O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

Recept za pilecu juhicu

03 ožu 2010, 16:33

Molim vas pomoć-može li mi netko ukratko napisati jedan jednostavan recept za pileću juhicu?
imam cijelo pile,mrkvu,peršina,vegete ali nikad nisam pokušala sama :place

Re: JUHE

03 ožu 2010, 16:41

marcella, staviš u lonac piletinu, puuuno mrkve, celer, korijen peršina, poriluk, malo paradajza, malo paprike ako imaš, posoliš, popapriš, zaliješ vodom, staviš kuhat.
i kuhaš do kraja :dada

03 ožu 2010, 16:44

Marcella ovi stikani topici su samo za recepte da ih mozemo kasnije lakse naci. Zato cu sada odvojiti ovaj tvoj post i otvoriti ga tamo gdje mu je mjesto

03 ožu 2010, 16:45

solea-hvala!!!!
treba li mrkvu ribati ili nasjeckati?

Re: Recept za pilecu juhicu

03 ožu 2010, 16:49

bolje je da ju ne nasjeckas nego da stavis u komadu.

Ukoliko se odlucis za sjeckanje onda sve isjeckaj pa ces dobiti eingemachtes

03 ožu 2010, 16:52

enigmatches??
hvala na pomoći i oprostite što sam topic stavila na krivo mjesto

03 ožu 2010, 16:54

I ne treba ti cijelo pile za juhu. Stavi krila ili hrbat. Moje cure vole kuhani batak pa ponekad tako i spremim.
U hladnu vodu stavim meso i kuham. Nesto kasnije dodam puno mrkve, koren celera, pastrnak, luk (nista od toga nije narezano) i kuham. Dodam kasnije krumpir, tikvicu, malu rajcicu, ponekad i karfiol, korabicu...
Kuham toliko dugo dok sve ne postane mekano.
Zaboravih - sol, papar po zelji :)

03 ožu 2010, 16:57

osim gore navedenog ja uvijek stavim luk i češnjak, vegeta uopće nije potrebna

03 ožu 2010, 17:03

marcella89 je napisao/la:enigmatches??
hvala na pomoći i oprostite što sam topic stavila na krivo mjesto

eingemachtes ili ne znam kako to zagorci zovu angemahtes ili engemahtes.
Piletinu isjeckas na sitnije komadice (najbolje batak i nadbatak). Dvije srednje velike mrkve ocistis i izrezes na kolutice, jedan komadic celera sitno isjeckas, jedan manji persin, malo korabic ako imas i cvjetace par cvjetica.
Meso izdinstas na kratko na ulju tako da se zapece sa svih strana, dodas svo korjenasto povrce i dinstas uz mrvicu vode na jako laganoj vatri pokriveno (skroz lagana vatra). Ne mijesas nego treses posudu da budes sigurna da ne zagara. Kad je sve omekanilo dodas cvjetacu i kratko jos prodinstas. Dodas vode da sve skupa bude cca 1 litra, posolis, malo pobiberis i ukuhas u to noklice.

04 ožu 2010, 11:14

Da ,za pravi ajngemahtec, ajme jedva sam napisala :p :lol se meso i povrće (OBAVEZNO GRINCEG-MRKVA ,KORJEN PERŠINA I CELERA i korabica) dinstaju na luku s malo ulja, kasnije se podlije vode i dalje dinsta i tek onda nalije voda, drugo povrće po želji ,začini (nikad ne stavljamo vegetu) i naravno noklice na kraju I još pušlek peršina koji se onda može i ne mora izvaditi kad je juha gotova.
Baka me tak učila ,a njen je bio za prste polizati.
Zadnja izmjena: teutonija; 04 ožu 2010, 11:19; ukupno mijenjano 1 put/a.

04 ožu 2010, 11:18

Adorabla je napisao/la:Piletinu isjeckas na sitnije komadice (najbolje batak i nadbatak). Dvije srednje velike mrkve ocistis i izrezes na kolutice, jedan komadic celera sitno isjeckas, jedan manji persin, malo korabic ako imas i cvjetace par cvjetica.
Meso izdinstas na kratko na ulju tako da se zapece sa svih strana, dodas svo korjenasto povrce i dinstas uz mrvicu vode na jako laganoj vatri pokriveno (skroz lagana vatra). Ne mijesas nego treses posudu da budes sigurna da ne zagara. Kad je sve omekanilo dodas cvjetacu i kratko jos prodinstas. Dodas vode da sve skupa bude cca 1 litra, posolis, malo pobiberis i ukuhas u to noklice.

