O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

mljeveno meso

24 sij 2013, 09:41

potaknuta jednim videom s youtube-a od jamiea olivera u kojem u okviru neke svoje food akademije prezentira amerikancima sto jedu njihova djeca. pa su tako doveli neku iscrtanu kravu, objasnjavali kako se koji dio mesa zove i cijena je bila na istima, krava je prezivjela :) na kraju su uzeli neki komad mesa i kostiju koji bi se inace valjda trebao skartirati, nisam dobro razumjela, a nisam imala vremena pogledati jos jednom (iskreno, dovoljno sam vidjela i nije mi bilo potrebno ponavljati :/ ). eh, uglavnom, on je objasnjavao sto valjda u mesnicama, tvornicama... rade s tim i takvim komadima. taj komad je najprije oprao u ves masini, onda ga je otapao i rastapao u AMONIAKU i oprao, zatim ga je samljeo u masini i voila - pravo pravcato mljeveno meso :shock
i ne zavaravam se da je to samo u Americi :/
daklem, potaknuta tim videom htjela sam vas priupitati jedete li kupovno mljeveno meso? kupujete li odvojeno komade pa vam mesar samelje ili meljete sami? junetina-svinjetina ili samo junetina, koje dijelove meljete?

Re: mljeveno meso

24 sij 2013, 09:46

kupujemo gotovu mljevenu puretinu, a ako hoćemo mljeveno crveno meso onda tražimo da nam samelju samo junetinu, 3 puta, na licu mjesta. ne kupujemo nikad gotovo mljeveno crveno meso.

24 sij 2013, 10:15

kupujemo gotovu mljevenu puretinu

:lol ooh, zacudila bi se. i o tome sam prije koju godinu gledala, isto j.olivera, isto neka njihova reforma u skolama, pokazivao je djeci kako se rade oni fini pohanci. ne zelis znati :)

mislim, hocu reci, i ja kupim gotovo mljeveno ponekad, rijetko ga uopce jedemo ali kupim :ajme no, trenutno sam pod jakim dojmom :nesvist

24 sij 2013, 10:23

NIKAD ne kupim kupljeno mljeveno, velim mesaru koji komad/e hoću i to mi smelje na licu mjesta. :kima
Znala sam ponekad pureće, ali više ne, radije junetina- svinjetina pa znam da je meso.
većinom kupim puno junetine, malo svinjetine npr 70 -30, za čevape 90% junetine 10% svinjetine.

Gledala i ja tu epizodu prije dosta vremena. :zub

24 sij 2013, 10:37

ubijate zivotinje? :ne

24 sij 2013, 10:52

kupujem samo mljevenu juneću šniclu koju mi mesar samelje na licu mjesta.

24 sij 2013, 10:58

ok, hvala.
nego, koji KOMAD juneceg mesa meljete? i svinjskog? but ili nesto drugo??

24 sij 2013, 10:58

ja lopaticu

24 sij 2013, 10:59

ne, žive ih faširamo. :drink :lol

isto, ako kupujem faširano kažem da mi smelje taj i taj komad pa bar znam da jedemo pravo meso.
najčešće but, odnosno koji komad mi se svidi u frižideru.
TM, nećeš vjerovati, ali ja to kupujem u Vrutku, utorkom dobivaju svježe meso.

24 sij 2013, 11:00

folne :lol

24 sij 2013, 11:01

odnosno koji komad mi se svidi u frižideru
X i masnoće mi obreže prije :nokti

24 sij 2013, 11:04

mmar je napisao/la:Čuj ove teme :lol Sad bumo gladovali :lol

Kupujemo živo meso po selima, ubijemo ga i spremimo si onak kak nam paše :dada
Bez vešmašine i amonijaka :srca

i mi ovako nekako, uzgoji mi mama (i tata) ili šogor, doma imamo zečeve, nama dosta

Ja nekad kupim u mesnici gdje tražim da mi samelju junetinu i svinjetinu, ne preciziram komad, ali gledam što melje.
A znam kupiti i gotovo miješano mljeveno meso i ne užasavam ga se.
Što sve jedemo, smatram da to meso nije ni nešto puno gore, a ni bolje od ostalih sr..a koja ubacujemo u sebe.

ja isto najčešće faširam meso od lopatice. Moj mesar da preciziram. :cool Mljeveno mora imati malo masnoće, inače mi je presuho.

24 sij 2013, 11:07

TM, nećeš vjerovati, ali ja to kupujem u Vrutku, utorkom dobivaju svježe meso

super info, hvala. to je onaj u krapisnkoj?

i masnoće mi obreže prije

ne kuzim, jel ti to naplati ili? mislim, ti pokazes na neki komad mesa koji ima i masnocu. ok, hoces da ti odreze visak masnoce, ali to ti on isto zaracuna?

24 sij 2013, 11:10

Onaj na prelazu Zagorske u Magazinsku. Tamo ne zaračuna, jer sve to u konačnici skupi i od toga naprave pljeskavice i ćevape.

