Sada je: 13 kol 2026, 18:49.

neće jesti sam

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

neće jesti sam

PostPostao/la mamashnita od noje » 02 tra 2007, 08:06

ima 21 mjesec i nema teorije da uzme žlicu u ruke.
prstićima i rukama još i hoće jesti, ako je nešto tog tipa da se može jesti rukom. ali najviše voli jesti žlicom, hranu koja se jede žlicom.
no kada je ispred njega tanjurić s nečim što bi se trebalo jesti žlicom, on uopće ne pokazuje i najmanju namjeru da sam uzme žlicu i ugura je u usta. odnosno, eventualno hoće u moja jer to mu je fora, hraniti mene.
ali njega se mora hraniti.
pokušala sam svašta. kada stavim klopu ispred njega, a ako ga ne hranim to je plač i deračina papa, papa... sve dok ga ja ne krenem hraniti. i sigurna sam da bi cijeli tanjur nakon dvije sekunde letio na pod, kada mu ne bih tu žlicu ugurala u usta.
on je i inače po prirodi gotovan, karakterno je takav da je prilično nervozan kada mu nešto ne polazi za rukom od prve i jako se lako isfrustrira.
mene pak plaše sumnje ovakve i onakve jer je smrdo neurorizično dijete koje smo vodali po goljaku i savjetovalištu erf-a s dijagnozom distony s.
drugi me uvjeravaju da je to fakat samo stvar njegovog karaktera i našeg prisutpa i ja se nadam da je samo to u pitanju i da će mu se dogoditi klik u glavi. slično je bilo i s nosanjem vani, nikada nije htio na noge, a onda se samo jedno jutro probudio i odbacio kolica.
a opet, čini mi se više nego normalnim i prirodnim da dijete ima potrebu samo istraživati i pokušavati se nahraniti samo. mislim, šta bi da je u jaslicama??? :dunno
šta da radim?
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la MalaSirena » 02 tra 2007, 08:51

Hmm... kod nas je baš to što je bio u jaslicama pripomoglo da bude puno samostalniji jer vide jedni druge i onda žele i oni.

Daj mu žlicu da mu bude u ruci makar i ne jeo s njom, jedite svi skupa za stolom kad je god moguće čisto da vidi i mislim da će mu s vremenom doći želja da sam klopa.
Mišonja 03.09.2003.
MalaSirena
i neuništiva mesna štruca

PostPostao/la Bubidea » 02 tra 2007, 09:07

mislim, šta bi da je u jaslicama

jeo bi sam :mrgreen:
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la mamashnita od noje » 02 tra 2007, 09:11

ma nisam sigurna, stvarno.
on inače malo šteka s finom motorikom. ne u nekoj velikoj mjeri, ali fina motorika mu nije jača strana.
ako idem na silu, dakle pustim ga da urla, sigurna sam da ću napraviti još veće zlo i izazvati još veći otpor prema samostalnom hranjenju.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la MalaSirena » 02 tra 2007, 09:14

mamašnita od noje je napisao/la:ma nisam sigurna, stvarno.
on inače malo šteka s finom motorikom. ne u nekoj velikoj mjeri, ali fina motorika mu nije jača strana.
ako idem na silu, dakle pustim ga da urla, sigurna sam da ću napraviti još veće zlo i izazvati još veći otpor prema samostalnom hranjenju.

Ma samo ga ti hrani (i budi sretna kaj hoće jesti :mrgreen: :3srca )
Mišonja 03.09.2003.
MalaSirena

PostPostao/la direktorica svemira » 02 tra 2007, 09:14

Cuj, moje derle ima 5 godina i ne jede sam :mrgreen:

Mislim, jede, u vrticu, zatim sam jede kojekakva sranja, tipa sladoled, puding (pricamo o zlici, ne), od ruckovne hrane sam jede pire krompir. Ostalo ga ja moram hranit. Gotovan, ne. Mislim, maaajka je kriva, maaajka ga takvim ucinila :mrgreen: .

I kolica smo koristili do prije godinu dana, jer nije htio hodati, mada je vrlo zivo derle s viskom energije. Kad ga je teta iz vrtica vidila u kolicima, ostala je u soku, ono, zar on moze mirno sjediti duze od 3 minute.
direktorica svemira
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mamashnita od noje » 02 tra 2007, 09:28

kurtizana je napisao/la:... jer nije htio hodati, mada je vrlo zivo derle s viskom energije. Kad ga je teta iz vrtica vidila u kolicima, ostala je u soku, ono, zar on moze mirno sjediti duze od 3 minute.

ajme, k'o da mog opisuješ, od riječi do riječi....
nina, ajd bar nešto utješno.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la mamainana » 02 tra 2007, 10:14