Ovo je prava, najbolja juhica. :dada

06 ožu 2010, 09:15

ja imam zagorske krvi ,ali za ovo još nisam čula :conf

06 ožu 2010, 11:06

Onda ne živiš u zagorju ;) zagorci takvu juhu zovu ajnemahtec ,moja baka je doduše zagrepčanka s Bukovca i oni su ju još dok je bila mala tak zvali. :mrgreen

06 ožu 2010, 11:11

živjela sam tamo 25 godina...ali nisam čula,očito neki stari izraz ;)

09 ožu 2010, 12:19

Piletinu isjeckas na sitnije komadice (najbolje batak i nadbatak). Dvije srednje velike mrkve ocistis i izrezes na kolutice, jedan komadic celera sitno isjeckas, jedan manji persin, malo korabic ako imas i cvjetace par cvjetica.
Meso izdinstas na kratko na ulju tako da se zapece sa svih strana, dodas svo korjenasto povrce i dinstas uz mrvicu vode na jako laganoj vatri pokriveno (skroz lagana vatra). Ne mijesas nego treses posudu da budes sigurna da ne zagara. Kad je sve omekanilo dodas cvjetacu i kratko jos prodinstas. Dodas vode da sve skupa bude cca 1 litra, posolis, malo pobiberis i ukuhas u to noklice

ponukana ovim receptom sinoc sam to napravila, nisam imala persunov korjen, samo lisice, a ni korabu nisam imala (nestalo, a kupili u subotu par komada). enivej, ja se nisam smela, i nisam meso rezala sitno, vec onako u komadu, samo sam kozu skinula. bilo je prefino, mmmmmm :mah

10 ožu 2010, 11:54

Tamy picek se ni ne reže sitno ,stave se krilca pa želučeki ,baka je njih uvijek stavljala koja bocica,bijelo meso ne.
Jelda da je fina ,meni je to omiljena juha.Drugi puta stavi korjen peršina i korabu ,bit će još bolje.Baš mi se jede sad takva topla pileća juhica. mmmmmmmm

10 ožu 2010, 12:16

a kako radite te noklice za juhu?!

10 ožu 2010, 12:20

adoralba-e to je juha ,tako sl.i ja pravim!

10 ožu 2010, 12:40

KoBorMia ja radim noklice ovako: jaje,malo posolim,stavim gris i izmješam da bude ni prerjetko ni pregusto i žličicom stavljam par minuta prije kraja kuhanja,mljac,ako nemam grisa stavim glatko brašno i isto su fine ali s grisom su zakon :dada

10 ožu 2010, 16:53

ja sam radila s brasnom i bile su prefine, ma cijela je juha otkrice :dada

11 ožu 2010, 13:03

I mi radimo s jajem i brašnom , da budu onak malo tvrđi-kompaktni ,griz noklice su meni za neku drugu juhu :mrgreen

11 ožu 2010, 13:09

Stavim još i iznutrice u eingemachten juhicu. :mah

11 ožu 2010, 13:17

Evo, ja nisam zagorka, ali sam jela taj enigemahtec. :lol

A pileću juhu spremam tako da ubacim sljedeće: komad pileta (kokoši), jedna poma, jedna paprika (uglavnom imam zamrznuto iz mog vrta), peršin, jedan krumpir, pola velike ili jedna mala kapula i mrkva. I kasnije samo zakuvam...

:mah

11 ožu 2010, 13:19

To je zapravo ujušak, al se pravite važne :lol

11 ožu 2010, 16:31

Ja obožavam ajngemahtec. :proljece
Kaj je ujušak :dunno
nešto slično zrakomlatu, valjda :roll :mrgreen
I mirbi, zavidim ti na vrtu.

11 ožu 2010, 16:51

pileci ujusak ili ajngemahtec, to je isto
ali mi iz ovih krajeva jedemo ajnegemahtec ;)

jedino me cudi sto ima ljudi koji ne znaju sto je to :da?
a jos su iz zagreba, to bi se trebalo znati :dunno

11 ožu 2010, 17:04

u moj slavonski ajngemahtec ide na kraju kiselo vrhnje.
da l to i purgeri rade?

11 ožu 2010, 17:08

Bubidea baš sam htjela napisati da je to isto iliti u našem prijevodu pileći ujušak, a ova riječ eingemacht juha je austrougarski .
Preuzeli smo to jelo od Austrijanaca ali je naziv njemački i tradicionalno je zagrebačko jelo .I u Zagorju je tradicija a sad gdje se prije udomačilo :dunno Nekako taj naziv više koriste Zagrepčani-purgeri....

Kad ide vrhnje onda je to više "fine gemize"..........fino varivo. A ovo prije bi trebala biti juhica...........

11 ožu 2010, 18:15

ne, jia, ne ide vrhnje

11 ožu 2010, 19:07

a jos su iz zagreba, to bi se trebalo znati

:lol je pa neg' kaj. odrubite im glave, sramota, ne znati kaj je to eingemachtes. ccc.
:kiss ti si meni super.
Odgovori