prijava br. 66
solea
Mađarica
Tijesto:
450 g oštrog brašna
1 ravna žličica praška za pecivo
150 g maslaca
1 jaje
150 g šećera
4-5 žlica kiselog vrhnja
Krema:
200 g šećera
1/2 l mlijeka
60 g oštrog brašna
150 g maslaca
1 žlica kakaa
100 g šećera
Priprema kora:
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, dodajte maslac narezan na manje komade i utrljajte ga u brašno. Napravite jamicu u sredini i dodajte šećer, jaje i vrhnje, umijesite tijesto.
Ohlađeno tijesto podijelite na 5 jednakih dijelova i razvaljajte u 5 tankih (2 mm) jednakih listova.
Svaki list tijesta stavite na papir za pečenje i pecite vrlo kratko na okrenutoj tepsiji (cca 30x20 cm) na temperaturi od 180-200°C, 3-5 min. (kore trebaju ostati svijetle, kada rubovi dobiju laganu boju, kore su gotove).
Ohladite ih. Budite pažljive s korama, kad su pečene vrlo su prhke i lako lomljive.
Priprema kreme:
Šećer stavite u veću posudu i pržite na laganoj vatri do tamnožute boje. Dobiveni karamel zalijte ranije zagrijanim mlijekom (iako je reakcija manje burna nego kada se dodaje hladno mlijeko, ovdje ipak budite jako pažljive). Kratko kuhajte dok se karamel rastopi, dodajte brašno razmućeno s malo hladnog mlijeka, te uz stalno miješanje kuhajte dok se ne zgusne.
Ovako pripremljenu smjesu stavite hladiti.
Maslac sa šećerom i kakaom pjenasto izmiješajte i umiješajte u gornju, ohlađenu, smjesu.
Kremu razdijelite na 4 dijela i premažite 4 kore, gornja kora ostaje bez kreme. Lagano rukom pritisnite kolač i na kraju prelijte sa čokoladnom ocaklinom (glazurom). Kada se ocaklina osuši kolač rezati na ploške.
Čokoladna ocaklina (glazura)
100 g čokolade otopite na pari, dodajte 2-3 žlice vrele vode i dobro promiješajte.
Maknite s vatre, dodajte 2-3 žličice maslaca i opet promiješajte da se sve sjedini.
Nanesite na kolač dio glazure u tankom sloju, kada se malo stegne prelijte ostatkom glazure (glazuru prije toga malo zagrijati).
Pustite da odstoji i opusti se (npr. tijekom noći) pa sljedeći dan hladan kolač izrežite.