Već nekoliko dana tražim recept za "pravu" tortu Havanu. Potraga nažalost nije uspješna. No, prije nego što vam zatražim recept za Havanu, dajte da vam postavim još jedno pitanje, i da vas uvedem u priču zašto ja zapravo tražim taj recept.
Volim kuhati, a od kuhanja najviše volim praviti torte i kolače

(možda je to jedan od razloga određenih kilograma viška). Već odavno ih pravim, a od kako sam rodila posebno, naročito kako sam se upoznala sa ukrašavanjem i ticino masom, baš ovde na MIB forumu. I tako, dok moje prijateljice kupuju torte, ja ih pravim. Prije neki dan, sjedim ja sam mužem na terasi, sunce, pijemo kafu, domaći sladoled na stolu i lagano odmaramo (mali spava

), i pričamo, onako bezveze. I ja potegnem temu da su bolje torte koje ja pravim nego kupovne u slastičarnama, da su jeftinije a sastojci kvalitetniji, i da su naravno moje ljepše. Na to moj muž odgovara, eh, možda su ljepše, al ukusom i kvalitetom su tu negdje, čak su neke u slastičarni i ukusnije, postoji nešto u tim slastičarskim kolačima, al i tvoje su dobre

Evo, kaže, uzmi u obzir Havanu, niko takvu kod kuće napravit ne može. Eh, na to sam ja zakolutala očima

i rekla mu, e ima da napravim havanu bolju nego u slastičarni, pa nisam ja početnik u pravljenju kolača, imam iskustva i tako to. i krenuh u potragu za receptom. Eh, tu sam stala. Našla sam nekoliko recepata na coolinarici, i isprobala 2, no nije to to. Našla sam još recepata, no sad da ne bih milion puta pravila Havanu, trebaju mi isprobani recepti. Pa tako, ako ste pravile Havanu, podijelite svoje iskustvo ovde.
Dakle, treba mi recept za Havanu, a i odgovor na pitanje: Da li su vam bolji (ukusniji, kvalitetniji) domaći ili kupovni kolači i šta mislite o tome?