odusevljena sam i ja tim casopisom.

06 vel 2009, 15:58

maslinka je i meni super! ima ih jos al morat cu prvo svrnut tamo pa onda tu dopisati jer bolje pamtim avatare nego nikove :gace
kad mi se neki recept na kulinarici svidi obavezno pogledam kolko ima komentara i kakvi su.

divan mi je blog gastrodive i da mi je nesto slatko, predivne fotke na obadva al nisam nista pravila po njihovim uputama.

mirci, e bas lisini su mi oni bozicni specijalci :up
ma nece me nadjena greska motivirat, c, ja samo zakolutam ocima i zaklopim :lol

natasa! daj pliz vidi kod muza za jedan recept koji je nedavno (prije 3, 4 tjedna a mozda i malo vise) VB radio u jelovnicima, jako mi se svidio al sam ga zaboravila odmah zapisati i nema teorije da se sad sjetim svega kad se ne mogu sjetit ni naziva :mrgreen:
medaljone je oblagao slaninom pa przio pa onda preko toga stavljao sir i slagao u posudu pa zapekao u pecnici. a i jos jedna smjesa igra tu bitnu ulogu al necu se dalje prosipati valjda ce i ovako on ili neka od vas prepoznati :lol

06 vel 2009, 16:08

je je nisu bas pouzdani,treba citat s razumjevanjem prije nego se primi posla :mrgreen:
a
li nije ni net pouzdan,imam ja jednu forumasicu ,draga mi je ali dala je recept koji je bil manjkav samo tako,mislim pol toga joj je falilo,ja krenula radit i kad sam skuzila da mi je biskvit ispal velicine malog tanjura tek sam onda posumnjala :lol
a vi pogadjate koja je to draga forumasica :cool

06 vel 2009, 16:09

Pa u zadnje vrijeme sakupljam sve i svasta(pogotovo recepte za slastice)..Pronasla sam super domace novine Gusto,bas finih stvari ima..Iako kad nemam puno vremena idem linijom rekla-kazala.

06 vel 2009, 16:13

ja se pitam.
kako i da li je moguce ispeci kolac u peci na drva. trenutno, ako ne zelim kod mame, mogu peci u svojoj al na drva. krompir, pile, riba sve moze u rerni ali hljeb tanko, nije to to. a kolac ne smijem se ni usuditi...

ne ocekujem odgovor samo se eto onako pitam :lol

06 vel 2009, 16:28

jale, ako ćeš raditi biskvit, on ti ide do nekih 180 C. tako da ne znam kako ćeš naštelati peć na drva baš na tu temp.:dunno ....a opet se pitam, kako su naše bake pekle i kolače i torte u davnija vremena :conf

06 vel 2009, 16:34

jale je napisao/la:ne ocekujem odgovor samo se eto onako pitam :lol

dobro je :lol

kako su naše bake pekle i kolače i torte u davnija vremena

masho, pa sta nisu i ti sporeti imali one mjerace, ne sjecam se da su bas bili izrazeni stupnjevi al mislim da je neki mjerac s kazaljkama postojao. bilo kako bilo, baka je pravila divne kolace!

babalu, ta fina cura je odmah naglasila da to nikad nije pravila, tko ti je kriv sto si odmah poletila! :mrgreen: :kiss

06 vel 2009, 16:40

Solea, moja baka je 1912. godište... ne vjerujem da su oni imali ikakve mjerače na špaherima u to vrijeme, ali znam da je bila glavna kolačarica u selu. sad, kako je pekla, baš bih voljela znati.
a ova baka u Dalmaciji, slično godište, ne vjerujem ni da je pravila kolače, kakav je to mentalitet :mrgreen:

06 vel 2009, 20:15

Solea je napisao/la:kad mi se neki recept na kulinarici svidi obavezno pogledam kolko ima komentara i kakvi su.

divan mi je blog gastrodive i da mi je nesto slatko, predivne fotke na obadva al nisam nista pravila po njihovim uputama.

ja kao i Sole na coolinarici čitam komentare
damijenestoslatko jako volim čitati i super mi je što tako mlada cura uživa u hrani i pripremanju iste.
i nisu samo slike dobre, recepti su joj odlični, bar ono što sam ja probala

08 vel 2009, 15:25

Sto se tice prvog pitanja o kuhanju po receptima iz casopisa; ja u tim casopisima nalazim samo ideje, slane recepte ionak nikad ne radim striktno po receptu.. Za kolace imam jedno 4 knjige, i na coolinarci uvijek nadjem sve sto me zanima.

Jale, moja sveki cesto radi kolace u sparetu na drva, doduse cesto joj se desi da je jedna strana jace pecena(ona koja je blize lozistu)...

08 vel 2009, 16:50

Luda sam za skupljanjem recepata i kuhanjem iz bilo kojeg časopisa, knjige, interneta, itd. Totalni sam freak po tom pitanju! :gigl

08 vel 2009, 19:17

jučer u Jutarnjem recept za kolač od mrkve s jabukom, a od jabuke ni j :lol
i recept je prenesen iz kuhariceTorte koja je objavljena prošle godine, s istim naslovom i istim manjkom :D

08 vel 2009, 19:41

Volim recepte u casopisima, moja mama ih kupuje a ja citam ;) , cesto ih koristim kao ideju za nesto sto ja skuham ali sto je uglavnom potpuno razlicito od onog sto su oni napisali :lol
Jedom sam radila za svoj rodjendan tortu po receptu iz nekog casopisa i ispala je fenomenalna ali naravno da sam izgubila recept prije nego sam zgotovila tortu tako da je vise nikad nisam uspjela ponoviti. Sad recepte vise skidam s neta nego sto koristim casopise ali jos uvijek imam gomile recepata i kao i Mirci trebali bi mi dani i tjedni za to sortirati, tako da ih uglavnom ne koristim :)

Kad sam u Lici redovito pecem kolace u peci na drva i nemam nikakav termometar, sve onako po osjecaju, biskvit provjeram cackalicom da li je pecen, kiflice i kruh su mi fantasticeni kad ih specem na drva i imaju neki poseban okus.:up Da ne mislite da sam neka superkuharica bilo je i stvari koje sam bacila jer mi nisu uspjele ali vecina je ipak bila super. :mah

09 vel 2009, 15:47

dobila sam obiteljsku blagdansku kuharicu
ima stvarno genijalnih savjeta i stvari koje nisam znala
al odmah prvi dan sam skužila da saherici u tijestu fali količina čokolade, koja se kasnije i spominje u postupku :lol

inaće ja skupljam recepte sa svih strana i nije bitno iz novina, knjige ili časopisa
jednom sam čak dobila i pohvalu da imam nos za recepte :cool
al to je zato što su mi kuharice i recepti dugo bili omiljeno štivo (ja sam sve to dugo išćitavala prije nego što sam poćela zapravo kuhati :lol )

11 vel 2009, 14:36

otkrila sam nacin kako ispeci nesto u peci na drva :drink
a ima mjerac temperature - moje trepavice :lol

moras sjediti ispred peci i stalno okretati ono sto peces. osim ako nije nesto za sta se ne smije otvarati rerna onda je jedan dio, kao sto lilly rece, peceniji. tako da ako se desi da tijesto bude tvrdje nego je trebalo biti.

:mase

11 vel 2009, 16:20

jale je napisao/la:otkrila sam nacin kako ispeci nesto u peci na drva :drink
a ima mjerac temperature - moje trepavice :lol

:lol
:celo

11 vel 2009, 17:00

:pusac
Odgovori