Ja sam svoje dvoje djece hranila do 3-4 godine, a u jaslicama su jeli sami, bez problema. Definitivno je stvar u meni. Najmalađa ima 16 mjeseci i sama se bori za žlicu (u jaslicama veći dio krućih stvari sama pojede) i ja umjesto da je pustim zbog svog komoditeta je nahranim (neda mi se još pod i nju čistiti), sram me bilo. I sad si mi dala misliti.
mamainana
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mamashnita od noje » 02 tra 2007, 10:25

moj ni ne pokušava uzeti žlicu sam. uopće. ikada. :dunno
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la mamainana » 02 tra 2007, 10:40

Je kad nemora čekat na hranu. Moja je poćela uzimati žlicu nakon dva tjedna u vrtiću. Ženska inaće kad je gladna onda poludi, a tam dvije tete hrane njih deset, pa tko bi dočekao. To se zove nužda. Tvoj još nema potrebe za tim.
A i ja sam svojoj davala za igru žlice, kuhače i ostala kuhinjska pomagala, pa joj to nisu strani predmeti. Mi se i igramo da hranimo bebe.
mamainana
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la JiA » 02 tra 2007, 10:42

Mamasnita, a hrani li N. svoje igracke ( dobro, mozda nema lutku, al nekog medeka npr.)?
Bijah slijep, a sada vidim...
JiA
Vjetropir

PostPostao/la patkica » 02 tra 2007, 10:43

Moja uzme zlicu al zato da s njom lupa po hrani i sprica okolo.
Lastane?
patkica
svizac

PostPostao/la mamashnita od noje » 02 tra 2007, 10:48

JiA je napisao/la:Mamasnita, a hrani li N. svoje igracke ( dobro, mozda nema lutku, al nekog medeka npr.)?

ima lutku. ima i žlice razne u bojama. al' ne hrani nikoga.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la patkica » 02 tra 2007, 10:54

A jel ti hranis medu, lutku i ostale?
patkica
svizac

PostPostao/la JiA » 02 tra 2007, 11:22

Potpisujem Patkicu :cool !
JiA
Vjetropir

PostPostao/la mamashnita od noje » 02 tra 2007, 12:29

ne. samo njega. :mrgreen:
ali on gleda nas kad jedemo sami, pa ako bi imitirao mene kada hranim medu, šta me ne imitira kada hranim samu sebe???
ma i kako to da on sam nema poriv uzeti tu žlicu i staviti si je u usta???
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la mamainana » 02 tra 2007, 12:50

Bude, bude - kad bu jako gladan, a ti mu ne buš davala
mamainana
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Crazy Daisy » 02 tra 2007, 12:51

Kad je naucio da nemora sam. Mi smo poceli tako da sam pred svaku stavila zdjelicu i zlicicu, a ja u ruci imala svoju i naizmjence ih hranila. S vremenom su zbog nestrpljivosti posegnule same za zlicom. Jos uvijek ja njima trpam u usta paralelno s njima, jer bi u suprotnom ostale gladne. Sada se hrane tako da u ruci imaju zlicu, drgom rukom zagrabe hranu, stave ju na zlicu i primaknu ustima. Uspjeh je ako na kraju nesto zavrsi u njima, no to nije ni bitno. Ako su jako gladne odbace pribor i navale rukama. Kata zna i uroniti njusku u tanjur. Na meni je da ne ocekujem puno i da se psihicki pripremim na nered. Savjetujem ti isto. :mah
Crazy Daisy
blinkam ko košuta pred farovima

PostPostao/la patkica » 02 tra 2007, 13:09

Pa igraj se s njim. Uzmi bebu i hrani ju. Mozda ce mu biti zabavno. S je zabavno gledat kak ja hranim konja, Po, lutku, auto... bilo sta... i ne jede sama, al je sad pocela u igri hranit bebe i slicno :dunno Nisi mu ti tak zanimljiva, al beba koju hranis ce mu mozda biti.
patkica
svizac

PostPostao/la mamashnita od noje » 02 tra 2007, 13:16

probat ću. nisam sigurna da će to išta promijeniti, ali svejedno.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la patkica » 02 tra 2007, 13:19

Nece odmah (tipa sutra, preksutra). Nek te gleda... Jednu zlicu das bebi, jednu zlicu njemu... i tak...
patkica
svizac

PostPostao/la mamainana » 02 tra 2007, 13:33

pa jednu sebi - naravno :mrgreen:
mamainana
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la sunce » 02 tra 2007, 14:52

Cuj, moj jucer napunio tri godine, a doma mu ne padne na pamet uzeti zlicu i jesti sam. U vrticu naravno jede samostalno (druga je prica kaj on ne zvace nikaj..).
Kako gore netko rece, problem je u meni jer sam ovako komotnija i naravno sve je puno cisce..
I probaj (mislim da je to vazno) da on nevidi da si ti u grcu kad se priblizava hranjenje, jer osjeti i nis neces promjeniti, i ne ocekuj da ce prihvatiti zlicu i samostalno hranjenje u dva dana..
Probaj napraviti opustenu situaciju, tipa pjevusite prije jela, daj mu par zlica u usta, onda reci -joj moram na wc (ili nekaj pametnije) pa nestani na minutu, ako je na stolu nesto sto jako voli mozda mu se nece dati cekati pa ce probati i sam...Ili mozda s onim kako veliki decki jedu sami...., a na kraju krajeva nema ni dvije godine ;-)

