Sada je: 29 lis 2025, 19:10.

KUHARSKI PROSINAC - tema BLAGDANSKI KEKSI I KOLAČI

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Re: KUHARSKI PROSINAC - tema BLAGDANSKI KEKSI I KOLAČI

PostPostao/la Lena » 26 pro 2012, 20:25

prijava br. 60
silki


Krancle s Dulce de leche

250 gr brašna (pola pola)
100 gr šećera
125 gr maslaca
1/2 pzp
1 vanilin šećer
1 jaje
ribana limunova korica
2 žlice hladnog mlijeka

Maslac razmrvite u brašnu. Ja ga obično naribam direkt iz frižidera na krupni ribež, brže se opusti. Dodati šećer, maslac, pzp, vanilin šećer i limunovu koricu. Zamjesit uz pomoć malo hladnog mlijeka. Formirati u disk i ostaviti sat vremena u hladnjaku.
Razvaljati na pobrašnjenoj podlozi. Vaditi kalupićima i peći 15 tak minuta na 180 stupnjeva.
Pečene i ohlađene lijepiti čim vam je drago.
Moji su lijepljeni s mliječnim karamelom s ovog bloga http://damijenestoslatko.dobrahrana.jut ... ni-karamel

Za lijepljenje
Dulce de leche (mliječni karamel)

1 l punomasnog mlijeka
4 dkg maslaca
30 dkg šećera
Žličica ekstrakta vanilije
Pola žličice sode bikarbone
malo soli

1) Pustite mlijeko da provri pa mu dodajte sve ostale sastojke
2) Smanjite vatru i ostavite da se mješavina kuha cca 2 sata (vrijeme kuhanja ovisi o jačini vatre i o sastojcima, ali bolji se rezultati dobiju dužim kuhanjem na laganoj vatri). Povremeno miješajte.
3) Kad se mješavina počne zgušnjavati, miješajte neprestano i skinite s vatre kad bude imalo konzistenciju tekućeg karamela (hlađenjem će se još malo zgusnuti). To možete provjeriti istom metodom kojom se provjerava gustoća marmelade – stavite tanjurić u zamrzivač i kad je hladan na njega stavite žličicu karamela. Ohladit će se i vidjet ćete koliko je gust.
4) Prelijte u steriliziranu staklenku i zatvorite. Kad se ohladi, stavite u hladnjak. Rok trajanja mu je mjesec dana (barem tako kažu, kod mene to nikad nije doživjeo mjesec dana).

http://damijenestoslatko.dobrahrana.jut ... ni-karamel

Radila sam bržu verziju, u expres loncu. Odličan je ispao
Je zezancija al' isplati se svakako.

slika
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: KUHARSKI PROSINAC - tema BLAGDANSKI KEKSI I KOLAČI

PostPostao/la Solea » 27 pro 2012, 00:14

prijava br. 61
bubidea


ŠTRUCICE OD ORAHA


slika

TIJESTO:
1/2 kg glatkog brašna
1 vrećica suhe germe
10 dkg šećera
2 vanili šećera
60 ml ulja
1 jaje
1 žumanjak
200 ml mlijeka

NADJEV:
35 dkg mljevenih oraha
10 dkg šećera
200 ml mlijeka

Pomiješati brašno s germom. Dodati šećer, vanili šećer, ulje, strajbano jaje i žumanjak. Dodati toplo mlijeko, zamijesiti tijesto i ostviti na toplom da se udvostruči.

Mljevene orahe i šećer preliti vrućim mlijekom i ostaviti da se ohladi.

Tijesto podijeliti na četiri dijela, svaki premazati 1/4 nadjeva, rolati svaku stranu izvana prema unutra.

Štručice staviti u nauljeni protvan, pustiti jos petnaestak minuta da se dižu i peći u zagrijanoj pećnici 35-40 min na 180 stupnjeva.
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: KUHARSKI PROSINAC - tema BLAGDANSKI KEKSI I KOLAČI

PostPostao/la Solea » 27 pro 2012, 00:16

prijava br. 62
malasirena
Bajadera

slika

Ovo je moj omiljeni kolač jer mi je em ukusan, em lagan za pripremu. Orašaste plodove obožavam pa sam ih u ovoj bajaderi iskombinirala.
Također sam otkrila drugačiji način pripreme koji me osvojio svojim finalnim izgledom pa sam ih odlučila tako i napraviti.