24 sij 2013, 11:49

Onaj na prelazu Zagorske u Magazinsku

:conf nema veze, meni je taj u krapinskoj blizi, nisam nikad bila u njemu, valjda imaju mesnicu, prilicno je velik.
ok, hvala na info za masno ;)

24 sij 2013, 11:53

što sad ne valjda s mljevenom puretinom?
daj dio nisam pohvatala...

24 sij 2013, 11:59

Uvijek melje preda mnom odabrane komade junetine i svinjetine.
Prvo uzme komad junetine i pita: je l' može od ovog?... i tako napravi sa svinjom :mrgreen .

Nikad ne kupujem već pripremljeno i zapakirano mljeveno.
Ovako mi je, nekako, draže :dunno.

24 sij 2013, 12:10

Buhtlica je napisao/la:što sad ne valjda s mljevenom puretinom?
daj dio nisam pohvatala...

joj, tada je pokazivao klincima da u te medaljone SVE zivo samelju. ne mogu tu s posla ici na youtube, trebala bih potraziti taj video za mljeveno meso u americi, za ovo s puretinom tko zna jel ima jer to sam gledala na teveju :dunno
toje bio jedan serijal, gdje je on pokusavao u engl. uvesti zdravu hranu u vrtice i skole. ajmeee, koji je to otpor bio. i kod samih teta kuharica, jerje pripremanje zdrave hrane iziskivalo puno vise vremena i truda, pa su sizile na njega i ljutile se, odbijale suradnju. onda je i djeci pokazao kako se neke stvari rade, a koje djeca ofkors obozavaju. jako zgodno i poucno je bilo, ne znam jel to ikad zazivjelo u UK, u svakom slucaju vrlo interesantno.

24 sij 2013, 12:12

to znam za te medaljone, to nikad nikakve ne kupujemo.
ali mislila sam na zapakirano mljeveno pureće meso, ne medaljone.

24 sij 2013, 12:49

Buhtlica je napisao/la:to znam za te medaljone, to nikad nikakve ne kupujemo.
ali mislila sam na zapakirano mljeveno pureće meso, ne medaljone.

iskreno, ne vjerujem da je tu neka big razlika od junetine i svinjetine :nesvist zato sam se u to ime upravo najela lazanja od puretine ;)

24 sij 2013, 13:02

baš sam sad išla pročitati što piše na mljev puretini - pureće meso od prsa i zabatka.

nema nikakvih E-ova, pojačivača okusa i sličnih s..nja koja uvijek pišu na mljevenoj junetini/svinjetini.
:dunno

24 sij 2013, 20:31

Jednom sam kupila mljevenu piletinu i faširanci su bili fini, ali...svaki zalogaj mi je zastao u grlu i više nema šanse da bih kupila gotovo (naime, ja skidam kožice i sve žilice s mesa pa mi se gadi i sama pomisao da su to samljeli - a vrlo vjerojatno jesu).

Što se tiče svinjetine-junetine, kupujem u mesnici i tamo mi samelju i uvijek kupujem but jer ima najmanje masnoća, a ja volim kad je manje masno.

Par puta sam prije kupila gotovo mljeveno, ali sam pod zubima nalazila hrskavice i sl :puke tako da nema šanse da ga više kupim.

Otkad nemamo mesnicu u kvartu, kupim više mljevenog u onoj na placu, spakiram u porcije po cca 250 g i vadim po potrebi, a kad se potroši idem po novu rundu.

24 sij 2013, 22:23

Rimaithor je napisao/la:ja isto najčešće faširam meso od lopatice. Moj mesar da preciziram. :cool Mljeveno mora imati malo masnoće, inače mi je presuho.

i ja isto tako.
ali mljevenu puretinu kupim gotovu. ne vjerujem ni da je ta svinjetina i junetina koju sam dala samljeti bez neke kemije. razlika je što mi ne samelju kožicu i kosti, a kod puretine to sve ide skupa (kod piletine još i više - ima krhkije kosti)
i bolje da nisam gledala ovu temu :ne

25 sij 2013, 00:45

Sve sto rade u Americi,nista me ne iznenadjuje,valja njima ovoliko ljudi nahraniti.
Jako slabo koristim mljeveno meso,osim sa spagetama,kupim u ducanu vec gotovo a nekad puretinu.Ovdje je svinjetina ekstremno jeftina,mi ne jedemo.
Sve sto jedes kao da plastiku zvaces :roll
Ima i ovdje farmi gdje dosta poznanika idu po meso,piletinu,jaja.
Organik hrana je troduplo skuplja.

26 sij 2013, 07:49

možemo o paštetama i hrenovkama...

ali mene zanima je li tko naletio na juneci vrat u mesnicama. navodno je to najbolje meso za hamburgere
a od jamiea smo pokupili par recepata za hamburgere :liza

meso se samo posoli s žlicom maslinovog ulja, a dodaci i kombinacije dodataka su fora http://www.jamieoliver.com/recipes/sear ... f%20burger
Odgovori