Parna pećnica
Postano: 05 svi 2017, 13:13
Kao što sam napisala na susjednom topiku, upoznajem se s parnom pećnicom. Pokušat ću ovdje napisati više kako budem isprobavala recepte i funkcije.
Parne pećnice
Ove vrste pećnica koriste paru koja djeluje na namirnice sa svih strana, oko njih i između njih. Kako se u njima termička obrada odvija uz korištenje minimalnih količina vode i masnoće, te uz visoku vlažnost zraka na temperaturama nižim od 100°C, u namirnicama je u potpunosti sačuvan ne samo prirodan okus, miris i tekstura i boja, već i hranjiva vrijednost.
U njima se na nekoliko nivoa mogu spremati različite namirnice bez miješanja okusa i mirisa, pa su idealne ne samo za zdravo spremanje povrća, ribe, piletine i ostalog, već i za pripremu kompletnog jelovnika od zanimljivih predjela do deserta. K tome, u njima je moguće i odleđivanje, zagrijavanje i primjerice ukuhavanje, a može se peći i na grijačima ili na roštilju.
Glavne funkcije pećnice:
Kuhanje na pari
Odmrzavanje
Ugrijavanje
Blanširanje
Ekstrahiranje soka
Sterilizacija/dezinfekcija
Ukuhavanje
Dizanje tijesta
Domaći jogurt
Topljenje čokolade
Kuhanje jaja
Popis recepata na Coolinarici koji imaju uključenu ključnu riječ "na pari" - pretpostavljam da se većina ovih jela može pripremati u ovoj pećnici.
https://www.coolinarika.com/recepti/pretrazivanje/?upit=na+pari
Do sada sam pripremala brokulu, mrkvu, šparoge - sve je bilo odlično, bez zrna soli ili masnoće. Cca 15 min, da se smekša a ostane čvrsto.
Jučer probala zamrznute njoke i njoke sa šljivama (20 min) - odlični, samo ih treba nakon pripreme odmah zaliti umakom, mrvicama ili rastopljenim maslacem da se ne počnu lijepiti.
Podgrijavala rižoto - odlično.
Pećnicu imam tek nekoliko dana tako da nisam više od ovoga ni stigla.
Youtube je također pun recepata i savjeta ako se pogugla "steam oven".
Parne pećnice
Ove vrste pećnica koriste paru koja djeluje na namirnice sa svih strana, oko njih i između njih. Kako se u njima termička obrada odvija uz korištenje minimalnih količina vode i masnoće, te uz visoku vlažnost zraka na temperaturama nižim od 100°C, u namirnicama je u potpunosti sačuvan ne samo prirodan okus, miris i tekstura i boja, već i hranjiva vrijednost.
U njima se na nekoliko nivoa mogu spremati različite namirnice bez miješanja okusa i mirisa, pa su idealne ne samo za zdravo spremanje povrća, ribe, piletine i ostalog, već i za pripremu kompletnog jelovnika od zanimljivih predjela do deserta. K tome, u njima je moguće i odleđivanje, zagrijavanje i primjerice ukuhavanje, a može se peći i na grijačima ili na roštilju.
Glavne funkcije pećnice:
Kuhanje na pari
Odmrzavanje
Ugrijavanje
Blanširanje
Ekstrahiranje soka
Sterilizacija/dezinfekcija
Ukuhavanje
Dizanje tijesta
Domaći jogurt
Topljenje čokolade
Kuhanje jaja
Popis recepata na Coolinarici koji imaju uključenu ključnu riječ "na pari" - pretpostavljam da se većina ovih jela može pripremati u ovoj pećnici.
https://www.coolinarika.com/recepti/pretrazivanje/?upit=na+pari
Do sada sam pripremala brokulu, mrkvu, šparoge - sve je bilo odlično, bez zrna soli ili masnoće. Cca 15 min, da se smekša a ostane čvrsto.
Jučer probala zamrznute njoke i njoke sa šljivama (20 min) - odlični, samo ih treba nakon pripreme odmah zaliti umakom, mrvicama ili rastopljenim maslacem da se ne počnu lijepiti.
Podgrijavala rižoto - odlično.
Pećnicu imam tek nekoliko dana tako da nisam više od ovoga ni stigla.
Youtube je također pun recepata i savjeta ako se pogugla "steam oven".