Recept je s bloga [url="Cooks and Bakes"]http://mamajacooks.blogspot.com/2010/12/bajadere.html[/url], ali sam ga ja malo prilagodila.

Sastojci:
Svijetli sloj
110 ml vode
100 g šećera
70 g maslaca
180 g mljevenih oraha
180 g mljevenog keksa

Tamni sloj
110 ml vode
100 g šećera
50 g maslaca
100 g čokolade
170 g mljevenih lješnjaka i badema
170 g mljevenog keksa

Glazura
25 ml vode
25 g šećera
60 g maslaca
125 g čokolade

4 vrećice za zamrzavanje od 3 litre


Postupak:

1. i jedan i drugi sloj rade se na isti način - voda, šećer i maslac stave se u manju posudu da se šećer otopi i da voda zavrije te pomiješa s mljevenim orašastim plodovima i keksima (u tamnijem sloju sam u mikrovalki posebno otopila čokoladu i dodala).

2. Kad smjese budu mlake potrebno ih je rasporediti svaku na dva podjednaka dijela (ja sam ih vagala, ali nije nužno) i svaki dio staviti u vrećicu za zamrzavanje.

3. Smjese je potrebno razvući po vrećici od ruba do ruba prvo rukom, a zatim valjkom kako bi se dobile ravne ploče otprilike jednake veličine. Kad je sve razvaljano, pripremiti neku podlogu na kojoj će se složiti bajadera. Prvo ide sloj tamne smjese - nožem se razrežu dvije strane vrećice te se ploča smjese pažljivo prebaci na podlogu i oguli vrećica. Na to ide sloj svijetle smjese, pa tamne, pa svijetle. Prije skidanja vrećice sa zadnje kore potrebno je preko kolača lagano prijeći valjkom kako bi se smjese povezale, ali ne opet previše kako ne bi bile pretanke.

4. Pripremiti glazuru - vodu, šećer i maslac istopiti, maknuti s vatre te ubaciti čokoladu da se i ona otopi (po potrebi malo grijati nad laganom vatrom da se čokolada skroz otopi). Glazuru sipati preko bajadere i rasporediti je po cijeloj površini. Ohladiti i rezati - rezati je najbolje dugim, tankim nožem i to jednim pritiskom kroz bajaderu.
Moram priznati da nikada nisam radila glazuru po ovom receptu, ali mi se čini da je učinak bio jako dobar jer su se bajadere super rezale, a glazura nije pucala.
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: KUHARSKI PROSINAC - tema BLAGDANSKI KEKSI I KOLAČI

PostPostao/la Solea » 27 pro 2012, 01:41

prijava br. 63
solea

Matrosen borići


slika

Tijesto:
6 bjelanjaka
200 g šećera
200 g mljevenih lješnjaka ili oraha

Bjelanjke izraditi u čvrst snijeg, dodavati šećer malo po malo i dobro izmiksati. Pjenjačom dodati i mljevene lješnjake (prethodno tostirane i oguljene).
Smjesu staviti u pleh obložen papirom i peći 20 minuta na 180°C.

Ohladiti, pazljivo maknuti s papira i premazati kremom.

Krema:
6 žumanjaka
150 g šećera
6 žlica kuhane jake crne kave
150 g čokolade
1 žlica zlatnog sirupa (opcija, nije inače u receptu ;))
150 g maslaca

Žumanjke izraditi sa šećerom, dodati kavu i kuhati na pari. Dodati rastopljenu čokoladu i zlatni sirup, nastaviti kuhati dok se krema malo zgusne. Ohladiti pa dodati maslac, izmiksati i premazati po tijestu. Po želji napraviti brazdice, sjeći na prutiće, trokute ili ovako, prigodno na boriće :xmashappy

Kolač je bolji kada odstoji i kada je hladan.

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: KUHARSKI PROSINAC - tema BLAGDANSKI KEKSI I KOLAČI

PostPostao/la Lena » 27 pro 2012, 10:53

prijava br. 64
zauvijekmama


Mamini išleri

slika

Tijesto:
180 g maslaca
100 g šećera
1 žutanjak
100 g mljevenih oraha
200 g brašna

Fila:
140 g maslaca
140 g šećera u prahu
140 g čokolade
1 jaje
1 bjelanjak

Glazura:
100 g cokolade
3 žlice ulja

Izmiksati maslac, šećer i žutanjak, dodati mljevene orahe i na kraju brašno. Napraviti tijesto i ostaviti da odstoji na hladnom 30 minuta.

