O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

Domaća mozzarela

02 tra 2010, 10:03

Dal ste radili kad doma mozzarelu?
Gledam sad po netu ima zgodnih receptića, neki komliciraniji ,neki manje pa me zanima kak radite ak radite i kak ispadne po okusu ,ko kupovna ili???

Mi smo svi doma veliki ljubitelji.

Re: Domaća mozzarela

02 tra 2010, 10:04

uopce nisam znala da je to moguce. Pratim. :)

02 tra 2010, 10:21

nije moguće. potrebno je prije svega imati mlijeko europskog bizona. pa onda posebne bakterije i uvijete.

02 tra 2010, 10:28

M Eli moguće je ,sirilo (renet) se bez frke kupi ,nisu to neki posebni enzimi.

Mene samo zanima dal je netko radio i kakva je ta domaća okusom prema kupovnoj i dal se uopće isplati,financijski.

Čisto sumnjam da je Dukatova mozzarela napravljena od bizonovog mlijeka. :gigl :mrgreen

02 tra 2010, 10:36

to ni nije mozarella. kad uđemo u uniju i za taj pripravak morat će promijeniti naziv.

gledala sam kako je izrađuju u okolici rima i baš su govorili i o spec. bakterijama, tehnologiji, načinu kako to vrte. uglavnom, to je zanat koji treba ispeći i imati sve uvijete i pravi sistem.

možeš probati, ali to ti je kao kad se radi bakalar na bijelo sa oslićem i kupovnim uljem.

02 tra 2010, 10:39

Ja sam neki dan kupila Mozarellu od Ljubljanskih mlekarni, dakle ne bi rekla da će se morati mijenjati naziv.

Što se tiče mozzarelle, ima obična a ima i mozzarella di buffalo, to je ta od mlijeka bizona, a radi se i od normalnog mlijeka.

Ja doma upravo imam parmezan od bizona - jako je dobar, malo drugačiji okus.

uglavnom, pratim

02 tra 2010, 11:02

valjda kao i kefir koji u originalu isto nije od kravljeg mlijeka

02 tra 2010, 11:03

Gle Eli nama je i ta naša kupovna Dukatova jako jako fina i baš me briga jer od krave il bizonice :lol
Kupovala i talijansku i njemačku (nisam gledala od čijeg je mlijeka) i po okusu je ista ko i Dukatova :dunno

Da da kefir je od Jaka mislim :rolf da nabavimo kojeg pa dilamo za kefir ,a možda bu i mozzarella dobra. :mrgreen

Stvar je u tome da ja ne znam kakva je ta rimska originalna mozzarella isto ko i originalna talijanska pizza koja se ko nebo i zemlja razlikuje od naše ,al mene to ne spriječava da ju radimo i jedemo jer ju volimo takvu kakva je.I sad dal se zove "pica" il "tica" meni svejedno.

02 tra 2010, 11:07

mozzarelle di buffalo je bilo u ipercoopu prije, ima malo puniji okus nego obična. Meni su isto fine sve, po novom u recesiji kupujem onu koja je na akciji :lol

02 tra 2010, 11:10

E pa s obzirom na jelte recesiju i gledam kak se radi domaća :mrgreen

Mi smo je u stanju pojest hrpu ,curke svaka smaže onu jednu kuglu u roku keks.

02 tra 2010, 11:27

kefir je kefir zbog tipa gljivica, ne zbog vrste mlijeka. ako se ne varam.

što se tiče domaćih sireva, ako ti djeca pojedu, nije bitno koji tip ispadne vani.

02 tra 2010, 11:36

Pa naravno da su gljivice bitne tj simbioza kvasaca s bakterijama koje se hrane kazeinom iz mlijeka, al kvaliteta ovisi i kvaliteti i vrsti mlijeka.
No nebitno sad za moju mozzarellu. :mrgreen

02 tra 2010, 11:39

evo jednog skoro originalnog recepta.
http://gancjo.blogspot.com/2008/04/come-fare-la-mozzarella-in-casa.html
nemam vremena za prevoditi, a i nisam neka kuharica pa mi se čini prekomplicirano.

02 tra 2010, 11:46

Ajme Eli na talijanskom :rolf

02 tra 2010, 11:47

ubaci u neki automatski prevoditelj, pa ćeš, ako si vješta kuharica po logici ispraviti krive prijevode.

02 tra 2010, 11:56

Ja našla jedan ,priprema za 1 sat. Al uključuje mikrovalku koju nemam i ne mislim imati.

02 tra 2010, 12:18

Ja mislim da ja nikad bizonsku nisam jela. :dunno

02 tra 2010, 12:32

na engleskom
http://translate.google.com/translate?u ... l=it&tl=en
mene također zanima kako ju napraviti doma jer bi mogli kilu dnevno pojesti, a mogu nabaviti i domaće mlijeko

02 tra 2010, 12:33

teutonija, daj nakelji taj s mikrovalkom. Da joj nađem neku drugu funkciju osim zagrijavanja klope i pečenja kokica

02 tra 2010, 13:09

Eli
vješta kuharica
:rolf

idem potražiti tu s mikrovalkom.

No kolko sam gledala mislim da se finacijski ne isplati, ide puno mlijeka ,mislim da oko 3 l mlijeka (mjere su unca,galoni i farenhajti :cool :dj ) za onu jednu lopticu,onda se više isplati kupovna. :dunno
Zadnja izmjena: teutonija; 02 tra 2010, 13:16; ukupno mijenjano 1 put/a.

02 tra 2010, 13:14

Evo našla http://www.youtube.com/watch?v=5odBodQ0pZM&feature=related
Odgovori