Nikoga do skole ne hrane roditelji, pa neces ni ti, nemoj se previse oko toga zamarati, kad se najmanje nadas on ce uzeti zlicu. :papica
MATIJA 99
VIKTOR 04
sunce
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la olja » 02 tra 2007, 16:40

kada mu nešto ne polazi za rukom od prve i jako se lako isfrustrira

da, i kod nas je ista situacija - ako prolije malo supe, prinoseći kašiku ustima, iznervira se i neće više nego kaže "mama, ajde ti, ja ne mogu!"
a kao što je već i rečeno, problem je i u meni - lakše mi je da je našopam nego da posle čistim i nju i za njom... :oops:
ima trenutaka kada hoće sama da jede (vidim da to kod N. nije slučaj) ali smo i mi prošli jedan duuuug period hranjenja lutkica i meda
probaj, vežbajte, ne nerviraj se (ne dozvoli da primeti koliko te to muči) i sitnim koracima napred!
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la swenova mama » 02 tra 2007, 17:13

sw dan danas s punih 6 godina zna zavapiti hrani me ti, a zlicu, vilicu i sl nije u ruke primio doma, pa valjda, do cetvrte godine.
U vrticu je posve druga pjesma, odmah je znao sve sam.
Zakljucak- sama sam ga takvim napravila, sto bi on uzeo zlicu kad mu sama stize u usta.
Razumljivo mi je da se bojis jer mislis da je to moguce povezano s njegovom prvotnom dijagnozom, na to ti odgovor moze dati samo strucnjak. Ali osobno mislim da nije. Ako zna sam uzet stapic iz vrecice i potrpat ga u usta ima dovoljno dobro razvijenu finu motoriku da to isto napravi i sa zlicom. Ali nece jer ga ti hranis, on onda ima dvije slobodne ruke da radi sto zeli.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la patkica » 02 tra 2007, 20:18

i btw.
opusti se.
ne pospremaj i ne glancaj iste sekunde
pusti to za poslije. :mrgreen:
patkica
svizac

PostPostao/la Ina66 » 03 tra 2007, 00:57

želim ti puno strpljenja i da nam smrdo uskoro dohvati žlicu i vilicu :hug

mi smo druga krajnost. hoće sve sama i ja ne smijem ni dotaknuti njen tanjur. odnedavno i jogurt jede sasvim sama pa i kad smo vani.
presvlačimo se i pod perem nakon svakog jela, ali lakše mi je i to nego ju slušati kako urla :drink

i mala zanimljivost - jučer je sve obroke jela lijevom rukom, inače jede desnom :dunno
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la mamainana » 03 tra 2007, 08:05

off topic
Jeste li primjetile ako dijetetu koje inaće jede s desnom rukom stavite na tanjur žlicu i sredini prema njemu, uvijek će uzeti i jesti s drugom rukom.
Moja teorija je da ih mi navikavamo jesti desnom, tako što im žlicu stavljamo u desnu ruku, a i stol postavljamo tako da mora žlicu uzeti s desnom rukom.
mamainana
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la JiA » 03 tra 2007, 08:32

Moja teorija je da ih mi navikavamo jesti desnom, tako što im žlicu stavljamo u desnu ruku, a i stol postavljamo tako da mora žlicu uzeti s desnom rukom.

I dalje offt :mrgreen:

Jok teorija! Naime, imam ljevaka kao i dešnjaka, a jednako sam im davala štogod. I bez obzira što žlicu automatski stavim na desnu stranu, J. ju uzme lijevom rukom.

Inače, ovo što kaže Swenki, i ja još uvijek ponekad moram nahraniti J. ( A: ne, on sve hoće sam ).
JiA
Vjetropir

PostPostao/la MalaSirena » 03 tra 2007, 08:36

JiA je napisao/la:

I dalje offt :mrgreen:

Jok teorija! Naime, imam ljevaka kao i dešnjaka, a jednako sam im davala štogod. I bez obzira što žlicu automatski stavim na desnu stranu, J. ju uzme lijevom rukom.

Inače, ovo što kaže Swenki, i ja još uvijek ponekad moram nahraniti J. ( A: ne, on sve hoće sam ).

Još jedna koja se ne slaže s ovom teorijom - davala sam mu žlicu svakak - i slijeva i zdesna i po sredini, a on bi hvatao kak mu je taj čas bolje pasalo, no isprofilirao se dešnjak mada vješto jede s obje ruke (dokaz: neku večer jeo s lijevom rukom hrenovke, a desnom griz; naizmjenično :roll: :mrgreen: )
Mišonja 03.09.2003.
MalaSirena

Sljedeća

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.