Razvaljati tijesto i modlom oblikovati krugove.

Peći u pećnici 12 min na 180 stupnjeva.

Za filu: Izmiješati maslac, šećer i žutanjak, dodati rastopljenu čokoladu i snijeg od dva bjelanjka.

Filom spojiti dva kruga.

Gotove keksiće umakati u čokoladnu glazuru.
Avatar
Lena
Asimilirana
Asimilirana
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: 06 pro 2004, 19:43
Lokacija: od sela do metropole

Re: KUHARSKI PROSINAC - tema BLAGDANSKI KEKSI I KOLAČI

PostPostao/la Solea » 27 pro 2012, 17:12

prijava br. 65
solea

Mendiants


slika


Ovo su tradicionalni francuski božićni zalogajčići, prevedeno "prosjaci". Čokolada posuta sušenim voćem i bademima, 4 boje predstavljaju 4 katolička prosjačka reda, bijela za dominikance, siva za franjevce, smeđa za karmelićane i tamnoljubičasta za augustince.
Za posipanje možete koristiti bilo koje sušeno voće koje vam se nađe pri ruci i orašaste plodove koje volite ili imate :xmashappy
Recept je iz ove knjige


200 g tamne čokolade
listići badema, arancini, suhe brusnice, svijetle grožđice, goji bobice

Čokoladu možete temperirati (otopiti nad parom, zagrijati do 45°C pa posudu sa čokoladom staviti u veću posudu sa hladnom vodom i ledom, ohladiti na 25° a zatim opet vratiti nad toplu kupelj i ugrijati do 30°) ili samo otopiti na pari pa malo ohladiti i onda na pek papir stavljati po žličicu čokolade. Donjom stranom žličice pažljivo oblikovati diskove. Na vrh stavljati pripremljene bademe i suho voće. Ohladiti i pažljivo odvojiti od papira.

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: KUHARSKI PROSINAC - tema BLAGDANSKI KEKSI I KOLAČI

PostPostao/la Solea » 27 pro 2012, 17:39

prijava br. 66
solea



Mađarica

slika

Tijesto:
450 g oštrog brašna
1 ravna žličica praška za pecivo
150 g maslaca
1 jaje
150 g šećera
4-5 žlica kiselog vrhnja

Krema:
200 g šećera
1/2 l mlijeka
60 g oštrog brašna
150 g maslaca
1 žlica kakaa
100 g šećera

Priprema kora:
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, dodajte maslac narezan na manje komade i utrljajte ga u brašno. Napravite jamicu u sredini i dodajte šećer, jaje i vrhnje, umijesite tijesto.
Ohlađeno tijesto podijelite na 5 jednakih dijelova i razvaljajte u 5 tankih (2 mm) jednakih listova.
Svaki list tijesta stavite na papir za pečenje i pecite vrlo kratko na okrenutoj tepsiji (cca 30x20 cm) na temperaturi od 180-200°C, 3-5 min. (kore trebaju ostati svijetle, kada rubovi dobiju laganu boju, kore su gotove).
Ohladite ih. Budite pažljive s korama, kad su pečene vrlo su prhke i lako lomljive.


Priprema kreme:
Šećer stavite u veću posudu i pržite na laganoj vatri do tamnožute boje. Dobiveni karamel zalijte ranije zagrijanim mlijekom (iako je reakcija manje burna nego kada se dodaje hladno mlijeko, ovdje ipak budite jako pažljive). Kratko kuhajte dok se karamel rastopi, dodajte brašno razmućeno s malo hladnog mlijeka, te uz stalno miješanje kuhajte dok se ne zgusne.
Ovako pripremljenu smjesu stavite hladiti.
Maslac sa šećerom i kakaom pjenasto izmiješajte i umiješajte u gornju, ohlađenu, smjesu.

Kremu razdijelite na 4 dijela i premažite 4 kore, gornja kora ostaje bez kreme. Lagano rukom pritisnite kolač i na kraju prelijte sa čokoladnom ocaklinom (glazurom). Kada se ocaklina osuši kolač rezati na ploške.

Čokoladna ocaklina (glazura)
100 g čokolade otopite na pari, dodajte 2-3 žlice vrele vode i dobro promiješajte.
Maknite s vatre, dodajte 2-3 žličice maslaca i opet promiješajte da se sve sjedini.
Nanesite na kolač dio glazure u tankom sloju, kada se malo stegne prelijte ostatkom glazure (glazuru prije toga malo zagrijati).

Pustite da odstoji i opusti se (npr. tijekom noći) pa sljedeći dan hladan kolač izrežite.
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: KUHARSKI PROSINAC - tema BLAGDANSKI KEKSI I KOLAČI

PostPostao/la Solea » 27 pro 2012, 20:40

prijava br 67
potica



MAĐARICA


Sastojci
• Kore:
• 60 dag glatkog brašna,
• 20 dag margarina
• 20 dag šećera
• 2 jaja
• 1/2 prašaka za pecivo
• malo mlijeka

• Krema:
• 1 l mlijeka
• 25 dag šećera
• 10 dag brašna
• 4 žlice kakaa,
• 1 margarin
• Glazura:
• 15 dkg čokolade za kuhanje, 5 žlica ulja

U posudu dodati brašno pomješano sa praškom za pecivo, u brašnu dobro izmrvimo margarin,dodamo šećer i jaja, sve dobro zamijesiti. Ako je pretvrdo može se dodati malo mlijeka da bi moglo dobro umijesiti. Tijesto podijelimo na 6 jednakih dijelova.
Razvaljamo koru i stavimo na okrenuti lim na koji smo stavili papir za pečenje, te tako pečemo svaku koru oko 5- 10 min na 180°C, pazeći da ne potamni.

Stavimo kuhati 8 dcl mlijeka, a u 2 dcl mlijeka razmutimo šećer, brašno i kakao te dodamo u to mlijeko i kuhamo kao puding. Kad se počne gusnuti, ubacimo sitno narezani margarin, malo još kuhamo i kad je gotovo maknemo sa vatre.

Sada mažemo kore sa vrućom kremom, kora- krema-kora-krema-kora, pokrijemo prozirnom folijom, malo opteretimo i ostavimo da se dobro ohladi.
Za glazuru topimo čokoladu na pari, sa malo ulja i time prelijemo gotovu mađaricu.

slika[/quote]
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: KUHARSKI PROSINAC - tema BLAGDANSKI KEKSI I KOLAČI

PostPostao/la Solea » 28 pro 2012, 10:03

prijava br. 68
jednomcupostatimama



slika

ČEŠERI


1 margarin
100 gr šećera
3 žlice kakaa
100 gr čokolade
8 žlica meda
300 gr kornfleksa
50 gr ekspandirane riže ili druge žitarice
šaka krupno narezanih oraha
šaka krupno narezanih lješnjaka
šaka preprženih suncokretovih sjemenki

Rastopiti margarin sa šećerom, dodati kakao i čokoladu, med i umiješati kornfleks, rižu, orah, lješnjak, sjemenke (po volji birati dodatke, glavni je kornfleks). Slagati na hrpice i pustiti da se stvrdne.



slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: KUHARSKI PROSINAC - tema BLAGDANSKI KEKSI I KOLAČI

PostPostao/la Solea » 28 pro 2012, 10:05

prijava br. 69
jednomcupostatimama


BOMBICE OD SMOKAVA u šlafruku


500 gr. suhih smokvi
sok od jedne naranče
150 gr mljevenih oraha
150 gr šećera
200 gr suhih marelica

Samljeti smokve, dodati u tu masu šećer, sok i orahe. Sve dobro izmiješati.
Ako nije čvrsto, dodati još malo mlevenih oraha. Praviti kuglice, staviti ih na/u suhe marelice.

slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Re: KUHARSKI PROSINAC - tema BLAGDANSKI KEKSI I KOLAČI

PostPostao/la Solea » 28 pro 2012, 10:07

prijava br. 70
jednomcupostatimama

D. kuglice

200 gr mljevenog keksa
200 gr margarina
140 gr šećera u prahu
4 žlice ruma
4 žlice strugane čokolade
šaka lješnjaka ili oraha

Margarin pjenasto umutiti sa šećerom, dodati keks, čokoladu, rum i orahe. Uvaljati po izboru u keks, čokoladu, šećer...

slika


slika
Avatar
Solea
Sveta krava
 
Postovi: 9621
Pridružen/a: 04 vel 2002, 15:03

Prethodna

Natrag na Recepti - arhiva

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.